126

Odp: Xiaomi AX3600

Właśnie nie ma się uruchamiać po każdym restarcie z innej partycji tylko z tej którą flashowałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

127 (edytowany przez sansai 2022-07-25 16:52:18)

W sumie to rozumiem to, ale.... obawiałem się że coś pójdzie nie tak dlatego zrobiłem to w ten sposób by w razie czego po resecie móc bez kombinacji naprawić smile Ale nie wystartował na OpenWrt więc nie mam pewności czy wszystko poszło prawidłowo i boję się zmusić go do startu z tej partycji.

edit:
ok, działa, faktycznie odpuściłem ten wpis by na zmianę uruchamiał inny soft i bez problemu poszło. Jednak jest problem ze zmianą kanału dla 5GHz. Tylko kilka z nich nie powoduje wyłączenia sieci... testujemy smile

128

Witam, mam problem, próbowałem zgrać OpenWRT do AX3600.
Robiłem to wg tych poradników:
https://www.youtube.com/watch?v=z5pVzfMIT4A
https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/xi … stallation
W tej chwili mam tak ze po ponownym uruchomieniu routera nie mam WiFi i nie mam routera w sieci.
Świeci jedynie dolna dioda na niebiesko.
Jaki jest sposób przywrócenia go do życia ?
Dziękuję za pomoc

129

Masz tam https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/xi … p_recovery możesz spróbować czy nie wczyta sobie softu po tftp ponownie. Jeżeli uwaliłeś bootloader to nic nie zrobisz poza fizycznym wylutowaniem chipów i programowaniem na zewnętrznym programatorze.

130

Cezary dziękuję za odpowiedź, ta metoda nie działa albo coś źle robię.
Czy jest możliwość zrobienia flasha przez UART ?

131

Pewnie tak, tylko domyślnie nie jest dostępny i na dodatek pracuję na innym napięciu (1.8V). Więc jeżeli nie włączyłeś tego wcześniej to możesz mieć problem.

132

Włączyłem tymi opcjami

nvram set uart_en=1
nvram set boot_wait=on
nvram commit

133

No to teoretycznie może masz taką możliwość. Ale czy tak jest to znajdź na forum openwrt czy ktoś to w ogóle robił.

134

Znalazłem takie narzędzie MIWIFIRepairTool.x86,  niestety nie łączy się z routerem, nie ma znaczenia czy ip na karcie ustawi na sztywno czy na dhcp. Router nie daje wifi i nie przypisuje adresu po lanie sad
Chyba jednak skończy się na podłączeniu przez UART.

135

to jeszcze zobacz

https://4pda.to/forum/index.php?showtop … y101253558

136

Dziękuję Wam koledzy za pomoc, ale tym programem MIWIFIRepairTool też niestety nie idzie sflashować routera, wywala błąd niestety. Lan co chwilę gubi połączenie (co kilka sekund pokazuje że kabel jest podłączony a za chwilę że rozłączony)

Mam prośbę, czy ktoś z forumowiczów podjąłby się postawienia na nogi tego routera i wgranie OpenWRT ?
Dziękuję za pomoc.

137

@miastek A pod jakim systemem to robisz?

138

Win 10 i na drugim kompie win11

139

Zorganizuj sobie np. Minta albo Ubuntu i zobacz, czy nadal będzie tak samo.
Bo akurat czym nowsze Windowsy, tym więcej problemów.
I zrób dokładnie tak, jak podają na stronie 4PDA.

140

Pobieram Ubuntu, dam znać jak mi poszło
Dziękuję Wam za pomoc.

141

Jedyna zmiana to dioda na routerze podczas próby wgrania softu migała jak szalona z 10 min, lecz nic się nie działo poza tym.
Jeśli znajdzie sie ktoś chętny aby pomóc w przywróceniu do żywych tego routera to zapraszam do kontaktu.
Dziękuję

142 (edytowany przez pan.rozowy 2022-08-28 13:21:40)

jak to wygladalo u ciebie

Trzymaj wciśnięty przycisk resetowania i włącz swój ax3600

Trzymaj go wciśnięty, aż dioda LED systemu zacznie migać na pomarańczowo

Po naciśnięciu przycisku RESET po ponownym uruchomieniu, czerwona dioda LED powinna mignąć cztery razy, zanim będzie można zwolnić przycisk.

Gdy urządzenie zakończy ładowanie oprogramowania, dioda zacznie migać. Poczekaj, aż niebieska dioda zaświeci się!

Może minąć trochę czasu, zanim dioda zacznie świecić na niebiesko
Jeśli odzyskiwanie nie zaakceptuje pobranego pliku, dioda LED zaświeci się na biało - w takim przypadku zrestartuj proces odzyskiwania z innym plikiem
Jeśli dioda miga na niebiesko, oznacza to, że urządzenie zostało pomyślnie błysnięte i można je ponownie uruchomi

143

Trzymam reset, włączam router, dioda świeci na pomarańczowo, po kilku sekundach zaczyna mrugać, puszczam reset i potem dioda świeci na pomarańczowo.
Nic więcej.
Raz miałem przypadek że dioda bardzo szybko długi czas mrugała na pomarańczowo, lecz to i tak nic nie dało.

144

i ustawiles karte sieciowa w kompie tak jak w tym tutku

https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/xi … p_recovery

145 (edytowany przez miastek 2022-08-28 14:06:52)

Tak dokładnie jak jest tam napisane kopiuj wklej robiłem, zmieniłem nazwę pliku C0A81F02.img na odpowiadającemu mac mojej karty sieciowej.

146

Chyba nie potrzebnie właśnie zmieniałem nazwę tego pliku, teraz idzie, od jakiś 2 minut miga szybko na niebiesko dioda.

147

wlasnie mialem pisac po co zmieniasz nazwe jak nigdzie nie pisze zeby to robic

148

czekałem ok 10 min, dioda migała cały czas na niebiesko, wyłączyłem i włączyłem router, ale jest taki sam rezultat niestety.

149

a kabel podpinasz do wan czy lan?

150

Panowie sukces
Router wrócił do żywych
Teraz powiedzcie jak najprościej wrzucić do niego OpenWRT ?
Robiłem wg tej https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/xiaomi_ax3600 metody, ale coś jednak poszło nie tak
Problem miałem z formatowaniem, czy jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć to łopatologicznie ? Czy może ma ochotę połączyć się z moim kompem np teamwiever ?
Raz jeszcze bardzo dziękuję Wam za pomoc.