Odp: E3372s-153 hilink na OpenWrt CC
Tych opcji nie ma domyślnie. Sam je sobie dodałeś.
Przez uci robi się je tak: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lientwdhcp
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → E3372s-153 hilink na OpenWrt CC
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tych opcji nie ma domyślnie. Sam je sobie dodałeś.
Przez uci robi się je tak: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lientwdhcp
zresetowałem OpenWrt do fabrycznych przyciskiem Reset przez 10 sekund
mam adres 192.168.1.1, telnetem zrobiłem passwd root aby uruchomić SSH i SCP
przez WinSCP wgrałem pakiety:
libpthread_0.9.33.2-1_brcm63xx.ipk
kmod-nls-base_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
librt_0.9.33.2-1_brcm63xx.ipk
libusb-1.0_1.0.19-1_brcm63xx.ipk
kmod-mii_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
kmod-usb-core_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
kmod-usb2_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
kmod-usb-ohci_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
kmod-usb-net_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
kmod-usb-net-cdc-ether_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
usb-modeswitch_brcm63xx.ipk
zrobiłem poradnik OpenWrt HiLink od kroku 2 bo już zainstalowałem cdc
restart routera
podłączam modem
DHCP teraz działa i mam Internet - nie trzeba wchodzić na stronę 192.168.8.1 aby zmienić ustawienie na auto jeśli wcześniej zrobiliśmy to - gdy modem podłączony był w laptopie.
I wcale nie trzeba koniecznie DHCP, można statycznie mieć IP w laptopie.
Nikt nie pisał że trzeba koniecznie mieć dhcp. Zrobiłeś to żeby wyeliminować wszystkie problemy jakie masz z konfiguracją i mieć pewność że jest na tyle ogólna że to nie ona stanowi problem.
OK, jak bedę miał czas to skonfiguruję od zera cały OpenWrt + hilink albo wgram zapisany obraz mtd4 i wtedy spróbuję znaleźć przyczynę.
Ciężko jest instalować pakiety z zależnościami w odpowiedniej kolejności nie mając na OpenWrt Internetu.
P.S. Jednak pakiet usb-modeswitch_brcm63xx.ipk też potrzebny - bez niego ikona na modemie świeci ale nie ma konfiguracji IP a polecenie cat /sys/kernel/debug/usb/devices pokazuje tylko sterownik modemu z opcją Driver=(none). Pakiet usb-modeswitch powoduje iż polecenie pokazuje też 2 urządzenia z opcją Driver=cdc_ether
P.S. Poradnik OpenWrt jako router 3G/4G/5G jest trochę niekompletny - np. zabrakło info aby zainstalować pakiet kmod-usb-ohci_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
Do tego skoro nie mamy na routerze jeszcze Internetu to zależności nie zainstalują się same więc powinny być wypisane w punktach dokładnie wszystkie zależności w kolejności instalacji.
PS. Tak, usb-modeswitch jest potrzebny.
ps. Tak. potrzebujesz w routerze pełne wsparcie dla usb, w poradniku jest ogólnie że potrzebujesz sterowników do usb a nie wymienia że używanie jakiegoś konkretnego modelu wymaga instalacji konkretnego pakietu. I nie, nie zostaną one wypisane w poradniku, bo wypisywanie kilku tysięcy możliwych routerów mija się z celem.
Wgrałem dziś zrobioną kiedyś kopię systemu linux_mtd4.bin do routera. Ponieważ mam w tym obrazie już zainstalowaną obsługę USB to do odpalenia modemu Hilink doinstalowałem to:
usb-modeswitch_brcm63xx.ipk
kmod-mii_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
kmod-usb-net_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
kmod-usb-net-cdc-ether_3.18.23-1_brcm63xx.ipk
Dalej zrobiłem to:
uci del network.wan
uci set network.wan=interface
uci set network.wan.proto=dhcp
uci set network.wan.ifname=eth1
uci commit network
rebootale niestety znowu problem z DHCP i DNS. Ustawiłem statyczny IP w laptopie, wszedłem na OpenWrt i w Putty dałem ping wp.pl i zwróciło bad address ale dałem ping 8.8.8.8 i odpowiada OK czyli modem połączył się poprawnie a mam jakiś problem na OpenWrt.
System ma skonfigurowane usługi HTTP, FTP, Samba, PXE Server, TFTP Server w folderze na karcie microSD, która jest w czytniku modemu jako NTFS. Już gdzieś o tym pisałem ale problemem była nazwa folderu PXE a w konfiguracji wszędzie w OpenWrt mam pxe (małymi literami) przez co w logread były błędy demona dnsmasq-dhcp iż nie może wystartować bo nie ma takiego folderu jak pxe
Pod Windows podłączyłem modem z kartą SD i zmieniłem folder PXE na pxe, wsadziłem do OpenWrt i poprawiłem w /etc/rc.local:
było: ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/extstor
zmieniłem: ntfs-3g -o big_writes /dev/sda /mnt/extstorPo restarcie wszystko działa - serwer PXE, DHCP, DNS oraz Internet z modemu
![]()
Ale, ale - niestety gdy odpalę OpenWrt z modemem bez karty SD to znowu jest ten sam problem ![]()
Sun Sep 11 13:23:45 2016 daemon.err uhttpd[1628]: Error: Invalid directory /mnt/extstor/pxe: No such file or directory
Sun Sep 11 13:23:49 2016 daemon.crit dnsmasq[1629]: TFTP directory /mnt/extstor/pxe inaccessible: No such file or directory
Sun Sep 11 13:23:49 2016 daemon.crit dnsmasq[1629]: FAILED to start up
Sun Sep 4 12:54:15 2022 daemon.err uhttpd[1631]: Error: Invalid directory /mnt/extstor/pxe: No such file or directory
Sun Sep 4 12:54:15 2022 daemon.info procd: Instance uhttpd::instance2 s in a crash loop 6 crashes, 0 seconds since last crash
Sun Sep 4 12:54:20 2022 daemon.crit dnsmasq[1634]: TFTP directory /mnt/extstor/pxe inaccessible: No such file or directory
Sun Sep 4 12:54:20 2022 daemon.crit dnsmasq[1634]: FAILED to start up
Sun Sep 4 12:54:25 2022 daemon.crit dnsmasq[1635]: TFTP directory /mnt/extstor/pxe inaccessible: No such file or directory
Sun Sep 4 12:54:25 2022 daemon.crit dnsmasq[1635]: FAILED to start up
Sun Sep 4 12:54:25 2022 daemon.info procd: Instance dnsmasq::instance1 s in a crash loop 6 crashes, 0 seconds since last crashTak że ja nic nie popsułem tylko dla OpenWrt nie pasuje iż brak karty SD w czytniku w modemie. Nie powinno tak być. Usługi powinny działać nadal tylko powinien pojawiać się błąd przy próbie skorzystania z nich.
Sam skonfigurowałeś dnsmasq żeby korzystał z określonego katalogu a go nie ma. Twoja wina a nie systemu żeby go źle skonfigurowałeś.
Utwórz we flash pusty katalog /mnt/extstor/pxe
Sam skonfigurowałeś dnsmasq żeby korzystał z określonego katalogu a go nie ma. Twoja wina a nie systemu żeby go źle skonfigurowałeś.
A jak niby inaczej mogłem skonfigurować dnsmasq skoro w routerze nie mam wystarczającej przestrzeni w pamięci flash na pliki serwera PXE ??? Dlatego skonfigurowałem wszystko na karcie SD 2GB.
Chodzi mi o to iż np. serwer DHCP powinien działać bez względu czy karta SD jest podłączona czy nie.
Utwórz we flash pusty katalog /mnt/extstor/pxe
A to nie będzie kolidować z folderem, który jest na karcie SD przecież w tym właśnie katalogu mam zamontowaną kartę SD?
We flash utwórz. Jak nie będziesz miał karty to będziesz miał katalogi z flash, jak będziesz miał zamontowaną kartę w /mnt to będzie korzystał z katalogów na karcie.
W całym komputerowym świecie tak to działa - podajesz gdzieś w konfigu katalog którego nie ma to będzie się buntował. Tak masz i teraz. Twój problem że tak skonfigurowałeś i nie ma bez karty odpowiednich katalogów.
Nie mogę utworzyć katalogu bo on już tam jest:
root@OpenWrt:/# mkdir /mnt/extstor/pxe
mkdir: can't create directory '/mnt/extstor/pxe': File existsMam to zrobić bez włożonej karty SD?
No oczywiście że tak...
Dzięki, działa ale w życiu bym nie przypuszczał iż mogą istnieć równocześnie dwa takie same katalogi - prawdziwy i zamontowany.
Montując jakiś nośnik w katalogu robisz przesłonięcie zawartości tego katalogu. Normalną praktyką było np. trzymanie we flash jednej konfiguracji a na peondrive drugiej (i trzeciej i następnej). Exroot to też montowanie nośnika w określonym katalogu, dzięki temu wymieniając pendrive mogłeś szybko po reboocie mieć całkiem inną konfigurację routera.
usb-modeswitch.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → E3372s-153 hilink na OpenWrt CC
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc