401

Odp: ZTE MF286A - Openwrt

ok rozumiem a skad mam pobrac ten plik openwrt-ath79-nand-zte_mf286a-initramfs-kernel.bin

402

Z openwrt? Serio, ale to dziwne pytanie.

https://firmware-selector.openwrt.org/? … zte_mf286a

lub

https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … zte_mf286a

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

403

Witam,

Kupiłem na allegro MF286A z tele2, i zainstalowałem na nim openwrt, licząc na zdecydowany upgrade w stosunku do starego e3372, ale:

1. mam wykupione publiczne ip w celu dostępu z zewnątrz. Interfejs wwan0 ma ip 10.xx.xx.xx a z zewnątrz jestem widziany jako 31.xx.xx.xx . Przypuszczam że trzeba zrobić port forwarding na modemie. "adb shell" niewiele daje gdyż okazuje się że żaden z interfejsów modemu nie ma ip. Jak więc to osiągnąć (na takim e3372 była po prostu opcja w webgui i działało) ?

2. to mniej istotne, ale wygląda na to że nie działa agregacja pasm.  "at+zcellinfo?" zwraca "LTE B7" (a powinno chyba LTE_A?) a prędkość to ok 45mbps (sieć to orange, wymuszając poszczególne pasma modemowi w mojej lokalizacji mam na speedtest ~45mbps na B7, ~45 na B1, ~20 na B3, ~10mbps na B20, pozostałe nie działają). Więc przewaga nad e3372 nie jest przygniatająca.

404

1. NIe. Ustaw ręcznie odpowiedni apn, czytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi na końcu akapitu
2. OpenWrt nie ma to wpływu, agregację robi sam modem i to od jego ustawień i widzimisie zależy czy będziesz miał agregację czy nie, nie od openwrt. Możesz co najwyżej wymusić odpowiednie pasma, ale to znów - w modemie.

405

Informacje o agregacji zwraca ZCAINFO ( w sensie ilość agregowanych pasm , w MF286 i MF286A to max 2 , i oprócz tego nie będzie agregował np. B1+B3 , więc sprawdź dokładnie co agreguje)   , ZCELLINFO tylko informację o paśmie podstawowym , nie napisze tam LTE_A.

406

1. Dzieki. Byłem na tej stronie, ale to jakoś przegapiłem. Teraz ip się zgadza. Natomiast wciaż z zewnątrz dobić się do mf286 nie mogę, niezależnie od ustawień firewalla. Zresztą tcpdump na wwan0 nie widzi pakietów podczas prób połączenia.

2. AT+ZCAINFO? zwraca:
"+ZCAINFO: 277, 7, 58071, 3025, 15.0, 33, 2, 3, 1749, 10.0". Jak to zdekodować?

407

1. Nie dostaniesz się jeżeli nie kupiłeś u operatora usługi zewnętrznego adresu IP. Operatorzy blokują ruch inicjowany z zewnętrz
2. zrób at+zcainfo=? dostaniesz spis ze znaczeniem poszczególnych pól, jest to nawet w pierwszych postach wątku linkowanego na początku tego wątku. Masz band 7 na 15.MHz jako podstawowy + band 3 na 10MHz do agregacji

408

@Cezary,ale kolega dwa posty wcześniej pisze ,że ma " wykupione publiczne ip w celu dostępu z zewnątrz " wink

409

A ja napisałem żeby ustawił APN. Widocznie tego nie zrobił, jak zwykle zresztą.

410

Pisał ,że był na tej stronie , i że adres IP teraz się zgadza , więc chyba ustawił... No ale ja go nie będę tłumaczył smile

411

Ale na wanie miał inny, więc nie, miał cgnat'a i nie ustawił.

412

1. Tak jak pisałem. vpn jest wykupiony. Zresztą, do mf286 jest włożona ta sama sim która działała w e3372 hilink (tam było "dmz settings" i wpisywało się ip podłączonego komputera).
Jak pisałem, IP widziany na zewnątrz jest taki sam jak na interfejsie wwan0. Dla pewności zrobiłem jeszcze kilka restartów. Może trzeba zrobić coś jeszcze?

2. Ok, czyli jest B7+B3. Dlaczego więc w speedteście nie widać różnicy? Tj. przędkość jest mniej więcej taka sama dla samego B1, samego B7 i połączonych B7+B3. Czy brak agregowania z B1 jest ograniczeniem sprzętowym? Np tu https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-rout … d-p/100453 piszą że agreguje po aktualizacji (chociaż mogą w sumie pisać o mf286r czy d).

413

1. No to jak na interfejsie masz to samo to tylko odblokowanie portów na firewallu.
2. Możesz mieć agregację i możesz mieć nadal 20Mbps bo masz obciążony BTS na przykład. Zrób test w nocy kiedy nikt nie korzysta z sieci.

414

2. ok. 7 rano pokazał 75/29mbps więc chyba wszystko w porządku.
1. chyba tu leży problem. Zauważyłem przychodzące pakiety ntp ze świata (czyli orange ich z pewnością nie blokuje). Więc odpaliłem "nc -lux -p 123" i cisza, mimo że:
tcpdump -nn -i wwan0 'not src host <moje_publiczne_ip> and dst port 123'
pokazuje przychodzący pakiet co kilkadziesiąt sekund. Po tym jak próby konfiguracji firewall-a nic nie dały, wyłączyłem go ("nft list tables" nic nie wyświetla), ale to nie pomogło, pakietów wciąż nie widzę.

415

Czemu ntp akturat...

1. upewnij się że adres IP masz ten sam w internecie: https://twojeip.wp.pl/ jak i na interfejsie w routerze. Musi być ten sam
2. Otwórz port 22 na wanie: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … estronywan
3. Spróbuj z internetu (nie będąc dołączonym z routera z jego lanu tylko całkiem z innej sieci, np. komórki) wbić sie przez ssh do routera.

416

Oczywiście robiłem wszystkie te kroki, ale bez sukcesu. Dlaczego ntp? bo skoro tcpdumpem widzę te pakiety na wwan0 to eliminuje ewentualne problemy w kroku 3.

1. tak oczywiście, upewniałem się wielokrotnie. twojei.wp.pl jak i ifconfig.me/ip pokazują to samo ip co ifconfig wwan0.
2. próbowałem (22 oraz 443 gdzie również włączyłem ssh). Modyfikowałem /etc/config/firewall na różne sposoby, do wyłączenia firewala włącznie (co powinno otworzyć wszystkie porty).
3.  tak, próbowałem. nie działa.
Nie mam już pomysłów gdzie szukać źródła problemu.

417

Jaki masz apn w routerze?

418

vpn i auth 'none'. W e3372 miałem vpn i login/pass vpn/vpn, ale po 1sze wg orange powinno nie być loginu/hasla a po 2gie gdyby z tym był jakiś problem to chyba by te pakiety ntp nie przychodziły ze świata do mnie?

419

ntp nie nawiązuje ruchu  z routerem samodzielnie. Przychodzą bo router poprosił o synchronizację, więc one mają status established/related a nie new. Nie jest to nowy ruch nawiązywany z routerem.

420

Problem jest już chyba zidentyfikowany. Podczas rozmowy z pomocą techniczną orange dowiedziałem się że oni ze swej strony widzą że mój mf286 używa "profilu podstawowego" i powinienem stworzyć nowy profil(z apn=vpn) i ustawić go jako podstawowy. To wszystko oczywiście odnosi się do oprogramowania fabrycznego.
Jak to przełożyć na openwrt ? W /etc/config/network mam w sekcji wan apn ustawiony dobrze, wykonałem jednorazowo:
sms_tool -d /dev/ttyUSB1 at 'AT+CGDCONT=1,"IP","vpn"' (chyba że to potrzebne po każdym restarcie?), ale to jak widać działa częściowo - dostaję publiczne ip ale orange widzi zły "profil".

421

I to wszystko co miałeś zrobić, profil w ich rozumieniu to właśnie APN.

Otwórz ten port na ssh i podaj adres IP jaki masz w tej chwili na wanie.

422

mailem poszło

423

Mi się zgłasza host na tym porcie.

424

Dobra 22 też otwarte (a uhttp jest/był usunięty z wan:443)

425

22 też się zgłasza.