1,426 (edytowany przez dzejkob 2023-01-09 21:38:11)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

@IceG
Czy jest jakiś link do Twoich kompilacji, który można wpisać do Attendedsysupgrade?
Dzięki

1,427

dzejkob napisał/a:

@IceG
Czy jest jakiś link do Twoich kompilacji, który można wpisać do Attendedsysupgrade?
Dzięki

Niestety w przypadku moich kompilacji tylko ręczna instalacja jest możliwa, nie mam swojego hostingu/serrwera, więc nie udostępniam "automatycznych aktualizacji".

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,428 (edytowany przez pswiatki 2023-01-09 23:54:27)

Cezary napisał/a:

Wszystko to możesz bez problemu odczytać z modemu. Specjalizujemy sie w tym smile

Tak, nie wątpię, że dane są dostępne. Bardziej chodzi mi jednak o interpretację konkretnych wartości w zależonści od sytuacji.
Ma to związek z wykonanymi przeze mnie ostatnio testami:
a) bez anten zewnętrznych (sam MF286D)
b) z antenami z poziomu balkonu
c) bez anten z poziomu dachu
d) z antenami x-cross 2m nad dachem (na wszelki wypadek na plastykowej rurze)
Trochę jestem zadziwiony wynikami i chciałbym je z kimś skonsultować.

1,429

MF286D ma modem z pięcioma antenami wewnętrznymi ( nie tak jak w przypadku np. B818 -czterema).
Co najmniej jedna z nich jest tylko na częstotliwości 2600MHz , a co najmniej jedna z nich na częstotliwości 700-2100MHz  ( tak jakby rozdzielenie jednego toru ,stąd pięć anten ,a nie cztery).
I tereaz do gniazd antenowych poprowadzona jest jedna antena z tej wyższej częstotliwości , i jedna z tej niższej. Gniazda po włożeniu wtyczki odcinają anteny wewnętrzne i sygnał idzie do kabla i anten zewnętrznych.

Więc jak nie masz pasm B7 albo B38 , o jedna zewnętrzna antena jest jakby nie potrzebna. Można bawić się w zamianę pigtaili na modemie, można wyprowadzać więce niż dwie anteny z modemu , zabawy jest dużo.

Natomiast jeśli masz stosunkowo niedaleko nadajnik ( powiedzmy do 1,5km ,i sektor jakoś Twój kierunek oświetla) , to lepsze rezultaty osiągniesz wkładając MF286D w puszkę hermetyczną i wystawiając go na widok nadajnika , niż bawienie się w anteny zenętrzne.
Bo raz , w nowych modemach to już nie trzeba dwóch anten zewnętrznych tylko cztery , pięć , sześć a nawet osiem , czego skutkiem są ogromne koszty, wiązka kabli antenowych jest już spora i wyprowadzić to wszystko to nie lada sztuka , a i tak na kablach są takie straty , że w rzeczywistości i tak nie mamy lepszego sygnału , tylko to co uzyskujemy na antenie wtraca się na długości kabla i osiągamy o samo co jakb modem był w miejscu anten.

1,430 (edytowany przez smereka 2023-01-10 09:23:19)

pswiatki napisał/a:
Cezary napisał/a:

Wszystko to możesz bez problemu odczytać z modemu. Specjalizujemy sie w tym smile

Tak, nie wątpię, że dane są dostępne. Bardziej chodzi mi jednak o interpretację konkretnych wartości w zależonści od sytuacji.
Ma to związek z wykonanymi przeze mnie ostatnio testami:
a) bez anten zewnętrznych (sam MF286D)
b) z antenami z poziomu balkonu
c) bez anten z poziomu dachu
d) z antenami x-cross 2m nad dachem (na wszelki wypadek na plastykowej rurze)
Trochę jestem zadziwiony wynikami i chciałbym je z kimś skonsultować.

Czyli jesteś zawiedziony jakimi konkretnie wynikami? W jednej lokalizacji na wsi montowałem znajomemu te cudo w szczycie dachu ale wewnątrz. W stronę eNodeB sygnał przechodzi przez niegrubą ścianę z betonu. Brak widoczności optycznej i sporo lasu po drodze - odległość dokładnie 7km. Sieć play. Nadajnik z pasmami LTE 800,1800 i 2100 z agregacją. Po kablu szło te 100-150Mbit/s. Chciałem mu to jeszcze lepiej zrobić aby wycisnąć maksymalnie najlepszy sygnał i w ogóle wynieść w hermetycznej puszce na komin ale on chciał tylko żeby chociaż te 20 było. No to jest 5-6 razy więcej wink Na razie u niego chodzi to na OFW właśnie z B12 nordica.

1,431 (edytowany przez pswiatki 2023-01-10 15:24:17)

MiG25 napisał/a:

[...]
I tereaz do gniazd antenowych poprowadzona jest jedna antena z tej wyższej częstotliwości , i jedna z tej niższej. Gniazda po włożeniu wtyczki odcinają anteny wewnętrzne i sygnał idzie do kabla i anten zewnętrznych.

To bardzo ciekawe... To znaczy: jak te wtyczki odcinają anteny wewnętrzne, bo na tych częstotliwościach to nie jest zagadnienie trywialne.

MiG25 napisał/a:

Więc jak nie masz pasm B7 albo B38 , o jedna zewnętrzna antena jest jakby nie potrzebna. Można bawić się w zamianę pigtaili na modemie, można wyprowadzać więce niż dwie anteny z modemu , zabawy jest dużo.

Mam B7 w agregatorze z eNB. B1, B3, B7.

MiG25 napisał/a:

Natomiast jeśli masz stosunkowo niedaleko nadajnik ( powiedzmy do 1,5km ,i sektor jakoś Twój kierunek oświetla) , to lepsze rezultaty osiągniesz wkładając MF286D w puszkę hermetyczną i wystawiając go na widok nadajnika , niż bawienie się w anteny zenętrzne.

No być może, być może. Szkoda, że nie sprawdziłem jakie pomiary podałaby skrzynka przylepiona taśmą na końcu rury (w miejsce zewn. anteny).
Do eNB mam ~900m, czubek dość wysokiej wieży z antenami widzę nawet z balkonu (a więcej tejże z dachu).
RSSI wstało z -90 dBm i mniej (w domu, w oknie od strony eNB, na wewn. antenach) do -60 dBm na zewn. antenie na dachu.
Za tym jednak NIE poszło polepszenie RSRQ ani prędkości transferu danych. Nie wykluczam, że eNB jest dociążony ruchem miejskim po prostu.
Jak mi podjechało raz do ok. 80 Mbps - to był max. Normanie jest ok. 50-60, a jak się eNB "zmęczy" to 30.

MiG25 napisał/a:

Bo raz , w nowych modemach to już nie trzeba dwóch anten zewnętrznych tylko cztery , pięć , sześć a nawet osiem , czego skutkiem są ogromne koszty, wiązka kabli antenowych jest już spora i wyprowadzić to wszystko to nie lada sztuka , a i tak na kablach są takie straty , że w rzeczywistości i tak nie mamy lepszego sygnału , tylko to co uzyskujemy na antenie wtraca się na długości kabla i osiągamy o samo co jakb modem był w miejscu anten.

Być może warto: sprawdziłem kabel od tej anteny. Wg danych producenta ma ok. 50 dB tłumienia na 2600. To 5 metrów (obecna długość) tłumi ~2.5 dB. Jak napisałem wyżej: wzrost RSSI był o ok. 30 dB. Więc coś by można pomyśleć.
Jeśil tylko w routerze wyprowadzono wejścia i są jakieś u.FL-e na płytce, albo chociaż pady pod takie złącza - to już można kombinować...

1,432

Trywialne nie trywnialne , jest to robione mechanicznie , po włożeniu szpilki rozwierane jest przejście przez gniazdo , a stykane przejście do szpilki. Widać to dokładnie w MF289F (bo tam jest gniazdo TS9 i te styki są prawie ,że na wierzchu) , w MF286D to gniazdo jest całe obudowane , miałem z jednym MF286D przypadek ,że ktoś uszkodził oba gniazda wychając coś chyba na siłę , przez co anteny wewnętrzne były permanentnie odłączone , i router nie działał bez wkręconych w gniazda anten ( no albo działał ale na 3G ,bądź prawie wcale na LTE).

Masz 900m do nadajnika , wydasz kupe kasy na anteny z kabelkami , pewnie niewiele zyskasz ...Ale zawsze się czegoś można nauczyć smile

1,433

To bardzo ciekawe, że tego rodzaju złącza RF i na takich częstotliwościach są robione z mechanicznym przełączeniem. Do tej pory we wszystkich konstrukacjach RF (np. w mojej robocie) spotykałem tory wyłącznie ze scalonymi przełącznikami RF o dobrze określonym dopasowaniu na IN oraz na OUT. No, ale skoro to się ta zrobić mechanicznie - to RESPEKT.

Nie, nie jest moją ideą szaleństwo antenowe w tym konkretnym przypadku - raczej jeślibym gdzieś w odleglejsze miejsce przenosił tę instalację - to wtedy. Tutaj raczej zostanie na wewnętrznych i w pokoju. Chyba, że okaże się, że łącze jest czułe na warunki pogodowe - wtedy te 30dB na pewno zrobi mi robotę (znakomicie poprawi budżet łącza).

1,434

pswiatki napisał/a:

Chyba, że okaże się, że łącze jest czułe na warunki pogodowe - wtedy te 30dB na pewno zrobi mi robotę (znakomicie poprawi budżet łącza).

Cóż to za antena o takim dużym zysku dB? Raczej nie ta co podlinkowałeś-"do wieszania skarpetek". smile

1,435 (edytowany przez pswiatki 2023-01-10 18:29:07)

Ten wzrost, jak mniemam, nie jest jedynie rezultatem zastosowania tej anteny, ale również zmiany lokalizacji (~2 metry ponad szczytem dachu vs. okno w pokoju). Z mniej więcej tego samego miejsca antena zewn. dawała ~12 dB. Czyli: jednak działa. A dlaczego twierdzisz, że ona jakaś "niepoważna"?

1,436 (edytowany przez pswiatki 2023-01-10 18:26:26)

Swoją drogą: pomóżcie - forum bez-kabli obiecało mi przysłać link aktywacyjny, lecz nigdy tego nie zrobili. Z kolei na stronie Qriozuum - aby poznać namiary na ekipę administracyjną należy..... się zalogować. Ma ktoś jakiś email do Operatorów tamtego forum?

1,437

Podaj login, załatwi się aktywację konta

1,438 (edytowany przez pswiatki 2023-01-10 23:51:07)

Oczywiście:  pswiatki. Dzięki wielkie.

1,439

Tak sobie oglądam foty na stronie OpenWRT o MF286D i faktycznie, modulik w slocie (modem?) ma 5 złączek RF. Natomiast: czy ten modulik robi też Wi-Fi, czy to już jest poza nim, i.e. na płycie głównej urządzenia?
Jeśli to drugie, to w ogóle nie widać podejścia do anten Wi-Fi. Ale - to pewnie się wyjaśni jak otworzę mój router i sam spojrzę do środka.

1,440

Wi-Fi jest robione na płycie głównej - jego anteny są schowane w PCB, możesz wypatrzeć miejsca, gdzie brakuje płaszczyzny masy.

1,441

Dzięki - to wiele wyjaśnia. Pewnie te u.FL nie wiadomo od czego mogą być na "zamiankę" za te anteny na PCB.
Doczekać się nie mogę, kiedy pojadę do rodziny i wezmę się za grata. Jednak najpierw muszę znaleźć stary router LTE na podmiankę, żeby jednak usługa dalej działała.

1,442

pswiatki napisał/a:

Dostałem info że od rana już powinno działać.

1,443

pswiatki napisał/a:

Dzięki - to wiele wyjaśnia. Pewnie te u.FL nie wiadomo od czego mogą być na "zamiankę" za te anteny na PCB.
Doczekać się nie mogę, kiedy pojadę do rodziny i wezmę się za grata. Jednak najpierw muszę znaleźć stary router LTE na podmiankę, żeby jednak usługa dalej działała.

Do torów radiowych od Wi-Fi da się podpiąć przez złącza MS156, które są zostawione na płycie do celów pomiarów i po podłączeniu złącza odłączają wbudowane anteny na PCB. Identycznie, jak działają te dwa SMA dostępne do zewnętrznych anten LTE.

1,444

Leo-PL napisał/a:

Do torów radiowych od Wi-Fi da się podpiąć przez złącza MS156 [...]

O, super! Nawet nie wiedziałem, że takie złącza istnieją. Co ciekawe, wschodni producenci mają w ofertach 2 standardy pig-tail'ốw: tańszy gdzie - jako żywo! - za pin po prostu pocynowana i zagięta żyła kabla, oraz droższy, gdzie wtyk sprawia solidne wrażenie, ale jest dość długi (opisane jako kable pomiarowe). Jeśliby myśleć o użyciu do wyprowadzenia Wi-Fi na zewn. anteny, to zaletą pierwszego jest niewątpliwie niewielki rozmiar konektora, a wadą drugiego długość wtyczki M156. No, ale niezmiernie to ciekawe.
Nawiasem: czy te SMA z przełącznikiem w środku też mają jakąś specjalną, dedykowaną nazwę (poza samym SMA)?

1,445

onken napisał/a:
pswiatki napisał/a:

Dostałem info że od rana już powinno działać.

Działa - dzięki!!

1,446

pswiatki napisał/a:
Leo-PL napisał/a:

Do torów radiowych od Wi-Fi da się podpiąć przez złącza MS156 [...]

O, super! Nawet nie wiedziałem, że takie złącza istnieją. Co ciekawe, wschodni producenci mają w ofertach 2 standardy pig-tail'ốw: tańszy gdzie - jako żywo! - za pin po prostu pocynowana i zagięta żyła kabla, oraz droższy, gdzie wtyk sprawia solidne wrażenie, ale jest dość długi (opisane jako kable pomiarowe). Jeśliby myśleć o użyciu do wyprowadzenia Wi-Fi na zewn. anteny, to zaletą pierwszego jest niewątpliwie niewielki rozmiar konektora, a wadą drugiego długość wtyczki M156. No, ale niezmiernie to ciekawe.
Nawiasem: czy te SMA z przełącznikiem w środku też mają jakąś specjalną, dedykowaną nazwę (poza samym SMA)?

Nie mają - to jest ciągle standardowe SMA. Aczkolwiek, być może da się je znaleźć pod nazwą "SMA passthrough connector".

1,447

Chciałbym troche odgrzać temat przejścia na OpenWRT bez wybebeszania sprzętu. Znalazłem info w tym wątku że bez problemu można za pomocą frameworka przejść na openwrt, natomiast nie znalazłem informacji że można wrócić do oryginalnego softu też za pomocą frameworka - bez zmiany przez konsole IMEI bo to wiąże się z otwarciem routera. Mógłby ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii ?

1,448

Z Openwrt za pomocą frameworka na pewno nie wrócisz.
Być może byłaby możliwość przywrocenia na sztywno partycji mtd9 przy pomocy dd  ,ale ja tego nie probowalem.

1,449

MiG25 napisał/a:

Z Openwrt za pomocą frameworka na pewno nie wrócisz.
Być może byłaby możliwość przywrocenia na sztywno partycji mtd9 przy pomocy dd  ,ale ja tego nie probowalem.

Ok, to ja to sprawdze, mam jedną wybebeszoną sztukę z uszkodzonym modemem więc ją pocisne. Masz na mysli partycje mtd8 i mtd9 czy tylko mtd9 ?

1,450 (edytowany przez smereka 2023-01-16 09:44:32)

Ja przywracałem i jedną i druga i przechodziłem już to z 10 razy. Szło dobrze. Robiłem to oczywiście przez uarta
Instrukcję odżywiania modemu (jeśli uszkodzony programowo) masz w innym wątku opisane.