1,101

Odp: ZTE MF289F - Porting OpenWRT

W /etc/config/network masz sekcję z br-lan, tam masz list ports lan. Dodaj wan żeby to tak wygłądało:

config device
    option name 'br-lan'
    option type 'bridge'
    list ports 'lan'
    list ports 'wan'

I później usuń port wan z sekcji wan jeżeli taką jeszcze masz. Zrestartuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,102 (edytowany przez wisipior 2025-05-07 08:41:26)

Po ostatniej aktualizacji

# uci get easyconfig.modem.device
uci: Entry not found
# uci show easyconfig.modem
easyconfig.modem=service

Kogo własny skrypt może odpytać o modem dla poleceń AT w sms_tool w przypadku trybu 'service' ?

1,103

Nie jest ustawione to zwraca błąd. Ustaw sobie cos najpierw, nawet w GUI to możesz zrobić.

I nie rozumem pytania. Nie ma żadnego trybu service, o co pytasz?

1,104

Cezary napisał/a:

Nie jest ustawione to zwraca błąd. Ustaw sobie cos najpierw, nawet w GUI to możesz zrobić.

I nie rozumem pytania. Nie ma żadnego trybu service, o co pytasz?

Jak teraz z poziomu skryptu odpytywać modem? Po aktualizacji sms_tool na ten sam device już  nie zagada bo go nie ma w $(uci get easyconfig.modem.device)

1,105

uci get easyconfig.modem.device jest tylko dla easyconfig i wtedy jak jawnie sobie ustawiłeś. Jak przestawiłeś na automatykę to nic tam nie będzie. Pisałem już żebyś sobie to ręcznie w gui ustawił.

Urządzenie nadal jest - /dev/ttyUSB1 i to z niego masz korzystać (oczywiście w zależności od modemu).

1,106

Cezary napisał/a:

uci get easyconfig.modem.device jest tylko dla easyconfig i wtedy jak jawnie sobie ustawiłeś. Jak przestawiłeś na automatykę to nic tam nie będzie. Pisałem już żebyś sobie to ręcznie w gui ustawił.

Urządzenie nadal jest - /dev/ttyUSB1 i to z niego masz korzystać (oczywiście w zależności od modemu).

OK to dobrze jest to nadal /dev/ttyUSB1.
Chodzi mi o moj skrypt w autostarcie, który przestał działać - zadawał on parę komend AT na device zawarty ze zmiennej "easyconfig.modem.device" - tam siedziało to /dev/ttyUSB..

Po aktualizacji skrypt nie działa, bo nie ma już parametru modem.device (na każdym ustawieniu 'Technologia').

Skąd zatem GUI wie na jaki device wysłać komendę AT ?  Dla MF289F to jest zawsze /dev/ttyUSB1  ??

Podchodzę nieco uniwersalnie i na każdym ruterze z mifi dorzucam taki skrypt, sądziłem że najlepszym źródłem zawsze będzie  easyconfig.modem.device

1,107

wisipior napisał/a:
Cezary napisał/a:

OK to dobrze jest to nadal /dev/ttyUSB1.
Chodzi mi o moj skrypt w autostarcie, który przestał działać - zadawał on parę komend AT na device zawarty ze zmiennej "easyconfig.modem.device" - tam siedziało to /dev/ttyUSB..

Ty chyba zrobiłeś sobie aktualizację easyconfig i nadpisałeś konfig, prawda?

Po aktualizacji skrypt nie działa, bo nie ma już parametru modem.device (na każdym ustawieniu 'Technologia').

Skąd zatem GUI wie na jaki device wysłać komendę AT ?  Dla MF289F to jest zawsze /dev/ttyUSB1  ??

Samodzielnie wykrywa pierwszy interfejs który mu odpowiada i uważa że to jest modem. Trzyma to potem w /tmp żeby szukać za każdym razem urządzenia, oczywiście utrzymuje się aż do restartu.

Podchodzę nieco uniwersalnie i na każdym ruterze z mifi dorzucam taki skrypt, sądziłem że najlepszym źródłem zawsze będzie  easyconfig.modem.device

Jeżeli nadpisałeś sobie konfig to nic tam nie będzie. Wpisz tam urządzenie, już po raz trzeci ci to piszę.

1,108 (edytowany przez wisipior 2025-05-07 11:14:03)

No raczej piszę takie rzeczy celem pełnej automatyki, tak aby jedynie aktualizować (konfig zawsze zachowuję).
Nie mam pretensji do aktualizacji tylko zagwozdkę.

Nadzoruję kilka ruterów (różne modele) - dlatego właśnie potrzebuję poczatować w autostarcie i zapytać o kilka rzeczy.
Rozumiem, że tym razem wystarczy podać "ttyUSB1", ale chciałbym podobnie jak GUI - pierw namierzyć który to device.

Szukanie stringu urządzenia do czatowania to najwyraźniej dłuższy proces. Ja na razie robię to tylko tak i wystarczy.

DEV=$(uci get easyconfig.modem.device 2>/dev/null)
[ -z $DEV ] && DEV=/dev/ttyUSB1
[ "$(cat /tmp/sysinfo/model)" == "ZTE MF286R" ] && DEV=/dev/ttyACM0

1,109

Dokładnie, jeżeli znasz konkretny model routera to wiesz dokładnie jaki tam jest modem i którego interfejsu masz używać. I taką informacje zapisać na stałe w skrypcie.

easyconfig robi to przez /usr/share/easyconfig/modem/detect.sh - albo czyta konfig albo próbuje wykrywać jak nie jest ustawione.
Tymczasowe wykrycie trzymane jest w /var/state/easyconfig_modem (i detect.sh podaje informację m.in z tego pliku jak nie ma w konfig).

1,110

Cezary napisał/a:

Dokładnie, jeżeli znasz konkretny model routera to wiesz dokładnie jaki tam jest modem i którego interfejsu masz używać. I taką informacje zapisać na stałe w skrypcie.

easyconfig robi to przez /usr/share/easyconfig/modem/detect.sh - albo czyta konfig albo próbuje wykrywać jak nie jest ustawione.
Tymczasowe wykrycie trzymane jest w /var/state/easyconfig_modem (i detect.sh podaje informację m.in z tego pliku jak nie ma w konfig).

Dzięki wielkie !

1,111 (edytowany przez wisipior 2025-11-07 10:37:30)

Nie wiem czy o tym była mowa, ale zachciało mi się zwiększyć prędkości wifi w tym sprzęcie, no bo w sumie 20MB/s blisko rutera podczas gdy połączenie zestawia sie na 768mbps to lekka przesada i dużo poniżej jego możliwości.
Mówię oczywiście o łączu 5GHz. Zmiany w konfiguracji interfejsu i włączenie flowoffloading dały poprawę o zaledwie kilka MB/s. CPU jest obciążone maksymalnie na 15% w trakcie.
Dogrzebałem się do wariantów modułu związanego z 5GHz (ten 1szy jest domyślnie):

ath10k-firmware-qca9984-ct
ath10k-firmware-qca9984-ct-htt
ath10k-firmware-qca9984-ct-full-htt

i że zamiana pakietu powinna zwiększać poniższe wartości agregacji ramek wifi, ale w każdym wariancie firmware są jednak te same wartości, ani wifi nie szybsze.

# cat /sys/kernel/debug/ieee80211/phy1/ath10k/htt_max_amsdu_ampdu
3 64

Potem ten sam "mądrala" stwierdził że najwyraźniej wartości te są limitowane przez wariant -ct modułu  kmod-ath10k-ct, zaś kmod-ath10k to jest taki oryginalny. Po zamianie wywala on jednak zupełnie kernel, a więc odpada. Ponadto są jeszcze warianty w/w ze 'smallbuffers'.

A teraz pytanie. Czy faktycznie te wartości 3  64  wiążą się ze sprawnością wifi (kompromisem ze stabilnością), czy ustawione są tak nisko celowo (bo niby nawet 12  512), czy można to zmienić i czy ktoś wie o czym mówię ?

Testy prędkości robiłem przez iperf.