Odp: Cell C RTL 30VW LTE-A
No to jest, jak jest agregacja to w Mode wyświetli się lta a i dwa pasma.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Cell C RTL 30VW LTE-A
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No to jest, jak jest agregacja to w Mode wyświetli się lta a i dwa pasma.
Próbuję sflashować ten router poprzez fabryczny web interface i obrazy *cellc_rtl30vw-squashfs-nand-factory.bin (próbowałem tutejsze Luci 21.02/22.03, jak również czyste obrazy z OpenWrt),
ale po reboocie nadal mam fabryczny soft.
Ktoś spotkał się z takim problemem?
W sumie nie, zawsze wchodziło.
Zrób sobie hasło do oryginalnego softu (zrób backup, rozpakuj, weź shadow, podmien hash hasła na swój, zrób z pliki archiwum i odtwórz backup z tego archiwum które zawiera tylko plik shadow) - po restarcie będziesz miał możliwość zalogowoania się przez ssh , zrób i zrób sysupgrade z konsoli. Może zobaczysz co go boli i dlaczego nie chce.
Zawsze możesz przez uart wgrać soft.
Dziwny przypadek, najpierw zrobiłem "sysupgrade -n" - nic się nie zmieniło,
potem "sysupgrade -n -v ", aby mieć więcej logów i wtedy poprawnie się z flashował.
Raczej przypadek że z verbose się udało. Rozkręciłem router i podejrzewam, że mógł być zalany od strony portu USB. To może być źródłem wszelkich problemów. Na ile się dało, to poczyściłem alkoholem ślady korozji.
Czy te obrazy (http://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-22.03 … x/generic/) zawierają już rzeczy potrzebne do działania modemu czy coś trzeba doinstalować/dokonfigurować?
Zauważyłem, że w czasie startupu po kilku sekundach modem się rozłącza:
[ 87.736228] usbserial: USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
[ 87.741165] option 1-1:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
[ 87.748001] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
[ 87.754780] option 1-1:1.2: GSM modem (1-port) converter detected
[ 87.760914] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
[ 87.767174] option 1-1:1.3: GSM modem (1-port) converter detected
[ 87.773903] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
[ 87.783827] usbcore: registered new interface driver qcserial
[ 87.786373] usbserial: USB Serial support registered for Qualcomm USB modem
[ 87.792373] kmodloader: done loading kernel modules from /etc/modules.d/*
[ 100.492968] usb 1-1: USB disconnect, device number 2
[ 100.493382] option1 ttyUSB0: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB0
[ 100.497361] option 1-1:1.0: device disconnected
[ 100.505727] option1 ttyUSB1: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB1
[ 100.509481] option 1-1:1.2: device disconnected
[ 100.517890] option1 ttyUSB2: GSM modem (1-port) converter now disconnected from ttyUSB2
[ 100.521977] option 1-1:1.3: device disconnected
[ 100.530194] qmi_wwan 1-1:1.4 wwan0: unregister 'qmi_wwan' usb-xhci-hcd.0.auto-1, WWAN/QMI device
Pełny startup: https://pastebin.com/KYqC4Fj2
Czy to wygląda na normalne zachowanie?
Na oryginalnym sofcie stabilność routera była zerowa, testowałem go tylko jeden wieczór i dosyć często się zawieszał (wtedy co najwyżej odpowiadał na pingi przez ethernet i był wstanie wczytać jakieś szczątkowe fragmenty web interfejsu - czarne tło).
Na OpenWrt całkiem stabilnie chodzi, z wyjątkiem tego odłączonego modemu.
Do samego działania tak. Do wizualizacji sygnału nie, musisz sobie doinstalować np. moje 3ginfo
Rozłącza ci modem na magistrali usb. Pada modem chyba, w moich też się tak zdarza choć nie tak często.
Rozłącza ci modem na magistrali usb. Pada modem chyba, w moich też się tak zdarza choć nie tak często.
Jesteś wtedy w stanie coś zrobić (poza rebootem)?
Próbowałem usbutils/usbreset, ale ten program raczej resetuje tylko podłączone/wykryte urządzenia.
Według info z lsusb nie ma tutaj power switchingu, więc też nie tędy droga.
Na stabilne działanie tej sztuki już nie liczę, ale jakby modem wstał na kilka minut, to coś bym potestował. Oryginalny soft jakoś był w stanie zmusić go do działania.
Jak by się zawieszał to jest gpio od zasilania i można tym się wspomagać. U ciebie resetuje się na magistrali usb, a z tym nic chyba już nie zrobisz.
Zawsze możesz przez uart wgrać soft.
Jest gdzieś rozpiska, które piny to RX, TX, GND?
Chyba nie. Znajdziesz bez problemu gnd, skrajne to tx i rx obok siebie lub na odwrót.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Cell C RTL 30VW LTE-A
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc