Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 22.03
Dzisiaj oficjalnie wydano OpenWrt 22.03.3: https://openwrt.org/releases/22.03/notes-22.03.3
Do pobrania jest od 5 stycznia.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 22.03
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzisiaj oficjalnie wydano OpenWrt 22.03.3: https://openwrt.org/releases/22.03/notes-22.03.3
Do pobrania jest od 5 stycznia.
Ten problem z linksysami rozumiem, że dotyczy tylko urządzeń komunikujących się z routerem po kablu, na wifi to wpływu nie ma, zgadza się?
U mnie działa OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r19862-615dbec223 / LuCI openwrt-22.03 branch git-22.304.65171-ec905e6 i tutaj jest kernel 5.10.152 - czyli, u mnie problem występuje, ale, że używam tylko wifi (poza wan rzecz jasna, bo tam jest wpięty modem), zasadniczo tego nie odczuwam, tak?
Tak. Tu chodzi o to że urządzenie nie robi za switcha tylko zachowuje się jak hub transmitując wszystko na wszystkich portach.
A dało by radę umieścić pod Linksysy kompilacje z jajem 5.15? Wygląda na to, że pod 5.10 oni nie mają nawet zamiaru tego zrobić Wiem że mogę ściągnąć snapszota z openwrt.org ale twoje kompilacje są najlepsiejsze :] Chociaż podobno pod 5.15 może występować problem jak ktoś ma bridge vlan filtering czy jakoś tak...
Nie, raczej nie będę tworzył takich hybryd.
Może nie 'hybrydę' a po prostu wersję rozwojową pod linksysy? Wtedy nie trzeba nic kombinować. Linksysy jedne z najlepszych routerów jeśli chodzi o parametry, ale pod openwrt radio działa delikatnie mówiąc mało stabilnie, a teraz jeszcze switcha skopali
Może nie 'hybrydę' a po prostu wersję rozwojową pod linksysy? Wtedy nie trzeba nic kombinować. Linksysy jedne z najlepszych routerów jeśli chodzi o parametry, ale pod openwrt radio działa delikatnie mówiąc mało stabilnie, a teraz jeszcze switcha skopali
Mam u siebie Linksysa (jak w stopce) i buduje sobie z mastera, więc teoretycznie moglbym udostepnic swój obraz.. z nowej kompilacji jakby coś tylko kwestia na jaki model i moje obrazy to nie Mona Lisy jak te od Cezarego, więc też na to trzeba brać poprawke.
1900ACS. Ale to równie dobrze można ściągnąć mastera z openwrt.org po co kompilować. Chodzi właśnie o mercedesa od Cezarego;)
2023-01-14 - r20035-aa5023b9cd
- poprawka wspomagająca wykrywanie radia dla MT7621
Dzięki! Wykrywa to, co najczęściej było ukryte. Teraz nie trzeba kombinować.
1900ACS. Ale to równie dobrze można ściągnąć mastera z openwrt.org po co kompilować. Chodzi właśnie o mercedesa od Cezarego;)
Ogólnie to nie wywalili wsparcia tylko wyłączyli budowanie obrazów, więc zrobiłem to samo. Mogę to ponownie włączyć i obrazy się będą budowały, tyle że twierdzą że jest problem ze switchem. Więc jeżeli ktoś nie używa ethernetu lub mu to nie przeszkadza to mogę je ponownie przywrócić.
Szkoda bo nie widzę alternatywy. Mam wrt 1200 i wrt 32x.
Jeżeli chodzi o switch to jest mi obojętne bo używam 1 portu a za nim mam podłączony swój switch.
taki darmowy Mirroring Port
Nie jestem pewien jak w innych Linksysach ale 1900ACS słynie z niestabilnego radia w openwrt. Mi co prawda wifi 5g udało się ustawić, że śmiga aż miło, ale i tak używam głównie ethernet. Co ciekawe z tego co pisali na openwrt jak się ma vlan bridge filtering (cokolwiek to znaczy) to switch działa na 5.10 jak trzeba, a na 5.15 już nie.
Może poprawią. WiFi na tych co mam działa (5G też), ale bez imponującego zasięgu.
Witam!
Nie chcę zakładać nowego tematu, mam pytanie czy Openwrt 22.03 pojawi się na TP-Link Archer C6 v4?
Na razie dostępne jest dla v3
Nie, v4 w ogóle nie jest wspierana.
duht66 napisał/a:1900ACS. Ale to równie dobrze można ściągnąć mastera z openwrt.org po co kompilować. Chodzi właśnie o mercedesa od Cezarego;)
Ogólnie to nie wywalili wsparcia tylko wyłączyli budowanie obrazów, więc zrobiłem to samo. Mogę to ponownie włączyć i obrazy się będą budowały, tyle że twierdzą że jest problem ze switchem. Więc jeżeli ktoś nie używa ethernetu lub mu to nie przeszkadza to mogę je ponownie przywrócić.
Przydałoby się włączyć dla 32x 1200AC 3200ACM jeśli to nie kłopot.
Kula. Będziesz kupował prezenty na święta to kup mi szklaną kulę. Co nie działa?
Dodaj sobie do firewalla
config rule option name 'wywal goscia' list proto 'all' option src 'wan' list src_ip 'xx.xx.xx.xx' option target 'REJECT'
Czy na jakiej tam strefie chcesz i na jakim adresie.
Jak zablokować konkretny adres IP lub zakres adresów (powyższa reguła nie działa) aby nie miał dostępu do mnie?
Na wanie nic nie ma dostepu, domyślnie jest zamknięty.
Właśnie chodzi o to że non stop ktoś chce się do mnie wbić z zewnątrz (WAN) i chciałbym zakres puli adresów zablokować ponieważ mam kilka portów pootwieranych
Więc w tych regułach w których masz pootwierane porty otwieraj tylko dla adresów ip które znasz. inaczej po prostu pakiety natrafią na to co otworzyłeś i dalej firewall nie jest analizowany.
I tu właśnie pojawia się problem bo ja loguję się z różnych adresów (sieci komórkowej też), a ktoś właśnie próbuje się do mnie dostać głównie z sieci komórkowej i tym sposobem sam sobie zablokuję dostęp. Myślałem że można wpisać konkretny adres IP lub zakres i to sprawę załatwi
Konkretny możesz wpisać. Klasę adresową też. Zakres lub różne adresy nie. Możesz użyć w regule ipseta jeżeli używasz wydania 21.02 lub wcześniejszego.
[...] Mi co prawda wifi 5g udało się ustawić, że śmiga aż miło, ale i tak używam głównie ethernet. [...]
Z ciekawości, pokazałbyś jak skonfigurowałeś to wifi?
@dzyndzla poczytaj tu https://github.com/kaloz/mwlwifi/issues/391
@duht66 no dzięki, zyskałem 30% na prędkości po wifi
ogólnie dorzuciłem do configu:
option beacon_int '100'
option frag '2346'
option rts '2347'
i wifi5 dostało niezłego kopa.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 22.03
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc