76

Odp: TPLink TL MR 3020 v.1 z obsługą OpenVPN

Wyszukiwarka nic mi nie zwraca więc zapytam: jak zrobić łącze awaryjne na modemie 3372? Miałby by to działać tak że podstawowym dostawcą netu będzie Client Wisp a w razie braku internetu z wisp, automatycznie przełączył się na modem 3372. Obydwa interfejsy mam dodane i oba pracują poprawnie tylko chyba trzeba jakieś priorytety ustawić podstawowy pierwszy a który awaryjny.

Jeszcze jedna sprawa czy jest kompletne faq mojego OpenWrt 19.07, cały opis z podziałem na tematy?

77

Nikt nie robi "całego opisu" bo coś takiego nie istnieje. To tak jak byś chciał opisać "cały windows".

Zainteresuj się pakietem mwan3, opisany jest na https://eko.one.pl/?p=openwrt-mwan3 . O ile Ci się zmieści to jeszcze we flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

Tak poczytam, tego właśnie potrzebuję

Sytuacja z pamięcią wygląda tak:
https://i.ibb.co/FVfdpwW/pamiec.jpg
Chyba jeszcze trochę zostało wolnej.

Może warto zmienić na Nexx WT3020 + zmiana pamięci na 16Mb? Zależy mi na mini gabarytach. A może jeszcze coś innego, nowszego?

79

Np. coś z gl-inetu. choć oni się trochę cenią.

80

Cezary a jak załatwić temat QOS konkretnie dla voip. Do LAN mam podłączony telefon IP. Czasem korzystam z powolnego łącza poprzez modem LTE, wtedy zarywa głos podczas rozmowy, kiedy jednocześnie otwieram strony lub ściągam pliki. Zapoznałem się z https://oldwiki.archive.openwrt.org/doc/uci/qos  ale jakoś nie mogę tego "ugryźć"

81

Problem jest w tym że każdy qos (czy sqm) w openwrt wymaga podania przepustowości łącza. A na lte jest to wartość różna, więc jak podasz za mało to będzie działać ale będzie obcinać łącze a jak podasz za dużo to nie będzie działać bo łącze będzie wolniejsze niż kolejki.
W openwrt są dwa rozwiązania:
- qos, czyli to co czytałeś, robisz sobie różne klasy i reguły klasyfikacji, dzięki czemu priorytetujesz ruch np. z danego hosta
- sqm, też znajdziesz na wiki, on stawia na "sprawiedliwy podział ruchu" i robi tak tak, żeby ruch z czegoś nie blokował ruchu drugiego.

Jeżeli nie czujesz się na siłach zrobienia samodzielnie qos to zainstaluj sqm lub zainstaluj gargoyle, gdzie qos sobie ładnie wyklikasz z gui. Choć jak pisałem - przy łączu komórkowym jest to problem, bo musisz znać szybkość łącza.

82

Prędkość łącza jest mi znana a problem z voipem pojawia się tylko kiedy korzystam z b. wolnego łącza 1/1 Mb/s, przy wysokich prędkościach niema problemu.

Ok, w takim razie pytanie żeby nie namieszać smile Czy to jest ok?

opkg update
opkg install luci-app-sqm

83

Tak, powinno doinstalować wszystko co trzeba.

84

Za mało mam pamięci?

Installing tc (5.0.0-2.1) to root...
Configuring libcap.
Configuring zlib.
Configuring libelf1.
Configuring kmod-sched-core.
Collected errors:
* verify_pkg_installable: Only have 140kb available on filesystem /overlay, pkg tc needs 141
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-sqm.

85

Oczywiście, masz mało wolnego flash.

86

Dobrze, w takim razie czas na zmianę sprzętu bo za bardzo mi się spodobały możliwości OpenWrt smile
Doradźcie co kupić, zależy mi na kompaktowych rozmiarach, ale wszystkie one mają chyba 8 Mb Flash, wiem że można wymienić na 16 Mb. Myślę o Nexx WT3020, TL-WR902AC v3 (ten ma wifi 5Ghz) to plus dla mnie, ewentualnie w tym który mam zmienić pamięć ??? Jeszcze są nowsze modele na Ali, ale to może w przyszłości.

87

Jak zmienisz pamięć to będziesz musiał przekompilować samodzielnie system, bo nic nie zobaczy większej ilości pamięci flash. Zobacz sprzęty od gl-inet - one są dość małe. I oczywiście płytki typu nanopi, rpi czy orangepi.