226

Odp: ZTE MF286 zmiana FW

no , you don't need that.
but i belive , that you did nand erase before  nand write .. ?
I you write mtd8 and mtd9 wrom TIM software , you should have tim fw. Do factory reset , and maybe clear brawser cache. You should see TIM logo on webpage. And login password is admin now....

227

Hi, I've managed to do it using a small modification/variation of your method you outlined. I have Hutchinson 3g branded (UK supplier) firmware but with all the Elisa firmware options.

228

Clean web browser cache or try in private mode

229 (edytowany przez MiG25 2021-11-28 18:55:00)

gandi69 napisał/a:

Hi, I've managed to do it using a small modification/variation of your method you outlined. I have Hutchinson 3g branded (UK supplier) firmware but with all the Elisa firmware options.

Better to upload tim , and then do the update with ZTE_Sales_Update_Framework.exe to Elisa. At least you will be able to get updates ( as the modem will change also to Elisa).
But if you hae Elisa , then password to web is the same as the password to wifi network. You can see the password via command:

nv show | grep ssid1_password

230

thanks I will try some more things out in the near future smile

231

BTW what is wrong with Hutchinson firmware ? Since on Elisa practiclly you will not get much more....
Fingers crossed for collegues ,to build a support for Openwrt smile

232

Im hoping for OpenWRT soon smile

The H3G version is very poor, a lot of options missing - no antenna instructions, band lock etc.

233

First post and in english but Google translate helping me to find this great info.

I am in the same position as @MiG25 after updating.

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
machid: 8010001
flash_type: 0
Uaztemain: enter into !
ZTE_InitFotaFlashPara: nand_curr_device=0
zte_getHandOffState: read data=0xff from 0x0
Press ESC to abort autoboot in 0 seconds
Creating 1 MTD partitions on "nand0":
0x000001800000-0x000003500000 : "mtd=0"
UBI: attaching mtd2 to ubi0
UBI: physical eraseblock size:   131072 bytes (128 KiB)
UBI: logical eraseblock size:    126976 bytes
UBI: smallest flash I/O unit:    2048
UBI: VID header offset:          2048 (aligned 2048)
UBI: data offset:                4096
UBI error: ubi_read_volume_table: the layout volume was not found
UBI error: ubi_init: cannot attach mtd2
UBI error: ubi_init: UBI error: cannot initialize UBI, error -22
UBI init error 22
(IPQ40xx) # In:    serial
Unknown command 'In:' - try 'help'
(IPQ40xx) #

I tried tor restore my mtd9 backup, which allows the unit to boot but no WEBUI or DHCP running.

Just wondering what else you did to get your unit recovered?

234

But after mtd9 restore there is still nothing ( like on your log) ? Or you miss only web and dhcp ? Web is mtd8 , with also you could restore.
What did you updating ?

235

Yea I updated with root_uImage which I did not know contained mtd8 and mtd9.

I have restored mtd8 and mtd9 from my original and all working again smile

236

I have now updated with the Elisa firmware and all new options are there which are hidden in the Hutchinson UK firmware.

I was using root_uImage file in /UPDATE/3.Download_Filen/ and that is the one that failed.

However I found another in /Bin/UPDATE/ which works, both are the same size but the CRCs are different.

237 (edytowany przez pawol 2021-12-07 15:54:03)

I find it is worth to remind and keep together 2 the most important packages:

TIM package without framework:
http://www.mediafire.com/file/3up8e19qd … 6.zip/file

Elisa package with framework:
https://mega.nz/file/vVwUkZCY#NM_XrNSVX … Pau2rpec9I

238

Leo-PL napisał/a:

A tak wracając do odpalenia na tym OpenWrt, próbował ktoś z Was zbudować na to telnetd czy innego dropbeara?
Chyba spróbuję polinkować statycznie któreś z tych. Coś czuję, że powinien zadziałać ten sam sploit na root shell co w innych ZTE, tyle tylko że z binarki odpalonej z pendrive. Grzebiąc po binarkach dostępnych w obrazie niespecjalnie widzę takie, które w łatwy sposób się do tego nadawały.

Udała się komuś ta sztuczka? O ile busybox można pobrać dla arm7l o tyle nie przyjmuje filtru który ma / (ani     %2F), więc nie można wywołać binarki z /tmp/usb_disk (nie mówiąc już o tym że całość te z nie może być za długa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

239

Wygląda na to, że rzeczywiście i2c expander sterowany jest z modemu. Na pewno AW9523B jest podłączony do pinów SMBUS złącza mpcie i procesor na stockowym sofcie nie dotyka tej magistrali.

Zostaje zatem ustalenie jak włączyć modem i praktycznie wszystkie niewiadome będą wyjaśnione.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

240

Masz go pod ręką? Sprawdź czy jest zasilanie na slocie minipcie. Jeżeli jest to sprawdź stan pinów PERST oraz W_DISABLE, bo może, tak pisałeś wcześniej, jest podłączone bezpośrednio pod GPIO lub pod jakiś układ i trzeba tym wysterować.

241 (edytowany przez Królik 2021-12-08 14:05:14)

Cezary napisał/a:

Masz go pod ręką? Sprawdź czy jest zasilanie na slocie minipcie. Jeżeli jest to sprawdź stan pinów PERST oraz W_DISABLE, bo może, tak pisałeś wcześniej, jest podłączone bezpośrednio pod GPIO lub pod jakiś układ i trzeba tym wysterować.

Sztuka, którą mam mocno rozebraną nie ma zasilania 1V5 a na pinach 3V3 ma 4V2. Reset i W_DISABLE 0V na OFW, także nawet nie wiem czy podłączone.

EDIT:
To pomiary na wyjętym modemie. Może być tak, że bez wykrycia karty nie steruje. hmm

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

242

Królik napisał/a:

Zostaje zatem ustalenie jak włączyć modem i praktycznie wszystkie niewiadome będą wyjaśnione.

Ale dlaczego myślisz ,że on jest wyłączony ?
Nie łączy się u Ciebie ? Nie zaświeca choćby czerwonej LED 3G/4G ?

243

MiG25 napisał/a:
Królik napisał/a:

Ale dlaczego myślisz ,że on jest wyłączony ?
Nie łączy się u Ciebie ? Nie zaświeca choćby czerwonej LED 3G/4G ?

Nie zgłasza się na usb.

244 (edytowany przez MiG25 2021-12-08 18:27:02)

Ok ,ale zanim ten modem się zgłosi na USB to dobre 15s trzeba po włączeniu zasilania... A diodę 3G/4G zapala ?

Może jak dajesz poszczególne GPIO za krótko czekasz smile

245

No nie.... Wsadzisz ten modem do adaptera to od razu jest widoczny ma magistrali usb.

246 (edytowany przez MiG25 2021-12-08 18:54:35)

No tak . Właśnie specjalnie wyjąłem modem , włożyłem do adaptera USB-mpcie , włożyłem do lapka z windowsem i dopiero po odliczeniu do 15 pojawił się dzwięk .
Tyle samo zajmuje zapalenie leda 3G/4G , obojętnie czy na czerwono , czy na niebiesko.
Stąd wniosek , że na mpcie po włączeniu zasilania napięcie jest od razu.
EDIT:No i openwrt również po ok 15s od włożenia modem dopiero się pojawia w logread....

247

Ok, dobra - po włączeniu zasilania.

248

Jestem zainteresowany zakupem ZTE MF286D i tak szukam i na necie są chyba starsze wersje bo na ich www https://ztedevices.com/pl-pl/mf286d/ na foto widzę nową ikonę bateria czy to oznacza ze to jakaś nowa wersja gdzie po włożeniu baterii będzie działać jak mobilny router ??

Jaka jest różnica w wydajności elektronice pomiędzy tymi wersjami ma ktoś jakąś wiedzę ?

249

Zwykłe mf286 ma miejsce na baterie i nawet ona działa (mam taki "oryginalny", nie brandowany w pracy). W mf286d bateria nie jest obsługiwana, są egzemplarze które mają miejsce na baterię ale w środku nie ma złącz i elektroniki oraz jest wklejony napis typu "bateria nie jest już obsługiwana" czy coś w ten deseń.

Więc mf286d nie będzie działał jako mobilny, chyba że sam zapniesz sobie 12v powerbanka.

250 (edytowany przez MiG25 2021-12-09 09:56:25)

Zdjęcie może być poglądowe smile
Faktycznie pierwsze wersje mf286 ( bez żadnej literki ) miały standardowo baterię , mf286a miały już tylko elektronikę to niej , a sama bateria była "opcjonalna" ,to były routery cat.6.
Nowsze już tej baterii nie miały.
Jeśli znajdziesz mf286d z baterią , to się pochwal (tylko taki co faktycznie ma obsługę baterii, bo są też takie co mają klapkę na baterię , a po jej otwarciu naklejka ,że brak obsługi baterii , tak jak Cezary pisze)., bo te wszystkie sprzedawana używki z Nordic są bez , a także Play tez sprzedaje bez.
I płyty PCB są identyczne , miejsce na tą diodę baterii jest , ale jest nie wlutowana , jakieś miejsce na elektronikę do baterii też jest , ale jej brak.