26 (edytowany przez Cezary 2020-02-14 14:47:23)

Odp: Jaki router? wifi 2.4 i 5 - z wejściem na SIM

Co nie trybi? Przecież podłączyłeś, router uzyskał adres z modemu. Masz hilinka, i na tym kończy się konfiguracja routera - nic więcej nie robisz. Wszystko inne robisz w gui modemu, w szczególności tam masz ustawić pin/apn, kliknąć autoconnect czy co tam jeszcze masz.

W luci źle wybierałeś. Trzeba było dla hilinka wybrać dhcp i odpowiedni protokół a nie ppp.

EDIT: routerowi nic to tego czy hlink się połączy czy nie. Hilink jest osobnym routerem na usb, w nim się wszystko dzieje, router tylko z niego korzysta i nie steruje jego funkcjami
Wszystko jedno czego użyjesz, co wolisz. 19.07 ma nowsze sterowniki do wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Wszystko działa oprócz dostępu z zewnątrz - coś tu nie chce mi zatrybić.

I jeszcze pytanko bo nie widzę openvpn'a. Można go skądś doinstalować jako dodatek?

28

1. Nie będziesz miał dostępu "z zewnątrz" - z internetu dopóki nie wykupisz usługi publicznego ip u operatora i nie zrobisz dmz na modemie.
2. Znów mamy się domyślać? W jakim sofcie? W gargoyle? Zainstaluj sobie, jest w dodatkach.

29

Wykupiłem ip zew. i niby działa ale na routerze cały czas mi pokazuje Adres IP WAN:192.168.8.100. Na stałe powinienem gdzieś zmienić ten adres na zewnętrzny?

30

Nie, nie powinieneś nic zmieniać. W modemie ustaw DMZ (jak nie masz takiej opcji to zmien soft na modowany który ma dmz, znajdziesz go i instrukcję jak wgrać na forum bez-kabli.pl), a w routerze tylko otwórz odpowiednie porty wejściowe które chcesz.

Jak pisałem - hilink jest osobnym routerem na usb i najpierw na nim musisz zrobić przekierowania (DMZ). Jak byś miał zwykły modem, nie hilink to byś miał od razu adres na intrfejsie. W hlinku musisz ustawić DMZ. I pamiętaj że musisz zwykle użyć odpowiedniego APNu, nie tego domyślnego "internet". Jakiego to już zależy od operatora i usługi.

31

Cezary napisał/a:

Nie, nie powinieneś nic zmieniać. W modemie ustaw DMZ (jak nie masz takiej opcji to zmien soft na modowany który ma dmz, znajdziesz go i instrukcję jak wgrać na forum bez-kabli.pl), a w routerze tylko otwórz odpowiednie porty wejściowe które chcesz.

Jak pisałem - hilink jest osobnym routerem na usb i najpierw na nim musisz zrobić przekierowania (DMZ). Jak byś miał zwykły modem, nie hilink to byś miał od razu adres na intrfejsie. W hlinku musisz ustawić DMZ. I pamiętaj że musisz zwykle użyć odpowiedniego APNu, nie tego domyślnego "internet". Jakiego to już zależy od operatora i usługi.

Zrozumiałem. Kombinuję dalej. Dziękuję za pomoc smile

32 (edytowany przez nightcon 2020-02-16 14:08:15)

To masakra jakaś jest z tym modemem, portów mi nie wykrywa (sterowniki jak dorzucam też nie instalują się), instrukcje z bez-kabli słabo działają. Windows 10 x64 <= może tu problem

edit1: w konsekwecji marnuje więcej czasu i pieniędzy bo za cegle r3g, nowy router netgear i modem mógłbym za 500 kupić plug and play

edit2: mam to! kit, że po rusku, problemem był windows 10, przerzuciłem na żony kompa z 8semką (też x64) ale załapał wszystko.
Zmieniłem i firmware (bez aktualizacji webgui nie widział co trzeba) i webgui i jest wszystko. Bajerka big_smile

edit3: u mnie na w10 x64 nie łapał

edit4: pytanie jeszcze czy ruscy babola jakieś tam nie wsadzili (bo moja głowa raczej nie jest w dev)

33

ad4: bardzo dużo ludzi używa tych modów.