26

Odp: Linksys EA7500 v2 + OpenWrt

Tak dokładnie o to mi chodzi. Rozwiązałem problem. Wystarczy zainstalować moduł  kmod-macvlan i pojawia się zakładka w gui.
Pozdrawiam.

27

xirtam1 napisał/a:

Tak dokładnie o to mi chodzi. Rozwiązałem problem. Wystarczy zainstalować moduł  kmod-macvlan i pojawia się zakładka w gui.
Pozdrawiam.

Nie bardzo rozumiem co ma do GUI SWITCH, moduł jądra, który umożliwia tworzenie wirtualnych interfejsów, które mapują pakiety do lub z określonych adresów MAC na określony interfejs

28

jaro44 napisał/a:

Nie bardzo rozumiem co ma do GUI SWITCH, moduł jądra, który umożliwia tworzenie wirtualnych interfejsów, które mapują pakiety do lub z określonych adresów MAC na określony interfejs

Przepraszam - zamieszałem. Było już późno i różne moduły instalowałem jednak pojawienie się obsługi vlanów w menu było wynikiem wpisania w /etc/config/network części konfiguracji switcha. To jednak jest pusty config zawieszony w próżni i nijak się ma do hardware'u. Jak coś uda mi się zdziałać poinformuję. Na tą chwilę namiastką switchingu jest bridge'owanie i tworzenie software'owych VLAN'ów np LAN1.900 i to już sprawdziłem ustawia tag. Mam natomiast ZBT-WG3526 i tam da się to zrobić po ludzku.

Pozdrawiam.

29

Nie ma w luci modułu do obsługi vlanów przez dsa. Jeszcze, bo jakiś tam PR został zgłoszony. To jest też jedna z przeszkód która jest powodem nie wydania jeszcze wersji stabilnej 20.xx (choć raczej już będzie 21.xx)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.