76

Odp: ZTE MF286 - Openwrt

No jasne masz rację tak zrobię.
Mam folder files w katalogu ze źródłami, mam tam skrypt do konfiguracji w etc/uci-defaults itd.
Dziękuję raz jeszcze.

Xiaomi AX3000T - OpenWrt 25.12 (ubootmod) by Cezary
Cudy WR3000S - OpenWrt 25.12 by Cezary
I use Arch btw

77

Hm, a może warto byłoby to zupstreamować?
Niemniej jednak, mocno zadziwiające jest to, że modem Ci się nie resetuje razem z płytką przy reboocie.

78

Generalizując - to jest małe obejście a nie rozwiązanie problemu. Bo modem powinien odpowiadać zawsze, ale czasami się wiesza na pierwszym poleceniu uqmi i trzeba to ubić (albo timeoutować) żeby poszło dalej. Tak mają np. modemy z tplinka mr6400 v5.
Więc... to działa i owszem, ale czy to jest dobre "oficjalne" rozwiązanie  to już sprawa mocno dyskusyjna.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

79

Leo-PL jeśli możesz rozwiązać mój problem w inny sposób, to będę bardzo wdzięczny.
Narazie zastosuje solucję od Cezarego, choć nie mam nic przeciwko ruszeniu d..y z kanapy,żeby restartować router pstryczkiem smile

I use Arch btw

80

@er2de2, a pokaż no co wypluje 'cat /sys/kernel/debug/gpio' ;-)

81

root@OpenWrt:~#  cat /sys/kernel/debug/gpio
gpiochip0: GPIOs 0-31, parent: platform/18040000.gpio, 18040000.gpio:
 gpio-1   (                    |wps                 ) in  hi IRQ ACTIVE LOW
 gpio-2   (                    |reset               ) in  hi IRQ ACTIVE LOW
 gpio-5   (                    |gpio-restart        ) out lo
 gpio-7   (                    |green:debug         ) out lo ACTIVE LOW
 gpio-8   (                    |wifi                ) in  hi IRQ ACTIVE LOW
 gpio-19  (                    |led:wlan            ) out hi ACTIVE LOW
I use Arch btw

82 (edytowany przez Leo-PL 2022-04-02 16:01:30)

Czyli masz gpio-restart tak jak trzeba. Tym bardziej ciekawe - może po prostu modem w wersji 1.0.0B04 ignoruje sprzętowy reset.

@Cezary, odnośnie timeoutu w uqmi, jeżeli samo uqmi to wspiera, ale handler tego nie używa, to IMO jest bug i trzeba byłoby to naprawić w całym handlerze.

83

@Cezary ten edytowany skrypt qmi.sh (post75) ma mieć prawa do wykonywania czyli chmod 755 ??
Nie chce nic spitolić i dlatego dopytuje, a własny skrypt w /etc/uci-defaults jakie prawa ?

I use Arch btw

84

qmi.sh ma mieć 755.
Te w uci-default może być 644 bo i tak to jest includowane, nie jest wołany subshell.

85

@Cezary masz już config.buildinfo dla 286 openwrt-22.03?

I use Arch btw

86

Tak

87

Jakoś tak mnie kusi testowy obraz na wekend smile
Podrzucisz config?

I use Arch btw

88

er2de2 napisał/a:

Jakoś tak mnie kusi testowy obraz na wekend smile
Podrzucisz config?

https://dl.eko.one.pl/test/config.buildinfo

89

Dzięki.....a masz czysty z konsoli bez Lucyny? (wiem marudzę) smile

I use Arch btw

90

er2de2 napisał/a:

Dzięki.....a masz czysty z konsoli bez Lucyny? (wiem marudzę) smile

https://dl.eko.one.pl/test/config.buildinfo.usb

91

Not sure I understood this correctly, but do you have to access some ports inside this device in order to install OpenWrt into it? Or can you just do it with ethernet cable?

92

You talking about what? If you want install openwrt without opening case see commit: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 4bd7fe70e9

93

Ma ktoś z Was jeszcze MF286(,A,R) na stocku i mógłby sprawdzić, czy jest dostępny /dev/mem albo /dev/kmem?
Potrzebuję zrzucić tą drogą nastawy pinctrla, pewnie to jest brakujacy element w niedziałającej LED-ce Wi-Fi.

94 (edytowany przez smereka 2022-05-20 08:03:18)

Potrzebuje znajomej router na działkę. Mf 286d wiem, mam chwalony i bardzo dobry ale budżet nie pozwala jej na zakup jego. Podpowiedzcie proszę który na chwile obecną z tych jego braciszków jest najkorzystniejszy pod względem stabilności i prędkości osiągalnych przed modem. mf286 zwykły, ten z literką A czy może R. Żadnego nie miałem na w rękach i na testach dlatego proszę o pomoc w doborze. Oczywiście ma to działać stabilnie na openwrt. Dziękuję

95

t-mobilowy A (chociaz jest bez A w nazwie jest stabilny)

96

Wszystkie działają bez zastrzeżeń. Jeżeli sprzęt nie jest zużyty fizycznie to nie ma przeciwwskazań żebyś kupił dowolny z nich.

Tylko może sprawdź najpierw co na tej działce jest. Bo może się okazać że nie jest centrum zasięgu i coś tańszego da radę, bo i tak agregacji nie będzie.

97 (edytowany przez smereka 2022-05-20 13:55:32)

Tak tak Cezary wiem. o tym ale eNodeB orange mają 150m od działki z 800 1800 i 2100 więc może przyszłościowo coś mf286 zagreguje. Jutro jedzie tam właśnie bez agregacji tymczasowo na stesty dwr 921 z Twoim softym. Przetestują sobie i potem się kupi mf286

Pytania:

1. Czy na wszystkich działają komendy resetujące modem?
2. Czy na wszystkich można odczytywać sms np po ttyUsbXX?
3. Ktoś na portalu aukcyjnym dał opis do jednego z modeli nawet nie wiem którego ale:

"Nie ma akumulatora, dlatego nie startuje za każdym razem po wyłączeniu z prądu. Trzeba kilkukrotnie startować, ale potem działa dość stabilnie"

Miał ktoś taką przypadłość czy to na OFW tak sie dzieje a na openwrt jest ok?

Czy ktoś wnikał jak działa powiadomienie sms o braku zasilania podstawowego po przejściu na zasilanie na baterię w wersji na baterię? Jakieś gpio o tym wie czy jak to działa?

98

1. Chyba tak
2. Tak
3. Nie kupuj. W sumie to zwykłe miały miejsce na akumulator ale brak akumulatora nie powodował problemów z jego uruchomieniem (wiem bo sam tak miałem). Więc z tym coś po prostu jest nie tak.

Sposób odczytu zasilania itd mamy przecież przetestowany - czyta się odpowiednim poleceniem AT. A dalej możesz to sobie oskryptować odpowiednio.

99

smereka napisał/a:

3. Ktoś na portalu aukcyjnym dał opis do jednego z modeli nawet nie wiem którego ale:

"Nie ma akumulatora, dlatego nie startuje za każdym razem po wyłączeniu z prądu. Trzeba kilkukrotnie startować, ale potem działa dość stabilnie"

Miał ktoś taką przypadłość czy to na OFW tak sie dzieje a na openwrt jest ok?

Akumulator nie ma znaczenia, tutaj będzie jakiś problem z hardware. Widziałem również tą aukcję i ją pominąłem.

smereka napisał/a:

Czy ktoś wnikał jak działa powiadomienie sms o braku zasilania podstawowego po przejściu na zasilanie na baterię w wersji na baterię? Jakieś gpio o tym wie czy jak to działa?

Można odczytać status zasilania. Ja sobie napisałem skrypt, który mi wysyła stan (awaria/powrót) poprzez Telegram.
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 11#p269611

100

Leo-PL napisał/a:

Ma ktoś z Was jeszcze MF286(,A,R) na stocku i mógłby sprawdzić, czy jest dostępny /dev/mem albo /dev/kmem?
Potrzebuję zrzucić tą drogą nastawy pinctrla, pewnie to jest brakujacy element w niedziałającej LED-ce Wi-Fi.

Anyone?