Odp: [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Zwiększ czas oczekiwania?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Strony Poprzednia 1 … 27 28 29 30 31 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zwiększ czas oczekiwania?
tylko muszę doczytać gdzie się zwiększa ten czas ![]()
jeszcze się zastanawiam czy może mieć wpływ że na karcie mam system plików ext2, a może spróbować z ext4 ??
/lib/preinit/00_...
System plików nie ma nic wspólnego z wykrywaniem dysków i partycji w sumie.
zmieniełem czas z 20 na 40 i nic to nie dało
Jeszcze mam jeden pomysł, żeby w konfiguracji bez exroota po włączeniu, dodać polecenie które zrestartuje router powiedzmy po 5 minutach. Wydaje mi się, że da się to zrobić w Cronie, wieczorem pokombinuje.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#ur … zopnieniem
Dodałe w /etc/rc.local przy konfiguracji linie:
(sleep 20; reboot) &
i teraz router po pierwszym wlączeniu restartuje się i po restarcie jest już uruchomiony exroot, czyli jest tak jak chcę, tylko jest jedno ale:
przez to że dałem 20s nie mogę teraz nic zmienić w konfiguracji bez exroot bo router się restatruje co te 20s i nie mogę zdążyć cokolwiek zrobić w putty, jest jakiś sposó na zwiększenie tego czasu w tej sytuacji ?
Możesz zalogować się przez ssh i ubić to co siedzi w tle.
Ale to gdy mam exroota czy bez niego ?
Jak wystartuje z extroota to nie ma tego skryptu, bo zrobiłeś go we flash, prawda?
No tak, tylko w te 20s to ja ledwo adres dosteje od routera, nie mówiąc już o wpisaniu loginu i hasła, a co dopiero wpisywanie komend.
Ale co tam chcesz wpisywać niby? Sam chciałeś żeby router bez exroota sam się zrestartował żeby mógł z extrootem wystartować. Więc jaki login, jaki hasła i jakie wpisywanie w ogóle? Tak zrobiłeś to tak działa.
No tak, tylko chciałem exroota zrobić na większej karcie pamięci, narazie tylko testowałem na 1GB, a bez dostania się do flasha nie zrobie tego.
A mając uruchomiony roter z exrootem można jeszcze raz od nowa zainstalować openwrt ?
Możesz uruchomić w failsafe, zrobić mount_root i możesz edytować cały filesystem.
No własnie o coś takiego mi chodziło, gdzieś rzuciło mi się w oczy filsafe, ale nie doczytałem o co z tym za bardzo chodzi, zmieniłem ten czas na 60s, nie dużo dłużej a zawsze mogę na szybko zmienić cos we flashu.
Troche potrułem, ale dopiero od paru dni siedze na openwrt i nie wiele jeszcze wiem, kiedyś miałem troche doczynienia z linuksem i sobie powoli polecenia przypominam.
Wielkie dzięki za pomoc
Czy extroot na karcie pamięci w modemie zadziała z modemami
a) ZTE MF669
b) Huawei E3276 ?
Jak modemy uda Ci się przełączyć na stałe to czemu nie.
Zainstalować opkg i używać opkg zamiast gpkg w gargoyle. Patrz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73553#p73553
I tym zapchałeś już flasha. Zrób firstboota i jeżeli koniecznie chcesz zrezygnować z usb-modeswitch to raczej wywal plik z /etc/hotplug.d/usb po prostu, nie będzie się odpalał przy znalezieniu urządzenia.
rm /etc/hotplug.d/usb/20-modeswitch
1. Wyedytować plik. Edytor ma nazwę vi a jego opis jest na eko.one.pl. Musisz go poznać, przyda Ci się.
2. echo "extroot_settle_time="\30\"" > /lib/preinit/00_extroot.conf
Na routerze to wszystko się robi.
Na e173 działał extroot bez problemu. Możesz jeszcze mojego sposobu jaki dla E3131 zrobiłem: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=65180#p65180
Trochę za późno te logu już są. Na samym początku zobacz po starcie.
Możesz sobie logi skierować do pliku (np. /tmp/logi.txt), przynajmniej zostaną na później aż do restartu.
Strony Poprzednia 1 … 27 28 29 30 31 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc