151

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

2 rdzenie to trochę słabo jeżeli miały to być przyszłościowy sprzęt w razie jak podniosą prędkość smile
Ja bym celował w 4 rdzenie.
A skoro masz łącze to popytaj i pożycz do testów sprzęt x86_64 z możliwością zamontowania sfp i kombinuj z kablem.
Po kablu mógłbyś rozprowadzić sobie elegancko taką sieć i na końcach ustawić jakieś fajne AP-ki.
@ambrozy dobrze doradził ze swoim pytaniem o takie próby.

Robić to na AP-clientach to raczej słabszy pomysł bo Wifi jak to Wifi, raz jest lepiej a raz gorzej.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

152

Poszukam jeszcze coś z sfp ale boję się że Orange się "wypnie"

A jak sami zaczną oferować coś powyżej 1 Gbps to i ONT dadzą pewnie szybsze wtedy.

Obecnie celowałbym w jakieś w miarę budżetowe rozwiązanie, stąd pomysł na:

1. Redmi AX6000 ( 110 USD )
2. Switch 5x 2,5 Gbps ( jakiś TPlink jest w miarę przyzwoity cenowo ) ( 90 USD )
3. miniPC z kartą na PCI-e z LAN 2,5 Gbps ( to nie wiem co i za ile ? )
4. Do swojego PC ( laptop ) karta na USB 3.0 0 2,5 Gbps

153

jarek7714 napisał/a:
mar_w napisał/a:

A teraz hit. Wszyscy boją się jak ognia Funboxow i błagają o ONT a tymczasem żeby zobaczyć 1 Gbps na speedtescie to ... nie można brać ONT big_smile
Instrukcja ze strony Orange:
https://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binar … 744390.pdf

Czytam tą dyskusję na temat wysycenia tego gigabita i mam niezły ubaw z tego januszowania (to 930Mbps jest zgodne z umową/wiadomo z przyczyn oczywistych jest też dlaczego), a ONT to wygoda/uniwersalność i w dodatku gdy i tak użytkujemy własny router/AP oszczędność energii.

Cieszymy się, że mogliśmy sprawić Tobie chwile radości smile 930 niby zgodne z umową, ale skoro można mieć nawet 1,2 Gbps (https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 62#p278862) to czemu nie spróbować.
Dla niektórych lepszym tematem jest "Nie działa przekierowanie" lub "Jak wyklikać w Luci jakąś funkcjonalność" a dla innych taki problem jak ten.
Każdemu wg potrzeb smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

154

Więc na początek pewnie sobie zamowie z chin tego Redmi AX6000

Czy jest gdzieś opis jak bezpiecznie wgrać mu OpenWRT ?
Znalazłem kilka opisów ale nie wiem który jest prawidłowy teraz...

I co najważniejsze, będzie działać na OpenWRT ten jeden port z prędkością 2.5 Gbps ?

Bo czytałem że na jakimś tam routerze tracimy 2.5 Gbps wgrywając OpenWRT

155

Trzymaj sie tego co jest w commicie urządzenia. Zawsze będziesz mógł dopytać autora co miał na myśli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

156 (edytowany przez onken 2023-01-03 08:21:45)

@frutis , Panowie

Jeszcze mam pewne nieścisłości apropo Netgear Orbi Router (RBR850)

1.czy każdy port jest portem 2.5 Gbits ?
Obawiam się że nie bo ten port 2.5 Gbits oznaczony jest jako WAN

2. Jeśli nie to czy ten jeden mogę użyć jako port LAN do rozdzielenia neta do switch 2.5 Gbits ?

3. Czy router ten może odebrać sygnał WIFi z innego urządzenia ( praca jako AP Client ) i czy może wysłać net dalej po WiFi i/lub po 2.5 Gbits LAN ?

4. Wiem że ma dwa osobne radia 5GHz więc w teorii mógłby...

Niestety obawiam się że nie mogę użyć tego sprzętu bo wszystkie info co znalazłem na necie mówią że ani WAN nie może być LAN ( port 2.5 Gbps ) ani nie może pracować jako AP Client.
Chyba że się mylę...

157

3. Tak, o ile w/w to potrafi

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

158

@Cezary

Wertuję rózne manuale do tego Netgera i nie widzę niestety takiej funkcjonalności a do tego jedynie port WAN 2,5 GbE i nie służy on jako LAN sad

Więc chyba wraca jednak na taptę Redmi AX6000 ale czy po WiFi "poleci"  on ponad 1 Gbps ?? Bo jak oglądam testy po sieci to widzę okolice 500-600 Mbps a to przecież jakoś malutko jak na 4x4 AX

Obecny ( starszy ) AX3600 lata pod 700-800 Mbps

159

Witam,
W mojej lokalizacji tylko orange ma światłowód. Dzwoniłem do nich i twierdzą, że nie ma możliwości pod moim adresem uzyskania ONT. Pan na infolinii twierdzi, że funbox 6 nie ma trybu bridge.
Czy jest możliwość abym w tym funboxie powyłączał wszystko i zrobił przekierowanie DMZ na mój router podpięty?
Będę miał normalnie dostęp do swojego routera przez ddns?
Ile taki funbox pobiera prądu z wyłączonym wifi?

160

Funbox6 ma wbudowany dynds ( o ile operator dyndns Ci podejdzie )

Obecnie sam mam ustawiony DMZ i działa jak na razie ok.

ONT załatwiaj z technikiem, wtedy on musi wysłać zlecenie na infolinię o zmianę daty ( chyba że będzie miał ONT przy sobie ) i wtedy musi przyjechać już z ONT

Ja o tryb bridge nie pytałem ale chyba techniczni kiedyś przełączali Funboxa w tryb bridge ( ale może to tyczyło się tylko Funboxa 3 )

Ja nie chciałbym nawet trybu bridge bo uziemisz sobie Funboxa jako "prosta" alternatywę no i stracisz WiFi

161 (edytowany przez frutis 2023-01-03 12:51:54)

onken napisał/a:

Więc chyba wraca jednak na taptę Redmi AX6000 ale czy po WiFi "poleci"  on ponad 1 Gbps ?? Bo jak oglądam testy po sieci to widzę okolice 500-600 Mbps a to przecież jakoś malutko jak na 4x4 AX

Tak to wygląda w testach na oryginalnym oprogramowaniu (3xLAN -> AX 5G):
https://www.acwifi.net/wp-content/uploads/2022/04/3xLan-to-Mi11-5G.png

EDIT: Obrazek nie chce się załadować smile

162

Widziałem obrazek ( o ile masz na myśli ten co ma 3x LAN jako agregację )

Ale wiesz że ja muszę to inaczej uruchomić wink - tzn AP Client i chciałbym uzyskać wtedy na porcie 2,5 GbE prędkość choćby ponad 1 Gbps smile -

163

onken napisał/a:

Funbox6 ma wbudowany dynds ( o ile operator dyndns Ci podejdzie )

Obecnie sam mam ustawiony DMZ i działa jak na razie ok.

ONT załatwiaj z technikiem, wtedy on musi wysłać zlecenie na infolinię o zmianę daty ( chyba że będzie miał ONT przy sobie ) i wtedy musi przyjechać już z ONT

Ja o tryb bridge nie pytałem ale chyba techniczni kiedyś przełączali Funboxa w tryb bridge ( ale może to tyczyło się tylko Funboxa 3 )

Ja nie chciałbym nawet trybu bridge bo uziemisz sobie Funboxa jako "prosta" alternatywę no i stracisz WiFi

Na infolinii zapewniano mnie, że nie ma możliwości w mojej lokalizacji uzyskać ONT. Tylko funbox 6.

Sprawdzałeś może ile on dokładnie pobiera prądu?
DDNS chciałbym aby ogarniał router podłączony do tego funboxa.
Ja od tego funboxa nie chcę nic. Wifi mam w domu już skonfigurowane.

164

Co do ONT zależy pewnie od różnych czynników.

Może to kwestia kto wieszał kable, infolinia też nie ustala czy dadzą ONT czy nie ale powiedzieli mi że decyduje o tym technik.
Więc udało mi się ONT załatwić.

Ile pobiera prądu Funbox 6 niestety nie wiem, nie sprawdzałem.

165

A mógłbyś sprawdzić?

166

Na infolinii rzadko kiedy trafi się na kompetentną osobę. U mnie za 10 przypadków 1 wiedział na jakim vlanie nadaje neostrada. Inni wiedzieli tylko gdzie jest w funboxie przycisk reset i jak wtyczkę wyjąć z gniazdka wink

167 (edytowany przez palibrzuch 2023-01-03 13:39:21)

No i to chyba by się potwierdziło bo przed chwilą zadzwoniłem jeszcze raz na infolinię. Nie ma problemu z ONT ale musi być to zawarte w umowie przed montażem. Jeśli podpiszę umowę bez ONT to nie ma w tracie trwania umowy możliwości uzyskania ONT.
Pani na infolinii powiedziała, że orange konsultantom nawet zrobiło szkolenie z tego i ma link który wyśle do typa z którym wczoraj rozmawiałem bo ma do mnie dzwonić w pon.
Netia nie daje mi nic po wielu latach współpracy więc arrisa prądożernego wymienię na ONT.

Niestety 4 zł za funboxa trza płacić miesięcznie. Łącznie 74 zł miesięcznie za 1000/300.

Chyba wezmę to i pogonię netię.

168 (edytowany przez onken 2023-01-03 13:41:34)

@palibrzuch

Jak znajdę jakiś "miernik" to sprawdzę smile - może ma gdzieś jakieś "gniazdko" z pomiarem W

@smreka

To święta prawda, aczkolwiek osoba która zajmowała się moim zamówieniem znała pojęcie ONT ale mówiła że infolinia nie ma jak oznaczać już że klient chce ONT

Ja obecnie i tak odpiąłem ONT, używam samego Funboxa i potem leci do routera, próbowałem uzywać na tym co mam pppoe ale wydajność sieci była gorsza niż leci przez Funboxa.

Skąd Ci się wzieła opłata 74 zł miesiecznie ?

Ja płacę coś około 100 zł - instalacja w domku jednorodzinnym

169 (edytowany przez smereka 2023-01-03 13:43:51)

Rozumiem. Mi na razie nie będzie dane tego testować - bo u  znajomego vectrę odpaliliśmy nie było tam opcji światłowodu żadnego niestety. Jakby by było to bym masę sprzętów sprawdził od poczciwego wndr3600 przez r7800 kończąc na rb3011 i jakimś mini pc.

170

Taka promocja jest teraz.

Mam jeszcze kilka dni na wypowiedzenie w netii.
Co do lepszych osiągów na funbox to o te 100 mega to dla mnie to nie ma sensu. ONT pobiera grosze prądu. Funbox pewnie z 15 W i nie da się tam nic ustawić.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/520d55bb2cd7.jpg

171 (edytowany przez onken 2023-01-03 14:26:18)

A to już jasne skąd taka opłata.

Ja mam na firmę to każdy z opów z marszu dolicza "dodatkowy" VAT i jeszcze mam opłatę +20 zł za montaż w domku.
Ty masz pewnie w bloku.

Co do dodatkowych 100 Mb/s , wiem że to tylko 10% i realnie to mało warte ale mnie takie tematy fascynują i chętnie się tym pobawię.

Do tego jak zrobię gdzie nie gdzie sieć 2.5 Gbps to może na multiwanie uda mi się osiągnąć docelowo pod 2 Gbps

Mam jeszcze neta z Tmobile ( LTE,około 250 Mb/s i stary światłowód od lokalnego operatora 300/20 przez około rok.

Pracuje, zarabiam to pewnie i bez sensu wydaje kasę na to wink

Dla własnej satysfakcji "czytaj" hobbystycznie smile

172

Dokładnie tak, w bloku.
Mi bardziej zależy na wysyłce gdzie w netii mam tylko 70 a tu będzie 300.
Ciekaw jestem jak tam Wasza sytuacja się rozwinie z prędkością ponad giga smile

173 (edytowany przez onken 2023-01-03 14:27:54)

Co do bloku. Monter który był u mnie mówił że właśnie w blokach w 90% montują ONT bo przeważnie ludzie mają skrzynki a Funbox się nie mieści w skrzynce a do tego nawet jakby się zmieścił to są one metalowe więc i zasięg WiFi zerowy praktycznie.

174 (edytowany przez tomaszu 2023-01-03 16:29:35)

Kabel + WiFi daje >1000 Mbps

175 (edytowany przez ambrozy5 2023-01-03 17:43:34)

tomaszu napisał/a:

Kabel + WiFi daje >1000 Mbps

Zapuśćcie torrenta a nie jakies durne speedtesty...

Wkladki w Milano juz nadali więc niebawem dojdą do Polski big_smile , natomiast ja dopiero początkiem lutego będę mial czas na to, do tego isp nie chce współpracować ze mną.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .