301

Odp: Jeżyk i openwrt ? czemu nie [x86] [4fun]

Próbował ktoś odpalać openwrt w kontenerze docker? Lub w inny sposób pogodzić dwa systemy, czyli openwrt oraz openmediavault. Ewentualnie odwrotnie, openmediavault w kontenerze na systemie openwrt.

Tak jak pisałem wcześniej - chciałbym dołożyć mojemu terminalowi funkcjonalność routera skoro ma dwie sieciówki. 1GbE WAN i 2.5GbE LAN, w przyszłości switch 2.5GbE. HP T620 jest niewiele większy od R6220, prądu w idlu żre podobnie, a pozwala na dużo więcej. Tylko WiFi na usb dołożyć ale tym będę się martwił później.

Wysłano z mojego Win98 za pomocą IE 5.01

302

Próbował, działa bez problemu. Docker to docker, nie sprawia problemów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

303 (edytowany przez chemik89 2021-05-29 16:45:37)

man napisał/a:

Próbował ktoś odpalać openwrt w kontenerze docker? Lub w inny sposób pogodzić dwa systemy, czyli openwrt oraz openmediavault. Ewentualnie odwrotnie, openmediavault w kontenerze na systemie openwrt.

Tak jak pisałem wcześniej - chciałbym dołożyć mojemu terminalowi funkcjonalność routera skoro ma dwie sieciówki. 1GbE WAN i 2.5GbE LAN, w przyszłości switch 2.5GbE. HP T620 jest niewiele większy od R6220, prądu w idlu żre podobnie, a pozwala na dużo więcej. Tylko WiFi na usb dołożyć ale tym będę się martwił później.

Możesz postawić OMV na openwrt przez qemu wink u mnie w taki sposób stoi HomeAssistance.
Działa od wielu miesięcy bez żadnej awarii.
A najlepiej wcale omv nie używać, namieszają ci tylko w stabilności pracy routera te wszystkie śmieci które pracują w tle bez sensu.

304 (edytowany przez man 2021-05-30 11:05:24)

chemik89 napisał/a:

A najlepiej wcale omv nie używać, namieszają ci tylko w stabilności pracy routera te wszystkie śmieci które pracują w tle bez sensu.

Napiszesz coś więcej? Testowałem kilka softów dysku sieciowego i OMV mimo upośledzonego interfejsu z którym trzeba się obchodzić jak z jajkiem - wypadło najlepiej. Nie mam szybkiego internetu więc openwrt nie musi mieć wydajności na poziomie 1GbE. Ale jak mój terminal potrafi przewalić 300MB/s po sieci to chyba poradzi sobie z dwoma systemami na raz smile

Wysłano z mojego Win98 za pomocą IE 5.01

305

man napisał/a:
chemik89 napisał/a:

Napiszesz coś więcej? Testowałem kilka softów dysku sieciowego i OMV mimo upośledzonego interfejsu z którym trzeba się obchodzić jak z jajkiem - wypadło najlepiej. Nie mam szybkiego internetu więc openwrt nie musi mieć wydajności na poziomie 1GbE. Ale jak mój terminal potrafi przewalić 300MB/s po sieci to chyba poradzi sobie z dwoma systemami na raz smile

pytanie co takiego z omv potrzebujesz czego nie można postawić na openwrt ? wink

306

mar_w napisał/a:

Źle robisz. Interesuje Cię całkowita moc pobierana z gniazdka sieciowego bo tam masz licznik za który płacisz.
Między zasilaczami będziesz miał 15W a między gniazdkiem a zasilaczem możesz mieć 30W i za to płacisz.

Jak najbardziej miałeś rację.
https://obrazki.elektroda.pl/6253037100_1623497205_thumb.jpg
Jednak mój Atom nie nadaje się na router sad
Pod płytę podłączyłem kartę Wi-Fi USB, a system (Gargoyle Cezarego) zainstalowałem na dysku 2.5" 500GB (tylko taki miałem pod ręką)

Tak swoją drogą... pierwszy raz widzę na oczy Gargoyle i mega mi się podoba wink

307

Zauważ że jak masz pecha to ten HDD pobiera 1 amper prądu. Znajdź sobie takie np. 0.55A. SSD też dużo zjada.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

308 (edytowany przez pimowo 2021-06-12 13:25:49)

No to jeszcze jeden pomiar...
tu uruchomiana płyta bez HDD i Wi-Fi
https://obrazki.elektroda.pl/1379816900_1623499490_thumb.jpg
tu nieuruchomiona płyta 
https://obrazki.elektroda.pl/2679642400_1623500548_thumb.jpg
tu sam zasilacz
https://obrazki.elektroda.pl/5048159500_1623499573_thumb.jpg

Czyli nic nie robienie pożera sporo prądu.
Płyta wraca do szuflady bo za koszt prądu przez dwa lata kupie sobie "normalny" router - może kiedyś znajdę dla tej płyty jakieś inne zastosowanie

309 (edytowany przez chemik89 2021-06-14 12:50:03)

przy pomiarze prądu przemiennego takimi miernikami i tak niskich prądów - do tego bez synchronizacji napięcia i prądu w czasie - - wszystkie wyliczenia masz z potencjalnie ogromnym błędem pomiarowym. Realniejsze będą pomiary DC które robiłeś wcześniej.

jeżeli sam zasilacz pobierałby ci 4VA bez obciążenia to nie spełniałby normy dla swojej klasy (bodaj <=0.1W edit to klasa VI, klasa V to <=0.3W) i po paru minutach byłby już mocno ciepły.

Poza tym - drogie routery też pożerają prąd - niektóre maja nawet aktywne chłodzenie wink

310 (edytowany przez mar_w 2021-06-15 21:13:01)

17mA ~ to zdecydowanie za dużo pokazał ten miernik.
Mój byle jaki miernik na moim zasilaczu od Igela (bez podłączonego Igela) pokazuje 9 mA ~ ale to jest byle jaki miernik i to też jest za dużo. Tylko że ja mam zakres do 200mA ~ (oraz drugi obwód do 10A ~)
Kolega @pimowo ma obwód z przełączalnymi zakresami. Jeden z nich to 999,9 mA ~ a więc tej klasy miernik powinien "dosyć dobrze" mierzyć dopiero powyżej 200 mA ~ big_smile
Drugi obwód ma tylko do 999,9uA ~ i to może być za mało bo na sucho wychodzi 1200-1300 uA ~
Ale pech sad

A wtyczkowy miernik mocy za 40-45 zł pokazuje 0 lub 0.5W na przemian co sekundę co daje średnią 0,25 W a więc wychodzi, że jest super dokładny skoro zasilacz na sucho musi się zmieścić w mniej niż 0,3W wink

Gniazdko Smart pewnie też będzie miało podobną dokładność.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

311 (edytowany przez chemik89 2021-06-15 22:48:23)

smart gniazdka zwykle nie mierzą takich małych wartości, napięcie wytracane na rezystorze jest zbyt małe.

Tutaj nie tyle chodzi o samą dokładność co o sposób pomiaru - mnożysz dwie średnie wartości z różnego okresu czasu. Do tego przy obciążeniu odbiornika osiągającym zmienną częstotliwość dziesiątek/setek kHz.
Za to te mierniki zużycia  pokazują w miarę dobrze wyliczoną Moc za jaką zakład energetyczny kazałby sobie zapłacić.

w "Idlu" tak właśnie te zasilacze działają - ładują trochę kondensator i sprawdzają czy jest jakieś obciążenie na wyjściu - jak nie ma to sleep. Mam kilka takich z klasy V VI o mocy max kilka W które nawet nie są zauważalne przez mierniki - pokazują zawsze 0 zużycia. dobre do IoT wink

312

man napisał/a:

W ostatniej części monologu pozwólcie że zaprezentuję moje piękne druciarstwo. Było ciężko, ale po usunięciu gniazda VGA, karciocha wlazła na pokład. Aha - jeszcze kartę wifi bym chciał dodać, ale raczej już na USB. A jako że mam dwie sieciówki, dołożyć mu funkcjonalność routera. Pobór prądu po dołożeniu karty 2.5G wzrósł o 1W w idlu i teraz pobiera 7,5W.

https://i.imgur.com/9Z8FpNw.jpg

Czy ja dobrze widzę, że t620 posiada normalne złącze pcie x4 1:1?  Mam dziada 2 lata i nie zgłębiłem jeszcze tematu.
A ja się zastanawiałem nad kupnem igiela t710c do iptv i dvb-s2, chociaż z ciekawości może kupię bo mojego t620 robiącego za serwer nie będę ruszał. A trochę tych terminali już przerobiłem i ciągle mi mało. A do iptv taki jednordzeniowy igiel jest wystarczający, skoro na wyse CX0 mi też śmigało z tvheadend i kartą na usb. A tak przy okazji bo szukałem sporo czy jest jakiś tani terminal do 50-60 zł oprócz tego igiela t710 z portem pcie x1 albo x4? Bo mam futuro s700 ale wiadomo nie ma pcie, stare t5735 też potrzebują jakichś specjalnych riserów, t5745 to samo.

ThinClient fan

313

fajnym terminalem wydaje mi się być Dell Wyse 5070 z PENTIUM j5005

314

areq napisał/a:

fajnym terminalem wydaje mi się być Dell Wyse 5070 z PENTIUM j5005

Tak tylko trochę drogi jest

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

315

Nie no bez przesady tamten za drogi, do streamu sat > ip wystarczy jedno jajko nawet jak win7 będzie bo na s700 mi śmiga i obciążenie max 20%. Nikt na tym i tak nie będzie oglądał. Zostaje więc jeżyk. Pytanie tylko jak z poborem prądu w 710c? Jaki jest w idlu i w full steresie? Faktycznie w 710c jest port pcie x4? W jakiej wersji?

ThinClient fan

316 (edytowany przez mar_w 2022-04-29 21:23:46)

U mnie jest tyle na gniazdkowym mierniku poboru prądu (EDIT: mocy):
https://i.ibb.co/KspLN0C/710c.png
oczywiście z pustym slotem pci-e.

Z 2 portową kartą Ethernetową Broadcom BCM5720 bez podłączonych przewodów (sama obecność  karty) to było + 3W do każdej cyfry ze zdjęcia.

nie mam karty x4 tylko tą co wyżej:

# lspci -s 01:00.0 -vvv | grep GT/s 
        LnkCap:    Port #0, Speed 5GT/s, Width x2, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s <2us, L1 <4us
        LnkSta:    Speed 5GT/s (ok), Width x1 (downgraded)
        LnkCtl2: Target Link Speed: 2.5GT/s, EnterCompliance- SpeedDis-
* DVBT2 - T230C *

317

Dzięki za konkret. Trochę sporo, ciekawe ile z kartą sat będzie pobierał. Bo normalna na USB max 20w ciągnie (normalnie max 12w - zasilacz 1A podpięty chwilowo, a powinien być 2A). Z drugiej strony ten sprzęt będzie działał tylko jak będę go potrzebował WOL się włączy i wyłączy. Chyba się skuszę bo też bida z nimi jest z tego co szukałem. A swojego t620 nie będę modził na razie. W nim jak dobrze widzę pełnoprofilowe karty wchodzą? Czy jest  jakiś problem?

ThinClient fan

318 (edytowany przez mar_w 2022-04-29 22:51:18)

Do niskiego trzeba by dorobić takie powiedzmy "C" z blaszki lub płaskownika.

Karta pełny profil. Max długość 175-180 (z bólem smile) mm.
Max wysokość karty tyle co wysokość "śledzia" ponieważ w odległości 75 mm licząc od płaszczyzny "śledzia" w głąb terminala, zaczyna się radiator.
Jeżeli chcesz mieć zamkniętą obudowę, to na karcie może być radiator ale dosyć niski. Karta leży na boku. Jeżeli na płaszczyźnie karty jest "procesor" o grubości 2 mm to radiator może mieć 12,5 mm wysokości. Razem 14,5 mm licząc od idealnej płaszczyzny karty.
Bez obudowy to wiadomo, że ogranicza szerokość pomieszczenia wink

* DVBT2 - T230C *

319

Dzięki za info, jeszcze jest w podobnej cenie (50zł) t610 (2 rdzenie t56n) niby z portem pcie x4 ale potrzebny riser na taśmie (ktoś niby próbował, jednak nie mam pewności czy zadziała), więc już to jest modzenie i kombinacje + karta montowana poza obudową, niby nie problem, ale trzeba skrzynkę dorobić. Gdyby ktoś zweryfikował czy faktycznie tylko tani riser na taśmie zadziała to można rozważyć zakup.

ThinClient fan

320

RGW napisał/a:

Dzięki za info, jeszcze jest w podobnej cenie (50zł) t610 (2 rdzenie t56n) niby z portem pcie x4 ale potrzebny riser na taśmie (ktoś niby próbował, jednak nie mam pewności czy zadziała), więc już to jest modzenie i kombinacje + karta montowana poza obudową, niby nie problem, ale trzeba skrzynkę dorobić. Gdyby ktoś zweryfikował czy faktycznie tylko tani riser na taśmie zadziała to można rozważyć zakup.

Dziala x4 , po co ci pcie ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

321

Do karty dvbs2 jak nie znajdę na usb taniej. Testowałeś port w t610? Trzeba było coś obcinać czy normalny riser x4 kupiłeś?

ThinClient fan

322 (edytowany przez mar_w 2022-05-01 21:19:43)

Wtrącę się, bo może chcesz strzelać z armaty do muchy.

A są w ogóle karty DVB-S2 na Pci-e x4 ?
Jeden transponder to 61,3 Mbps (max 72,7). Przy Quadzie to wychodzi 245,2 Mbps (max 290,8). To czy potrzeba aż 4 linii Pci-e?
Przecież 245,2 Mbps (290,8) to żadna przepustowość dla takiej magistrali, nawet dla jednej linii (x1)
A nawet jak kupisz riser x4 a karta ma x1 to i tak nie wykorzystasz reszty.

No chyba że chcesz kupić kartę rozszerzeń z portu x4 na 4 porty x1 lub kilka portów USB3.0 to co innego.

@ambrozy5 oddaje Ci głos na pytanie od @RGW

* DVBT2 - T230C *

323

RGW napisał/a:

Do karty dvbs2 jak nie znajdę na usb taniej. Testowałeś port w t610? Trzeba było coś obcinać czy normalny riser x4 kupiłeś?

Nie testowałem samego portu, ale mam wersję t610 plus z tym riserem, jak coś to mogę zrobić zdjęcia.

Jako ciekawostkę dodam że po zmodyfikowaniu biosu udało mi się w nim uruchomić dysk nvme.

324

mar_w napisał/a:

Wtrącę się, bo może chcesz strzelać z armaty do muchy.

A są w ogóle karty DVB-S2 na Pci-e x4 ?
Jeden transponder to 61,3 Mbps (max 72,7). Przy Quadzie to wychodzi 245,2 Mbps (max 290,8). To czy potrzeba aż 4 linii Pci-e?
Przecież 245,2 Mbps (290,8) to żadna przepustowość dla takiej magistrali, nawet dla jednej linii (x1)
A nawet jak kupisz riser x4 a karta ma x1 to i tak nie wykorzystasz reszty.

No chyba że chcesz kupić kartę rozszerzeń z portu x4 na 4 porty x1 lub kilka portów USB3.0 to co innego.

Są transpondery odbierające po 120Mbps, teoretycznie pcie x1 powinno wystarczyć (większość to karty pcie x1) kwestia tylko jaka wersja pciex nie zagłębiałem się w to jeszcze. Jednak jak jest możliwość użycia pcie x4 i tak jak mówisz może rozdzielenia tego na dodatkowe 3 porty to czemu nie? Pytanie tylko czy to ruszy na terminalu bo osobiście nie robiłem takich testów.

@M4tEUSh
Jakbyś mógł zrobić dokładne zdjęcie tego risera to byłbym wdzięczny, bo raczej sam terminal poza obudową niczym nie powinien się różnić względem wersji "slim". Mam nawet w domu riser pcie x1 na pełny port pcie x16 przez przewód usb 3.0 coś takiego do koparek kiedyś kupiłem + przejściówka pcie x4 na m2 (przyszłościowo, zakupiłem big_smile )

ThinClient fan

325

RGW napisał/a:
mar_w napisał/a:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 75#p269175

Są transpondery odbierające po 120Mbps, teoretycznie pcie x1 powinno wystarczyć (większość to karty pcie x1) kwestia tylko jaka wersja pciex nie zagłębiałem się w to jeszcze. Jednak jak jest możliwość użycia pcie x4 i tak jak mówisz może rozdzielenia tego na dodatkowe 3 porty to czemu nie? Pytanie tylko czy to ruszy na terminalu bo osobiście nie robiłem takich testów.
...

OT: a mógłbyś podać jaki to transponder daje 120Mbps bo chciałem coś sprawdzić przy okazji smile

Na upartego to za pomocą extendera można taki slot pci-e x4 zamienić na 6 portów USB 3.0 i do nich podłączyć 6 niezależnych portów pci-e.
Następnie kupić 6 kart Quad i mieć 24 niezależne transpondery. Kwestia licytacji: Kto da więcej na sprzęcie za 50 zł.

Jeżeli masz te risery o których piszesz do @M4tEUSh-a to możesz sprawdzić na openwrt uruchomionego z pendrive-a czy będą wykrywane i czy będą pracowały, bo jak widać na niektórych systemach pracują a na innych są wykrywane:
https://linux-hardware.org/?id=pci:1b21-1806

* DVBT2 - T230C *