201

Odp: zyxel nr7101

Inna sprawa - ty i jak modyfikujesz moje skrypty więc możesz sobie pozmieniać te moje wstawki do addon i jawnie dodawać do jsona klucze typu s1band. Nie będziesz miał tablicy, wystarczy później tylko sprawdzić czy klucz istnieje i go wyświetlić. Ja mam tak zrobione bo w easyconfig ja to po prostu wyświetlam bez wnikania co tam jest w dodatkowym oknie, dlatego zrobiłem tak a nie inaczej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

202 (edytowany przez smereka 2022-09-05 20:46:52)

Miód na oczy:

https://i.ibb.co/df1Gk52/1.png
https://i.ibb.co/YLzsPF4/2.png

We wczorajszym sofcie widziałem w GUI który slot sim używany jest. Coś IceG zmieniałeś?

203

@smereka zrobilem aktualizacje skryptow, w LuCi nic nie zmienialem wiec powinno pokazywac slot normalnie. Testowo wgralem pakiet u siebie bez pakietu jezykowego i pokazuje slot, moze trzeba wyczyscic cache przegladarki?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

204 (edytowany przez smereka 2022-09-05 22:10:38)

Ok zaraz tak zrobię. Ale się wk.... Mam akurat chwilę to przetestowałem sobie lokowanie do komórek pci earfcn itp. W poprzedniej wersji firmware działało to inaczej a w tym A07 jeszcze inaczej. Na forach trza szukać rozwiązań bo producent lache na to położył i jeszcze jakie uzasadnienia pisze. Jakbym miał zapłacić za ten modem (pisze o samym producencie modemu bo to nie wina zyxela) prawie 2 tysie i teraz użerać się z nimi to chyba bym sobie to odpuścił. Cyrk chcą kasę a nie potrafią wsparcia dobrego zrobić. No ale jak za grosze to mogę im testować te badziewie wink   Część fajnie zrobili funkcji ale część zj... na maxa

EDIT:

IceG ale ja mam wrażenie że to było tam gdzie jest status SIM. W tej chwili jak widzisz na screenie wyżej jest, że zalogowana do sieci. A wcześniej nie wiem czy nie było 1,0. Czyli, że pierwsze gniazdo aktywne a drugie nie aktywne. Nie mam jak porównać bo wywaliłem już starą wersje

205

Owszem, informacja byla w statusie karty SIM i u mnie w tym miejscu informacja jak najbardziej jest.

Postaw kawę

206

A czekaj. Ja dzisiaj wyjąłem druga kartę do pracy do testów potrzebowałem. Może dlatego hmmm. Zaraz poszukam jakiejś karty albo jutro i to sprawdzę. Hmm może być moja wina jutro przetestuję

207

Jaka karta by nie byla i tak wyglada mi to na stara wersje pakietu, u mnie wyglada inaczej.. wiec bede upieral sie przy cache przegladarki.

Postaw kawę

208 (edytowany przez smereka 2022-09-05 22:30:43)

No ciekawe na explorerze faktycznie pokazuje dobrze. A lisa szczyściłem do cna a i tak pokazuje zalogowana do sieci. Cyrk jakiś

EDIT: Ok teraz twardy reset zapuściłem i jest ok na lisie też.

Dobra to ten temat zamykamy. Jeszcze widok agregacji (poszczególnych pasm) i będzie git

209 (edytowany przez smereka 2022-09-10 14:19:34)

Cezary czy Ty robiłeś jakieś specjalne zabiegi (wysłanie jakiś komend AT), żeby ten modem (w Twoim przypadku na szatoł) działał jak powinien? Jestem teraz w Siemiatyczach. Karta Plusa. Nadajnik 300 m. Widoczność optyczna bez strefy fresnela. Karta w samsungu A8 i transfer 100/15. Karta w netgear mr1100 80/15. Karta w nr7101 i transfer 15/30. zyxel pokazuje agregację 3 pasm. Ewidentnie coś nie tak albo z modemem samym w sobie albo trzeba coś komendą zrobić. Wyniki powtarzalne. Ciekawy jest ten upload czemu taki duży w zyxel w porównaniu z pozostałymi. Testuje na kablu

210

Nie, nic specjalnie w nim nie przestawiałem.

211

Ha odkryłem Cezary. Coś nie tak jest z "Programowy flow offloading". Po wyłączeniu tego mam 130 na downlinku. Po włączeniu wycina mi do 15

212

@smereka jak coś to możesz sobie wgrać i przetestować aktualizację
https://github.com/4IceG/luci-app-3ginf … ses/latest

Postaw kawę

213

Jednak fałszywy trop. Okazuje się że jak zmieniałem ten offloading to jeszcze zmieniałem inne rzeczy a mianowicie. Router jak się włącza nie zawsze od strzała chce się łączyć z netem. Czasami sam się połączy i wówczas prędkości są ok. Jak nie to pomaga ifdown wan i ifup wan. Ale teraz to juz na 100% jest to przyczyną. Jak się uruchomi sam to jest ok a jak daję te konedy to prędkość przycina do15. Jak się sam nie połączy to w logach mam:

Sat Sep 10 16:55:05 2022 daemon.notice netifd: wan (4926): Command failed: ubus call network.interface notify_proto { "action": 0, "link-up": false, "keep": false, "interface": "wan" } (Permission denied)

Cezary pomożesz?

214

Ten komunikat występuje dość często i związane jest z tym że uqmi wyrzuca błędy np. przy rozłączeniu sieci i objawia się to właśnie takim komunikatem. Więc trop jest tylko taki że nie nawiązuje sam połączenia, ale z jakiego powodu to musiał byś chyba przelecieć się po poleceniach i sprawdzić statusy rejestracji, podłączenia itd.

215

IceG napisał/a:

@smereka jak coś to możesz sobie wgrać i przetestować aktualizację
https://github.com/4IceG/luci-app-3ginf … ses/latest

Działa już dobrze. Widać agregowane pasma pci i earfcn

216

Wiesz Cezary ale to mi tylko z tym modelem tak jest. Wszystkie królikowe dwr 961, dwr 960 czy dwr 921 łączą się idealnie. Nie trzeba tam podnosić od nowa interfejsu. Mozę uqmi startuje zanim zostanie modem wykryty czy nie? No i czemu ponowne podniesienie interfejsu powoduje taki spadek prędkości

217

Nie, nie wystartuje jak nie ma interfejsów, przez ifstatus to widać. A potem i tak się podnosi w taki sam sposób, nie ma rozróżnienia czy robi to automat czy robisz to ręcznie.

Inna sprawa - robiąc ręcznie jesteś już po połączeniu automatycznym które się nie udało w takim razie. Więc może modem zostaje w jakimś dziwnym stanie i stąd ten spadek prędkości.

uqmi ma chyba coś do resetu czy do przełączenia w low power. Możesz spróbować go przełączyć w low power, poczekać ze 3 sekundy, przełączyć w normalny tryb i spróbować nawiązać połączenie.

218

No nie pomaga to. Aż dziw że nikt nigdy nie miał z tym problemu

219

Nigdy smile A przynajmniej nie na zwykłych routerach z lte cat4/6 których mam w setki.

220 (edytowany przez smereka 2022-09-10 19:40:29)

Ale teraz ciekawe jak zrobię to:

iperf -c iperf.ovh.net

leci powyżej 30mb

czyli podobne do problemu z tego wątku tak jakby problem był na linii qmi - lan. Procek pobiera proawidłowo tylko do lanu słąbo przekazuje

https://forum.openwrt.org/t/slow-speeds … an/14557/5

ale jak chcę zrobić to:

root@OpenWrt:~# iptables -t mangle -A PREROUTING -j TTL --ttl-set 65
-ash: iptables: not found

Można to jakoś inaczej zrobić na testy?

221

U nas w kraju nikt sie już chyba nie bawi w ograniczanie po ttl (no, poza jakimiś małymi sieciami osiedlowymi).

Zobacz np. https://forum.openwrt.org/t/firewall4-n … 113704/107

222 (edytowany przez smereka 2022-09-10 19:54:01)

Ale skoro za pierwszym razem łączy się i nie ma ograniczenia to przecież operator nie wie a pewnie nawet i nie chce tego wiedzieć czy ja robię ifdown wan i ifup wan czy co tam jeszcze chcę - myślę że nie wnika w to i w ogóle ma to w nosie. Wiec dlaczego router na openwrt sprawia taki problem po tych dwóch prostych poleceniach. W następnym tygodniu jakbyś miał chwilę mógłbym Ci go wystawić i sam byś to zobaczył...

Jest w tej chwili na Twoim najnowszym sofcie z 4.09.2022 czysty bez żadnych dodatkowych pakietów

223

Cezary gdzie jest ?

/etc/firewall.user

224 (edytowany przez Cezary 2022-09-11 10:40:23)

Nie ma. Przecież używasz fw4 z nftables.

EDIT: bo zaraz ktoś będzie się przyczepiał - domyślnie nie ma, możesz samodzielnie utworzyć, czytaj https://openwrt.org/docs/guide-user/fir … r_with_fw4

225

Dziękuję. Spokojnie Cezary ja się w tym nie orientuję tak dokładnie jak Ty. Po prostu chcę namierzyć gdzie tkwi problem. P.S. są jeszcze jakieś maszyny z mt7621 na pokładzie i openwrt?