651

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Ofcourse it would be great to have such possibility.

But this can be done , if somone really need it , and works. Especially if you are not doing this so often.
OTA can be also replace by inserting a file image.zip to proper directory , then modem detect it as fota...

652

MiG25 napisał/a:

But this can be done , if somone really need it , and works. Especially if you are not doing this so often.
OTA can be also replace by inserting a file image.zip to proper directory , then modem detect it as fota...

AFAIK a delta update can be simply put into /cache partition of the modem and it will update on last reboot, the main problem is the first update. ZTE framework will put modem into fastboot and send partitions over network to the modem. All the stuff is done by zte_topsw_dua binary on the modem

If we found how to put modem in this state (and bridge fastboot on OpenWRT without have binary on the router) it will be very easy to swap the system on it.

653

http://ixion.pld-linux.org/~arekm/mf286 … slated.pdf

http://ixion.pld-linux.org/~arekm/mf286d/

a lot of information here smile

654

smile Looks that pointed repo is maintaned by polish guy also smile

655 (edytowany przez smereka 2022-06-29 15:07:27)

MiG25 dodałem w konsoli Twoje wpisy a fremework wywala mi jak klikam start "invalid selected version" i nie idzie...

Rozumiem, ze aktualizacja poprzez siec ma być robiona czy poprzez kabel typu USB typu M-M?

Ok coś poszło

656

stich86 napisał/a:
MiG25 napisał/a:

AFAIK a delta update can be simply put into /cache partition of the modem and it will update on last reboot, the main problem is the first update. ZTE framework will put modem into fastboot and send partitions over network to the modem. All the stuff is done by zte_topsw_dua binary on the modem

If we found how to put modem in this state (and bridge fastboot on OpenWRT without have binary on the router) it will be very easy to swap the system on it.

I would definitely try that - the router behaves more-or-less the same, when it finds image.zip after reboot, it will attempt an update.
@smereka do you have the right deltas for your version? I found ones only from B07 upwards, at least for Nordic.

657

Leo-PL napisał/a:
stich86 napisał/a:
MiG25 napisał/a:

I would definitely try that - the router behaves more-or-less the same, when it finds image.zip after reboot, it will attempt an update.
@smereka do you have the right deltas for your version? I found ones only from B07 upwards, at least for Nordic.

i've tried to push delta.package\image into /cache on the modem and then run the three AT+FOTACRT command, but still have this error on modem logs:

/cache # cat update.log
00:00:01 UP>>Begin zte_topsw_dua ...
00:00:01 UP>>delta.bin not exist
00:00:01 UP>>Enter power_fail_protection

658

Nie wiem jakie delty mam mieć. W konsoli wyskoczyło timeout  zresetował się a potem znów jakieś servery nasłuchujące odpalał. Koniec końców dalej jest nordic a przynajmniej tak pokazuje w gui

659 (edytowany przez smereka 2022-06-29 15:38:04)

Napiszcie proszę jak wydajcie temu modemowi komendy at na openwrt poprzez picocoma czy jest jakiś prostszy sposób jak dla E3276 typu:

MODE='AT^SYSCFGEX="0302",3FFFFFFF,2,4,7FFFFFFFFFFFFFFF,, ' gcom -d /dev/ttyUSB1 -s /etc/gcom/setmode.gcom

660

Normalnie wpisz to w picocoma. Z czym masz problem?

picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1

i klepiesz polecenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

661 (edytowany przez smereka 2022-06-29 15:48:10)

a potem jakbym chciał to zrobić jako np. 1800.sh i wykonać z linii komend luci (własne komendy zakładka) to to zadziała?

662

W sensie zrobić z tego skrypt? To robisz tak jak pokazałeś dla E3276 (w sensie sposobu a nie polecenia) lub używasz np. mojego sms_toola do tego, robsz skrypt tymczasowo i uruchamiasz go gcomem itp.

663 (edytowany przez smereka 2022-06-29 15:51:51)

Ok to skrypt resetujący modem tak by wyglądał?

tą komendę AT chce zrobić AT+CFUN=1,1

To dobre polecenie?

MODE=AT+CFUN=1,1,, ' gcom -d /dev/ttyUSB1 -s /etc/gcom/setmode.gcom

664

Nie. Brak apostrofów. I jeżeli polecenie jest AT+CFUN=1,1 to w jakim celu dodałeś dwa przecinki na końcu?

MODE='AT+CFUN=1,1' gcom -d /dev/ttyUSB1 -s /etc/gcom/setmode.gcom

665

smereka napisał/a:

MiG25 dodałem w konsoli Twoje wpisy a fremework wywala mi jak klikam start "invalid selected version" i nie idzie...

Rozumiem, ze aktualizacja poprzez siec ma być robiona czy poprzez kabel typu USB typu M-M?

Ok coś poszło

Jak wyskakuje invalid selected version ,to wpisy nv nie zrobione ...
Nie ,żadnego kabla USB , tylko kabel sieciowy ( choć chyba nawet przez wifi szło też ,ale lepiej kablem).

Wyszła w końcu z tego Elisa ?

666

Teraz dla zabawy wgrałem Elisa to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.rar

i od B02 do B11 router przeszedł po kolei wszystkie updaty.
Na początku trzeba mu było ustawiać imei z Nordic np tki:

nv set imei=866754040083680
nv set imei_tmp=866754040083680

Bodajże od B06 już znajdywał OTA bez zmiany IMEI.
Także modem z Play teraz pokazuje ,że jest:

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B11
SVN: 11

667

Cezary napisał/a:

Nie. Brak apostrofów. I jeżeli polecenie jest AT+CFUN=1,1 to w jakim celu dodałeś dwa przecinki na końcu?

MODE='AT+CFUN=1,1' gcom -d /dev/ttyUSB1 -s /etc/gcom/setmode.gcom

Naprostszy sposób na wysłanie polecenia modemowi to echo"

echo -e -n 'AT+CFUN=1,1\r' > /dev/ttyUSB1

668

MiG25 napisał/a:

Teraz dla zabawy wgrałem Elisa to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.rar

i od B02 do B11 router przeszedł po kolei wszystkie updaty.
Na początku trzeba mu było ustawiać imei z Nordic np tki:

nv set imei=866754040083680
nv set imei_tmp=866754040083680

Bodajże od B06 już znajdywał OTA bez zmiany IMEI.
Także modem z Play teraz pokazuje ,że jest:

Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B11
SVN: 11

this version support UL CA?

669

Yes , it does.

BD_TELIAMF286DV1.0.0B02 not supporting it , but after one update ( so B03 ) it support it.

670 (edytowany przez smereka 2022-06-29 22:08:41)

Nie poszła ta eliza mielił mielił zrestartował się i dalej było to samo. Przypuszczam że coś źle robię czego nie nie wiem a co nie zostało tutaj napisane. Najlepiej napisz jeśli to nie problem co konkretnie mam zrobić. Na razie zrobiłem tak, że wydałem przez konsolę wszystkie tamte polecenia odpaliłem framwerowka ściągniętego z linku od Ciebie i dałem zielony trójkącik i rozpoczął się proceder. Tak należało to zrobić?

671 (edytowany przez MiG25 2022-06-30 10:21:52)

Tak należało zrobić.
Tyle ,że ja to robię na innym laptopie z win10 ,prawie ,że czystym , ponieważ na " standardowym" po naciśnięciu zielonego trójkącika niby coś się dzieje , ale na routerze nic się nie dzieje.
Nie wiem , czy coś jest podoinstalowane ( jakieś dodatkowe rzeczy sieciowe np do Wiresharka) ,że to nie chcę iść ,a na innym idzie.
W każdym razie na prawidłowym laptopie w konsoli widać , że modem się odłącza ,że przechodzi w tryb update  , że dioda od stanu 3G/4G zaczyna migać , pozostałe gasną , że we frameworku pojawia się procentowy progres , że coś się wgrywa , no i faktycznie na koncu resetuje.

EDIT: No i oczywistość , że trzeba w przycisku SW PATH wskazać katalog ...\UPDATE z tego katalogu z całum frameworkiem ( a nie katalog główny).

672

Dobra mam lapka z wn10 zaraz sprawdzę. Jak wydać komende ATI na OFW?

673

Jeżeli jesteś podłączony serialem to przez echo: echo -e -n 'ATI\r' > /dev/ttyUSB1 && cat /dev/ttyUSB1

674

Rzeczywiście na 10 idą % i modem się resetuje co widać w konsoli niesamowite

675 (edytowany przez smereka 2022-06-30 11:04:19)

Dobra poszło ATI
Revision: BD_ELISAFIMF286DMODV1.0.0B03
SVN: 01

+GCAP: +CGSM

Jakie jest hasło do gui elisy?