Odp: terminal WYSE cx0 pomoc w uruchomieniu Lede
Przycisków pewnie nie masz, zostaje serial i wciśnięcie f w odpowiednim momencie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → terminal WYSE cx0 pomoc w uruchomieniu Lede
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przycisków pewnie nie masz, zostaje serial i wciśnięcie f w odpowiednim momencie.
serial (no nwet mam na działce :-) ale jak do płyty gł. ? tu jest opis tej płyty ale serialu raczej niema https://www.parkytowers.me.uk/thin/wyse/cx0/
No nie masz. Zostaje wyjęcie dysku jak nie masz klawiatury (w grubie podczas startu jest też wybór failsafe).
No nie masz. Zostaje wyjęcie dysku jak nie masz klawiatury (w grubie podczas startu jest też wybór failsafe).
Dobra hasło sobie przypomniałem, ale na przyszłość jeszcze zapytam, bo zdawało mi się że w tym obrazie który wcześniej podsunął @ambrozy5
nie wydziałem tego wyboru (no chyba że ekran nie zdążył się uaktywnić) Więc jeśli już mogę grzebać w plikach teraz to mogę np wydłużyć czas wyświetlania grub? Czy też go włączyć jeśli faktycznie nie pokazuje się.
Ewentualnie gdybym kiedyś miał podobną sytuację , mogę np uruchomić terminal przez linux live z usb i skonfigórowąć mu pliki ?
Tak, dysk podmontujesz i możesz robić co chcesz.
Jest na 100% podczas uruchomienia.
Cezary napisał/a:No nie masz. Zostaje wyjęcie dysku jak nie masz klawiatury (w grubie podczas startu jest też wybór failsafe).
Dobra hasło sobie przypomniałem, ale na przyszłość jeszcze zapytam, bo zdawało mi się że w tym obrazie który wcześniej podsunął @ambrozy5
nie wydziałem tego wyboru (no chyba że ekran nie zdążył się uaktywnić) Więc jeśli już mogę grzebać w plikach teraz to mogę np wydłużyć czas wyświetlania grub? Czy też go włączyć jeśli faktycznie nie pokazuje się.Ewentualnie gdybym kiedyś miał podobną sytuację , mogę np uruchomić terminal przez linux live z usb i skonfigórowąć mu pliki ?
OK teraz próbuje skonfigurować go pod modem usb wg tego https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g
i coś nie trybi albo znowu czegoś nie wiem
root@OpenWrt:~# opkg install wwan comgt chat comgt-ncm comgt-directip uqmi umbim
usb-modeswitch
Installing wwan (2019-04-29-5) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/packages/i386_pentium/base/wwan_2019-04-29-5_i386_pentium.ipk
Installing comgt (0.32-33) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/x86/legacy/packages/comgt_0.32-33_i386_pentium.ipk
Installing chat (2.4.8.git-2020-03-21-2) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/packages/i386_pentium/base/chat_2.4.8.git-2020-03-21-2_i386_pentium.ipk
Package chat (2.4.8.git-2020-03-21-2) installed in root is up to date.
Installing comgt-ncm (0.32-33) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/x86/legacy/packages/comgt-ncm_0.32-33_i386_pentium.ipk
Installing comgt-directip (0.32-33) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/x86/legacy/packages/comgt-directip_0.32-33_i386_pentium.ipk
Installing uqmi (2019-06-27-1965c713-7) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/x86/legacy/packages/uqmi_2019-06-27-1965c713-7_i386_pentium.ipk
Installing umbim (2019-09-11-184b707d-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/targets/x86/legacy/packages/umbim_2019-09-11-184b707d-1_i386_pentium.ipk
Package usb-modeswitch (2017-12-19-f40f84c2-2) installed in root is up to date.
Configuring chat.
Configuring comgt.
Configuring wwan.
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for comgt-ncm:
* kernel (= 5.4.33-1-728d43fb5b2c8f645409e2822a6f11b6)
* opkg_install_cmd: Cannot install package comgt-ncm.
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for comgt-directip:
* opkg_install_cmd: Cannot install package comgt-directip.
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for uqmi:
* opkg_install_cmd: Cannot install package uqmi.
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for umbim:
* opkg_install_cmd: Cannot install package umbim.
root@OpenWrt:~# opkg update zrobione było przed próbą instalacji ?
Już dawno powinieneś to wiedzieć - jak używasz snapshota to on się zmienia nawet kilka razy dziennie. Masz instalować moduły natychmiast jak instalujesz system, bo one się zmieniają. Zrób najpierw aktualizację systemu do bieżącej wersji.
opkg update zrobione było przed próbą instalacji ?
Oczywiście zrobiłem opkg update (to wykonuje się pomyślnie)
Już dawno powinieneś to wiedzieć - jak używasz snapshota to on się zmienia nawet kilka razy dziennie. Masz instalować moduły natychmiast jak instalujesz system, bo one się zmieniają. Zrób najpierw aktualizację systemu do bieżącej wersji.
Tylko ja mam chyba problem z tą pojemnością flash (128MB) ten obraz akurat co polecił ambrozy5 się zmieścił idealnie a wszystkie inne "ważyły" więcej niż 128MB
jak więc zrobić tą aktualizacje ?
https://downloads.openwrt.org/releases/ … hfs.img.gz no to wgraj release i po problemie
obrazy z squashfs same się rozszerzają do 256MB bodaj , jak masz cf lub flash 128MB to do tylu się rozszerzy
https://downloads.openwrt.org/releases/ … hfs.img.gz no to wgraj release i po problemie
obrazy z squashfs same się rozszerzają do 256MB bodaj , jak masz cf lub flash 128MB to do tylu się rozszerzy
mogę zrobić sysupgrade tego ww obrazu? ten obraz to xy.img asysupgrade zazwyczaj robi się xy.bin np wcześniej go wrzucając i rozpakowując w /tmp/ za poleceniem sysupgrade -n /tmp/xy.img
czy tylko poprze uruchomienie live linuxa i dd?
Możesz zrobić sysupgrade.
Możesz zrobić sysupgrade.
nawet zmieniłem końcówkę na .bin (wczęśniej też nazwę) ale klapa
BusyBox v1.31.1 () built-in shell (ash)
_______ ________ __
| |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
| - || _ | -__| || | | || _|| _|
|_______|| __|_____|__|__||________||__| |____|
|__| W I R E L E S S F R E E D O M
-----------------------------------------------------
OpenWrt SNAPSHOT, r12948-97c5fb4709
-----------------------------------------------------
root@OpenWrt:~# cd /tmp/
root@OpenWrt:/tmp# ls
TZ board.json dnsmasq.d hosts lock opkg-MiJfkp overlay resolv.conf.d shm sysinfo usr
ab.img dhcp.leases etc lib log opkg-lists resolv.conf run state tmp
root@OpenWrt:/tmp# sysupgrade -n /tmp/ab.img
Image metadata not found
Invalid image type
Image check failed.
root@OpenWrt:/tmp# ls
TZ board.json etc lock opkg-lists resolv.conf.d state tmp
ab.bin dhcp.leases hosts log overlay run sysinfo usr
ab.img dnsmasq.d lib opkg-MiJfkp resolv.conf shm sysupgrade.meta
root@OpenWrt:/tmp# sysupgrade -n /tmp/ab.bin
Image metadata not found
Invalid image type
Image check failed.
root@OpenWrt:/tmp# Ale weź nie roofs tylko combined.
Ale weź nie roofs tylko combined.
Kurde ku mojemu zdziwieniu ten combined wczytał się (do tmp) pomimo że ma 272MB , ale teraz zaskoczyłem że do tmp mogę wczytać (chyba prawie tyle co mam ramu ,bo flash tylko 128 MB)
To na tym combined pozostać - czy jest jeszcze jakieś lepsze rozwiązanie ? Pytam zanim wgram i znowu na nowo będę konfigurował.
Co to znaczy lepsze rozwiązanie? W sensie dołóż sobie większy hdd ![]()
Co to znaczy lepsze rozwiązanie? W sensie dołóż sobie większy hdd
a to może kiedyś..
a tera i tak klapa
Image metadata not found
Reading partition table from bootdisk...
Reading partition table from image...
Invalid partition table on /tmp/image.bs
Failed to parse message data
sh: out of range
cp: write error: No space left on device
Commencing upgrade. Closing all shell sessions.
{
"error": {
"message": "Firmware image couldn't be validated: no JSON input"
}
}
Command failed: Unknown error
root@OpenWrt:/tmp# Zbuduj sobie sam mniejszy obraz.
Zbuduj sobie sam mniejszy obraz.
Teraz to dowaliłeś.. :-) Nie umiem. Nawet to co teraz robię to jest na granicy moich umiejętności :-/ i pochłania mi tyle czasu.. Ale powiedzmy że to są lekcje dla mnie..
Z obrazem, pewnie kiedyś spróbuje ale teraz szkoda mi tygodni przy komputerze :-) Szkoda Tyle prób i pomysłów a jednak nie działa jak by się chciao.
Myślałem że jakiś archaiczny openwrt do motion i gsm się na tym uruchomi. Może kiedyś kupię przejście 44pin ata na sd to wtedy pokombinuje.
terminal zaledwie 10pln kosztował więc niema strat (tylko w czasie) ale każde kolejne 10 to 100 % kosztów :-)
Ale to inwestycja w siebie. I tak nie możesz wyjść do lasu czy pogrzebać przy samochodzie ![]()
Ale to inwestycja w siebie. I tak nie możesz wyjść do lasu czy pogrzebać przy samochodzie
Możesz wierzyć albo i nie ale pisząc z Tobą i próbując to uruchomić co chwilę schodzę z drabiny itp, bo sprawy na działce same się nie zrobią ,więc robię to co umiem i jak umiem ale robię :-) póki co nikt się nie dowala (miniaturowa działka rekreacyjna)
Także niema lenistwa ale lekcje się przydadzą :-) Własnie pierwszy kontakt z linuxem miałem reanimując router pomocą TTL (TP 3220) ok 10 lat temu i dzięki Tobie (Wam) Oczywiście banglał jak nowy.
Cezary napisał/a:Możesz zrobić sysupgrade.
nawet zmieniłem końcówkę na .bin (wczęśniej też nazwę) ale klapa
BusyBox v1.31.1 () built-in shell (ash) _______ ________ __ | |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_ | - || _ | -__| || | | || _|| _| |_______|| __|_____|__|__||________||__| |____| |__| W I R E L E S S F R E E D O M ----------------------------------------------------- OpenWrt SNAPSHOT, r12948-97c5fb4709 ----------------------------------------------------- root@OpenWrt:~# cd /tmp/ root@OpenWrt:/tmp# ls TZ board.json dnsmasq.d hosts lock opkg-MiJfkp overlay resolv.conf.d shm sysinfo usr ab.img dhcp.leases etc lib log opkg-lists resolv.conf run state tmp root@OpenWrt:/tmp# sysupgrade -n /tmp/ab.img Image metadata not found Invalid image type Image check failed. root@OpenWrt:/tmp# ls TZ board.json etc lock opkg-lists resolv.conf.d state tmp ab.bin dhcp.leases hosts log overlay run sysinfo usr ab.img dnsmasq.d lib opkg-MiJfkp resolv.conf shm sysupgrade.meta root@OpenWrt:/tmp# sysupgrade -n /tmp/ab.bin Image metadata not found Invalid image type Image check failed. root@OpenWrt:/tmp#
Taki błąd j. w. był jak próbowałem ten obraz co polecił @ambrozy5 https://downloads.openwrt.org/releases/ … hfs.img.gz
Ale przez sysupgrade.
A czy gdybym ten obraz zainstalował z live USB przez dd to też skończyło by się klęska? Czy może od nowa przez dd niesie nadzieje?
combined użyj, nie rootfs.
combined użyj, nie rootfs.
No to ostatnim próbą użyłem combined jak podawałem wyżej i wtedy też błędy, między innymi o braku miejsca.
Takie
Image metadata not found
Reading partition table from bootdisk...
Reading partition table from image...
Invalid partition table on /tmp/image.bs
Failed to parse message data
sh: out of range
Commencing upgrade. Closing all shell sessions.
{
"error": {
"message": "Firmware image couldn't be validated: no JSON input"
}
}
Command failed: Unknown error
root@OpenWrt:/tmp#
Fakt że wcześniej robiłem przez sysupgrade, a teraz pytałem czy przez dd by coś zmieniło (przez live USB) bo ten rotfs zajmuje tylko kilka MB.
A combined mogę spróbować przez dd zrobić ale jak przez sysupgrade krzyczał że mało miejsca to przez dd będzie to samo pewnie?
edycja :
nie no ten combined ma 285MB (teraz spojrzałem) niema szans przecież do flesh128MB tego wcisnąć
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → terminal WYSE cx0 pomoc w uruchomieniu Lede
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc