Odp: Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Używa się nmrpflash do tego netgeara (zresztą do niektórych innych też można)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Używa się nmrpflash do tego netgeara (zresztą do niektórych innych też można)
Cezary, ktoś zapytał Cię w tym wątku o różnice pomiędzy Gargoyle, a "zwykłym" openWrt, który lepszy. Odpowiedziałeś wówczas, że "to zależy".
Zależy od czego? Jeśli ktoś, tak jak np. ja, chciałby mieć stabilny, bezpieczny system na swoim ruterze z takimi funkcjami jak:
- vpn
- samba, ftp
- serwer wydruku
- multiwan (np. backup'owe łącze 4G)
- vlan'y (np. wifi dla gości)
Żeby całość była też zoptymalizowana pod kątem wydajności przepustowości sieci, to które byś polecił? W którym można te funkcjonalności "wyklikać"? Twoje obrazy mają sporo dodatków, z których pewnie i tak na początku nie będę w 100% korzystał - można odinstalować, tym samym odciążyć ruter i go przyspieszyć.
Mam nadzieję, że dość precyzyjnie określiłem, co chciałbym uzyskać - czy na tej podstawie (w tym konkretnym przypadku) jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie co lepsze - czy openWrt czy Gargoyle (w sumie to też openWrt..)?
Gargoyle nie ma niektórych rzeczy w gui, więc musisz robić to z konsoli. Z kolei w luci nie ma takich kreatorów i gotowców, musisz wyklikać wszystko osobiście. Więc "to zależy" co lubisz.
Ja bym w ogóle gui nie używał do tego.
https://www.aliexpress.com/item/4000594720396.html
No więc sprawa z kartą MPCIE SATA wygląda następująco. Normalnie adresy na pci wyglądają tak:
pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0 - MEDIATEK Corp. MT7662E 802.11ac PCI Express Wireless Network Adapter (5GHz)
pci0000:00/0000:00:01.0/0000:02:00.0 - MEDIATEK Corp. Device 7603 (2.4GHz)Po dodaniu karty dostaje ona adres radia 2.4GHz, a te dostaje następny adres:
pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0 - MEDIATEK Corp. MT7662E 802.11ac PCI Express Wireless Network Adapter (5GHz)
pci0000:00/0000:00:01.0/0000:02:00.0 - SATA controller: ASMedia Technology Inc. ASM1062 Serial ATA Controller (rev 02)
pci0000:00/0000:00:02.0/0000:03:00.0 - MEDIATEK Corp. Device 7603 (2.4GHz)Przez co radio 2.4GHz przestaje pracować bo jego konfiguracja w /etc/config/wireless jest niepoprawna.
Tzn system próbuje używać karty SATA w roli wifi, a radio 2.4GHz dostaje nowy wpis jako "radio2" i jest nieskonfigurowane.
Wystarczy usunąć nowy wpis z "radio2" z /etc/config/wireless, a dla "radio1" zmienić adres pci na poprawny.
Po restarcie system już nie tworzy nowego radia.
Nie pamiętam czy instalowałem jakieś paczki do osbługi SATA, wiem że instalowałem sporo narzędzi do obsługi dysków.
Tak czy siak karta działa od strzała. Dysk jest widziany normalnie pod /dev/sda tak jak poprzednio na adapterze USB, działa hotplug itd.
Test na adapterze USB2.0-SATA, dysk 2.5" 5400rpm:
hdparm -tT /dev/sda1
/dev/sda1:
Timing cached reads: 268 MB in 2.01 seconds = 133.43 MB/sec
Timing buffered disk reads: 112 MB in 3.05 seconds = 36.73 MB/secTest na karcie MPCIE-SATA, dysk 2.5" 5400rpm:
hdparm -tT /dev/sdb1
/dev/sdb1:
Timing cached reads: 284 MB in 2.01 seconds = 141.15 MB/sec
Timing buffered disk reads: 228 MB in 3.00 seconds = 75.95 MB/secTest na karcie MPCIE-SATA, dysk 3.5" 7200rpm:
hdparm -tT /dev/sda1
/dev/sda1:
Timing cached reads: 272 MB in 2.01 seconds = 135.48 MB/sec
Timing buffered disk reads: 280 MB in 3.01 seconds = 92.98 MB/secWydaje mi się że te dyski powinny trochę więcej wyciągać, ale i tak jest tyle, że router nie da rady tego przez sieć przepchać.
Apropo, jutro spróbuję kopiowania jakiegoś pliku między dyskami i kopiowania po sieci, tylko wpierw ten 3.5 muszę na ext4 zrobić.
https://i.imgur.com/9C1ImhH.jpg
Aha, tak dodałem dwa złącza zasilające sata. 12V i 5V z przetwornicy dla gniazda USB.
Działa, ale trzeba pamiętać o ograniczonym prądzie na linii 5V i o tym że napięcie na niej pojawia się dopiero po jakimś czasie po uruchomieniu routera, ale ani dyskom ani adapterowi SATA widać to nie przeszkadza. Niektóre dyski wymagają napięcia 3V3 do prawidłowej pracy, możliwe że ten mój 3.5" potrzebuje bo nie chce przejść w uśpienie tylko kręci jak głupi, nie wiem, 2.5" dosyć szybko się zatrzymuje jak nie jest już potrzebny.
cytując klasyka za którego mam nadzieję sie nie obrazisz
https://www.youtube.com/watch?v=wV2mfoBRWJk
natchnąłeś mnie do zmodyfikowania kilku sztuk posiadanych przeze mnie ale szukam po portalach aukcyjnych i nie mogę znaleźć rozwiązania które by mnie interesowało może tobie sie gdzieś rzuciło w oczy.
Najrozsądniejszym dla mnie byłoby wsadzenie tam adaptera na m.2 ALE
1) nie mogę znaleźć adaptera
2) pytanie czy nie wysiądzie wtedy usb.
Mimo wszystko ogromny szacunek za wykonaną pracę i poświęcony czas
Co ma z tym wspólnego usb?@man wykorzystał usb stworzenia zasilania dysku, ty chcesz tam włożyć m.2 więc zakładam że nie z portami SATA tylko dla zwykłej karty wifi. Bo modemu tam nie wsadzisz chyba że doprowadzisz ręcznie sygnały z usb.
chodzi o dysk m.2
W tym złączu nie masz sygnałów od sata, jest zwykłe pci x1.
faktycznie ten problem pominąłem ![]()
stosując rozwiązanie z w/w adapterem do sata wbudowane usb pozostaje w pełni funkcjonalne?
fajnie, ale żeby on miał 2c i 256MB ramu chociaż... teoretycznie m.s nvme by szło w tym odpalić jak openwrt wspiera nvme ssd.
masz możliwość sprawdzenia ssd sata3 ?
@batorencjusz: Takie OT: a nie możesz kupić płytki która po prostu to już ma? Np. zbtlinka... Czy po taniości znów chodzi?
@Cezary bardziej chodzi o sztukę dla sztuki, nazwijmy to hobby.
Mam pod ręką
https://www.elmark.com.pl/pl/sklep/adva … imb-215-b1
ale bardziej mnie interesuję/zadowala dłubanie w sprzęcie i szukanie potencjalnych możliwości rozbudowy funkcjonalności niż złożenie czegoś raz i cieszenie się że działą
masz możliwość sprawdzenia ssd sata3 ?
Myślę że nie ma sensu. Pobawiłem się z tym trochę dzisiaj. W końcu miałem motywację żeby uruchomić te wredne vsftpd ![]()
Testy na pliku 4.5GB, obydwa dyski w routerze EXT4.
Kopiowanie pliku pomiędzy dyskami - 35MB/s
Pobieranie pliku przez przeglądarkę i uhttpd - 15MB/s
Kopiowanie pliku na komputer przez sambę 3.6 - 40-45MB/s
Kopiowanie pliku na komputer przez ftp (vsftpd) - 60-65MB/s, wysyłanie - 25MB/s
W każdym przypadku "htop" pokazywał niemal pełne użycie cpu.
W niektórych próbach transfer się potrafił przyciąć, ale to chyba coś z dyskami, bo jak np. ftp spadał do 50MB/s to użycie cpu było na poziomie poniżej 40%. Nic tam więcej nie chodziło, router nie obsługiwał żadnego innego ruchu, transmission zatrzymany, minidlna sporadycznie wskakiwał na 10%.
Żeby wyeliminować ograniczoną prędkość zapisu na dysk w laptopie, robiłem też próby z ramdyskiem - na jedno wyszło.
Prędkości całkiem zacne, szkoda że samba nie wyciąga tyle ile ftp, choć i tak jest fajnie. A może da się coś z tym zrobić?
Teoretyzując - ksmbd może być szybsze, jak w ogóle zadziała.
Hej wszystkim, bawie się w kompilację obrazu, wszystko działa jak należy, potrzebuję tylko żeby mnie ktoś poprowadził do miejsca docelowego, w którym obadam rozkład partycji, gdzie mogę to edytować. Szukałem w profilach, ale jakoś nie znalazłem w tych plikach nic co by wskazywało na to, że to tam jest. Pomoże ktoś?
dogrzebałem się tutaj: ../openwrt-imagebuild~/ramips/dts/mt7621_netgear_r6220.dts
tylko nie wiem czy jak kompuliję obraz podając profil "netgear_r6220" to czy brana jest pod uwagę akurat ta wersja dts z tej ścieżki..
To ten plik. Ale generalnie ty niekompilujesz obrazu tylko składasz go imagebuilderem, a to nie to samo.
przepraszam, myślałem w tej kategori, będę uważał na słowa.
To ten plik. Ale generalnie ty niekompilujesz obrazu tylko składasz go imagebuilderem, a to nie to samo.
Które wygenerowane pliki powinienem wgrać, mam dostep do routera przez uart i ssh.
P.S modyfikuję rozkład pratycji. (czy powinienem zwrócić na coś szczególna uwagę?)
Ten z sysupgrade w nazwie.
Czy się adresy zgadzają. I zrobić wcześniej kopię partycji factory
Teoretyzując - ksmbd może być szybsze, jak w ogóle zadziała.
W repo 19.07 nie ma paczki kmod-fs-ksmbd potrzebnej dla ksmbd, jest za to pod inną nazwą - kmod-fs-smbd. Jakiś tam konflikt jak zmieniali nazwę z smbd na ksmbd. Dopiero w 19.07.1 jest tak jak powinno być. Może jeszcze z tym powalczę.
Jako że w końcu mam wolne usb to zrobiłem extroot i wypróbowałem samba4, jest tak jak się spodziewałem - gorzej. I to sporo. 25MB/s odczyt i 10MB/s zapis. Nawet nie ma co porównywać, przy samba3.6 było 45MB/s odczyt i 20MB/s zapis.
Zależy w którym repo - ten pakiet zmieniał nazwę trzy razy, więc zależy.
Paczka kmod-fs-ksmbd jest dostępna dla 4.14.167 i wyższych, a ja miałem builda z 4.14.162. Wrzuciłem więc sysupgrade 4.14.171, a potem próbowałem przywrócić całą partycję z paczkami i ustawieniami. Chyba zrobiłem coś źle bo po tej operacji router padł na ryj, failsafe nie działa, właśnie dostałem się przez uart...
Nie wiem co zrobiłem źle, czyżby mtd3 to nie ta partycja którą miałem zbackupować i przywrócić? Przyznam bez bicia że nie robiłem kopii w trybie failsafe z lenistwa. Ale wykonałem dwie kopie, jedną przez ssh a drugą z luci, porównałem, identyczne pliki.
Przecież jak przywróciłeś całą partycję to tak naprawdę znów nadpisałeś system.
W takim razie źle zrozumiałem instrukcje stąd: https://eko.one.pl/?p=openwrt-backup
Sądziłem że to tylko przywróci to co sam doinstalowałem i ustawiłem, a cały upgrade pójdzie w rom.
Router przywróciłem do życia przy pomocy NMRPFLASH, okazało się że uart nie był do niczego potrzebny. Również narzędzie do ratowania od netgear'a okazało się bezużyteczne.
Powiedz czy mogę jakoś otworzyć te obrazy partycji mtd3 żeby wyciągnąć z nich pliki? Zarżnę się ustawiając to wszystko od nowa...
Tamten backup nie dotyczy partycji z ubifs. Zależy co backupowałeś - jeżeli ten ubifs to są skrypty do rozpakowania tego - poszukaj na githube.
Zapomniałem że mam przecież pendrive z extroot. Będę kombinował w tym kierunku.
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc