Nie wiem czy o tym była mowa, ale zachciało mi się zwiększyć prędkości wifi w tym sprzęcie, no bo w sumie 20MB/s blisko rutera podczas gdy połączenie zestawia sie na 768mbps to lekka przesada i dużo poniżej jego możliwości.
Mówię oczywiście o łączu 5GHz. Zmiany w konfiguracji interfejsu i włączenie flowoffloading dały poprawę o zaledwie kilka MB/s. CPU jest obciążone maksymalnie na 15% w trakcie.
Dogrzebałem się do wariantów modułu związanego z 5GHz (ten 1szy jest domyślnie):
ath10k-firmware-qca9984-ct
ath10k-firmware-qca9984-ct-htt
ath10k-firmware-qca9984-ct-full-htt
i że zamiana pakietu powinna zwiększać poniższe wartości agregacji ramek wifi, ale w każdym wariancie firmware są jednak te same wartości, ani wifi nie szybsze.
# cat /sys/kernel/debug/ieee80211/phy1/ath10k/htt_max_amsdu_ampdu
3 64
Potem ten sam "mądrala" stwierdził że najwyraźniej wartości te są limitowane przez wariant -ct modułu kmod-ath10k-ct, zaś kmod-ath10k to jest taki oryginalny. Po zamianie wywala on jednak zupełnie kernel, a więc odpada. Ponadto są jeszcze warianty w/w ze 'smallbuffers'.
A teraz pytanie. Czy faktycznie te wartości 3 64 wiążą się ze sprawnością wifi (kompromisem ze stabilnością), czy ustawione są tak nisko celowo (bo niby nawet 12 512), czy można to zmienić i czy ktoś wie o czym mówię ?
Testy prędkości robiłem przez iperf.