Odp: Jaka żywotność dysków 2,5" w kieszeni USB podpiętych 24/7?
Właśnie nie chcesz tego ustawiać ![]()
Panowie, nie podajcie w paranoję. Zanim dysk padnie od tego (o ile to zrobi) to minie kilka lat i technologicznie się już zestarzeje.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaka żywotność dysków 2,5" w kieszeni USB podpiętych 24/7?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Właśnie nie chcesz tego ustawiać ![]()
Panowie, nie podajcie w paranoję. Zanim dysk padnie od tego (o ile to zrobi) to minie kilka lat i technologicznie się już zestarzeje.
A ja mam takie pytanie z trochu innej beczki....
Kupiłem na aukcji 2 kieszenie puste - jedną Verbatima usb 3.0 i Toshiby 2.0
W obu przypadkach na dysk 2,5'' i co zauważyłem obaj producenci projektują tak, że dysk leży naklejką do ziemi.
Czy to aby nie powinno być odwrotnie?
Żywotność dysku chyba jest większa jak pracuje naklejką do góry - a może nie ma to znaczenia?
W niektórych laptopach też jest do dołu naklejką.
To nie zmniejsza żywotności dysku?
Bardziej paskudne by było gdyby był na skos zamontowany, bo wtedy łożyska mogą się wyrobić. Ale zanim to by nastąpiło to i tak parę ładnych lat zapewne minie.
W ThinkPadach dyski z naklejkami do dołu pracują bezawaryjnie. Mam dwa egzemplarze które mają już blisko 10 lat i działają bez problemów. Lekki skos też nie szkodzi - na oryginalnych stacjach dokujących Thinkpady są delikatnie przechylone i też negatywnego wpływu nie widać mimo lat pracy na wielu komputerach. Dyski 2,5" są bardzo solidne (budowane z zapasem wytrzymałości) w porównaniu do 3,5".
Ok, bo zacząłem myśleć, że to ich celowe działanie taki montaż do góry nogami ;P
Bardzo ciekawy temat więc i ja podzielę się spostrzeżeniami.
Po pierwsze chodzi tu o dyski 2.5" talerzowe (HDD) bo dyski SSD to inna bajka.
Według mnie używanie dysku HDD w obudowie USB to bardzo kiepski pomysł ale nie ze względu na ilość parkowań głowicy tylko problemy z zasilaniem takiego dysku z portu USB routera czy innego urządzenia.
Przez ostatni rok miałem podłączony taki dysk w obudowie USB do Smart Android Box i ostatnio zaczęły się pojawiać problemy w czasie oglądania materiału wideo w rozdzielczościach FullHD - były albo zacinki, albo przerywało odtwarzanie albo nawet następował restart systemu Android.
Po sprawdzeniu dysku w MHDD okazało się iż ma dużo bad sektorów.
W ogóle to nie wiem po co ja tak używałem tego dysku skoro nawet czasami po podłączeniu dysku Android się restartował bo brakło prądu na rozruch talerzy.
To też może zależeć od modelu dysku bo podobny problem z zasilaniem miałem też niedawno z pendrive'em w OpenWrt i pomogła zmiana pendrive'a na kartę micro-SD w czytniku starego modemu USB E353Wu-1 - nie żre tyle prądu i od zmiany pena na kartę problemy się skończyły.
Oczywiście to zależy też od urządzenia do jakiego podłączamy dysk w obudowie USB czy pendrive'a. Niektóre urządzenia mają słabą wydajność prądową USB i często dyski nie chcą działać. Mam takiego starszego desktopa gdzie zawsze jest problem i nie pomagała wymiana zasilacza ATX na mocniejszy czy jakieś kable USB typu Y aby zasilać z dwóch portów USB jednocześnie - to jakaś ściema. Pomógł dopiero zasilacz 5V 2A podłączony do obudowy dysku (ta obudowa ma możliwość podłączenia zewnętrznego zasilacza).
Natomiast ten sam dysk w tej samej obudowie USB działa bez problemu bez żadnego dodatkowego zasilacza po podłączeniu do laptopa ThinkPad.
Wracając do dysków i parkowania głowicy to zależy od modelu i firmware. Miałem już kilka dysków HDD w laptopie i z niektórymi nic nie trzeba było robić bo nie parkują często głowicy ale są modele, które robią to dosłownie po kilku sekundach i to jest wkurzające bo są lagi w używaniu systemu - wtedy pomaga na to ustawienie APM 255 raz przy starcie systemu lub po wyjściu z hibernacji - ja w Windows używałem wtedy programu QuietHDD lub hdparm, które były dodane do autostartu i na starcie ustawiały co trzeba:
hdparm -B 255 hdaTeraz używam dysku SSD w tej samej obudowie USB w tym samym Android Smart Box i zobaczymy jak to się będzie sprawować np. za rok - bo po takim czasie zaczęły pojawiać się problemy na dysku talerzowym.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaka żywotność dysków 2,5" w kieszeni USB podpiętych 24/7?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc