126

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

To ten: https://www-acwifi-net.translate.goog/1 … r_pto=wapp
Jest jeszcze jeden ciekawy sprzęt na IPQ8072A z 2,5GbE: https://openwrt.org/inbox/toh/dynalink/dl-wrx36
Do kupienia za ok 100$ już z wysyłką.

127 (edytowany przez onken 2023-01-02 11:53:11)

@frutis

Dzięki, a który lepszy Redmi czy ten o kształcie tuby ? ( Redmi z tego co widzę nie posiada USB )

To różnica raptem 10 USD

Szkoda że Xiaomi AX6000 nie podejdzie bo miałby pewnie lepsza skuteczność ze względu na większą ilość anten smile

Jeszcze jedno, jak użyje AP Client to rozumiem że równocześnie jako AP już ni będzie działał?

Nie da się zrobić 2w1 smile ?

128 (edytowany przez mar_w 2023-01-02 12:04:21)

@onken
Być może będzie działać ale radio musiałby dzielić na APclient i AP czyli obniżysz sobie szybkość każdego trybu pracy .
Chyba że ma 2 niezależne radia to powinno działać jak to sobie wymarzysz.

A instrukcja w której była mowa o multiwanie pisana była dla minimalnych wymagań czyli Wifi 5 (AC) . Ty jesteś szczęściarzem że masz mocny telefon i nie musisz podłączać kabla. A Twój przypadek nie może być wyznacznikiem dla wszystkich.
Swoją drogą ciekawe że jeden z Was może mieć 1,2 Gbps a Ty tylko smile 1026 z tego samego dostawcy.

Najlepiej jakby udała się propozycja od @ambrozy5.
Własna wsuwka sfp do x86_64 potem switch 2,5G i już byłby sprzęt przyszłosciowy na kolejne lata...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

129

Hehe, mój wynik 1021 był przez "sufit" nie był to max zasięgu wink

A wracając do OpenWRT, jest wogóle opcja by ustawić na raz AP Clent i AP ? Chyba nie hmm

Chyba ze na osobnym radiu 2,4 GHz zrobić AP, ale to wiadomo że radio wtedy jest już okrojone sad

130

Czasem jest możliwość ustawić na jednym radiu 2 tryby w tym samym czasie.
Trzeba sprawdzić co zwraca sterownik poleceniem iw

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

131

@onken
Nie potrafię odpowiedzieć co lepiej kupić.

Taki Netgear Orbi Router (RBR850) ma np radio 5GHz 8x8:8 (fizycznie to są 2 radia QCN5054). Ale niestety wsparcia od strony OpenWrt brak. Można kupić w całkiem przystępnej cenie używany.

132 (edytowany przez onken 2023-01-02 12:37:43)

@frutis
@mar_w

Redmi AX6000 raczej nie posiada dwóch radii, ale jest dość tani.

Xiaomi AX6000 wygląda na bardziej rozbudowany no ale też nie wiadomo co ma i nie ma OpenWRT.

Tak sobie pomyślałem że mógłbym dwie  pieczenie "upiec" , odebrać po WiFi i wysłać po całym domu + biuro.

RBR850 widzę uzywkę za około 650 zł ( szkoda tylko faktycznie że brak mu OpenWRT... )

133

onken napisał/a:

Xiaomi AX6000 wygląda na bardziej rozbudowany no ale też nie wiadomo co ma i nie ma OpenWRT.

Co ma w środku to dokładnie wiadomo: https://www-acwifi-net.translate.goog/1 … r_pto=wapp

Jest bardzo podobny do Xiaomi AX3600, ma lepsze radio 5GHz ale słabszy procesor IPQ5018 z rodziny Immersive Home 216.

134

Obecnie chyba własnie mam AX3600 ( chinskiego ), do WiFi działą najlepiej z tego co miałem ( nawet zasięg ciut lepszy niż Funbox 6 ) a porównywałeś go do Redmi AX6000 ?

Wydaje się że do Xiaomi AX6000 ( bazuje chyba na MiWiFi czyli jakiś mod Openwrt ) a czy też można wgrać czyste OpenWRT ( z modelu 3600 ? ) ale czy on jest lepszy od Redmi AX6000 ?

Nazewnictwo podobne hmm mają, ale może jednak Redmi AX6000 jest lepszy ( nowszy jest ) co nie zmienia faktu że oba mają raczej pojedyncze radia na pasmo ?

135

Platforma IPQ50xx nie jest jeszcze wspierana więc nie można nic wgrać.
Wspierane są modele Xiaomi AX3600 (nieoficjalnie) oraz Redmi AX6000 (oficjalnie). Routery są oparte na różnych platformach (Qualcomm i MediaTek). Ciężko to porównać. Redmi AX6000 obsługuje WiFi 6E (6GHz) i ma jeden port 2,5GbE.
A tutaj można poczytać o sterownikach do radia MediaTek'a: https://forum.openwrt.org/t/802-11ax-wo … ver/126466

136

Dzięki za linka smile

Dlaczego ja tam widzę "tylko" prędkości rzędu 550-650 Mbits ?

137

MiG25 napisał/a:

No tak, tylko ja w 866 teoretycznej z 1m nie jestem w stanie 300Mbps przebić , czy to byłby R6220 ,czy na IPQ4019 MF286D , czy też MF18A (ten na 5GHz ma MIMO 3x3 ,ale i tak szybciej jak 866 się z nim nie łączę).

Próbowałeś włączyć irqbalance i cpu governor na Performance? Na Asusie AC58U z ip40xx wzrosło mi faktyczny transfer do 48MB/s, do nieco ponad 400mbit, wcześniej właśnie 300Mbps maks.

138

mar_w napisał/a:

A teraz hit. Wszyscy boją się jak ognia Funboxow i błagają o ONT a tymczasem żeby zobaczyć 1 Gbps na speedtescie to ... nie można brać ONT big_smile
Instrukcja ze strony Orange:
https://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binar … 744390.pdf

Czytam tą dyskusję na temat wysycenia tego gigabita i mam niezły ubaw z tego januszowania (to 930Mbps jest zgodne z umową/wiadomo z przyczyn oczywistych jest też dlaczego), a ONT to wygoda/uniwersalność i w dodatku gdy i tak użytkujemy własny router/AP oszczędność energii.

139 (edytowany przez onken 2023-01-02 18:07:46)

Tu nie chodzi o Januszowanie a o w pewnym sensie "fun" i aby wyciągnąć co się da smile

Chciałbym to zrobić dla tzw zasady i własnej satysfakcji. Czy to źle ?

@Cezary i inni smile

Wracając do sedna, czy jest jakiś router wspierający OpenWRT, USB 3.0, offloading ( aby osiągnąć ten ponad 1 GBit ) aby użyć jakieś karty sieciowej USB 3.0 z portem 2.5 Gbits ?

140

Mam taką kartę na usb, spróbuję w weekend zmajstrować sobie zestaw i zobaczyć ile jest w stanie przerzucić przez taką na usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

141

Oki, daj proszę znać smile

A czy jakiś router występuje który by miał albo port 2.5 Gbit albo port USB 3.0 i też dał radę obsłużyć taką kartę 2.5 Gbit ( z realnym transferem ponad 1 Gbit ) i tak w ogóle jaki chipset musi mieć taka karta na USB 3.0 by działała pod OpenWRT ?

142

To Cezary musi się wypowiedzieć, to są nowe sprzęty i dla których jest/będzie OpenWRT? Ciekaw jestem czy pójdzie po tej karcie USB? Bo to przeceniłoby temat...  smile

143

Realtek  RTL8125. Ale czy wysyci 2.5G tego nie wiem, nigdy nie sprawdzałem.

144 (edytowany przez onken 2023-01-02 18:33:08)

Tu nie chodzi o 2,5 bo to juz kosmos wink ale chociaz realnie powiedzmy 1050 smile

Tylko czy OpenWRT da rade na jakiś sprzęcie - musiałby mieć chyba sprzętowy flow offloading

Czy jest coś ze sprzętowym flow offloading i usb 3.0 ?

Ps
Realtek  RTL8125.  występuje tylko na PCI-E ?

Czyli musiałby być jakiś miniPC ?

145

A usb to  RTL8156. Siłą rzeczy potrzebujesz coś wydajnego, jak pisałem - nie wiem na ile taka karta wysyca łącze, wiec nie wuem czy zwykły biedny mt7621 to obsłuży. Pewnie nie. Nic na nowszym mediateku nie mam, więc testy będą na zwykłym laptopie, bo tu chodzi ile karta potrafi. A sprzęt później sobie znajdziesz jakiś super wydajny.

PS. Można by sprawdzić jak np.rpi4 sobie z czymś takim radzi. Ale nie posiadam rpi4, więc ktoś inny musi sprawdzić.

146

A jakie rozwiązanie wyjdzie ekonomiczniej i sprawnościowo ?, mini PC ( jaki np ? ) ze złączem pci-e czy jednak jakiś router z USB 3.0,  (sprzętowy flow offloading musowo chyba musi wtedy być? ) no i do tego jakaś karta na RTL8156

147

Ekonomicznie to zwykły minipc i karta na pcie.

148 (edytowany przez onken 2023-01-02 18:42:43)

Przy rozwiaząniu miniPC i pci-e nie jest potrzebne sprzętowe flow offloading ? czy juz sama karta pci-e takie posiada ?

I co teraz z takich miniPC jest na topie ? odkąd padło ( 3 lata temu moje poprzednie mini PC ) to jadę na routerach wink

149

Jakim topie? Możesz kupić maszynki od celeronów na na i7 najnowszych generacji skończywszy, kwestia tylko i ile chcesz za to zapłacić. Pisałem już że gra nie warta ceny. Już zwykłe celerony bez problemu wysycały gigabit.

150 (edytowany przez onken 2023-01-02 18:48:51)

Ja wiem że gra nie warta bo to 10% łącza smile

Czy taki terminal jak kupowałem ostatnimi czasy posiada też pci-e ? Bo nie pamiętam
T520 - ale chyba nie ma...

Ale chciałbym to zrobić dla własnej satysfakcji smile