201 (edytowany przez pawol 2022-02-18 16:12:25)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Delikatnie kręcąc wiertłem w palcach może się udac

202

Nakłuj sobie igłą środek żeby wiertło ci nie uciekało na początku

203

Dzięki za rady... trochę się wystraszyłem smile
Będe próbował wiertełkiem, odsysanie itd to nie dla mnie.

Xiaomi AX3000T - OpenWrt 25.12 (ubootmod) by Cezary
Cudy WR3000S - OpenWrt 25.12 by Cezary
I use Arch btw

204

Ja dwie dziury przekułem na gorąco gold pinami a masę sobie wziąłem do Pina z masy złącza antenowego.

I po kłopocie.

Lutownica na 500 stopni nie ruszyła tego bezołowiowego badziewia.

205 (edytowany przez tptomek 2022-02-18 17:04:08)

Ja podgrzałem igłę i na silę wsadziłem puściło za 3 razem. Ale najpierw lutownica i odsysacz tyle ile się dało a potem igła na gorąco smile

206

na wstepie zalewa sie to olowiowym stopem - to podstawa. potem na dwie strony się grzeje tj. lutownica + rozlutownica i idzie

207

Ja się zastanawiam czemu to w ogóle lutujecie. Możecie przytrzymać golpiny, uruchomienie initramfs to zaledwie kilka sekund i po sprawie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

208

tez tak robilem ale... mi sie potem nie chcialo trzymac smile

209 (edytowany przez MiG25 2022-02-19 10:12:22)

Cezary napisał/a:

Nie, live nie będą, przynajmniej nie w najbliższym czasie. Mechanizm do live jest tylko do wykresów, nie zrobiłem tego do zwykłych danych.

Jak naciskam F5 ,żeby odświeżyć stronę to automatycznie muszę wpisywać hasło... Może chociaż przycisk odśwież w tym wyskakującym okienku wink

210

Tak, przeładowanie strony to wylogowanie z systemie. Obecnie musisz zamknąć okno, odświeżyć przyciskiem i ponownie podejrzeć dane.

211

@cezary
czy da sie na mifi postawic luci? jak zmienic port easyconfiga? lub luci?

212

Bez sensu smile, zainstaluj od razu oraz z luci.

Nic kompletnie nie zmieniasz w systemie. Usuń plik /www/index.html i zainstaluj całe luci, tak po prostu. easyconfig i luci mogą być obok siebie.

213

Samo gole luci wnerwia mnie kulawą obsługą modemu. mifi ogarnia to bezbłędnie. stad idea równoległej instalacji luci

214

Możesz, śmiało. Mifi nie ogrania wszystkiego co możliwe (np. kilki sieci wifi), ale z większością sobie poradzi.

215

Taka ciekawostka.
Dzisiaj będąc w galerii w salonie jednej z sieci komórkowych widziałem pudełko z napisem:

ZTE MF286 V

Pozdrawiam

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)

216

Ehhh. Miejmy nadzieję że to było MF286 V1.0 smile

217

Albo widziałeś MF283V....

218 (edytowany przez pawol 2022-02-19 23:12:50)

Kurna Panowie... Internety mowia ze "D" w anglii z sieci "H3G" ma w menu band fdd B32 1500 MHz. U nas i w nordic tego nie widzialem

U nas takiego bandu nie ma w powietrzu raczej to moze dlatego go ukryli.

219

Tak samo jak na 286 możesz ustawić np. band 2 i 5 mimo że się nie przyznaje do tego w gui. Ale czy działa to już tego nie sprawdzisz.

220 (edytowany przez pawol 2022-02-19 23:29:23)

Grubo. podejrzewam ze bandy co przyjmuje modem pojda. Znalazlem na angielskim forum ze maja b32 na "D" na sofcie H3G i martwia sie ze po zmianie na Nordic im zniknie z menu. Tam maja jakies jazdy z blokadami na routerach i dlatego zmieniaja soft.

Podrzucilem im temat openwrt to moze tam to zweryfikują

221 (edytowany przez pawol 2022-02-19 23:49:25)

No i mamy chyba odpowiedz:
https://www.redbullmobile.pl/telefony/o … abonamentu

Wedlug tego "D" obsługuje FDD
1/2/3/5/7/8/20/28/32

To samo tu
https://www.amazon.co.uk/Unlocked-600mb … B09HHJHFL2

Podejrzewam ze dla odmiany u nich nie lata b38 TDD i nie maja go w gui

222

Panowie, mam dwie uprzejme prośby/pytania - przepraszam ale proszę o bardzo łopatologiczne wytłumaczenie jak zrobić dwie następujące rzeczy (jeśli mogę prosić to punkt po punkcie to wtedy nie będę się dopytywał w kwestii niejasności):
1. Co zrobić aby mieć dostęp do obydwu interfesjsów: luci oraz mifi? No na różnych portach i jak to skonfigurować krok po kroku?

2. Jak zrobić (zakładam, że jest to możliwe ) aby wynieść kartę SIM poza fizyczną lokalizację routera? Zakładam, że jest dużo osób dla których nie ma problemu zainstalowanie routera na strychu czy na dachu ale problematycznym jest to, że karta SIM znajduje się fizycznie w slocie routera na dachu w hermetycznej puszcze do której dostęp jest mocno ograniczony. Często zdarza się, że zachodzi konieczność wymiany karty SIM. Dobrym rozwiązaniem byłoby trzymanie routera w domu a anten na dachu jednak z powodu faktu, że tych anten musi być więcej niż jedna czy dwie to rozwiązaniem mogłoby być zainstalowanie na stałe routera na dachu ale żeby karta SIM była w domu. Może jakiś interfejs który pozwoliłby na wyniesienie jej o kilkadziesiąt metrów dalej niż router?

Z góry bardzo uprzejmie dziękuje
Seb

223

1. Na tym samym bo to są dwie oddzielne strony. Na obraz luci zainstaluj sobie easyconfig i masz dostęp przez http://192.168.1.1/easyconfig.html tak po prostu
2. Nie da się. Możesz pomyśleć o przylutowaniu kabli, ale dłużej niż te 10 czy 20cm  to zaraz zakłócenia będą. A modemów z esimiem nie ma (nie są tak popularne)

224

Co do p.2. o jak najbardziej się da zrobić przedłużacz. Sam mam na dachu  puszce hermetycznej MC801a ,i co tydzień wymiana karty play....
Kupiłem w chinach taką 20cm taśmę https://pl.aliexpress.com/item/10050018 … 5c0fpmDUlh
i przyciąłem ją na nano sim , a drugą stronę odlutowałem , przylutowałem 5m przewodu ekranowanego i po drugiej stronie przylutowałem do wybebeszonego czytnika kart ( miałem kilka Omnikej 3121 ,które kiedyś działały jako czytniki PCSC) ,i wkładam je w całości.
Szukałem projektu ,żeby to można było "bezprzewodowo" wysłać , nawet zastanawiałem się ,czy jakiś cardsplitter by nie dał rady po zmianie softu , ale przedłużacz działa bez problemu już kilka miesięcy.
Co do zakłóceń , to zwykły serial jest ( tylko sygnał TX i RX są zmostkowane, i sygnał clk jest potrzebny ,bo karta sama go nie generuje ) ,więc spokojnie na 10m wystarczy , ale na 100m bym nie liczył smile

225

Szacun. Naprawdę że ci to działa na takiej długości.