Odp: Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Cześć. Mam mały problem. Namieszałem z oprogramowaniem i teraz router ciągle się resetuje. Jest jakaś szansa na odratowanie? Jak teraz połączyć się z routerem? Z góry dziękuję za pomoc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć. Mam mały problem. Namieszałem z oprogramowaniem i teraz router ciągle się resetuje. Jest jakaś szansa na odratowanie? Jak teraz połączyć się z routerem? Z góry dziękuję za pomoc.
sprawdzałeś to co pisałem w poprzednim poście ?
podłączasz PC<>router do LAN
wybierasz swój interface sieciowy
nmrpflash -L
pobierasz factory z openwrt lub fw ze strony producenta
uruchamiasz
nmrpflash -i eth0 -f EX2700-V1.0.1.8.img
restartujesz router (off/on)
po chwili leci download i jakieś 240 tików "Keep Alive" w czasie którego wgrywa sie FW (nie wyłączać
)
sukces.
Oczywiście nie, nikt nie czyta ![]()
Miałem kiedyś podobną sytuację na początku tego wątku i swój egzemplarz zwróciłem na reklamacji ![]()
Może Ty go właśnie dostałeś.... hihihi
A tak na poważnie, spróbuj przywrócić oprogramowanie tak jak kolega napisał.
Szkopuł w tym aby "wstrzelić się" z włączeniem routera.
odpalamy apke na włączonym i podłaczonym routerze, musi być coś wpięte inaczej od razu się zamknie.
po czym restartujemy router. Działa za każdym razem. Ponoć da się też to zrobić po wifi - ale nie sprawdzałem.
Cezary, mam pytanko jak włączyć na R6220 w Gargoyle opcję Software flow offloading i hardware flow offloading?
Luci niestety mi nie odpowiada ze względu na mnogość opcji, czy jest opcja odpalić to w Gargoylu? Mam neta 1000/1000 a max wyciąga mi 100/300 na wifi ac, a na lanie 300/450
uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading='1'
uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw='1'
uci commit firewallDzięki Zuzia, po lanie mam już max a wifi ac dalej kuleje 130/300 teraz uzyskuje, jest jakiś sposób na to żeby chociaż 300/300 było ![]()
A wifi zależy do 15tys czynników. Od jakości klienta, poprzez zakłócenia a na ustawieniu anten skończywszy. Nie ma uniwersalnego panaceum na to, więc kombinuj z ustawieniami, z antenami itd.
Mi osobiście z kartą Intel AX200 czyli chyba najnowsze co można dostać udało się maksymalnie 260/200 przy łączu 300/300 po włączeniu flow offloadingu na najnowszym buildzie z LuCi od Cezarego.
Odległość od routera jakieś 2 metry z jedną ścianą.
Ogólnie z wifi na prawdę nic nie wiadomo, wcześniej miałem modem z UPC i np. telefon (OnePlus 6T) spokojnie wyciągał 300 downloadu a teraz mimo że komputer wyciąga na r6220 260mbs to telefon tylko ok. 200.
u siebie też więcej jak 230Mbps nie widziałem.
ale to i tak 2x lepiej niż na wszystkich wielo-antenkowych Nkach które miałem wcześniej ![]()
podłączasz PC<>router do LAN
wybierasz swój interface sieciowy
nmrpflash -L
uruchamiasz
nmrpflash -i eth0 -f EX2700-V1.0.1.8.imgrestartujesz router (off/on)
po chwili leci download i jakieś 240 tików "Keep Alive" w czasie którego wgrywa sie FW (nie wyłączać
)
sukces.
Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. ???? Wszystko poszło gładko. ????
sukces.
a czym się różni kernel image od root image ?? czy da się któryś wgrać bezpośrenio poprzez soft netgara ?? kiedy planowany jest jakiś nowy soft , warto czekać czy wrzucać to co jest ?
PZD i Thx!
Kernel to kernel linuksowy, root to system plików ze wszystkimi programami. Żaden nie da się wgrać przez soft netgera, do tego potrzebujesz obrazu "factory" - jest w te chwili na stronie openwrt. Zawsze jest planowany nowy soft, wrzucaj to co jest.
Cześć, mam pytanie bo wgrałem SNAPSHOT z 15 września (LuCI OpenWrt 19.07-SNAPSHOT) do R6220 i nie ma Wireless w menu Luci. Na stabilnych wersjach 18.06.4 Wireless w menu Luci jest.
Drivery w obrazie są, wpad też. Musisz mieć. Wykrywa wifi w logach podczas startu?
Drivery w obrazie są, wpad też. Musisz mieć. Wykrywa wifi w logach podczas startu?
W najbliższych dniach potestuję jeszcze raz LuCI OpenWrt 19.07-SNAPSHOT, wgram czysty openWRT, dogram Luci i zobaczę czy działa.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy WiFi ac (5GHz) w Netgear R6220 działa Wam, na jakiejś wersji driverów, w tym samym czasie jako client i jako master (czyli jako repeater 5GHz)? U mnie WiFi N (2.4GHz) działa bez problemów w jednym czasie jako client i master a WiFi ac przy takim ustawieniu przestaje działać. Jakie macie doświadczenie w tej kwestii?
Dzień dobry 4All.
Coś mi się na starość we łbie pomieszało i zapragnąłem popatrzeć na świat przez OpenWrt. Czytając po cichaczu, zamówiłem R6220 - żeby straty były zminimalizowane, ale już widzę, że chyba o parę lat za późno na to patrzę.. Reasumując - czy Factory - jest to sposób wgrania na zasadzie, że z poziomu Netgear ładuję plik - coś na wzór instalacji nowszej wersji? Z tym nie będę miał problemu, ale z "pisanie z łapy" to już pewnie tak, aczkolwiek, w mojej epoce ZX Spectrum czy Commodera, nie takie cuda się robiło..
:) To jak z tym Factory?? dodaj plik - instaluj - i baw się?? Pozdrawiam!
Tak, dokładnie tak. Po prostu robisz aktualizację firmware, tak po prostu z gui netgeara.
Już Was lubię
Wyczytałem, że trzeba poczekać, bo obecne factory jest "nie halo" - prawda czy fałsz? Można śmiało ładować, czy faktycznie odczekać? Od jakiegoś czasu pracowałem na Fritzboxach - tam działa - wszystko stabilnie, ale.. możliwości nie te ![]()
Gdzie tak wyczytałeś? - to nie jest prawda.
Chyba że źle zinterpretowałeś słowo pisane - obraz factory dostępny jest obecnie tylko dla wydania 19.07-snapshot którego jeszcze oficjalnie nie ma i cały czas jest w nim coś zmieniane.
Obecnie jest na openwrt: http://downloads.openwrt.org/releases/1 … ps/mt7621/
a kiedy będzie wersja tutaj do pobrania ?
Pytam, bo z powyższych postów, wynika, że są problemy z instalacją ;/
aktualnie mam TP-Link TL-WR1043ND v1 (z gargoyle), w którym już wifi siada, chyba ze starości ....
i z tego co czytam poniższe trzy znalazłem, jako godnych następców:
znalazłem trzy routery:
TP-Link Archer C7 https://www.x-kom.pl/p/173726-router-tp … lband.html - 265zł - jest plik faktory ;D
Netgear R6220 https://www.x-kom.pl/p/241838-router-ne … gabit.html - 259zł - brak pliku faktory ;/
ASUS RT-AC58U https://www.x-kom.pl/p/241838-router-ne … gabit.html - 329zł - jest plik faktory ;D
cena 88zł aktualnie na alle.... za używkę, raczej wyjaśnia sprawę.
ALE:
brak faktory, boje się, że wyłożę się na instalacji i problemami poprzedników.
więc nie wiem, czy kupować netgear czy któryś z pozostałej trójki ;/
PS: Panie Cezary, czy jest szansa na faktory ? ;] w jakim czasie ?
Jak zrobię następny build ![]()
Przecież masz factory na openwrt. Możesz normalnie zainstalować, a później zrobić sysupgrade do mojego buildu jak masz ochotę.
Jak zrobię następny build
Przecież masz factory na openwrt. Możesz normalnie zainstalować, a później zrobić sysupgrade do mojego buildu jak masz ochotę.
Czyli:
z poziomu oryginalengo softu routera,
instaluję faktory z http://downloads.openwrt.org/releases/1 … ps/mt7621/ plik: r6220-squashfs-factory.img
a póżniej instaluję przez ssh z lini komed ?
z http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openwr … ps/mt7621/ plik: gargoyle-1.11.0.4-ramips-mt7621-r6220-squashfs-sysupgrade.tar
tak ?
Robisz sysupgrade bez zachowania konfiguracji podanym plikiem, czy to z luci czy to z konsoli przy pomocy sysupgrade.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc