1,251

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Tak przy okazji @IceG , właśnie MF286D robi jako głupi AP , bez karty SIM , na Twoim najnowszym wypieku , no i jak wchodzę w informacje o modemie to cały czas jest "Oczekiwanie na odczyt  danych z modemu " , i po pewnym czasie jakby się przeglądarka odświeża i od nowa... Może coś da się zrobić , żeby się załadowało z info ,że brak SIM ,czy coś w tym stylu.

1,252

Powinno dokładnie tak robić. I skrypty wykrywały brak karty, praktycznie nie dając innych parametrów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,253

No rzeczywiście wydzielenie portów działa elegancko w końcu. Teraz tylko jeszcze muszę pojąc schemat tworzenia vlanów takiego, żeby jednym kablem leciały dalej 2 sieci. w tym całym DSA

1,254

Tu nie ma nic skompilowanego. Masz osobne interfejsy, np. lan1 i lan2, dodając do nich np. lan1.8 robisz tagowanego vlana 8. Możesz teraz tego używać bezpośrednio lub dodać do jakiegoś bridge, możesz też zrobić vlany na samym bridge, w zależności od potrzeb.

1,255 (edytowany przez MiG25 2022-10-26 15:15:49)

Cezary napisał/a:

Powinno dokładnie tak robić. I skrypty wykrywały brak karty, praktycznie nie dając innych parametrów.

No ale tak nie jest , kręci się "klepsydra" że odczytuje dane i tak w nieskończonść.
Może dlatego ,że wan usunięty ? ( w sensie uci del network.wan ,i nic za niego)

1,256

Zrób

/usr/share/3gnifo-lite/3ginfo.sh

I pokaz co wyszło.

1,257

Mój pakiet dla LuCI sprawdza wartość sygnalu i pobrane dane z interfejsu. Jezeli wartosci są puste to wlasnie jest komunikat "oczekujacy na dane".

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,258

Ok, to się wyjaśniło.

1,259

vlan-y taglowalne tez elegancko działają choć w poprzedniej formule było to przynajmniej dla mnie bardziej wszystko przejrzyste. Teraz jakby ktoś to skonfigurował a ja miałbym potem to rozszyfrować jaki cel temu przyświecał to więcej czasu na to potrzeba niż wcześniej - takie moje odczucia

1,260 (edytowany przez arturjacek 2022-10-27 11:18:19)

Cześć.
Panowie mam pytanie czy można poprzez LUCI uzyskać funkcjonalność oprócz pasm LTE do wyboru , zablokowania trybu pracy modemu na technologię tylko LTE , 3G , 2G czy tym podobne nazwy. Chodzi o taki tryb blokady technologii pracy modemu. Na Playu często przełączał mi się modem między LTE a 3G. Posiadam kompilację od IceG o ile ma to znaczenie.
Dodatkowo w kompilacji IceG jest coś takiego jak nadzorowany sysupgrade. To narzędzie pewnie służy do samodzielnej aktualizacji routera i pakietów lecz niestety zwraca błąd.

1,261

Pewnie przez komendę AT+ZSNT jak tu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 78#p255678

Ale trzeba pamiętać ,że jak się na sztywno ustawi LTE to nie będą dochodzić SMSy...

1,262

AT+ZSNT=coś

coś  zobacz na https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 78#p255678 - 6,0,0 itd

1,263 (edytowany przez arturjacek 2022-10-27 14:58:45)

Dzięki te komendy działają. Jednak trzeba rozłączyć modem z siecią GSM. Inaczej modem w standby . Przy migającym światełku  ( transmisja danych aktywna) modem potrafi i sypie błędami jak wydamy polecenie. Przynajmniej te zsnt komendy. Czy te komendy at+zsnt= coś tam, dotyczące technologii pracy modemu można dostać do LUCI? Ja próbowałem ale Luci nie widzi zmian konfiguracji do zastosowania. Pakiet od IceG.

1,264

arturjacek napisał/a:

Cześć.
Dodatkowo w kompilacji IceG jest coś takiego jak nadzorowany sysupgrade. To narzędzie pewnie służy do samodzielnej aktualizacji routera i pakietów lecz niestety zwraca błąd.

Przypominam Panie i Panowie, że kompiluję wersję rozwojową smile , co ma swoje dobre i złe strony (mogę dodać do obrazu coś czego jeszcze nie ma w wersjach stabilnych, może też coś dziwnie nie działać). Akurat ten pakiet jest eksperymentalny, więc nie mogę zagwarantować jego poprawnego działania.

Postaw kawę

1,265

arturjacek napisał/a:

Czy te komendy at+zsnt= coś tam, dotyczące technologii pracy modemu można dostać do LUCI? Ja próbowałem ale Luci nie widzi zmian konfiguracji do zastosowania. Pakiet od IceG.

Nie zapisuje się nowa zawartość okna?

Komunikat informuje, ponieważ nie zmieniasz pliku konfiguracyjnego, a dodatkowy plik z poleceniami. Co nie zmienia faktu, że powinno się zapisać..

Postaw kawę

1,266 (edytowany przez arturjacek 2022-10-27 15:04:15)

Ok ale w sumie pakiet działa. I to nawet całkiem spoko na T-Mobile. A fajnie jeszcze było by aby z Luci dało się zmieniać technologię GSM. O ile można poprosić. W oknie zapis widać. Ale już z poleceń go nie ma.

1,267

Więc nie dokładaj tych pakietów bo widzisz co się dzieje. Ja wiem że chciałbyś zrobić jak najlepszy obraz z dużą ilością dodatków - ale jak sam napisałeś - to jest wersja rozwojowa i z definicji coś może nie działać. Więc albo nie kompiluj wszystko jak dają albo musisz przy każdym buildzie testować każdą jedną rzecz żeby sprawdzić czy u użytkownika będzie to działać.

Pisałem już że wersja rozwojowa nie jest do codziennego używania smile

1,268

arturjacek napisał/a:

Ok ale w sumie pakiet działa. I to nawet całkiem spoko na T-Mobile. A fajnie jeszcze było by aby z Luci dało się zmieniać technologię GSM. O ile można poprosić. W oknie zapis widać. Ale już z poleceń go nie ma.

Jest dodatek (zainstalowany) z poleceniami AT. Dodaj jest sobie tam do listy po prostu.

1,269

arturjacek napisał/a:

Nie ma problemu, mogę dodać nowe polecenia do wyboru.

Postaw kawę

1,270 (edytowany przez arturjacek 2022-10-27 15:07:37)

No ale przecież mogę protestować. I podzielić się uwagami co by na lepsze poszło ? IceG poproszę.

1,271

arturjacek napisał/a:

No ale przecież mogę protestować. I podzielić się uwagami co by na lepsze poszło ???? IceG poproszę.

Ale nie tu, bo nikt z deweloperów luci tu nie siedzi. Na forum openwrt ew na https://github.com/openwrt/luci/issues jeżeli jest problem z dodatkami systemowymi luci.

1,272

Cezary napisał/a:

Więc nie dokładaj tych pakietów bo widzisz co się dzieje. Ja wiem że chciałbyś zrobić jak najlepszy obraz z dużą ilością dodatków - ale jak sam napisałeś - to jest wersja rozwojowa i z definicji coś może nie działać. Więc albo nie kompiluj wszystko jak dają albo musisz przy każdym buildzie testować każdą jedną rzecz żeby sprawdzić czy u użytkownika będzie to działać.

Ja budując obraz staram się nie dodawać "dziwactw", tylko takie uniwersalne pakiety przydatne kiedy jest modem/port usb.

Tylko że ten pakiet jest Cezary dodany i nie mogę go odznaczyć, ręcznie po zmianie configu też mi nie pozwala usunąć neutral .

Postaw kawę

1,273

IceG napisał/a:
Cezary napisał/a:

Ja budując obraz staram się nie dodawać "dziwactw", tylko takie uniwersalne pakiety przydatne kiedy jest modem/port usb.

Tylko że ten pakiet jest Cezary dodany i nie mogę go odznaczyć, ręcznie po zmianie configu też mi nie pozwala usunąć neutral .

Bo luci-app-attendedsysupgrade  obecnie jest domyślny dla kolekcji luci. Jak byś nie zaznaczał całej kolekcji (tego metapakietu z zależności) tylko pojedyncze wybrane pakiety to by się dało. O ile nie używasz jakiegoś pakietu który ma "luci" w zależnościach.

1,274

Cezary napisał/a:

Bo luci-app-attendedsysupgrade  obecnie jest domyślny dla kolekcji luci.

Dziwną logikę zastosowali dla tego pakietu. No nic, pozamiatali. Muszę przejrzeć swoje dodawane pakiety w takim razie.

Postaw kawę

1,275

Cezary napisał/a:
arturjacek napisał/a:

No ale przecież mogę protestować. I podzielić się uwagami co by na lepsze poszło ???? IceG poproszę.

Ale nie tu, bo nikt z deweloperów luci tu nie siedzi. Na forum openwrt ew na https://github.com/openwrt/luci/issues jeżeli jest problem z dodatkami systemowymi luci.

Hehe jam jest tylko drobny padawan wobec Mistrza. No cóż nie znam się na tyle dobrze dewelopersko i angielski znam raczej z list przebojów więc schowam się w kąt i poczekam. A openwrt jest spoko i dziękuję Wam za to.