51

Odp: Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]

Tak i dodatkowo sprawdzałam pod różnymi przeglądarkami i dubel jest.

Przy okazji, poprawna obsługa PDU jest raczej potrzebna, w ogóle wiadomości systemowe Play tego wymagają. Nie wiem dlaczego, coś pozmieniali chyba, bo wcześniej nie było problemu.

52

Zuziu musisz sprawdzić u siebie repo dla 3ginfo dla luci. Zostały wprowadzone zmiany i może się dublować menu. Najlepiej wykasować całe repo dla 3ginfo i pobrać od nowa. Ja tak miałem ale wcześniej.

53 (edytowany przez IceG 2020-07-12 19:53:39)

Na podesłanej przez Zuzię fotce widać starą i nową nazwę aplikacji 3ginfo, więc coś tam się dzieje u Zuzi w pakietach, lepiej usunąć wszystko (moje alikacje), wykasować katalogi z build_dir (te moich aplikacji) i wrzucić nowo pobrane do kompilacji.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

54 (edytowany przez Zuzia 2020-07-13 13:24:18)

Macie rację, u mnie było namieszane. Jeszcze raz sprawdziłam i podwójne menu jest od... luci-app-3ginfo smile Wyrzuciłam i jest już dobrze.

SMSy wysyłane bez prefiksu 48 zostały potraktowane przez Play jako międzynarodowe.

PunBB bbcode test

Na szczęście to prepaid więc po wyczyszczonym koncie zorientowałam się, że coś jest na rzeczy, przy abonamencie byłoby dużo gorzej smile

55

Tak, bo w wysyłanych smsach jest na stałe wpisane że jest to międzynarodowy. Numer to tylko numer smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

56 (edytowany przez Zuzia 2020-07-13 13:55:50)

Krótki numer został potraktowany jako międzynarodowy, a po dodaniu do niego prefiksu 48 jako lokalny.  Ale teraz mogę śmiało testować, na koncie jest 0 zł smile

Z innych ciekawostek. Wysyłajac SMSa przez sms_tool na bramkę dostaję od Asteriksa error:

at_response.c: [dongle0] Received unexpected sms prompt
 WARNING at_response.c: [dongle0] Error parsing incoming message: Cannot parse UCS-2"

Oczywiście wszystkie inne SMSy wysyłane przez komórki/modemy przyjmuje bez zająknięcia.

57

Jak długi był ten z 48? Bo jeżeli 5 znakowy to tak, tak je traktuje jako lokalne.

58

Normalny polski komórkowy, 9 cyfr, na billingu to cały czas ten sam numer tylko raz poprzedzony prefiksem 48. Bez prefiksu staje się międzynarodowy po prostu. I płatny smile

@IceG, dodaj pola wyboru nr portu w każdej sekcji (obieranie, wysyłanie SMSów, kody USSD) i jakieś tekstowe ostrzeżenie, żeby wysyłać SMSy na krajowe numery z prefiksem 48.

59 (edytowany przez IceG 2020-07-14 14:04:59)

Zuzia napisał/a:

@IceG, dodaj pola wyboru nr portu w każdej sekcji (obieranie, wysyłanie SMSów, kody USSD) i jakieś tekstowe ostrzeżenie, żeby wysyłać SMSy na krajowe numery z prefiksem 48.

Wszystko dodam, bez obaw smile apkę prawie skończyłem.. udostępnię ją w ciągu najbliższych 2-3 dni.. bo jeszcze chce coś wizualnie zmienić, ale na razie bez efektów. Ostrzeżenia nie dodałem, ale umieściłem wpisywanie prefiksu w pole numeru.

Postaw kawę

60

Lub jeszcze lepiej pole do wyboru kraju do którego wysyłasz, a prefiks dołożysz sam do numeru.
Kraj domyślny możesz ustawić na stałe na polskę lub brać np. z ustawień regionalnych przeglądarki.
Ktoś wspominał o możliwości wysyłania smsów na wiele numerów? Np. podajesz kilka oddzielone przecinkami  i w pętelce wysyłasz sms do każdego podanego numeru.

61

Dodałem wersję 1.3, zaktualizowałem zdjęcia / linki na pierwszej stronie tematu. Teraz tylko pytanie czy będzie działać..

- Zmieniłem sposób wyświetlania / usuwania sms, myślę że jest bardziej przyjemny dla oka i wygodniejszy.
- Dodane opcje wyboru portów dla sekcji sms i kodów ussd.
- Dodana możliwość "podpowiedzi" prefiksu.

Postaw kawę

62

W nawiązaniu do pierwszego postu - wysyłanie ussd działa na cell c, na play...

63

Cezary napisał/a:

W nawiązaniu do pierwszego postu - wysyłanie ussd działa na cell c, na play...

Pamiętasz Cezary z jakim "kodem"? w jakiej postaci..

Postaw kawę

64

*107#, a czy to jest jawnie czy nie to sprawdzę jak sprzęt wróci z wakacji w weekend.

W sumie to masz tylko 4 opcje do sprawdzenia (wysyładnie/odbieranie jawnym tekstem), więc możesz szybko przelecieć wszystkie możliwości. No i nie możesz mieć wymuszonego 4g, bo ussd przełączy modem w 3g na chwilę.

65 (edytowany przez IceG 2020-07-15 10:02:48)

Oki, posprawdzam Cezary.. bo testowałem wcześniej przed tym zamieszaniem z portami/jawnością..

U mnie jak widać modem zajęty jest LTE bo co bym nie wpisał to zawsze błąd braku urządzenia, o ile dobrze pamiętam.

Postaw kawę

66 (edytowany przez Zuzia 2020-07-15 13:54:33)

Pobrałam  źródła, widzę w niektórych plikach nieusunięte znaki końca linii ^M.

Numer telefonu należy poprzedzić prefiksem kraju (dla Polski jest to 48, bez znaku +). Jeżeli numer jest 5, 4 lub 3 znakowy to jest on traktowany jako.. krótki i nie należy go poprzedzać prefiksem kraju.

Dwie kropki do usunięcia. Jest problem ze zmianą konfiguracji, pojawia się "permission denied". Komunikat pojawia się tylko raz, bo potem już da się zmienić ustawienia.

Wysyłanie SMSów i kody USSD działają bezbłędnie, ale niestety nie da się odbierać choć w wierszu poleceń działa:

sms_tool -d /dev/ttyUSB0  recv > /tmp/sms.txt && cat /tmp/sms.txt
error decoding pdu 0: 
error decoding pdu 2: 

MSG: 0
MSG: 1
From: 48xxxxxxxxx
Date/Time: 07/15/20 13:14:11
test

MSG: 2

67

Usunęłaś Zuziu kompletnie poprzednie wersje przed kompilacją tej? U mnie znów działa wszystko.. czyta/wysyła/ussd oczywiście na modemie e3276.

Może niech ktoś jeszcze się wypowie czy nie działa coś.

Postaw kawę

68

Usunęłam cały katalog i pobrałam źródła:

git clone https://github.com/IceG2020/luci-app-sms-tool.git

69

Zuzia napisał/a:

Usunęłam cały katalog i pobrałam źródła:

git clone https://github.com/IceG2020/luci-app-sms-tool.git

Usunęłaś Zuziu też mój pakiet z folderu Build_dir?

Co Ci Zuziu mówi konsola po poleceniu poniżej.

sms_tool -d /dev/ttyUSB0 -f '%d-%m-%Y %H:%M' -j recv
Postaw kawę

70

Przeczyściłam starannie. Jednak przyczyną było co innego.

Zaintrygowało mnie to "Miejsce przechowywania wiadomości: Karta SIM". Tymczasem u mnie w modemie była włożona karta SD - po jej wyjęciu odczyt SMSów zaczął działać więc jest już OK.

Zmieniłam też uprawnienia dla pliku /etc/config/sms_tool na 775 i ""permission denied" przy zmianie konfiguracji już nie pojawia się.

71 (edytowany przez IceG 2020-07-15 14:05:18)

Zuzia napisał/a:

Przeczyściłam starannie. Jednak przyczyną było co innego.

Zaintrygowało mnie to "Miejsce przechowywania wiadomości: Karta SIM". Tymczasem u mnie w modemie była włożona karta SD - po jej wyjęciu odczyt SMSów zaczął działać więc jest już OK.

Czyli jeszcze wypada opisać opcje wyboru miejsca przechowywania sms, aby status pobierany był poprawnie.

Postaw kawę

72

Ale karta SD nie ma nic wspólnego z przechowywaniem SMSów smile

73

I nie ma Cezary to znaczenia przy odpytywania modemu o ilość smsów, czy jest wybrana SM - karta SIM, czy ME - pamięć modemu?

Postaw kawę

74

Pamięć modemu to pamieć modemu, jego wewnętrzna. Nie ma nic wspólnego z kartą sd.
To tak jak przełożysz sim do telefonu i odczytasz smsy - nie są one juz na simie, są usuwane z sima, a miejscem przechowywania jest sam telefon.

75

Rozumiem Cezary, w takim razie już nic nie kombinuję z apką więcej. Muszę jeszcze tylko jakoś rozwiązać ten problem kodów w Cell C, bo na ten moment jest stan "error: no network service".

Swoją drogą ciekawe czy ktoś jeszcze się odniesie w temacie apki, czy tylko "pobrane i nara".

Postaw kawę