Odp: ZTE MF286D - Openwrt
A ja o interfejsie który emefde wyciągnął z EBC A10H.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 92 93 94 95 96 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A ja o interfejsie który emefde wyciągnął z EBC A10H.
Ok. Źle odczytałem
Połączyłem się. Dość dużo wysypało tekstu. Czyli TX z RX jednak zamienione mimo że niby podpiąłem jak na foto. W każdy razie dużo info mi się pojawiło i nagle zawieszka i nie mogę pisać. Teraz próbuję kolejny raz i to samo. Można coś w transmisji zmienić może?
---edit---
Dodam że ja to robię teraz testowo na sofcie oryginalnym. Mam nadzieję, że to nie rzutuje. Chciałem sobie podejrzeć hasło jakie znam i jak wyjdzie to bawić się wtedy znowu z Play to Nordic itd.
Tx konwertera łączy się z rx płytki, rx konwertera z tx. Linia wyjściowa z wejściową. Dobrze jest na foto, taki są oznaczenia sygnałów, a podłączyć trzeba odpowiednio.
Jeżeli nie możesz nic pisać to sprawdź czy dobrze podłączyłeś linię tx konwertera. Albo faktycznie pracuje na wyższych napięciach i router tego nie rozpoznaje.
Aa o to chodzi z tym RX i TX.
No odczytuje mi bezbłędnie. Ale za każdym razem kończy w tym samym miejscu i nic nie mogę zrobić. Może zamówię ten konwerter o którym mówicie ale miałem nadzieję, że pozwoli mi ogarnąć jeden szybki temat. Łączyć się łączy więc nie jest z nim tak źle
Fakt @smereka go wywalił, ale jakiś czas korzystał. A że ja z tym mam do czynienia tylko teraz i nic poza tym, to może poradzicie co zrobić o ile są jakiekolwiek metody jeszcze.
Sprawdziłem RX, TX i GND. Ładnie, pewnie przylutowane na nóżkach które sobie zrobiłem z drutu kabla sieciowego.
Ja też wpinam się drutami sieciowymi ale tutaj też ciekawa rzecz. Niektóry płyty mf286d mają wypełniony cyną te pinouty a niektóre są na przestrzał czyste. Chyba nordici były wypełnione. Ta ostatnia sztukę co maglowałem od tmobile/play miała przestrzał wiec wgranie openwrt bez żadnego lutowania płyta jakby nietknięta oprócz oczywiście obudowy co ma przezroczysta plombę i ta niestety ulega destrukcji podczas otwierania trzewi.
Odnośnie konwertera to najtańszy będzie cp2102 ale on ma tylko 2 zakresy napięć 5V i 3,3 więc jak w przyszłości np zechciałbyś ratować jakieś routery np. od xiaomi to się nie nada bo brakuje mu np. 1,8V
Ten router mojej mamy jest NTTPL i miał wypełnione cyną przelotki. Co do konwertera to nic nie jestem w stanie zdziałać? Podać gdzieś napięcia z zasilacza laboratoryjnego czy coś? Chciałem dziś to zrobić i oddać mamie bo ma internet w telefonie tylko. Nie ma żadnych "patentów"? Muszę kupić i już?
Ja nie znam żadnych patentów. Tak jak pisał Cezary żadnego podawania napięcia. Tylko rx,tx i GND
Kup cp2102 koszt około 10zł i ogarniesz podłączenie do niego
To oddaj , przecież internet działa , hasło do wifi też masz.
Zamówiłem. Chcę mamie oddać jak już się przekonam czy dam radę postawić do końca B12. Nie tak jak teraz, że niby jest, ale jak przyjdę do Niej i coś nie będzie Jej chodziło i będę chciał pomóc, to zawsze będzie problem z zalogowaniem. A na ori nie ma z kolei wyboru pasm a w naszym rejonie jest to teraz wskazane po awarii (chyba że tym programem). Koniec końców chcę to zrobić aby pomóc Jej i przy okazji samemu się czegoś nauczyć. Taka zabawa zawsze daje frajdę. W sobotę będę miał konwerter i zobaczę.
Mam CP2102. Podłączone. Prosi w PuTTy login i hasło. Hmm...
Jak ma fw Play i się zaktualizował ,to o to prosi...
Przypomnij co chcesz zrobić.
Czyli to o czym pisałem. Po przejściu na tmobile/play B.02 woła o hasło. Próbowali zabezpieczyć ale niestety nie postarali się.
Lecisz teraz framworkiem play to nordic a potem openwrt i aktualizujesz modem jak opisałem w poście wyżej
Jeśli teraz z B.02 t,obile/play byś przeszedł od razu na openwrt to nie wiem czy modem ruszy wyżej opisanym sposobem do B.12...może ktoś wie - testował?
Jak ma fw Play i się zaktualizował ,to o to prosi...
Przypomnij co chcesz zrobić.
Aa czyli cały szkopuł, żeby po wgraniu mtd8 i mtd9 z Play nie dopuścić do aktualizacji? No to zaczynam zabawę od nowa.
Cześć, kupiłem MF286D , ale ma jakiś problem z modemem LTE. Zarówno na oryginalnym sofcie jak i openwrt .
Modem przyjmuje PIN do SIM ale nie łączy się do sieci.
W luci przy interfejsie LTE jest błąd:
Error: Unknown error (NETWORK_REGISTRATION_FAILED)
komenda ATI zwraca
ATI
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_MF286DMODULEV1.0.0B03
SVN: 01
IMEI: 86675404160xxxx
+GCAP: +CGSM
gcom info -d /dev/ttyUSBx
##### Wireless WAN Modem Configuration #####
Trying list of devices
Product text:
====
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_MF286DMODULEV1.0.0B03
SVN: 01
IMEI: 86675404160xxxx
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
OK
====
IMEI and Serial Number: 86675404160xxxx
Manufacturer's Revision:
BD_MF286DMODULEV1.0.0B
Hardware Revision:
Network Locked: ERROR:
Customisation:
Band settings: (
)
APN: 1,"IP","internet","0.0.0.0",0,0,0,0
##### END #####
tak jak by nie mógł się połączyć z siecią operatora.
Jakich jeszcze komend AT mogę użyć żeby spróbować zdiagnozować modem ?
komenda uqmi pokazuje sygnał ale tak jakby była odmowa rejestracji "registering_denied"
root@OpenWrt:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
{
"type": "wcdma",
"rssi": -72,
"ecio": 16
}
root@OpenWrt:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system
{
"registration": "registering_denied",
"plmn_mcc": 260,
"plmn_mnc": 6,
"plmn_description": "",
"roaming": true
}
Apologies for the post in English.
I have an MF286D which was originally a Three UK branded unit (judging by the stickers underneath). I bought it refurbished from an Amazon reseller and it was running Nordic B11 firmware and B02 modem when I received it.
I wanted to upgrade the modem so I opened the unit, connected the serial port and updated the modem from B02 to B11 one step at a time using the delta packages from "Nordic Modem Update (upto B12)". I ended up with the unit running matching Nordic B11 firmware and B11 modem.
I then attempted to FOTA the firmware and modem up to B12 which failed as I hadn't read about faking the IMEI. The unit was still working fine when I decided to do a factory reset.
At this point the system went into a boot loop with a kernel panic on every startup. I attempted to restore the unit using my saved mtd8.bin and mtd9.bin but it still crashed repeatedly on startup.
Figuring I didn't have much to lose I TFTP updated the unit to openwrt - initially luci-23.05-snapshot-r23403-736e3b81aa-ipq40xx-generic-zte_mf286d-squashfs-sysupgrade from eko one and later openwrt-snapshot-r23741-497012ab4e-ipq40xx-generic-zte_mf286d-squashfs-sysupgrade from 4IceG's github.
Both of these Openwrt images boot and seemed to run fine with ethernet and LTE interface working, but I couldn't get WiFi to work. On inspecting the logs it looks like something is going wrong with the loading of the ath10k firmware after which the kernel driver throws an exception.
It seems strange that the unit was working fine, and then suddenly following a factory reset three different firmwares (Nordic B11, luci-23.05-snapshot and 4IceG's latest release) all started failing in similar ways.
I attach an example log from luci-23.05-snapshot and would be grateful if anyone can suggest anything I could try to fix this problem.
https://drive.google.com/file/d/1cAtZ8s … sp=sharing
Thanks
John
OK. Konwerter polecany przez Kolegów zakupiony. Faktycznie on się łączy bez kłopotu. Poprzedni się wieszał. Po wpisaniu komendy mającej ukazać mi hasło pokazuje mi się oraz duplikuje linia po linii komunikat:
Sanding START SCAN cmd
Czyli mam postępy ale nie osiągnąłem na razie celu. Macie Koledzy pomysły co może być przyczyną?
---edit---
Spróbowałem ponowić wpisanie komendy mimo otrzymywania komunikatu Sending START SCAN cmd i chyba mam ![]()
Tylko że u mnie nazywa się to nie amin password a web password. Teraz próbuję zdekodować.
Cześć, kupiłem MF286D , ale ma jakiś problem z modemem LTE. Zarówno na oryginalnym sofcie jak i openwrt .
Modem przyjmuje PIN do SIM ale nie łączy się do sieci.
[...]
}
root@OpenWrt:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system
{
"registration": "registering_denied",
"plmn_mcc": 260,
"plmn_mnc": 6,
"plmn_description": "",
"roaming": true
}
1. Czy ustawiłem APN ręcznie?
2. Jakiego operatora używasz?
3. Próbowaleś ustawiić option proto 3g z interfejsem /dev/ttyUSB1? Przed chwilą w wątkach był identyczny przypadek kiedy nie łączył się na qmi a łączył się przez zwykłę ppp.
APN ręcznie i bez ustawienia nic nie zmienia.
Skonfigurowałem proto 3g
config interface 'lte'
option proto '3g'
option device '/dev/ttyUSB1'
option 'pincode' 'xxxx'
option 'apn' 'internet'
po restarcie routera interfejs nie wstaje.
Czyli masz jakiś problem z modemem. Np. masz simlocka?
Zobaczmy. Zrób
ifdown lte
sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=?"dostaniesz listę móżliwych locków. A później zrób po kolei:
sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"AO\",2"
sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"OI\",2"itd.
I pokaż co wyszło.
Nie wydaje mi się żeby to był simlock. Na stockowym firmware po podaniu pin kartę pokazywało jako aktywną.
Wygląda to trochę tak jakby był uwalony modem , firmware lub zablokowany przez operatora.
Spróbowałem jeszcze go zaktualizować do B12 żeby go pobudzić do działnia, ale nie chce.
komenda
AT+FOTACTR=3
is used to query the result of fota upgrade. It returns 0 if the fota upgrade is successful, 1 if the upgrade fails, and 2 if
the upgrade is still in progress.
pokazuje że upgrade był failed
at+fotactr=3
+FOTACTR: 3,1
root@OpenWrt:/tmp# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=?"
AT+CLCK=?
+CLCK: ("AB","AC","AG","AI","AO","IR","OI","OX","SC","FD","PN","PU","PP","PC","PF")
OK
root@OpenWrt:/tmp# ^C
root@OpenWrt:/tmp# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"AO\",2"
AT+CLCK="AO",2
ERROR
root@OpenWrt:/tmp# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"OI\",2"
AT+CLCK="OI",2
ERROR
Ale leć po tych wszystkich które masz wymienione: "AB","AC","AG","AI","AO","IR","OI","OX","SC","FD","PN","PU","PP","PC","PF"
Później możesz zrobić to: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 07#p290907 wróc do oryginału, przeflashuj go frameworkem to zmieni też modem na B02 i możesz sprawdzić czy pod oryginalnym softem będzie się łaczył.
root@OpenWrt:/tmp# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"AB\",2"
AT+CLCK="AB",2
ERROR
root@OpenWrt:/tmp# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"AC\",2"
AT+CLCK="AC",2
ERROR
root@OpenWrt:/tmp# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"AG\",2"
AT+CLCK="AG",2
ERROR
root@OpenWrt:/tmp# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+CLCK=\"AI\",2"
AT+CLCK="AI",2
ERROR