26

Odp: DVB-T RTL2832U na MT7621

kmaras77 napisał/a:
mesmariusz napisał/a:

Tvheadend poproszę :-D

Swoją drogą, wspomniane 820T2 wspierają dvb-t2 ?

Tu jakieś powystawiane, ale podejrzanie niska cena:
https://allegro.pl/oferta/rtl2832u-i-r8 … 3333367369

Rtl2832 obsłuży dvbt2, ale nie obsłuży nowego kodowania HEVC.
Wiec tv się długo nie poogląda.

Ja przesiadam się na odbiornik od XBOXa.
W moim image jest obsluga obu.

dobrze ci działa ten xboxowy? sam go mam, ale ma problemy z dvb-c a dvbt (szczególnie t2) nie mam jak sprawdzić, bo dopiero planuje na wakacje zabrać się za antenę

27

Kebap napisał/a:

dobrze ci działa ten xboxowy? sam go mam, ale ma problemy z dvb-c a dvbt (szczególnie t2) nie mam jak sprawdzić, bo dopiero planuje na wakacje zabrać się za antenę

Działa, ale do DVB-T2/HEVC/H.265 i kodowania 256QAM potrzeba jednak lepszej anteny.

28 (edytowany przez mesmariusz 2023-04-06 00:11:02)

kmaras77 napisał/a:

https://drive.google.com/drive/folders/ … sp=sharing

Image z wkompilowanymi sterownikami oraz wgranym minisatip. Obrazu z tvheadend już nie mam.

Aby wgrać tvheadend, trzeba odinstalować minisatip, a wgrać tvheadend.

Generalnie tvheadend lub jakis inny soft można wgrać sobie gdzie indziej, a minisatip dać jako źródło sieciowe. Ja tak robię, bo tvheadend na wirtualce z linuxem działa po prostu lepiej.

Dzięki. Chyba najważniejsze, że drivery wkompilowane. A to o czym piszesz brzmi ciekawie.
Prawda jest taka, że mam już jeden zestaw TV Hat na RPi, na którym bangla Tvheadend (i ma się świetnie) a gdybym wpiął ze dwa xbox-owe tunery do R6220 i udostępnił to (jakoś) temu RPi, to już miałbym obsługę trzech MUX-ów na oddzielnych tunerach.

Po co? Ano dlatego, że w jednym czasie można odbierać kanały tylko z jednego MUX-a, a kiedy wielu użytkowników chce oglądać różne kanały w tym samym czasie robi się problem.

A tak, użytkownicy nie będą się blokowali nawzajem, w zasadzie dowolna liczba domowników będzie mogła oglądać bezkolizyjnie to co chce.

Tylko muszę zgłębić minisatip w roli źródła dla tvheadent (tak to się jeszcze nie bawiłem). Ale skoro słyszę, że można - chętnie skorzystam - nie będzie trzeba w klientach konfigurować wielu równoległych tvheadend-ów bo będzie jeden.

Dobrze prawię ?

29

mesmariusz napisał/a:

nie będzie trzeba w klientach konfigurować wielu równoległych tvheadend-ów bo będzie jeden.

Dobrze prawię ?

Dokładnie tak..