451

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

Czyli to co wrzucił @frutis to to urządzenie w środku ma połączenie jeszcze z jakimś serwerem ?

Chodzi mi po prostu też o to czy mwan3 mogę zastąpić w jakiś sposób bondingiem nie używając żadnego serwera z zewnątrz ?

452

onken napisał/a:

Wiem że mwan3 starcza ale jak pisałem, przy awarii jednego z wanów cała sieć "szlag" trafia.

Bo tak to działa.

onken napisał/a:

A prywatny tracker nie musi mieć 100 połączeń ale kilka w zupełności wystarczy by wysycić łącze smile

Ale jak będziesz się pojawiać pod dwoma IP to dostaniesz bana i tyle będzie z oglądania filmów dla dorosłych w 8k.

Kombinujesz jak kuń pod górę, to już 19 strona pitolenia o niczym. Nakupiłeś jakichś kart, kombinujesz z jakimiś testami, które w ogóle Ci nie wychodzą i o każdą byle pierdołę wracasz z pytaniem na forum. Chciałeś sieć domową modernizować do 2.5 Gbps ale zapomniałeś że masz stare kable wkute w ścianie, teraz bredzisz o jakichś torrentach i bondingu z mwan3. Mi już wystarczy.

453

Czyli to co wrzucił @frutis to sieć lokalna o jednej adresacji. Tam się łączy qnap ze switchem i pomiędzy nimi robiona jest agregacja na kilku kablach. Masz to przecież na rysunku. Tam jest środek sieci a nie wyjście agregacji do internetu.

Po raz któryś tam - nie nie możesz. Nie możesz zrobić łączenia połączeń internetowych bez udziału zewnętrznego serwera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

454

Kable ma 5e więc na 2.5G powinny dać radę

Z tymi dwoma IP to fakt, o tym nie pomyślałem.

Założenie całego wątku jest takie że chciałem jakoś wykorzystać te 2.5G jeśli się uda i rozbudować co się uda.

mwan3 mi niestety nie do końca pasował, przez jakiś czas używałem na edgeX jego loadbalancer i wydawało się że sprawniej działa. Chyba że mi łącza nie padały przez długi czas, heh

455

pepe2k napisał/a:
mar_w napisał/a:

Jeżeli chcesz sumę tylko dla torrentów to sam mwan3 w zupełności wystarczy.
Jak klient otworzy 100 połączeń to router rozdzieli na pojedyncze WANy i będziesz miał sumę.

Na prywatnych trackerach to raczej nie przejdzie?

No teraz to prawie wszystkie blokują pobieranie z więcej niż jedno IP, śmieciowe i publiki pewnie nie

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

456

@onken to co jest na rysunku pozwala na wykorzystanie większej przepustowości niż 1Gbps w przypadku podłączenia klientów do NAS'a. Teoretycznie każdy może ściągać z prędkością 1Gbps. Ale to tylko teoria bo w praktyce to tak nie działa. Zawsze pojawiają się gdzieś ograniczenia.
Przykład z rysunku nie ma nic wspólnego z sumowaniem zewnętrznych łączy internetowych.

@Cezary proponuję zamknąć temat jak dojdziemy do 20 strony bo to już chyba zbyt długo trwa... smile

457

Spokojnie, nie zamykajcie smile
To jest skarbnica wiedzy, bez Was zginąłbym marnie wink

458 (edytowany przez onken 2023-01-09 10:43:20)

@mar_w
@Cezary

Chciałbym jeszcze powalczyć na tym sprzęcie co mam z wydajnością połączenia pppoe i użyciu karty USB 2,5 GbE

Pomożecie ?

Z supportu odpisali mi ze GPON który mam negocjuje bez problemu 1 czy 2,5 więc to działa według nich prawidłowo.

Chciałbym więc jeszcze raz sprawdzić jak zadziała to pppoe + USB 2,5G , ewentualnie przetestować tez wymuszenie np 1G i zobaczyć czy wydajność jest gorsza/lepsza

Jakieś pomysły jak ten reset ( co sugerował mar_w po nawiązaniu sesji pppoe ) i/lub poprawienie wydajności ?

Planuję jeszcze sprawdzic to pppoe ze zwykłą kartą 1G - nie wiem czy to dobry pomysł ale tak mi przyszło do głowy

Dla przypomnienia, wydajność na karcie 2.5G łącza po pppoe wyszło trocę ponad 600 Mb/s zamiast 920-930 ( bo po drodze są nadal switche 1G itd )

459

Cos niejako że sterownikiem

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

460

Problem ze sterownikami do kart opartych na r8156 został rozwiązany: https://git.kernel.org/pub/scm/linux/ke … 63dc57ff6b

461

Oooo

Dobra wiadomość

To mogę już to jakoś użyć ?

I to sterownik realteka czy to na cdc_ncm jednak ?

462

onken napisał/a:

Oooo

Dobra wiadomość

To mogę już to jakoś użyć ?

I to sterownik realteka czy to na cdc_ncm jednak ?

Wszystko masz wyjaśnione w opisie zmiany https://git.kernel.org/pub/scm/linux/ke … 63dc57ff6b

463 (edytowany przez onken 2023-01-09 12:33:53)

Czytałem to, coś dodano, coś odjęto, ale przecież sam sobie takiego drivera nie skompiluję

Widzę ze mozna pobrać źródła ale nadal nie skompiluję hmm

więc proszę kogoś o taką kompilację lub kiedy będzie to dostepne w OpenWRT snapshots ?

464

Nigdy. Chyba że ktoś to przeportuje, to jest łatka to bieżącej wersji rozwojowej kernela linuksowego, a openwrt takowej nie posiada.

465

Czyli dalej jestem w kropce... Żeby nie powiedzieć w cz. d. wink

466 (edytowany przez onken 2023-01-09 15:39:19)

@Cezary

Apropo rozwiązan z miniPC

na chpsecie i225-V B3 czy nowszym i226-V ? Ma to jakieś znaczenie ?

467

i225 v3 ma błędy ponoć, w i226 jeszcze ich nie znaleziono smile

468 (edytowany przez onken 2023-01-09 15:50:19)

TDP i226 ma niższe wieć jest szansa ze bedzie mniej się grzało smile

Czy na te 2,5G w Openwrt trzeba jakieś specjalne (dodatkowe ) sterowniki, patche itp ?

469

onken napisał/a:

TDP i226 ma niższe wieć jest szansa ze bedzie mniej się grzało smile

Czy na te 2,5G w Openwrt trzeba jakieś specjalne (dodatkowe ) sterowniki, patche itp ?

Tak, kmod-igc.

470 (edytowany przez Bartekk 2023-01-09 16:24:53)

Nie jestem już na bieżąco ale czemu nie pójdziesz po najkrótszej linii oporu i nie przetestujesz np. Netgear WAX206 z WANem 2.5gbs? Czy jednak tu już chodzi o faktyczną rozbudowe sieci, jeśli tak to cofam, bo lany ma 1gbs.

471

Jakby miał 2x 2.5 ( wan + LAN ) to bym go rozważył smile

472

Ja mam w jednym terminalu tę kartę i225 b3 i nie mam z nią w sumie żadnych problemów, tyle, że jednoportowa

473

Obrazy Cezarego dobrze na tym działają ? Czy trzeba dogrywać sterownik żeby ten port ruszył ?
Bo chyba będę musiał taki terminal zakupić. W sumie nie ma źle bo mi i switcha 2.5 jako tako zastąpi.

474 (edytowany przez pepe2k 2023-01-09 17:41:25)

onken napisał/a:

Jakby miał 2x 2.5 ( wan + LAN ) to bym go rozważył smile

https://www.friendlyelec.com/index.php? … uct_id=287

Z i225 uważaj, niektórzy mają z nimi jaja i to nawet na rewizjach, które ponoć miały rozwiązać wszystkie problemy (niby od 'b3').

Hurra! To już 20 strona! roll

475

Ale sam widzisz pepe że może i 20-ta ale ileż wątkow porusza wink