No dobra to już mam rozwiązanie zagadki z portami. Jeszcze tylko na sofcie Cezarego to przetestuję i napisze o co chodzi
AKTUALIZACJA:
CezareOs: OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20035-aa5023b9cd / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.361.69894-438c598
Chyba jednak dalej jest problem ze switchem w ów sprzęcie. Teraz dlaczego działało w kuchni a nie działało w pokoju z xiaomi i zyxelem nr7101. Otóż dlatego, że tam jak go zaniosłem to łączyłem się z nim po wifi tylko i wyłącznie czyli nie niosłem tam swojego lapka.
Natomiast podczas testów w kuchni byłem to niego wpięty do portu LAN2 lapkiem i wówczas to działało.
Potwórzyłęm test 5 krotnie. I na zwykłym openwrt i na CezareOs jest tak samo. Do portu LAN2 musi być coś wpięte żeby na LAN1/WAN pobrał adres. Powtarzalny efekt. Niesamowite i co najmniej dziwne....
Niech też ktoś to inny jeszcze sprawdzi czy jeśli odpali od nowa mf289f i podepnie tylko net od routera dawcy do LAN1/WAN ale bez wpiętego żadnego urządzenia dla LAN2 to czy uzyska IP. Potem niech wepnie lapka i sprawdzi czy pobierze adres na WAN-ie czy nie.