2,276

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Taniej wyjdzie raczej zakup innego używanego egzemplarza jak naprawa za pieniądze.
No chyba, że masz jakiś sentyment akurat do tej sztuki.

2,277

Focus napisał/a:

Taniej wyjdzie raczej zakup innego używanego egzemplarza jak naprawa za pieniądze.
No chyba, że masz jakiś sentyment akurat do tej sztuki.

Wiesz dla kogoś kto to robił 10 razy to jest pewnie 30 minut roboty szczególnie że router leży już u mnie na biurku rozebrany do naga. Szkoda mi nowego zaplombowanego urządzenia wyrzucać szczególnie że dałem za niego 350 zł miesiąc temu.

2,278

Jeszcze tylko dopytam nie ma żadnego innego sposobu zmiany firmware modemu niż flashowanie go tym sposobem z postu który podesłałeś ?

2,279

Teoretyzując, jest adb, można się dostać do modemu to może i dało by jakoś nadpisać partycje w modemie nowym softem. Ale nie wiem czy to ktoś trenował w ogóle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,280 (edytowany przez smereka 2023-10-09 21:20:05)

Kupuj adapter do modemu i lecisz. Lutownica w dłoń i odżywiamy kolego. Jak trup to i tak nie masz nic do stracenia...

Ja swojego z 15 razy przećwiczyłem (na potrzeby napisania tamtego postu tak, żeby wszyscy w miarę możliwości zrozumieli) i o dziwo całość razem z płytą oddałem rodzicom jako główny router do podziału łącza kablowego a modem jako backup łącza. Mam do niego zdalny dostęp. Od czerwca 2022 nic się z nim nie dzieje - działa miód malina

W razie czego możesz mi go podrzucić to przejadę go ów sposobem. Wówczas najlepiej daj z całą płytą bo ja już nie mam żadnego egzemplarza. Wszystkie gdzieś pracują w terenie wiec nie będę miał jak go sprawdzić. W sumie dwr 921 gdzieś się wala ale nie wiem czy on go obsłuży. Praktycznie płyta od dwr960 działała ale jak z tą to nie wiem i czy się czymś nie różni a na windowsa nie ma do niego sterów niestety

2,281

smereka napisał/a:

Kupuj adapter do modemu i lecisz. Lutownica w dłoń i odżywiamy kolego. Jak trup to i tak nie masz nic do stracenia...

Ja swojego z 15 razy przećwiczyłem (na potrzeby napisania tamtego postu tak, żeby wszyscy w miarę możliwości zrozumieli) i o dziwo całość razem z płytą oddałem rodzicom jako główny router do podziału łącza kablowego a modem jako backup łącza. Mam do niego zdalny dostęp. Od czerwca 2022 nic się z nim nie dzieje - działa miód malina

Zaczynając od tego że ręce mi się telepią jak 80 latkowi przechodząc przez to że ledwo przylutowałem kable do esp32 kończąc na tym że nie mam swojej własnej lutownicy. Napisałem do Ciebie na priv jak będziesz miał chwilę będę wdzięczny za odpowiedz.

2,282

emefde napisał/a:

Ważne jest też to, że zawsze można pojechać nowemu, że nie kmini, ale wiedzę też trzeba umieć przekazać. Więc jeśli coś powtarzasz setny raz, to zastanów się też nad tym czy we właściwy sposób tłumaczysz. Kolega zmienił opis i po Jego zmianie zdecydowałem się działać. To forum jest genialne. Jest tu kopalnia wiedzy i ludzie ją mający. Wydaje mi się tylko, że brakuje właśnie instrukcji dla takich żuczków. Choć z drugiej strony może nie chcecie trafiać do takich i to też zrozumiałe, bo przecież nikt nie zabroni Wam podjąć taką decyzję.

Jestem tylko ciekaw ile razy @emefde czytałeś FAQ o OpenWrt (dla początkujących) napisany przez Cezarego. Z tego co pamiętam forum dotyczy OpenWrt i system sam w sobie wymaga od użytkownika pewnej wiedzy na starcie, więc chyba każdy wie na co się pisze.

Jakbyś czytał.. to (ciekawe ile nowych użytkowników/"żuczków" w ogóle tam zaglądało)
Akapity Jak się dostać do routera z zainstalowanym OpenWrt? oraz Gdzie te wszystkie polecenia się wpisuje? pięknie wszystko tłumaczą. Nie ma tu wiedzy tajemnej i nie są potrzebne kolejne instrukcje. Jakbyś teraz się zastanowił/porównał to wykonałeś dokładnie to co ja opisałem/pokazałem na zdjęciach w moim opisie.

Ja też nie znam się na wszystkim i nie raz pytałem na forum o głupoty (i pewnie jeszcze nie raz zapytam). Na programowaniu też się nie znam, ale jakoś nie przeszkadza to innym w używaniu moich pakietów.

Focus napisał/a:

No bo faktycznie ta pozycja w menu nie pojawia się tak jakby się tego oczekiwało, czyli zaraz po zainstalowaniu ale wystarczy kliknąć w inną pozycję menu na górnej belce to pojawi się zakładka od modemu.

Możecie mnie Panowie oświecić ile czasu ma LuCI na odświeżenie menu (aby sprostać oczekiwaniom)?

Z tego co mi wiadomo OpenWrt jeszcze nie jest Systemem Czasu Rzeczywistego i na wszystko potrzebuje czasu. Pakiet przy instalacji powinien czyścić cache i menu potrzebuje się przeładować/odświeżyć aby były widoczne zmiany. Inna sprawa, że czasem wylogowanie/reset nie pomagają bo cache przeglądarki pamięta stare ustawienia i trzeba tą pamięć wyczyścić.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

2,283

Nie wiem ile czasu trwa odświeżanie menu, bo nigdy nie sprawdzałem.
Odpowiedziałem tylko @emefde , że nie trzeba restartować routera po zainstalowaniu modemband i 3ginfo-lite.

2,284

guys I wanted to ask you for a lot of help I backed up all the intact partitions of openwrt before it broke, now I have all the partitions from mtd0 up to mtd21 how do you load them all via
and delete
and write

Has anyone ever done this or knows where to find the guide to restore damaged partitions?

If I load openwrt I can only load the file

openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-fit-zImage.itb

if I load systemupgrade this happens

PREM ESC To abort autoboot in 0 seconds
setenv enviroment variables

(IPQ40xx) #

2,285

1. Load openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-fit-zImage.itb
2. download and copy via scp copy package kmod-mtd-rw*.ipk
3. do: insmod mtd-rw.ko i_want_a_brick=1
4. via scp copy mtd* files to /tmp
5. do:

mtd write /tmp/mtd0 /dev/mtd0
mtd write /tmp/mtd1 /dev/mtd1

etc.

But remember - you are replacing the bootloader and system partitions. If something goes wrong, router will no longer start.

2,286

estem tylko ciekaw ile razy @emefde czytałeś FAQ o OpenWrt (dla początkujących) napisany przez Cezarego. Z tego co pamiętam forum dotyczy OpenWrt i system sam w sobie wymaga od użytkownika pewnej wiedzy na starcie, więc chyba każdy wie na co się pisze.

Jakieś dwa/trzy razy od deski do deski, ale miałem tak czy inaczej dylematy. Może Tobie wydaje się to dziwne, ale miałem. Sorry nie robię tego złośliwie. W ramach wdzięczności dałem coś od siebie. Opisałem swoje zmagania krok po kroku dla takich jak ja. Więc zrozum, że to, że Ty poradziłeś sobie ze wszystkim szybciej nie oznacza, że ja muszę być tak samo biegły. Jeny zakończmy ten wątek. Ważne, że wszyscy zdrowi i dziękuję, że mi pomogłeś też Ty. To się liczy. Resztę zostawmy.

2,287

W celach edukacyjnych chciałbym wrócić do oryginału.
Instrukcja brzmi:
mtd write /tmp/mtd8 /dev/mtd8
mtd write /tmp/mtd9 /dev/mtd9
reboot
Tyle że mtd9 mi nie wchodzi bo brakuje miejsca. Coś można skasować?

2,288

Nie wchodzi gdzie? Jak wykonujesz mtd czy podczas przesyłania pliku do rutera.

2,289

Przesyłam WinSCP do routera. Plik mtd8 się kopiuje a mtd9 wywala podczas błąd: "no space left on the device".

2,290

Do /tmp masz przesłać. Nie do /root jak masz domyślnie w winscp. /root to pamięć flash routera którą właśnie chcesz zapisać, /tmp to pamięć ram której jest dużo więcej. Zresztą nawet w poleceniu masz że plik idzie z /tmp. A ty, skoro miałeś go w /root, to co właściwe zapisałeś w /dev/mtd8? Był błąd czy nie?

2,291 (edytowany przez emefde 2023-10-10 18:09:53)

Kolego wrzucałem do tmp w pierwszej chwili, bo tak dedukowałem z polecenia właśnie.
Ale wywalało mi ten błąd. Nie poszło więc próbowałem do głównego myśląc, że może popełniam błąd. Nie poszło.
Zrobiłem restart i poszło roll
Próbuję zatem dalej.

---edit---
Couldn't open image file sad

2,292

Jak nie masz pliku w /tmp o takiej nazwie to siłą rzeczy będzie "Couldn't open image file"

2,293

Po restarcie routera skopiowało do tmp. Nie wiem czemu nie chciało przed. Czy fizycznie coś się mogło wyczyścić czy nie. Nie wiem jak to działa. Jest w tmp i jest ten komunikat.

2,294

pokaż  wyniki poleceń

ls -alh /tmp

2,295

ls -alh /tmp

root@OpenWrt:~# ls -alh /tmp
drwxrwxrwt   20 root     root         600 Oct 10 19:05 .
drwxr-xr-x    1 root     root         352 Oct 10 19:05 ..
drwx------    2 root     root          40 Oct  9 12:33 .uci
----------    1 root     root           0 Oct  9 12:34 .ujailnoafile
-rw-r--r--    1 root     root          27 Oct  9 12:34 TZ
-rw-r-----    1 root     root          31 Oct 10 14:05 adb.log
-rw-r--r--    1 root     root         691 Oct  9 12:34 adb_runtime.json
drwxr-xr-x    2 root     root          40 Oct  9 12:34 adblock-Backup
-rw-r--r--    1 root     root         393 Jan  1  1970 board.json
-rw-r--r--    1 root     root         150 Oct 10 14:50 dhcp.leases
drwxr-xr-x    2 root     root          60 Oct  9 12:34 dnsmasq.d
drwxr-xr-x    5 root     root         120 Oct  9 12:54 etc
drwxr-xr-x    2 root     root          40 Jan  1  1970 extroot
drwxr-xr-x    2 root     root          80 Oct 10 14:49 hosts
drwxr-xr-x    3 root     root          60 Oct  9 12:34 lib
drwxrwxrwt    2 root     root         540 Oct 10 18:27 lock
drwxr-xr-x    3 root     root         100 Oct  9 12:34 log
-rw-------    1 root     root       17.2K Oct  9 12:34 luci-indexcache.79e813ec.           json
-rw-r--r--    1 root     root        8.0M Oct 10 16:13 mtd8.bin
-rw-r--r--    1 root     root       29.0M Oct 10 16:13 mtd9.bin
drwxr-xr-x    2 root     root         560 Oct 10 14:04 opkg-lists
drwxr-xr-x    2 root     root          40 Jan  1  1970 overlay
-rw-r--r--    1 root     root          47 Oct  9 12:54 resolv.conf
drwxr-xr-x    2 root     root          60 Oct 10 19:02 resolv.conf.d
drwxr-xr-x    8 root     root         360 Oct 10 15:02 run
drwxrwxrwt    2 root     root          40 Jan  1  1970 shm
drwxr-xr-x    2 root     root          80 Oct  9 12:44 state
drwxr-xr-x    2 root     root          80 Jan  1  1970 sysinfo
drwxr-xr-x    2 root     root          80 Oct 10 14:31 tmp
drwxr-xr-x    3 root     root          60 Oct 10 14:04 usr

root@OpenWrt:~# mtd write /tmp/mtd9 /dev/mtd9
Couldn't open image file: /tmp/mtd9!

2,296

ehh. Przecież wgrałeś plik o nazwie mtd9.bin a w poleceniu podałeś mtd9 (bez .bin). Nie ma pliku o nazwie /tmp/mtd9 jest za to /tmp/mtd9.bin.

2,297

Nie wiedziałem, że mam uwzględnić rozszerzenie. Wziąłem polecenie i plik z serwera.
W poleceniu mam w oba miejsca dodać bin? Czyli:

mtd write /tmp/mtd8.bin /dev/mtd8.bin
mtd write /tmp/mtd9.bin /dev/mtd9.bin

Czy tylko do tego co w tmp a ta druga strona polecenia ma być bez bin. Czyli:
mtd write /tmp/mtd8.bin /dev/mtd8
mtd write /tmp/mtd9.bin /dev/mtd9

2,298 (edytowany przez Cezary 2023-10-10 19:00:55)

1. To są dwa polecenie nie jedno, więc wpisujesz jedno, klepiesz enter, wpisujesz drugie, klepiesz enter
2. Polecenia wymagają pełnej nazwy pliku. Tu nie jest istotne rozszerzenie jak w windows, ma być plik. /tmp/mtd9. /tmp/mtd9.bin i /tmp/mtd9bin1 to są pliki o różnych nazwach.
3. /dev/mtd8 i /dev/mtd9 to nazwa urządzenia w /dev i ono się tak dokładnie nazywa i tam ma zostać. Nie ma tam .bin czy czegoś innego
4. a tak w ogóle to pliki w /tmp mogły się nazwać jasimalgosia i bananydwa, to nie ma znaczenia. Byle by w poleceniu była pełna nazwa pliku.

2,299

1. Wiem. Napisałem dwa polecenia, ale dziękuję za dokładność.
2. Nie wiedziałem. Już ogarnięte.
3. Wszystko jasne.
4. Rozumiem.
Dziękuję. Już widzę (i Wy chyba też lol) , że Openwrt, to nie dla mnie. Fajna sprawa, ale za mała moja wiedza. Podziwiam Was za to jaką macie wiedzę. To budzi respekt. Dużo dobrego!

2,300

@Cezary  hello partitions restored but the problem has not changed:
smem ram ptable found: ver: 1 len: 3
DRAM:  256 MiB
machid : 0x8010001
NAND:  ID = 302012c
Vendor = 2c
Device = 1
ONFI device found
SF: Detected GD25Q16 with page size 4 KiB, total 2 MiB
ipq_spi: page_size: 0x100, sector_size: 0x1000, size: 0x200000