Odp: ZTE MF286 zmiana FW
Obie moje sztuki mają czarny laminat i wszystko w ekranach. Ciekawe ile jest wersji hw.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Obie moje sztuki mają czarny laminat i wszystko w ekranach. Ciekawe ile jest wersji hw.
Ale w opisie jest napisane ,że zdjęcia są wersji 286A czyli QCA9563+QCA9885+QCA8337+MDM9230...
Koledze chodziło o sposób rozbierania, generalnie taki sam w wersji D.
Panowie mam pytanie z innej beczki. Czy wspomnianego tutaj 286D można włożyć do obudowy ip67 i umieścić na zewnątrz? Przetrwa pierwsze mrozy?
O ile nie dostanie się wilgoć to przetrwa, sam w sobie jak każdy sprzęt wydziela trochę ciepła.
Do tej pory miałem tak włożonego Huawei B715 (ten był przez dwie zimy) ,B818 (ten wiosnę i cale lato ) a teraz MC801A. I z żadnym problemów nie było. Oba po "spełnionej misji" wróciły do swoich oryginalnych obudów (do puszki wkładane były same PCB) I tak jak pisze Cezary ,dopóki jest zasilanie router wytwarza ciepło i nic się na PCB nie wykrapla.
Paradoksalnie większym wyzwaniem jest lato,jeśli puszka jest w słońcu.
MC801A ma w sobie dwa termometry ,wiec teraz będę miał więcej wiedzy
OT: tak swoją drogą to zrobił byś sobie jakiś czujnik np. na esp8266+DHT, miałbyś w puszce monitoring temperatury i wilgotność tanim kosztem.
Ale czasami lepiej nie wiedzieć
Jeśli już , to tu przydałoby się coś bardziej pewnego , co działa na punkt rosy ( czyli ,że faktycznie woda się zaczyna wykraplać ) , a nie takie czujniki ,które pokazują max 95% wilgotności ( a w 95% wilgotności to sprzęt może działać).
Generalnie wilgoci się nie boję , tylko właśnie temperatury latem.( bo puszka przyczepiona do komina z czarnego klinkieru, czarny dach też nie pomaga).
U Włochów są nowe wersje skryptów do set i get band:
https://mega.nz/file/2h9AxZLY#amYjaHUy3 … Sz2cH4AiXc
https://mega.nz/file/v4siWKaS#ZPpxg51f1 … _z3sqPYnsc
Panowie, wymiękłem na zdejmowaniu drugiej klapy w MF286D. Chodzi o ta klapę zo zakrywa LEDy. O ile pierwsza (ta od strony złacz antenowych) schodzi jak trzeba to druga ani drgnie a nie chce zdemolowac obudowy. Jakies pomysły? zdjęcia?
Jak już masz zdjęty ten panel od złączy to tam w plastiku masz cztery śruby. Wykręć je, przedni panel jest jest później na małych zatrzaskach i masz dostęp już do płyty.
Oczywiscie wykrecilem sruby ale ten drugi panel siedzi jak przyklejony. Od której strony zaczynac go podważać? Tak widzę, że on ma inaczej te zatrzalki niz pierwszy panel.
Macie jakies zdjecie drugiego panelu lub/i środkowego korpusu?
Musze to obczaic na fotach bo moze mam ciasne pasowanie po prostu.
BTW. Znalazłem tylko foty płyty MF286D
https://imgur.com/a/0wBoz01
Na około jest spasowany, jak pierwszy panel.
Oczywiscie wykrecilem sruby ale ten drugi panel siedzi jak przyklejony. Od której strony zaczynac go podważać? Tak widzę, że on ma inaczej te zatrzalki niz pierwszy panel.
Macie jakies zdjecie drugiego panelu lub/i środkowego korpusu?
Musze to obczaic na fotach bo moze mam ciasne pasowanie po prostu.BTW. Znalazłem tylko foty płyty MF286D
https://imgur.com/a/0wBoz01
Musisz delikatnie podważać dookoła ten biały plastik. Na fotkach widać zawiasy. Najlepiej nadaje się do tego zestaw plastikowych narzędzi do wymiany ekranu w telefonie lub kostka do gitary.
Ja to robiłem takim zestawem jak niżej. Jak uda Ci się odchylić zaczep w jednym miejscu to zablokuj go czymś, żeby się nie zatrzasnęło z powrotem i jedź po kolei następne.
supcia. sciagne fotki i obejrze zatrzalski pod lupą
Tak
Czy ma ktos na zbycie gołą płytę od MF286D? Jakis modem mpci znajde.
Chce przeprowadzic badania w temacie modyfikacji / usunięcia filtrów pasmowych z poszczególnych sekcji antenowych a nie chce rozgrzebać swojej nówki na gwarancji.
Na poczatek chcę zdemontowaz ich elementy, pomierzyc i zasymulowac jak dokładnie działają.
Wtedy dobiero wymyślę jak je zmodyfikowac lub sie nawet ich pozbyć. Bo w obecnej sytuacji przekładanie kabelków nie ma sensu jak one tną sygnał.
Kolejne kroki to będa próby załadowania softu TIM a potem podniesienie do ELISA
Ja właśnie uwaliłem router na siłę próbując załadować firmware ELISA na Playa.
Więc da się router wprowadzić w stan ,żeby coś mu przesłać.
Zatrzymuje się od razu na ubootcie. Także mam nadzieję ,że da się wgrać po kolei wszystkie mtd ,które zbackupowałem spowrotem do routera.
Probowałeś TIMa załadować? Jak coś to mam. U włochów znalazłem.
Tylko, że puki co masz jedynie uboota...
Nie próbowałem , bo nie zdążyłem. Wgląda na to ,że modem jest wykrywalny normalnie w laptopie , więc jemu nic się nie stało.
mam taki log:
smem ram ptable found: ver: 1 len: 3
DRAM: 256 MiB
machid : 0x8010001
NAND: ID = 9580f12c
Vendor = 2c
Device = f1
ONFI device found
SF: Detected GD25Q16 with page size 4 KiB, total 2 MiB
ipq_spi: page_size: 0x100, sector_size: 0x1000, size: 0x200000
130 MiB
*** Warning - bad CRC, using default environment
In: serial
Out: serial
Err: serial
machid: 8010001
flash_type: 0
Uaztemain: enter into !
ZTE_InitFotaFlashPara: nand_curr_device=0
zte_getHandOffState: read data=0xff from 0x0
Press ESC to abort autoboot in 0 seconds
Creating 1 MTD partitions on "nand0":
0x000001800000-0x000003500000 : "mtd=0"
UBI: attaching mtd2 to ubi0
UBI: physical eraseblock size: 131072 bytes (128 KiB)
UBI: logical eraseblock size: 126976 bytes
UBI: smallest flash I/O unit: 2048
UBI: VID header offset: 2048 (aligned 2048)
UBI: data offset: 4096
UBI error: ubi_read_volume_table: the layout volume was not found
UBI error: ubi_init: cannot attach mtd2
UBI error: ubi_init: UBI error: cannot initialize UBI, error -22
UBI init error 22
(IPQ40xx) #
jak porównywałem z dobrym startem , to tam jest:
zte_getHandOffState: read data=0x20 from 0x0 ( tutaj 0xff) , no i za chwilę zaczyna się UBI_error. Czy macie jakiś pomysł co zrobić na szybko , czy zacząć próbować przywracać wszystkie mtd ?
I tak nic z tego, bo szuka na ubifs partycji której nie ma. Więc nawet jak to zrobisz ręcznie to nie będzie tam danych.
No to niedobrze.... to co robić ?
w env są takie rzeczy , których na innym routerze nie ma:
bootargs=ubi.mtd=rootfs root=mtd:ubi_rootfs rootfstype=squashfs rootwait ubi.mtd=rootfs root=mtd:ubi_rootfs rootfstype=squashfs rootwait
fdt_high=0x87000000
fsbootargs=ubi.mtd=rootfs root=mtd:ubi_rootfs rootfstype=squashfs
mtddevname=fs
mtddevnum=0
mtdids=nand0=nand0
mtdparts=mtdparts=nand0:0x1d00000@0x1800000(fs),
partition=nand0,0
Może to na coś wpływać ?
Tak że uruchamia system z ubifs.
No ale na tym drugim też uruchamia z ubifs, bo chyba to za to odpowiada:
bootcmd=bootipq
To co robić teraz ?
Nic, nie działa to nie działa. Masz kopię partycji to przywróc je i tyle.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc