2,376

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

kristoferson897 napisał/a:

Wgrałem ponownie oryginalny soft. Potem próbowałem go podnieść frameworkiem.
Jak pokazuje invalid version, należy wybrać guzikiem SW_PATH odpowiedni katalog Update.
Framework startuje aktualizację , zaczyna ją wykonywać i nic się nie dzieje.

Jak patrzę w oryginalnym GUI 4G CPE, to jest komunikat Limited service , i nie pokazuje zasięgu.
Może w modem ma uszkodzony tor nadawczo /odbiorczy i dlatego nie chce się zalogować do sieci ?

To masz teraz OpenWrt, czy oryginał? Ciężko się odnaleźć co masz i co robisz, bo piszesz co chwilę co innego.

2,377

Tak też może być że masz uszkodzony fizycznie modem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,378

kristoferson897 napisał/a:

Wgrałem ponownie oryginalny soft. Potem próbowałem go podnieść frameworkiem.
Jak pokazuje invalid version, należy wybrać guzikiem SW_PATH odpowiedni katalog Update.
Framework startuje aktualizację , zaczyna ją wykonywać i nic się nie dzieje.

Jak patrzę w oryginalnym GUI 4G CPE, to jest komunikat Limited service , i nie pokazuje zasięgu.
Może w modem ma uszkodzony tor nadawczo /odbiorczy i dlatego nie chce się zalogować do sieci ?

W SW_PATH generalnie niczego nie wybierasz tylko zostawiasz to co jest zaznaczone czyli Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---\UPDATE.
Ten UPDATE jest w tym folderze Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw --- i jak wybierzesz inny folder z UPDATE poza frameworkiem to ten framework niczego nie zaktualizuje.

2,379

OK, a czy można do środka spróbować wsadzić inny modem jeśli będzie openwrt na pokładzie ?
Będzie pasował z modelu MF286 lub MF286R?
Jaki ewentualnie modem proponujecie ?

2,380

Technicznie - tak. Praktycznie  - nie wiem czy ktoś to zrobił. Modem w tych ZTE steruje także diodami i zarządza baterią, nie wnikałem czy pomiędzy modelami D a A/R będzie działać. Nigdy nie sprawdzałem.

2,381 (edytowany przez smereka 2023-10-19 14:43:22)

Jak chcesz i masz ochotę możesz wysłać mi ten uwalony modem pod warunkiem, że spisujesz go na straty. Przefalszuje go sobie i pobawię w celach doświadczanych tudzież edukacyjnych. Jak ożywię to Ci zwrócę.

BTW!

Na pewno modem od mf286d działał z dlinkiem dwr961 z openwrt. Licho to licho no bo tylko 2 anteny mu podłączyłem ale jednak działał. Te 40-50 mbit/s jak pamiętam szło.

2,382

smereka napisał/a:

Jak chcesz i masz ochotę możesz wysłać mi ten uwalony modem pod warunkiem, że spisujesz go na straty. Przefalszuje go sobie i pobawię w celach doświadczanych tudzież edukacyjnych. Jak ożywię to Ci zwrócę.

BTW!

Na pewno modem od mf286d działał z dlinkiem dwr961 z openwrt. Licho to licho no bo tylko 2 anteny mu podłączyłem ale jednak działał. Te 40-50 mbit/s jak pamiętam szło.

Wysłałem ci wiadomość e-mail.
K

2,383

Ja wkładałem do MF286D modem od MF289F i działał. Teoretycznie każdy modem na mPCIe będzie ok ( tylko diody na routerze przestaną działać).

2,384

Cześć, mam router ZTE MF286D od T-Mobile. Próbowałem się z nim połączyć poprzez konsole szeregową aby wgrać OpenWRT, udało mi się wyświetlić dane z konsoli itp, natomiast problemem jest to że nawet w konsoli router prosi o hasło. Wersja softu to najprawdopodobniej B02, czy jest jakaś inna możliwość wgrania openWRT nie przez konsole? Oprogramowanie od zte jest dosłownie tragiczne i nawet proste ustawienie statycznego adresu IP na tym routerze to kara...

2,385

No proste, przerwij bootloader w momencie startu i wgraj soft wykorzystując bootloader. Nawet w commitcie to jest: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 1ea37fa1c6

2,386

Dzięki za odpowiedź, chyba poszło (w konsoli szeregowej wyświetla mi się logo OpenWRT). Jestem na 7 kroku instalacji, i pytanie bo nie do końca rozumiem, jak mam zainstalować ten plik na routerze? Mam wrzucić go na serwer tftp?

2,387

Przez winscp prześlij sobie plik z sysupgrade z nazwie do routera do katalogu /tmp. A póżniej zrób

sysupgrade -n /tmp/nazwa-tego-pliku-z-sysupgrade

2,388

Dzięki! Udało się wgrać openWRT, pojawił się problem z połączeniem LTE a mianowicie nie mogę połączyć się z internetem. Ustawiłem interfejs jako lte, moja konfiguracja to: Protocol QMI Cellular, zaznaczony checkbox Bring up on boot, Modem Device /dev/cdc-wdm0, APN internet, PIN pusty, Authentication type None, PDP Type ipv4, dodatkowo w zakładce firewall modem ustawiony jako WAN

2,389

aycaramba napisał/a:

Dzięki! Udało się wgrać openWRT, pojawił się problem z połączeniem LTE a mianowicie nie mogę połączyć się z internetem. Ustawiłem interfejs jako lte, moja konfiguracja to: Protocol QMI Cellular, zaznaczony checkbox Bring up on boot, Modem Device /dev/cdc-wdm0, APN internet, PIN pusty, Authentication type None, PDP Type ipv4, dodatkowo w zakładce firewall modem ustawiony jako WAN

Zrób jeszcze reset intefejsu lub routera, powinien utworzyć się automatycznie dodatkowy interfejs z końcówką _4.
No chyba, że już to zrobiłeś.

2,390

Niestety nic się nie utworzyło. dalej mam tylko dwa interfejsy

2,391

To zobacz czy wgranie obrazu od Cezarego coś zmienia http://dl.eko.one.pl/wyszukiwarka_firmware/

2,392

Dzięki, mógłbyś powiedzieć o którą wersje dokładnie chodzi?

2,393

Wpisz model routera MF286D i do wyboru masz 22.03 lub 23.05 z LuCi lub bez LuCi jako sysupgrade.

2,394

Cos popsuli w firmware modemu w tmobile/play.To juz kolejny przypadek.Musisz mu zaktualizowac firmware.Czy wystarczy poprzez openwrt to nie wiem. Na pewno pomagalo framework play to nordic.No i potem openwrt i podnoszenie modemu do B12

2,395

Niestety dalej nic. Dodatkowo wyświetla się błąd: Nieznany błąd (PIN_STATUS_FAILED)

2,396

Może być tak jak pisze @smereka.
Ja robiłem przez framework i podbiłem modem do B12, a router jest z T-Mobile.
Bez podbicia modemu z B02 do B12 router i modem współgrał i nie było żadnych problemów.

2,397

Dobra, czyli tak
Mam teraz na routerze openWRT, pobieram z tego linku
httpx://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q  MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWRT.zip
Instaluje frameworkiem nordic, potem podbijam za pomocą Nordic modem update do B12 a na końcu instaluje openWRT?

2,398 (edytowany przez smereka 2023-10-21 23:23:29)

Z tym niedzialajacym egzemplarzem jednego z forumowiczow z openwrt na pokladzie robilem tak ze najpierw wgralem od Cezarego oryginal play/tmobile czyli mtd8 i mtd9.Potem framework play to nordic.Potem openwrt i juz tam aktualizowalem firmware modemu.Kilka postow wczesniej poszukaj mojego postu. Zebralem tam wszystko w jednym miejscu.

2,399

Dzięki, znalazłem twój post. Wiesz gdzie znajdę oryginalne pliki mtd8 i mtd9? Nie zrobiłem backupu gdyż myślałem że nie będę potrzebował ;(

2,400

http://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/PLAY/