276

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 21.02

Jak masz openwrt to wgrywasz sysupgrade nie factory. Te wersje nie różnią się zawartością, różnią się nagłówkami. Bez zachowania konfiguracji, j/w

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

277

dziekuje wink trudno, nie bede probowal factory zamiast sysugrade ;-)

sciagnalem z openwrt.org 19.09.7 i ani jednego pinga nie traci.... :-( cos 21.02 jest popsute... oczywiscie configi czyste zawsze

278

To zgłoś na bugs.openwrt.org

279

dziekuje za pomoc - przyczyne znalalazlem - dziwne tylko, ze 19.09.7 nie przeszkadzalo to ponizej, a 21.02 juz tak

mianowicie: PC<----LAN---->RouterTPLINK<---->internet
to standard, podsiec jakas nietypowa

PC<---LAN-->XiaomiRouter3Pro<---internet---->RouterTPLINK
inna podsiec czyli: 192.168.1.x

i jak XiaomiRouter3Pro ma oba kable (lan do PC) i drugi (wan do RoutierTPLINK) to glupieje - pewnie cos z DHCP jak widzialem w logach....

ogolnie ciekawa jedna sprawa: kiedys zawsze byl 1 port na WAN - np. niebieski - w nie wiem czy w 19.09 czy 21.02 - ale na pewno w ktorejsc - jak router wstawal i widzial ze dostaje adres z dowolnego portu, gdzie byl internet to sobie go automatycznie przypiswal.... dziwne, niby uniwersalne ale srednio mi sie podoba sad

280

Nie rozumiem tego co napisałeś. W 21.02 masz dsa, każdy port jest oddzielnym interfejsem. O to ci chodzi?

281

po prostu kiedys - dawno - bylo wyznaczony port - gdzie byl internet (WAN)

teraz przynajmniej w tym modelu co mam - jak internet jest na innym gniazdu (nie niebieskim WAN) to przy wlaczaniu openwrt sam wykrywa ze tam DHCP daje mu adres i dziala na nim WAN... dziwne to to dla mnie

282

No nie ma czegoś takiego... Zrób sytuację o której piszesz, zaloguj się do routera i pokaż mi wyniki poleceń

uci show network
route -n
ip a

283

Cezary napisał/a:

No nie ma czegoś takiego... Zrób sytuację o której piszesz, zaloguj się do routera i pokaż mi wyniki poleceń

uci show network
route -n
ip a

musiala to byc moja wina - pewnie dzialal jako zwykly switch ale wifi dzialalo...

co do wifi to ciekawe jest, ze od 21.02 trzeba wskazywac do ktorej sieci ma byc zmostkowany. kiedys domyslnie nic nie trzeba bylo ustawiac... dzieki za pomoc wczesniej!

284

Też nie. Działa tak jak działało wcześniej, konfig wygląda inaczej. To wygląd i działanie luci się zmieniło, ale luci używasz na własną odpowiedzialność.

285

Cezary napisał/a:

Też nie. Działa tak jak działało wcześniej, konfig wygląda inaczej. To wygląd i działanie luci się zmieniło, ale luci używasz na własną odpowiedzialność.

luci mimo RC1 jeszcze nie działa jak powinno z ustawieniami sieciowymi?

286

W sensie? Jeżeli pytasz do vlany do dsa to nadal nie ma.

287

Cezary napisał/a:

no, ogólnie, bo napisałeś że używasz luci na wlasna odp smile o vlanach wiem - co też jest dziwne, że jeszcze nie dodali tego skoro jest merge do tego

288

Nie, luci w ogóle się nie nadaje. Tego się już nie da naprawić...

289

Awaria prądu prawie zabiła mój router, po długich bojach udało się postawić Openwrt w wersji 21.02, najnowszy obraz z wyszukiwarki Archer C7 v5, chciałem skonfigurować qos, niestety w repozytorium brak pakietu tc. Wcześniej na 19.07 nie było problemu z instalacją. Pytanie do Cezarego, czy pakiet tc powróci do repo?

290

Pakiet zmienił nazwę, teraz nazywa się tc-full lub tc-mini, są dwie wersje.

291 (edytowany przez TomaszK 2021-05-20 19:42:20)

Dzięki za odpowiedź, jak wrócę do domu działam dalej z konfiguracją. Bardzo dziękuję za Twoja pracę.

Proszę jeszcze o podpowiedź gdzie znajdę tc-minii tc-full, bo nie widzę w repo.

292

Czy urządzenia, które nie zostały przepisane na ath79 np Meraki MR18 to już raczej nie mają szans na OpenWrt 21.02 czy to raczej kwestia czasu aż ktoś kompetentny przepisze z ar71xx? Można mieć OpenWrt 21.02 z ar71xx?

293

W 21.02 nie ma ar71xx.

To kwestia przepisania urządzenia na dts. Jak ktoś zrobi to może jeszcze uda się go dodać.

294

TomaszK napisał/a:

Proszę jeszcze o podpowiedź gdzie znajdę tc-minii tc-full, bo nie widzę w repo.

Normalnie są w repo, instalujesz przez opkg

295 (edytowany przez garreth 2021-05-23 10:53:09)

Cezary napisał/a:

Rozumiem, że bez tego nie ma szans na internet po światłowodzie w orange? Czy może jest jakieś obejście aby ten vlan35 dla WAN ustawić?

296

Nie ma w luci. W konsoli sobie możesz zrobić co chcesz, nie jesteś ograniczony.

297

Wgrałem i teraz widzę, ze dla mojego tplinka c2600 nic sie nie zmieniło póki co. Kompletnie nie jestem biegły w tym która aechitektura co potrafi albo co ma przygotowane. Sysupgrade z zachowaniem konfiguracji przeszedł bezproblemowo.

Dzięki wielkie za Twój wkład, używam Twoich buildow od wielu lat.

298

Dzień dobry
Jestem nowy na tym forum .
Mam problem z Luci openwrt 21.02 .
Po wygraniu tego oprogramowania na Xiaomi router 3g V1 prędkość po wifi 2.4 jak i 5 GHz jest lepsza niż na Luci 19.07 , jednak mam problem z połączeniem inteligentnej wtyczki WG model 8408 w aplikacji smartlife . Cały czas pokazuję że urządzenie jest offline . Po usunięciu urządzenia Smart wtyczki próbowałem ją ponownie zarejestrować w aplikacji ale bez rezultatów . Wygląda jakby wtyczka miała problem połączyć się z chmurą . Na Luci 19.07 nie ma tego problemu wtyczka Smart działa bezproblemowo . I tu moje pytanie jaka jest przyczyna blokowania tego połączenia . Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję za rozwiązanie tego problemu . Pozdrawiam

299

Jaki router masz? Czy ta wtyczka WS jest oparta może o TYWE3X?

300 (edytowany przez chemik89 2021-05-23 20:45:16)

wgralem aktualny build na WNDR4300 v1 oraz R6220.
Natowanie gigabit:

bezFO     zFO     zFO_HW
wndr4300    280       680       --             Mbps
r6220       300       600      940             Mbps

aktywowali widze znowu HW FO w 6220, sirq 0-1%, podłącze loger zobacze jak dlugo podziała wink
ale pozatym widzę spory spadek wydajności zwyklego FO, na 19 jeden i drugi wyciągał 860+
teraz staruszek 4300 przegania r6220