51

Odp: Asus RT-N16 , Openwrt ?

Nowe wersje nie kompilują się w tamtymi łatkami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

jak to ?? ( moze jakies zmiany były, zapytam u twórcy patcha ) a chociaz starsza np 11552 , bo chodzi nie o tyle nowszego oscama ale o jak najnowszego patcha, bo było sporo zmian w tej nowszej łatce.

53

Pozmieniali coś w oscamie i nie łatka nie wchodziła na źródła. Tak to.

Daj łatkę do aktualnych źródeł to skompiluję całość.

54

No i mamy najnowszy patch smile

Zrób proszę i dla wdr3600 i dla x86 smile

http://wrzucplik.pl/pokaz/1882090---gsml.html

55

Nie kompiluję się to z oscamem:

openwrt/ar71xx/generic/build_dir/target-mips_24kc_musl/oscam-11572/reader-nagracak7.c: In function 'nagra3_card_init':
openwrt/ar71xx/generic/build_dir/target-mips_24kc_musl/oscam-11572/reader-nagracak7.c:512:85: error: 'struct s_reader' has no member named 'key60_length'; did you mean 'key3460_length'?
  if(reader->mod1_length && reader->data50_length && reader->mod50_length && reader->key60_length && reader->exp60_length && reader->nuid_length)
                                                                                     ^~~~~~~~~~~~
                                                                                     key3460_length
openwrt/ar71xx/generic/build_dir/target-mips_24kc_musl/oscam-11572/reader-nagracak7.c:512:109: error: 'struct s_reader' has no member named 'exp60_length'; did you mean 'mod50_length'?
  if(reader->mod1_length && reader->data50_length && reader->mod50_length && reader->key60_length && reader->exp60_length && reader->nuid_length)
                                                                                                             ^~~~~~~~~~~~
                                                                                                             mod50_length
openwrt/ar71xx/generic/build_dir/target-mips_24kc_musl/oscam-11572/reader-nagracak7.c: In function 'nagra3_do_ecm':
openwrt/ar71xx/generic/build_dir/target-mips_24kc_musl/oscam-11572/reader-nagracak7.c:610:15: error: 'struct s_reader' has no member named 'cwekey_length'; did you mean 'cwekey0_length'?
   if(!reader->cwekey_length)
               ^~~~~~~~~~~~~
               cwekey0_length
openwrt/ar71xx/generic/build_dir/target-mips_24kc_musl/oscam-11572/reader-nagracak7.c:615:35: error: 'struct s_reader' has no member named 'cwekey'; did you mean 'cwekey0'?
   des_ecb3_decrypt(_cwe0, reader->cwekey);
                                   ^~~~~~
                                   cwekey0
openwrt/ar71xx/generic/build_dir/target-mips_24kc_musl/oscam-11572/reader-nagracak7.c:616:35: error: 'struct s_reader' has no member named 'cwekey'; did you mean 'cwekey0'?
   des_ecb3_decrypt(_cwe1, reader->cwekey);
                                   ^~~~~~
                                   cwekey0
CMakeFiles/csreaders.dir/build.make:231: recipe for target 'CMakeFiles/csreaders.dir/reader-nagracak7.o' failed

56

Już mu wrzucam loga

57

No więc w oczekiwaniu na poprawkę od kolegi, napotkałem powazny problem z pracą Asteriska sad

Na LEDE wersja 13.x działa ok, tutaj jest problem sad

[Dec 14 14:55:08] ERROR[2465][C-00000001]: rtp_engine.c:474 ast_rtp_instance_new: No RTP engine was found. Do you have one loaded?
[Dec 14 14:55:08] NOTICE[2465][C-00000001]: chan_sip.c:26606 handle_request_invite: Failed to authenticate device "123963767" <sip:40@izzi.dynu.net>;tag=89D5MWumIIlO32lk2KAeLiUXXbU-7PEI

Oczywiscie próba załadowania modułu daje nam failed sad

Moduł rtp zainstalowany ale nie działa...

Próbowałem wyszukac rozwiązanie ale nie udało się.

Jestem skazany na LEDE ?
Moze masz jakiś pomysł... ?

58

Nic nie wiem o Asterisku. Nie używam, nie miałem potrzeby uruchomienia.

59 (edytowany przez onken 2019-12-14 16:12:37)

Wiem ze nie uzywasz smile

Ale moze zerknałbys w czeluścia sieci swoim fachowym okiem i moze Tobie sie cos uda znalezc na ten temat w kontekscie do Openwrt smile ?

Jedynie co znalalzem to odnosniki do typowych instalacji linuxowych sad

Przy probie zaladowania modulu mam:

OpenWrt*CLI> module load res_rtp_asterisk.so
Unable to load module res_rtp_asterisk.so
Command 'module load res_rtp_asterisk.so' failed.
[Dec 14 15:11:21] ERROR[3464]: loader.c:281 module_load_error: Error loading module 'res_rtp_asterisk.so': Error relocating /usr/lib/asterisk/modules/res_rtp_asterisk.so: ast_pjproject_caching_pool_init: symbol not found

60

res_rtp_asterisk.so zależy od czegoś czego nie masz, szuka ast_pjproject_caching_pool_init

Gógiel pokazuje że jest to w  res-pjproject

61

No własnie, udało sie znalezc kilka minut wcześniej, pomogło zainstalowanie "pjproject"

Dzięki też za poszukanie.

dokładnie zapuściłem asterisk16-pjsip    16.3.0-5    ~440.2 KB    PJSIP SIP stack

asterisk16-res-pjprojectdoinstalował się sam.

Choc nie uzywam przeciez pjsip tylko zwykłe SIP

W LEDE tego nie miałem zainstalowanego, ale wazne ze juz działa smile

Jak bedzie ten patch to dam od razu znać.

62

Cezary napisał/a:

Nie kompiluję się to z oscamem:

A plik reader-nagracak7.c podmieniles na ten z patcha?

63 (edytowany przez Cezary 2019-12-15 08:33:44)

No właśnie on się nie kompiluje.

EDIT: zmieniłem po swojemu, macie paczki w teście.

64

Dla testu odpaliłem sobie maszynę na VPS i Debian, i próbowałem skompilować z patchami, no i zonk:

reader-nagracak7.c: In function 'nagra3_card_init':
reader-nagracak7.c:512:83: error: 'struct s_reader' has no member named 'key60_length'
                                                                                   ^
reader-nagracak7.c:512:107: error: 'struct s_reader' has no member named 'exp60_length'
                                                                                                           ^
reader-nagracak7.c: In function 'nagra3_do_ecm':
reader-nagracak7.c:610:13: error: 'struct s_reader' has no member named 'cwekey_length'
   if(!reader->cwekey_length)
             ^
reader-nagracak7.c:615:33: error: 'struct s_reader' has no member named 'cwekey'
   des_ecb3_decrypt(_cwe0, reader->cwekey);
                                 ^
reader-nagracak7.c:616:33: error: 'struct s_reader' has no member named 'cwekey'
   des_ecb3_decrypt(_cwe1, reader->cwekey);
                                 ^
CC    reader-videoguard12.c
CC    oscam-hashtable.c
CC    reader-videoguard2.c
Makefile:421: recipe for target 'build/x86_64-linux-gnu/reader-nagracak7.o' failed
make[1]: *** [build/x86_64-linux-gnu/reader-nagracak7.o] Error 1
make[1]: *** Waiting for unfinished jobs....
CC    oscam-aes.c
CC    oscam-array.c
CC    oscam-cache.c
Makefile:373: recipe for target 'all' failed
make: *** [all] Error 2

Więc bardzo prosimy kolegę twórcę o poprawkę smile

65

Wywal tamto, weź tą łatkę: https://dl.eko.one.pl/projekty/oscam/

Pamiętaj że jak nakładasz na źródła do przez patch -p1.

66

Ok, ale to wiesz ze ja nie mam srodowiska do kompilacji pod WDR3600 i x86 na openwrt, tylko na PC smile

Mozeszm i prosze skompilowac dwa oscamy pod te srodowiska smile ?

67 (edytowany przez onken 2019-12-15 09:57:13)

oo, juz sa smile

tam juz jest zawarta najnowsza poprawka ? czy to ten starszy patch ?

68

Co do dałeś, najnowsza.

69

Super, działa smile dzięki

70 (edytowany przez onken 2019-12-15 12:15:34)

Apropos tego patcha od kolegi, ten plik reader-nagracak7.c trzeba chyba podmienić na tą wersję a w źródłach jest chyba inna i dlatego ten błąd wywala, z tego co kolega mi pisał.