626

Odp: Netgear R6220 instalacje OpenWrt

Panowie,

mam używanego Netgear'a R6220 z oryginalnym oprogramowaniem (zastąpiłem go AX3000T).

Postanowiłem nim "doświetlić" dom ale już z OpenWRT (Luci) roboty Cezarego.

Czy mogę wgrać tego OWRT poprzez funkcję aktualizacji oryginalnego oprogramowania?

Oczywiście najpierw .factory a następnie .sysupgrade.
Nie jestem zainteresowany zwiększaniem flash.

627

Nie i nie. Wgrywasz przez https://github.com/jclehner/nmrpflash i nie musisz poprawiać sysupgrade jeszcze raz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

628

Nie no chyba da się wgrać factory bezpośrednio z aktualizacji orginalnego fw ( oczywiście tym bez mtdconcat) ....

629

Cezary napisał/a:

Przeportowali na 19.07 budowę obrazu "factory", który będzie pozwalał na wgranie openwrt tak po prostu z poziomu gui netgeara. Będzie od następnego wydania.

Cezary, coś się zmieniło? Jednak ta metoda niesie jakieś błędy?

630

Nie pamiętam już kiedy wgrywałem przez gui. Zawsze przez tftp jadę.

631

Postawiłem LUCI drogą zwykłej aktualizacji oryginalnego fw - miałem fuksa i działa.

Mam problem następujący: ten Netgear działa jako ap (doswietlam dom), włączyłem i ustawiłem harmonogram wifi i .... ten harmonogram nie działa tj. wifi jest ciągle czynne.
Co może być przyczyną?

632

Harmonogram w ogóle sprawdzał co minutę co ma zrobić czy po prostu czeka na czas i coś zrobi? Bo nie pamiętam jak się zachowuje.

Albo czasu nie masz ustawionego

633 (edytowany przez darekkkk 2024-11-28 18:54:34)

Czas jest ustawiony, wifi ma się włączyć o 6.00 a wyłączyć o 23.00. mimo tego po 23.00 działa nadal.

W identyczny sposób skonfigurowałem w ax3000t i tam działa znakomicie.

Edit: hm, teraz ponownie spojrzałem na czas w routerze i rzeczywiście był przestawiony. A więc dam mu trochę czasu na subordynację.
Tymczasem dziękuję.

634

Ma ktoś jeszcze problem z flipowaniem portu na tym sprzęcie?.

Problem występuje tylko na wersjach snapshoot oraz najnowszej 25.12 rc. Na wersji 24.10 i wcześniejszych wszystko działa ok.

Na forum OpenWrt mnie zlali bo twierdzą że kabel uszkodzony, a o dziwo na < 24.10 wszystko działa od miesięcy bez problemu. Zero błędów na porcie itp.

Przewód na 90% raczej dobry, leży w ścianie nieruszany od lat, 40 metrów do tego markowy a nie jakieś gówno z Allegro.

635

Na 24.10 i wcześniejszych też tak sie czasami działo.