Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 22.03
Dzięki za info.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 22.03
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzięki za info.
Poprawili firewalla, więc pewnie w weekend będą następne kompilaty.
Czy wersja 22.03 jest już wystarczającą stabilna do "produkcyjnych" domowych zastosowań?
sprzęt to wrt3200acm i wrt1900acs - może coś poprawiono z radiem względem 19.07?
mam skonfigurowany wireguard, sieć gości, docelowo planuję też kilka vlan-ów.
Poczekaj do weekendu jak zbuduję nowe obrazy jeżeli chcesz wgrywać 22.03
A odnośnie sterownika - to nie:
- linksys widać ma głęboko w poważaniu userów żeby rozwijać dalej ten sterownik
- zmian praktycznie nie było: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … el/mwlwifi
w grudniu 2018 była aktualizacja, potem pobrana aktualizacja w kwietniu 2020 i reszta to tylko poprawki kosmetyczne żeby chciało się kompilować. Czyli czas jest na ostatniej wersji z początków 2020roku.
Cezary, super że są już nowe obrazy od Ciebie. Mam jednak wątpliwości: czy dla Linksys E8450 (UBI) nie poczekać do następnej wersji, albo użyć snapshota? 2 czerwca dodano "mt76: update to the latest version", gdzie zmian sporo, zwłaszcza w wifi, które działać, działa ale zdarza się rozłączać urządzenia... Jak uważasz? Z drugiej strony uptime mam niezły na bardzo wczesnej wersji:
Zmiany z wersji rozwojowej od czasy do czasu przechodzą na wersję stabilną, więc pewnie to się pojawi i tutaj. A czy używać wersji rozwojowej czy stabilnej to już sam odpowiedź do czego używasz routera i czy warto.
witam
pytanko do osób które używają transmission
czy po przejściu na najnowszą wersję działa wam web-control?
bo u mnie padł. nie mogę wejść na panel.
niby transmission hula ale w logach mam
Sat Jun 4 21:44:45 2022 user.err : jail: failed to load dependencies
Sat Jun 4 21:44:45 2022 daemon.err transmission-daemon[5322]: jail: failed to load dependencies
edit:
po powrocie do 21.02 wszystko śmiga i jutro spr. puścić zgłoszenie
Zgłoś to na https://github.com/openwrt/packages/issues bo po zrobieniu jaila cały czas się potykają że czegoś brakuje.
Czy na nowej wersji jest vpnbypass, lub jest możliwość zainstalowania?
Czy na nowej wersji jest vpnbypass, lub jest możliwość zainstalowania?
vpnbypass nie został przepisany na nftables. Nie ma go w obrazach domyślnie, po instalacji nie będzie działał bez dodania starego iptables.
A więc jeśli chce korzystać z vpnbypass to nie ma sensu przechodzić na nową wersję, dobrze rozumiem?
Dokładnie tak.
Dzięki
Czy jest dedykowany pakiet do multiwan pod nftables?
Po skonfigurowaniu mwan3 system zgłasza taki problem:
Legacy rules detected
There are legacy iptables rules present on the system. Mixing iptables and nftables rules is discouraged and may lead to incomplete traffic filtering.
Zależy mi na prostym przełączeniu na innego dostawcę jak z głównym jest problem.
Jarek
Teoretycznie mwan3 został dostosowany do pracy z nftables, więc możesz go po prostu używać.
W gałęzi 22.03 pojawiło się się parę poprawek związanych z flowoffloadingiem i aktualizację kernela. Jeżeli wejdą tez poprawki do wolfssl związane z wykorzystaniem instrukcji CPU do operacji krypto, to chyba będę robić znów nowy build.
Czy jest wśród użytkowników ktoś to używa openvpn ale w wersji z wykorzystaniem wolfssl a nie openssl? Jeżeli tak to nich napisze jak to się sprawuje.
Cześć
Wywaliłem wpad-basic i chciałem wgrać pełne wpad-openssl - wywala błąd o niezgodnej wersji hostapd.
Zainstalowałem tak:
opkg --force-downgrade install wpad-openssl
i poszło...
Ta z "zdowngradowana" wersja hostapd nic nie pokaszani w systemie?
EDIT: Ten sam błąd jest na R7800, R6220, X5000R, Mi4A-ge
Jak działa to nie. W jakim celu zmieniłeś?
Jak działa to nie. W jakim celu zmieniłeś?
Instalowałem batmana-adv na X5000R i kilku Mi4A.
Dziwna sprawa bo mesh działa jak są wszystkie sprzęty na Mediateku lub wszystkie na ipq40xx/ ipq806x, po dodaniu jednego noda z innym chipsetem transfer spada z 100-200Mbps do kilku kbps.
@Cezary: wczorajszy snapshot to te poprawki flowoffloading?
Tak, oraz całą masę poprawek na kryptografię dla niektórych platform. Masz link z wersji z której jest to zbudowane, to zaraz w ostatnich łatkach jest.
Oficjalnie wydano wersję RC4: https://openwrt.org/releases/22.03/notes-22.03.0-rc4
Cezary kiedy bedziesz kompilowal nowego snapshota? Interesuje mnie linksys wh01.
Nie przenieśli tego do 22.03, a ja wersji rozwojowej nie kompiluję.
Warto na MiR3G zaktualizować z 21.02 (r16398-5124b96e72) do 22.03? Najbardziej mi zależy na wydajności (przez programy P2P liczba połączeń na routerze nie spada poniżej ~6000), szybkim Wireguardzie, statystykach VnStat i stabilności (dostęp do routera przez praktycznie cały rok mam tylko zdalny, a na obecnym 21.02 router potrafi się do trzech razy w miesiącu sam zrestartować), dużo mniej mi zależy na zasięgu WiFi.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 22.03
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc