726

Odp: Xiaomi AX3600

Źródła są tu: https://github.com/AgustinLorenzo/openwrt jest to już skompilowane (po prawej stronie w releases) i jest to snasshot z wieloma zmianami. Nie jest aktualny snapshot, łatki wymagają zmian w wielu przypadkach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

727

Cezary napisał/a:

100

Packet steering wlaczony? U mnie na dynalinku  serwer w wan i po wifi z lapka 1.2gbps ftp

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

728

Tak. Ale mieszkam w blokowisku gdzie sieci jest jak na przystani rybackiej i jakiekolwiek testy wifi mijają się z celem. Rano o 5 robię, jak nie będzie wielkiego szumu w eterze.

729

Cezary napisał/a:

Tak. Ale mieszkam w blokowisku gdzie sieci jest jak na przystani rybackiej i jakiekolwiek testy wifi mijają się z celem. Rano o 5 robię, jak nie będzie wielkiego szumu w eterze.

Współczuję, chyba u Ciebie ma tylko 6e sens...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

730

Działa komus BSS coloring?

Ustawiam w configu, wpad przyjmuje konfiguracje, a skaner widzi ciagle BSS color 0.

731

kmaras77 napisał/a:

Ustawiam w configu, wpad przyjmuje konfiguracje, a skaner widzi ciagle BSS color 0.

Domyślnie jest włączone?

root@OpenWrt:~# ubus call hostapd.phy1-ap0 get_status | jsonfilter -e @.bss_color
23

Przy wyłączonym było by -1

732

Cezary napisał/a:
kmaras77 napisał/a:

Domyślnie jest włączone?

root@OpenWrt:~# ubus call hostapd.phy1-ap0 get_status | jsonfilter -e @.bss_color
23

Przy wyłączonym było by -1

W wireless config mam:

option he_bss_color '5'

ubus call hostapd.phy1-ap0 get_status | jsonfilter -e @.bss_color

63

Ale apka analiti pokazuje że BSS Color jest 0.

733

I teraz jesteś w kropce bo nie wiesz czy hostap tego nie ustawił czy apka kłamie bo nie umie tego zanalizować...

734

Cezary napisał/a:

I teraz jesteś w kropce bo nie wiesz czy hostap tego nie ustawił czy apka kłamie bo nie umie tego zanalizować...

Znasz jakiś pewny sposób, jak to sprawdzić z natury?

735

Cezary napisał/a:

570 DL/793 UP. Jako AP, na 80MHz...

736

kmaras77 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Znasz jakiś pewny sposób, jak to sprawdzić z natury?

Może analiza ramek beacon? Jeżeli to się rozgłasza to gdzieś to powinno być wpisane.

737

Jest nowe firmware jak by ktoś chciał sprawdzić: https://github.com/quic/upstream-wifi-f … SILICONZ-1
Poprzednie 2.9.0.1-01832 zostało wycofane ze względu na problemy.

738

frutis napisał/a:

Jest nowe firmware jak by ktoś chciał sprawdzić: https://github.com/quic/upstream-wifi-f … SILICONZ-1
Poprzednie 2.9.0.1-01832 zostało wycofane ze względu na problemy.

Kto robi te FW?
Wg opisu to jest Qualcom innovation center.

Wifi Firmware files for chipsets and platforms supported by Open source Qualcomm Drivers.

Wiec jak jest z tym supportem producenta?
Jest, czy go nie ma?
A moze jest, ale częściowy?

739

kmaras77 napisał/a:

Kto robi te FW?

Wifi Firmware files for chipsets and platforms supported by Open source Qualcomm Drivers.

Firmware przygotowuje Qualcomm.

kmaras77 napisał/a:

Jest, czy go nie ma?

Ten udostępniony plik jest zapewne wyciągnięty z aktualizacji firmware jakiegoś routera.
Dla kogoś kto ma podpisaną umowę z Qualcomm wsparcie istnieje.

740

frutis napisał/a:
kmaras77 napisał/a:

Kto robi te FW?

Firmware przygotowuje Qualcomm.

kmaras77 napisał/a:

Jest, czy go nie ma?

Ten udostępniony plik jest zapewne wyciągnięty z aktualizacji firmware jakiegoś routera.
Dla kogoś kto ma podpisaną umowę z Qualcomm wsparcie istnieje.

Bez sensu.
Qualcomm Innovation Center wyciaga te FW z gotowych produktow?

https://quic.github.io/

741

Nie. Do ath10k są wyciągane BDFy + firmware np. od candelatech. ath11k korzysta z firmware udostępnionego z QUIC, która jest spółką powołaną przez Qualcomma, wg opisu do wspierania projektów open source.

742

Ale cuda jakieś. Wgrałem znów swój build z luci/23.05, dostałem 640 na 750Mbps. Tylko raz mi się udało powtórzyć taki wynik, teraz leci jakiś 650 na 330 i nie chce mi upload większy wskoczyć.

743

Cezary napisał/a:

Ale cuda jakieś. Wgrałem znów swój build z luci/23.05, dostałem 640 na 750Mbps. Tylko raz mi się udało powtórzyć taki wynik, teraz leci jakiś 650 na 330 i nie chce mi upload większy wskoczyć.

Nie krępuj się, tylko zgłaszaj na https://github.com/openwrt/openwrt/issues smile

744

Ranek, tym razem mój soft. I znów mam te 700 na 600. Super wybitnie nie jest, ale też nie jest źle.

Małe wyjaśnienie dla czytających - w żaden sposób nie sugerujcie się wynikami. Wifi zależy od wielu czynników, od routera, otoczenia, klienta, więc to są moje wyniki, w moich warunkach domowych. U kogoś może być inaczej i będzie to normalna sprawa.

745

Cezary napisał/a:

Ranek, tym razem mój soft. I znów mam te 700 na 600. Super wybitnie nie jest, ale też nie jest źle.

Małe wyjaśnienie dla czytających - w żaden sposób nie sugerujcie się wynikami. Wifi zależy od wielu czynników, od routera, otoczenia, klienta, więc to są moje wyniki, w moich warunkach domowych. U kogoś może być inaczej i będzie to normalna sprawa.

A co to jest "mój soft"?
Snapshot?

Ja przez dwie ściany mam 350 Mb w obie strony.

Aby poprawić stabilność wifi dodałem do crona:

30 4 * * * service wpad restart

czyli restart wifi w nocy.

746

Nie, 23.05 z luci, to: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … omi_ax3600

Jedynie mam włączony packet steering, zainstalowany i włączony irqbalance, flow offloading chyba też.

747

ten router ma mega potencjał, tylko gdzieś coś jest niedopracowane w OpenWRT smile ale szczerze mówiąc, już jest akceptowalny jeśli ktoś nie wymaga pełnej przepustowości powyżej 1Gbps

748

Całe ath11k i ipq807x jest w miarę świeże w openwrt, więc pewnie będzie się rozwijało. O ile oczywiście produkcja routerów na tym będzie i będzie co rozwijać.

749 (edytowany przez smereka 2023-07-11 10:37:20)

Powyżej 1 Gbps to trzeba by sprzęt z portem minimum 2,5Gbps gdzie te xiaomi ma porty 1Gbps. Więc jakby się udało na nim 970Mbps wyciągnąć to będzie pewnie max.

750

smereka napisał/a:

Powyżej 1 Gbps to trzeba by sprzęt z portem minimum 2,5Gbps gdzie te xiaomi ma porty 1Gbps. Więc jakby się udało na nim 970Mbps wyciągnąć to będzie pewnie max.

a pomiedzy urządzeniami Wifi 6?