Odp: ZTE MF286D - Openwrt
MF286D jako modem, tryb most, albo inaczej ... połączenie do Internetu dla wan routera Flint 2 (GL-MT6000). Jak to ogarnąć
Pozdrawiam Andrzej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 146 147 148 149 150 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
MF286D jako modem, tryb most, albo inaczej ... połączenie do Internetu dla wan routera Flint 2 (GL-MT6000). Jak to ogarnąć
Tryb bridge masz w orginalnym Nordic , więc po prostu wgraj Nordic i go ustaw...
OpenWRT w modemie ,który i tak ma tryb bridge jest raczej mało potrzebny ( chyba ,ze ktoś ma jakiś inny pomysł).
W zasadzie jestem za natem operatora i korzystam z tailscale i subnets na routerze Flint 2.
To wystarczy wyłączyć DHCP, WiFi i dać DMZ i statyczne IP ? ?
W sumie to nic nie musisz wyłączać, po prostu podłącz flinta wanem i tyle. Chyba że adresy mają takie same to jeszcze zmień adres na lanie (jednego lub drugiego)
Co ten chlop tak spamuje ciagle...
No i o tych modemach pisze
przecie tam nic oprocz oryginalnego nie dziala bo popsuli obsluge dla innych.Zawieszaja plyte dla tych ktore testowalem.W ogole jest jakis modem 5G na mpcie? czy raczej wiekszosx m2?
smereka napisał/a:Co ten chlop tak spamuje ciagle...
No i o tych modemach piszeprzecie tam nic oprocz oryginalnego nie dziala bo popsuli obsluge dla innych.Zawieszaja plyte dla tych ktore testowalem.W ogole jest jakis modem 5G na mpcie? czy raczej wiekszosx m2?
I deleted all the posts. They were just meant to inform people about the strategies I had adopted. Anyway, if it caused any discomfort, I’ve removed everything.
Pierwszy post tego watku dokladnie krok po kroczku
Robię krok po kroczku i utknąłem w uarcie. Pokazuje się loading: TTTTTTT nie może załadować md9
smereka napisał/a:Pierwszy post tego watku dokladnie krok po kroczku
Robię krok po kroczku i utknąłem w uarcie. Pokazuje się loading: TTTTTTT nie może załadować md9 tftp
Antywirus wylacazony? Szczegolnie firewall musi byc na kompie wylaczony co by router mogl zassac mtd8 i 9 z kompa
smereka napisał/a:Pierwszy post tego watku dokladnie krok po kroczku
Robię krok po kroczku i utknąłem w uarcie. Pokazuje się loading: TTTTTTT nie może załadować md9
To jest timeout. Nie amsz serwera na tym adresie lub jest on blokowany np. przez antywirusa.
Misja zakończona niestety niepowodzeniem. Udało się wgrać przez uarta mtd9 w tftp ale router nadal nie działa.
Jakim sposobem wgrałeś mtd9? Pokaż polecenie które wykonałeś.
Jakim sposobem wgrałeś mtd9? Pokaż polecenie które wykonałeś.
- podłączyć router po kablu LAN
- ustawić IP interfejsu serwera tftp na 192.168.1.3 255.255.255.0
- wystawić mtd9 z backupu po tftp
- zatrzymać uboot po UART
- ustawić IP w uboocie przez:
setenv serverip 192.168.1.3
setenv ipaddr 192.168.1.72
- załadować mtd9 do ram po tftp przez:
tftp mtd9.bin
- wykasować mtd9 przez:
nand erase 0x1800000 0x1d00000
- zapisać ram do mtd9 przez:
nand write 0x84000000 0x1800000 0x1d00000
- reboot routera przez:
restart
To wgraj sobie openwrt, ożyw go znów i jak będzie działało wgraj oryginalne firmware.
@arni Kolejny raz zrobiłeś tylko mtd9, bez mtd8.
Po ponownym uruchomieniu OpenWRT pozostałem na ubocie z błędem:
Nand Flash error. Status = 12336 NAND page read failed co dalej zrobić krok po kroku?
Formatuj wolumin przed wgraniem: https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#installation
Formatuj wolumin przed wgraniem: https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#installation
Polecenie ubidetach -m 9 wyskakuje error: cannot detach mtd9 i error 19 no such device
Polecenie ubiformat -y /dev/mtd9 żadnego błędu nie ma jest 100% complete
Stanąłem na poleceniu sysupgrade -n openwrt.......bin i co dalej?
Nic, po restarcie ma się uruchomić openwrt.
O czym ty piszesz? Jak pobierzesz plik sysupgrade to właśnie to jest bin - nawet w nazwie jest. Nie ma znaczenia to akurat że to bin a nie abc, ale jest. Więc?
Jak ogarnąć połączenie z siecią bo brak internetu na openwrt
Siec/interfejsy, wan, edycja, zmieniasz typ na QMI, podaje /dev/cdc-wdm0 jako urządzenie, apn wpisujesz internet, podajesz pin jak masz, Zapisujesz i ma sie sam połączyć.
Siec/interfejsy, wan, edycja, zmieniasz typ na QMI, podaje /dev/cdc-wdm0 jako urządzenie, apn wpisujesz internet, podajesz pin jak masz, Zapisujesz i ma sie sam połączyć.
Nie chce się połączyć zainstalowałem pakiet luci-proto-qmi bo nie było i według instrukcji nie łączy się nadal z siecią.
Nie chce się połączyć
uci set network.qmi=interface
uci set network.qmi.proto=qmi
uci set network.qmi.device=/dev/cdc-wdm0
uci set network.qmi.auth=none
uci set network.qmi.pdptype=ipv4
uci add_list firewall.@zone[1].network=qmi
uci commit
ifup qmi
(albo)
reboot
Pokaż wyniki poleceń
uci show network
ifstatus wan
Ustaw też ręcznie apn tak jak to jest opisane tutaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi
Strony Poprzednia 1 … 146 147 148 149 150 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc