926 (edytowany przez mafalde 2022-07-28 21:19:07)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

MiG25 napisał/a:

Co zwraca komenda ATI wysłana do modemu ?

ATI
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B11
SVN: 11
IMEI: 86675404xxxxxxx
+GCAP: +CGSM
OK

Chyba nic specjalnego?

Numerki przy lockowaniu podawalem dobre, odczytane z 3ginfo zgodnie z tym co koledzy podawali wczesniej. Lockowanie jednego parametru z dwoch odbywa sie poprzez ustawienie 0 jako wartosci, ktorej nie chcemy lockowac.

edit: modem jest z popularnego portalu aukcyjnego, ale jestem na 99% pewien, ze jest skandynawski. Od razu mial NORDIC, instrukcja w jezykach wikingow (plus angielski). Jesli ktos czytal moje wczesniejsze posty, to jest ta sztuka, ktora przyszla z B02 i za nic nie chciala ruszyc. Dopiero podpiecie SERIAL i wyczyszczenie paru mtd pozwolilo na OTA do B11.

927

No nic specjalnego , też mam w modemie ten sam fw , i próbowałem doprowadzić do resetu modemu i nie udało mi się...
Testowałem na Plusie , bo u siebie mam najlepszy sygnał  niego oraz pasma B3 @ 20Mhz i B7 @ 20Mhz , do tego B1@5Mhz i B8 @5Mhz.
ZLOCKCELL robiłem najpierw na B3 ,później na B7 , za każdym razem próbowałem wyłączać B1 i B8 w różnych kombinacjach i nic , modem ani razu się sam nie zresetował podczas speedtestów.

Jedyne co mi przychodzi do głowy , to może jakiś pigtail Ci się wypiął , i koncowka mocy resetuje modem... Bo zasilacz masz ok ? (kiedyś miałem taki z napisem 12V 1,5A ,a on nawet nie dał rady 0,5A i właśnie ten router się resetował).

928 (edytowany przez mafalde 2022-07-29 07:41:16)

mafalde napisał/a:
MiG25 napisał/a:

No i do tego PLAY się nie nadaje...

To w ogole jest dziwne wszystko.
SIM njumobile mam 3CA, a SIM Orange tylko 2CA, BTS ten sam, to samo urzadzenie, fizycznie przelozylem karte SIM.
Testowane na OFW Nordic B02. Moze na OpenWRT bedzie inaczej, sprawdze...

Dementuje to, robilem wczoraj testy na karcie Orange, OpenWRT od IceG i zawsze bylo 2CA. Modem B11.
Ma to troche sensu - ten BTS w mojej okolicy pozwala na 2CA dla Orange. Njumobile to Orange. Wszystko sie zgadza.
Wniosek roboczy na teraz - GUI w OFW mnie oszukiwalo

MiG25 napisał/a:

No nic specjalnego , też mam w modemie ten sam fw , i próbowałem doprowadzić do resetu modemu i nie udało mi się...
Testowałem na Plusie , bo u siebie mam najlepszy sygnał  niego oraz pasma B3 @ 20Mhz i B7 @ 20Mhz , do tego B1@5Mhz i B8 @5Mhz.
ZLOCKCELL robiłem najpierw na B3 ,później na B7 , za każdym razem próbowałem wyłączać B1 i B8 w różnych kombinacjach i nic , modem ani razu się sam nie zresetował podczas speedtestów.

Jedyne co mi przychodzi do głowy , to może jakiś pigtail Ci się wypiął , i koncowka mocy resetuje modem... Bo zasilacz masz ok ? (kiedyś miałem taki z napisem 12V 1,5A ,a on nawet nie dał rady 0,5A i właśnie ten router się resetował).

Zasilacz raczej nie, mam dwa, jeden mocniejszy, drugi slabszy. Jeden org od ZTE, drugi od Huawei.

Co wiecej, bez ZLOCKCELL wszystko dziala pieknie, odpalilem wczoraj z 10 speed testow i wszystko bylo super.

Pigtail raczej nie, modem dzialal pare dni bez obudowy. Plastik zalozylem mu dopiero 2 dni temu. Wszystkie kabelki byly ok.

smereka pisze, ze tez mial JAKIES problemy po ZLOCKCELL. Wg mnie to moze byc cos z tym, ze mozem za wszelka cene probuje utrzymac czestotliwosc albo BTSa, a zasieg mu skacze i wtedy probuje przelaczyc sie na 3G zeby utrzymac polaczenie. Gdzies byla jakas opcja zeby wymusic "LTE only". Sprobuje wieczorem...

edit:
Cezary ma to u siebie

Wymuszenie LTE:

# uci set network.wan.modes=lte
    # uci commit network
    # ifup wan

Nie wszystkie odmiany modemów mogą akceptować wymuszenie trybu pracy.
Dla niektórych modemów np. ZTE może być wymagane opóźnienie w nawiązywaniu połączenia:

# uci set network.wan.delay=30
    # uci commit network

moze to cos pomoze, zobaczymy wieczorem...

929

Spróbuj z inną kartą ( nie Orange i nie play) , bo to może być również "zasługa" operatora.
Na koniec trzeba pamiętać ,że ZLOCKCELL nie jest używane/wspierane przez OFW ZTE , więc gwarancji nie ma ,że zawsze i wszędzie będzie ze wszystkim działać.

930

U mnie o czym już w sumie wypominałem w tym wątku na karcie orange był problem nawet nie w pci ale wymuszaniem już nawet samych pasm. Po 2-3 próbach modem wisiał i tylko komenda resetu modemu działała i wówczas ponownie funkcjonował prawidłowo. Testowane na 2-3 sztukach zarówno tych skandynawskich jak i tego od naszego play. Na plusie tego problemu nie ma. Innych kart nie mam. Może za 2-3 miesiące będę miał dostęp do karty biznesowej t-mobile to wówczas sprawdzę

931 (edytowany przez mafalde 2022-07-29 10:05:11)

Wcześniej miałem wpięty Huawei B315 z wymuszonym jednym pasmem i było stabilnie jak skała, ten sam BTS, ta sama karta SIM.

Teraz widzę w logu (mwan3) innego mojego urządzenia, że połączenie z MF286D siadło, sprawdzam modem i 3ginfo faktycznie mówi, że zestawił nowe połączenie LTE parę minut temu. Syslog ani kernel log nie maja wpisów.

Obecnie mam wyłączony ZLOCKCELL i ograniczone pasma (preferred bands) do B1, B3, B7 tj tego co mój nadajnik ma najlepsze.

Jeszcze będę się bawił, możliwe, że ograniczenie do dwóch pasm coś da, skoro i tak BTS daje mi tylko 2CA.

W każdym razie nie jest tak różowo jak się wydawało na początku wink

edit:
Ograniczylem do 1800 + 2600, bez ZLOCKCELL i polecialo takie cos w logu

Fri Jul 29 08:30:59 2022 kern.warn kernel: [ 1045.614091] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37
Fri Jul 29 08:31:17 2022 kern.warn kernel: [ 1063.471732] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37
Fri Jul 29 08:31:19 2022 kern.warn kernel: [ 1065.029914] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37
Fri Jul 29 08:53:18 2022 kern.warn kernel: [ 2384.733746] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37
Fri Jul 29 08:53:28 2022 kern.warn kernel: [ 2394.243011] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37
Fri Jul 29 08:53:43 2022 kern.warn kernel: [ 2409.615543] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37
Fri Jul 29 08:53:46 2022 kern.warn kernel: [ 2412.139782] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: ERROR unknown event type 37

i nie zestawil polaczenia na 2600Mhz w ogole, trzymal 1800Mhz tylko.

Sygnal na 2600Mhz mam najslabszy.

Troche wyglada jakby modem dzialal dobrze, ale niejako osobno, a kernel nie ogarnal do konca co tam sie dzieje wink

edit2: żongluję "preferred bands" i mam chyba ten sam objaw co opisany w wątku, tj modem zwariował i dopiero reset modemu (AT+CFUN=1,1) pomógł odzyskać kontrolę. Ktoś tutaj pisał, że modem lubi się przywiesić jak się zmienia LTE bands.

932

To powyżej to tylko komunikat kontrolera usb że spotkał zdarzenie o którym nic nie wie. Ten komunikat pojawia się już ładne parę lat w kernelu i ogólnie dotyczy kontrola usb, nie że tego konkretnego modemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

933 (edytowany przez pawol 2022-07-29 10:22:37)

Czy taki adapter usb/mpcie podejdzie do modemu?

https://www.aliexpress.com/item/4001004 … 1759%21sea

Update
Prędzej ten bo ma sim
https://www.aliexpress.com/item/4000683 … 7656%21sea

934 (edytowany przez Cezary 2022-07-29 11:18:49)

EDIT, ten pierwszy to do dysku mSATA, ten drugi do modemu.

935

dobrze pamietam ze to mpci? zawsze mam problem z rozroznianiem tych złacz

936

mpcie. No taki jak jest w MF286x. W przeciwieństwie do m.2 (ngff) które jest mniejsze i może mieć klucze z różnych stron bo to zależy od rodzaju kary i interfejsów które dostarcza.

937

Ja mam ten i nim ratowałem swojego umarlaka:

https://pl.aliexpress.com/item/40006834 … pt=glo2pol

938

mafalde napisał/a:

Jeszcze będę się bawił, możliwe, że ograniczenie do dwóch pasm coś da, skoro i tak BTS daje mi tylko 2CA.

Niestety to nic nie dalo, tzn "preferred bands" ustawione na 2 pasma i ZLOCKCELL wlaczony - te same objawy, mogem sie resetuje, urzadzenie znika z USB, diody gasna.

Karta niezmiennie Orange.

Wyglada na to, ze nie bedzie mi dane skorzystac z ZLOCKCELL.

Pytanie czy stabilne bedzie ustawienie 2 pasm jako "preferred bands" i wylaczenie ZLOCKCELL. Jesli tak to mi to wystarczy. Z grubsza liczac 49/50 razy modem laczy mi sie do mojego preferowanego BTSa.

939 (edytowany przez pawol 2022-07-29 15:13:44)

na playowym modemie z openwrt i T-Mobile nie mam zadnych problemów z zlockcell i 3CA

940 (edytowany przez pawol 2022-07-29 15:18:54)

ty a wez mifi wrzuc. tam w gui jest wymuszanie 3g, 4g, automat. Jak tym gmeralem kiedys to modem potrafil zdurniec i nie bylo to takie zbyt logiczne

i wylacz agregacje uplink przez zulca=0

941

pawol napisał/a:

ty a wez mifi wrzuc. tam w gui jest wymuszanie 3g, 4g, automat. Jak tym gmeralem kiedys to modem potrafil zdurniec i nie bylo to takie zbyt logiczne

i wylacz agregacje uplink przez zulca=0

Jak to do mnie, to mifi tez mialem i tez sie kaszanilo i przeszedlem na "pelne" OpenWRT zeby sobie logi czytac w przyjemniejszy sposob. Agregacje mam wylaczona guzikiem w obrazie IceG, a komenda AT pokazuje

AT+ZULCA?
+ZULCA: 0
OK

czyli chyba wylaczone?

O wymuszaniu LTE pisalem wczesniej - jeszcze tego nie sprawdzilem. Cezary ma to w swoim tutorialu

Wymuszenie LTE:

# uci set network.wan.modes=lte
    # uci commit network
    # ifup wan

nie wiem czy mifi korzysta z tej samej komendy, moze @Cezary bedzie pamietal.

942

Dokładnie, mifi ustawia to w konfigu właśnie w ten sposób.

Tylko później pamiętaj że wywalenie z tego z konfiga nie spowoduje automatyki bo to modem pamięta. Trzeba najpierw przełączyć na auto że modem to dostał a później można usunąć linię.

943

Cezary napisał/a:

Tylko później pamiętaj że wywalenie z tego z konfiga nie spowoduje automatyki bo to modem pamięta. Trzeba najpierw przełączyć na auto że modem to dostał a później można usunąć linię.

Cenne, dzięki!

Ustawiłem LTE

config interface 'wan'
        option proto 'qmi'
        option device '/dev/cdc-wdm0'
        option auth 'none'
        option pdptype 'ipv4'
        option apn 'internet'
        option modes 'lte'

i zalockowalem BTSa i czestotliwosc

> AT+ZLOCKCELL=1749,271
> AT+ZLOCKCELL?
> AT+CFUN=1,1

i wali errorami po USB sad

944 (edytowany przez smereka 2022-08-03 12:53:13)

Mam już egzemplarz od jednego z użytkowników tego portalu co mnie poprosił o przemaglownie na openwrt. Zanim to uczynię chciałem zupdetować modemik. Nie idzie w ogóle update do b11. Co zrobiłem:

- przeszedłem framenetworkiem z tima na eliza zgodnie z instrukcją MiG25 i było b03 potem w tej elizie sam sobie znalazł update do b06 i dalej już nic nie znajdywał. Znowu fremenetworkiem do nordica i znów wersja b02 i znowu ten sam komunikat update is ongoing...  Macie jakieś pomysły jaką komendę wpisać czy co zrobić żeby do 11 go przemaglować. Zmiana imei na tymczasowy ten nordicowy co ktoś tu instrukcję pisał nie pomaga

MiG25 napisał:

Partycje mtd0 mtd3 mtd4 mtd5 mtd7 mtd10 mtd11 mogą być czyszczone ( nand erase) i orginał je odbuduje ( czasami nawet trzeba je wyczyścić ,żeby dało się zrobić OTA Update) , więc ich przywracać nie trzeba.

Jakie dokładnie polecenie wydać w konsoli, żeby to zrobić i nie uszkodzić partycji?

945

smereka napisał/a:

Jakie dokładnie polecenie wydać w konsoli, żeby to zrobić i nie uszkodzić partycji?

Masz 2 strony wczesniej, mialem to samo
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 11#p272011

946

Dzięki mafalde a zesz że przeoczyłem Twój post. Czy rozumiem, że wpisuje tak:

flash_erase /dev/mtd0 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd3 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd4 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd5 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd7 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd10 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd11 0 0
enter
reboot

Te 2 zera na końcu linijki są wszędzie ok i nie ulegają zmian ie na jakąś inną wartość tak?

947 (edytowany przez mafalde 2022-08-03 13:35:22)

smereka napisał/a:

Te 2 zera na końcu linijki są wszędzie ok i nie ulegają zmian ie na jakąś inną wartość tak?

Tak

Pierwsze zero mowi od jakie pozycji kasowac, a drugie mowi ile kasowac, przy czym wartosc 0 oznacza wszystko/do konca.

948

Ok za drugim czyszczeniem ruszyło hurra :-) zobaczymy co będzie

949 (edytowany przez pawol 2022-08-03 13:39:22)

czy istneje jakis framework z softem playa/tmobile pl (bo to chyba to samo) ?

950

Raczej nie , także nie ma powrotu do oryginału w modemie , w routerze można przywrócić partycje mtd8 i mtd9 i też będzie ok.