876

Odp: Xiaomi AX3600

Trochę inaczej smile
Ja OpenWRT wgrywałem w okolicach marca - maja (wersję SNAPSHOT) - dokładnie tym sposobem ze strony OpenWRT (10 punktów). Ostatnio zmieniło się nazewnictwo dla tego modelu, więc nie mogłem aktualizować już oprogramowania z poziomu routera przez narzędzie " Nadzorowany sysupgrade". Z tej racji już też chciałem przerzucić się na stable.
Nie pobierałem świeżego obrazu, a zrobiłem własny - wyeksportowałem listę moich pakietów, z użyciem firmware-selectora zbudowałem swój stabilny system z pakietami i to wgrałem.

Jeśli chodzi o schemat partycji to mam na pewno tym sposobem co ze stronki openwrt. Mogę zrobić listowanie partycji jeśli chcesz, tylko jaka komenda?

877

PunBB bbcode test

878

pimpelunek napisał/a:

schemat partycji

1 - Ponoć w interfejsie graficznym LUCI jest do wyboru który ROM z której partycji ma startować !?
2 - O co chodzi z tą listą pakietów i gdzie znaleźć pakiety - czy tylko z kompilatora? Instalując STABLE  będzie wszystko wgrane ?
3 - Czym sie różni STABLE od STABLE SNAPSHOT ?
4 - Instalować najnowsze 23.05.2 czy tylko to z instrukcji 23.05.0 ?

879

1. Jeżeli używasz mojego obrazy to nazywa sie toto zaawansowy restart urządzenia. Jak nie używaj to sobie doinstaluj luci-app-advanced-reboot
2. W repozytorium które już masz dodane do urządzenie. Dodatkowe rzeczy które może zainstalować jeżeli masz połączenie z internetem i masz miejsce we flash. NIGDY nie jest WSZYSTKO wgrane bo to jest niemożliwe na routerku który masz, bo wszystkich pakietów są tysiące.
3. Stable to wydanie z określonego dnia i koniec, tam się nic nie zmienia. A to drugie - to źródła wydania stabilnego które sa poprawiane i kiedyś z tego będzie następne stable.
4. Oczywiście najnowsze co jest, bo zawiera poprawki i bezpieczeństwa i działania systemu. I błędy których jeszcze nie znamy a zostaną poprawione wraz z następnymi wydaniami o ile się coś znajdzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

880

Piszecie mi tu ciekawe rzeczy, pytanie mam takie, gdybym chciał na

https://firmware-selector.openwrt.org/?version=23.05.2&target=ipq807x%2Fgeneric&id=xiaomi_ax3600

Zbudować sobie rom, który zawiera luci, wireguard i dawn oraz ma pełną wersję wget, to w jaki sposób mam zmodyfikować to:

ath10k-firmware-qca9887-ct ath11k-firmware-ipq8074 base-files busybox ca-bundle dnsmasq dropbear e2fsprogs firewall4 fstools ipq-wifi-xiaomi_ax3600 kmod-ath10k-ct-smallbuffers kmod-ath11k-ahb kmod-fs-ext4 kmod-gpio-button-hotplug kmod-leds-gpio kmod-nft-offload kmod-phy-aquantia kmod-qca-nss-dp kmod-usb-dwc3 kmod-usb-dwc3-qcom kmod-usb3 libc libgcc libustream-mbedtls logd losetup luci mtd netifd nftables odhcp6c odhcpd-ipv6only opkg ppp ppp-mod-pppoe procd procd-seccomp procd-ujail uboot-envtools uci uclient-fetch urandom-seed urngd wpad-basic-mbedtls

I co jeszcze proponujecie dorzucać, co byś może jest fajne, a mi nie przychodzi do głowy?

881

Może... luci? Bo chyba że nie chcesz środowiska graficznego.

Ja bym sugerował żebyś nie zaczynał od budowania obrazów online tylko zainstalować normalną wersję, zobaczył co i czym, doinstalował co tam chcesz i ew dopiero zbudować to online.

882

Tak właśnie robię od X czasu.
Pytam, ponieważ nie do końca rozumiem to narzędzie, a przeszkadza mi, kiedy czegoś nie rozumiem. Użytkowo go nie potrzebuję, edukacyjnie jak najbardziej.

883

Więc czego nie rozumiesz w tym narzędziu?

Podajesz listę pakietów i klikasz żeby zbudował obraz i dostajesz taki obraz. Co więcej możesz to nawet na samym routerze zrobić przez "nadzorowany sysupgrade": https://eko.one.pl/?p=openwrt-attendedsysupgrade

884

Witam.
Mam pytanie czy używacie na AX3600 pakietu easyconfig?

885

piomark napisał/a:

Witam.
Mam pytanie czy używacie na AX3600 pakietu easyconfig?

Tak smile

886

O to doradź jak mogę poprawić ten pakiet by było widać wszystkie 3 radia u ustawieniach smile

https://i.ibb.co/NKD8Y2Z/easyconfig.png

887

Nie poprawisz. Domyślnie easyconfig obsługuje tylko dwa radia, tak został zaprojektowany. Jest to nawet w opisie pakietu.

888

Cezary napisał/a:

Nie poprawisz. Domyślnie easyconfig obsługuje tylko dwa radia, tak został zaprojektowany. Jest to nawet w opisie pakietu.

Trudno.
Tak czy siak dzięki za odpowiedź smile

889

@piomark: zmieniłem właśnie żeby działało dla wszystkich dostępnych interfejsów radiowych. Będzie dostępne od następnych buildów.

890

Bardzo dziękuję Ci za całokształt Twojej pracy smile

891

Witam. Na wstępie chciałem poinformować, że z openwrt trochę mało miałem do czynienia i trochę sie pogubiłem.
Kupiłem właśnie ten routerek Xiaomi ax3600 już z wgranymym openwrt 23.05.0. Miał LUCI i wszystko fajnie działało, ale zacząłem coś tam z pozycji putty SSH wpisywać i w pewnym momencie nie mogłem się zalogować z pozycji przeglądarki.

I właśnie zresetowałem router bo myśłałem, że sobie wróci do ustwień fabrycznych i z pozycji przeglądarki wpisując adres 192.168.1.1 jak i również z putty SSH nic nie działa.

Czy mógłbym prosić o jakąś pomoc jak mam postawić ten router spowrotem do życia. Nadmieniamm że kontorlka świeci na niebiesko.

892

popis11 napisał/a:

Witam. Na wstępie chciałem poinformować, że z openwrt trochę mało miałem do czynienia i trochę sie pogubiłem.
Kupiłem właśnie ten routerek Xiaomi ax3600 już z wgranymym openwrt 23.05.0. Miał LUCI i wszystko fajnie działało, ale zacząłem coś tam z pozycji putty SSH wpisywać i w pewnym momencie nie mogłem się zalogować z pozycji przeglądarki.

I właśnie zresetowałem router bo myśłałem, że sobie wróci do ustwień fabrycznych i z pozycji przeglądarki wpisując adres 192.168.1.1 jak i również z putty SSH nic nie działa.

Czy mógłbym prosić o jakąś pomoc jak mam postawić ten router spowrotem do życia. Nadmieniamm że kontorlka świeci na niebiesko.

UDAŁO SIĘ połączyłem się przez LAN po ssh 192.168.1.1 muszę dointalować LUCI - jka to zrobić.

893

popis11 napisał/a:

muszę dointalować LUCI - jka to zrobić.

opkg update
opkg install luci

894

Tylko po co - zainstaluj firmwre który ma już luci wbudowane. Bo z tego co piszesz to zainstalowałeś soft bez luci.

895

Dziękuje Cezary już sobie poradziłem. Ale mam kolejną prośbę czy możesz lub czy ktoś z użytkowników może podać parametry do ustawienia radia na 2,4 GHz i 5GHz w miarę mocnego ale stabilnego.

896

Te domyślnie są ok.
- zostaw option country PL jak chcesz być porządnym gościem albo w ogóle usuń te linie żeby mieć maksymalną moc nadawania
- radio 5GHz zostaw na HE80
- radio 2.4 - HT40 oraz option noscan 1, ale w ten sposób wchodzisz innym na kanały i może - choć  nie musi - być jeszcze gorzej.

Kanały - standardowo bierz te które są najmniej używane.

897

Dokupiłem do mojego ax3600 jeszcze jeden router mianowicie ax3000, na którego nie ma openWrt (może kiedyś będzie). Ale, do rzeczy chciałbym wypróbować jak działalby mesch na tych routerach. W związku z powyższym chciałbym wrócić z ax3600 do oryginału. Czy może ktoś podać jakiś poradnik. No i czy wykonując tą procedure istnieje ryzyko uszkodzenia routera?

898

Jeszcze jedną prośbe mam. Jak można zwiększyć moc radia 2,4 i 5GHz w openWrt? I czy można sprawdzić z jaką mocą pracuje wifi?

899

iw dev

pokaże ci z jaką mocą pracuje aktualnie radio. Jak już napisałem - jak usuniesz opcję country to radio będzie pracowało na maksymalnej dostępnej mocy dla danego kanału (bo dla różnych kanałów może być inna).

900

Ten. Usunięcie opcji country poprzez podanie komendy w SSH
# opkg remowe country