51

Odp: UPC Wi-Free, Eduroam - wsparcie dla najpopularniejszych routerów

Wybrałem wi-free z najlepszym sygnałem na kanale 6 i wstawiłem jej BSSID w konfiguracji interfejsu i wi-free trzyma się tego nadawcy. Zobaczymy jak podziała w dłuższej perspektywie. Sieci wi-free mam w zależności od pory dnia 6-8, chyba niektórzy sąsiedzi wyłączają modemoroutery na noc.

Pozostała jeszcze kwestia zalogowania się do E3272.

52 (edytowany przez Zuzia 2020-08-21 00:43:35)

leonben napisał/a:

Pozostała jeszcze kwestia zalogowania się do E3272.

Trzeba zmienić IP LAN w /etc/config/network na:

option ipaddr '192.168.2.1'

Oraz w  /etc/config/uhttpd na:

option listen_http '192.168.2.1:80'

Restart routera. Będzie zgłaszał się pod adresem 192.168.2.1 nie kolidując z modemem na 192.168.1.1.

Zaznaczam, że sieć UPC Wi-Free jest priorytetowa (takie jest założenie) więc, kiedy ona działa włożenie modemu nie przełączy na jego sieć. Trzeba wcześniej  wyłączyć Wi-Free albo zmienić sobie konfigurację pod swoje potrzeby.

53

Do DWR-116 Rev. A2 wrzuciłem lede-ramips-mt7620-dwr-116-a-squashfs-factory.
Po restarcie zmieniłem hasło do logowana i przeszedłem do konfiguracji. Zmieniłem SSID AP z dlink na swoją nazwę i hasło, ustawiłem tożsamość i hasło do UPC Wi-Free i odklikałem włącz. Niestety w gui Sieć>Przegląd sieci bezprzewodowych mam "Sieć bezprzewodowa jest wyłączona lub niepołączona".
Nie widzę też opcji dla AP z siecią na 2.4 a nie 5 Ghz. Można to jakoś podmienić?
Czy oprogramowanie routera odświeża skanowanie sieci UPC i wybiera najmocniejszy sygnał?
Natomiast po podłączeniu na kablu routera z komputerem z Windows 10 Ethernet jest z opisem "NC+ Internet 4G LTE 450E". Czy ten identyfikator jest na stałe przypisany do urządzenia?

54

Przecież dwr-116 nie ma radia 5GHz, wiięc jak chciałeś widzieć sieć 5GHz?

To co widzisz na komputerze to nie jest sieć z tego dwr-116.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

55

Cezary: jest tak jak piszesz. Jeden problem z głowy.

Przegląd sieci wygląda tak https://drive.google.com/file/d/1cMXpjU … p=sharing. Na razie próbuję przyswoić ten cały panel konfiguracyjny LEDE, bo opcji jest naprawdę sporo ale nie mam pojęcia czemu to nie działa smile

56

A ja mam jedną radę - nie używaj luci. Sprawdź z konsoli co i jak.

57 (edytowany przez Zuzia 2020-08-25 16:28:43)

Jak ma działać jak na zrzucie widać niezatwierdzone zmiany... Zresetuj do ustawień domyślnych, wpisz login i hasło do UPC Wi-Free, zatwierdź, włącz tę sieć. Prościej już się nie da.

58

aa83 napisał/a:

Czy oprogramowanie routera odświeża skanowanie sieci UPC i wybiera najmocniejszy sygnał?

Otóż nie. Albo nie umiem tego zrobić. Łączy z pierwszym hotspotem wg. jego adresu MAC. U mnie taki ma najmocniejszy sygnał, u kogoś innego może być odwrotnie. Ale można ręcznie wybrać ten z najlepszym sygnałem poprzez wpisanie jego BSSID (adres MAC) .

59 (edytowany przez aa83 2020-08-26 17:59:19)

Cezary: Łączyłem się przez ssh i testowałem parę komend wg. poradnika znalezionego w sieci, ale na razie nie mam takiej wiedzy poza rozkminianiem wrzuconej konfiguracji w kilku postach na tym forum.

Zuzia: Te niezatwierdzone zmiany nie dotyczyły ustawień sieci. Wcześniej je akceptowałem. Zadziałało dopiero po wykonaniu resetu i odczekaniu ok. 30 sekund od włączenia sieci - widoczne jest opóźnienie w działaniu. Tutaj też chyba faktycznie kolejność ma znaczenie - najpierw trzeba włączyć sieć dlink, a potem sieć UPC Wi-Free #SprawdzUPCMobile!

Jeśli zaś chodzi o priorytet wybierania sieci UPC to u mnie jest wiele sieci UPC. Wymusić mogę przyłączenie do tej konkretnej po BSSID lub określeniu na sztywno numeru kanału 1 lub 6 (być może jak pisałeś wcześniej także 11) zamiast opcji auto.
Po użyciu funkcji Skanuj kilka sieci ma niższe dBm (mocniejszy sygnał), ale co ciekawe dziwnym trafem na grafice sygnału ze słupkami z % są one oznaczone niższa wartością. Tak czy inaczej sieci Wi-Free czasem znikają w zależności od pory dnia i wtedy router ma pewnie zagwozdkę z czym się ma łączyć. Ciężko jest wybrać jedną stale włączoną i o silnym sygnale sieć. Przydałoby się automatyczne łączenie do sieci o najmocniejszym sygnale.
Zauważyłem też że jak mam podpięte do AP dwa, czasem trzy urządzania to nawet przy zwykłym surfowaniu zrywa połączenie, zaś przy streamie video prawie zawsze dostęp z dodatkowego urządzenia jest niemożliwy. Prawdopodobnie procesor lub pamięć routera nie wyrabia. Na Androidzie mam wtedy komunikat  w opcjach wyboru Wi-Fi "Połączono - brak internetu".

Wrzuciłem tutaj https://drive.google.com/drive/folders/ … sp=sharing kilka screenów z LEDE i WiFi Analyzera jak wygląda u mnie otoczenia routera. Będę bardzo wdzięczny za ew. sugestie.

Zainteresowały mnie jeszcze cztery kwestie. Rozrzucanie przydzielanych IP z puli 192.168.1.X - nie widzę opcji w Luci, brak danych w Netlink Bandwidth Monitor oraz identyfikator (nie wiem jak to nazwać) Ethernetu o którym już pisałem wcześniej.

Co do samego sprzętu DWR-116. Czy używanie zasilacza 5V1.2A zamiast 5V2A może powodować że router działa niestabilnie? Czy te anteny ponoć na RP-SMA idzie odczepić bez problemu bo nie chcę czegoś ułamać?

60

ifconfig <- pokaże wszystkie interfejsy
iw dev <- pokaże uruchomione interfejsy radiowe
ifstatus wan <- pokaże status połączenia. Jeżeli u ciebie nazywa się inaczej niż wan to oczywiście podajesz nazwę swojej sekcji
logread <- logi systemowe

61 (edytowany przez Zuzia 2020-08-27 15:24:59)

Automatyczne łączenie do sieci o najmocniejszym sygnale można osiągnąć podłączając jakiegokolwiek smartfona z WiFi i Androidem do USB w DWR-116, opcja tetheringu jest wbudowana w moje LEDE. Dziwne, ale OpenWrt nie dorobiło się takiej opcji, przynajmniej nic o tym nie wiem.

DWR-116 radzi sobie nieźle, ale zaznaczam, że samo UPC WI-Free to taki vlan na zwykłym routerze dostępnym zza jednej lub kilku ścian, na często zaśmieconym paśmie 2.4 GHz, z sesją rozłączaną co godzinę więc do stałej pracy i cudów w rodzaju gier online, streamu wideo itp. średnio nadaje się. Rozłączać może też wtedy, gdy użytkownik routera-hotspota sam zaczyna intensywnie korzystać z pasma 2.4 GHz, ono jest przecież tylko współdzielone z UPC Wi-Free. Najważniejsze to znaleźć źródło-hotspot o najlepszych parametrach pracy.

62

Mam mobilny modemo-router Huawei E5577 ale on nie umożliwia logowania się na WPA2 Enterprise i chyba słabo nadaje się do modyfikacji co zresztą nie da lepszych rezultatów niż samodzielny DWR-116. Smartfon to jakieś rozwiązanie.
Czy można wymusić pracę na 40Mhz łącząc się z UPC i rozsyłając sygnał przez AP?
Co do współdzielenia łącza to widziałem że trwały debaty na różnych forach czy nadawanie Wi-Free wpływa na prędkość łącza użytkowników lub poziom bezpieczeństwa. Głosy były podzielone poza oczywistością że w eterze jest więcej sieci i nakładają się kanały.
Zuziu czy ze skanu sieci z adresu który wysłałem post wcześniej można wywnioskować który BSSID jest najbardziej optymalny bo mam tam dwóch kandydatów i czy działają ci statystyki transferu?

63 (edytowany przez aa83 2020-08-28 10:54:57)

Zuzia napisał/a:

DWR-116 radzi sobie nieźle, ale zaznaczam, że samo UPC WI-Free to taki vlan na zwykłym routerze dostępnym zza jednej lub kilku ścian, na często zaśmieconym paśmie 2.4 GHz, z sesją rozłączaną co godzinę więc do stałej pracy i cudów w rodzaju gier online, streamu wideo itp. średnio nadaje się. Rozłączać może też wtedy, gdy użytkownik routera-hotspota sam zaczyna intensywnie korzystać z pasma 2.4 GHz, ono jest przecież tylko współdzielone z UPC Wi-Free. Najważniejsze to znaleźć źródło-hotspot o najlepszych parametrach pracy.

Moje obserwacje są takie że router rozłącza radio z AP przy obciążeniu dwoma urządzeniami i to nie koniecznie streamem. W rezultacie komputer, laptop, smartfon nie mogą nawiązać połączenia z routerem. Przetestowałem już na nowym dedykowanym zasilaczu 5V2A i dzieje się tak samo jak na 5V1.2A więc nie jest to kwestia prądowa.
Wniosek jest taki że DWR-116 słabo sobie radzi z zarządzaniem ruchem sieciowym. Być może przez współdzielenie radia na sieć kliencką i ap. Wiem że oryginalny soft ma opcje QoS w zakresie priorytetyzacji ruchu ale w LEDE tego nie widzę.

64 (edytowany przez Zuzia 2020-08-28 17:58:33)

40Mhz jest ustawione domyślnie w konfiguracji.
QoS można doinstalować, ale w wypadku UPC Wi-Free, kiedy nie sposób przewidzieć prędkości korzystanie z niego nie ma sensu.

Pomijam dziesiątki sieci nadających w Twojej lokalizacji, podstawa to sygnał z hotspota, przykład znośnego sygnału:
PunBB bbcode test

Reasumując masz wymagania nieadekwatne do warunków w Twojej okolicy, a DWR-116 nic nie jest winien.

Można coś poprawić, wyszukaj miejsce, gdzie sygnał jest najlepszy i przenieś tam router. Pomoże też smartfon+tethering albo dodatkowa karta WiFi na USB.

65 (edytowany przez aa83 2020-08-28 21:01:44)

40Mhz mam wybrane przy UPC ale tego wyboru nie mam przy ap i jak widać na screenach z linku powyżej i tak działa wszystko na 20Mhz.
A przykład który udostępniłeś na skanowaniu ile miał dBm i czy w Bandwitch Monitor masz jakieś statystyki?

66 (edytowany przez Zuzia 2020-08-29 00:44:59)

Udostępniłam...
Znajdź hotspot z lepszym sygnałem, te, z którymi łączyłeś się mają kiepski, jedynie z końcówką :6F może być w ogóle brany pod uwagę.
Trzeba szukać najbliższej sieci Wi-Free i wymusić łączenie się z nią, przykład na szybko. Lokalizacja, karty WiFi, konfiguracja itd. wszystko ma wpływ jak to bywa z WiFi.
PunBB bbcode test

Bandwitch Monitor nie działa domyślnie, żeby zbierał dane trzeba go włączyć i uruchomić, zakładka System => Autostart, usługa nlbwmon.

67

I dokładnie z tą konkretną siecią nawiązuje połączenie.
Usługa Bandwitych Monitor działa jak należy. Ale pomimo ustawienia 40Mhz sieci i tak pracują na 20 Mhz https://drive.google.com/drive/folders/ … sp=sharing
Czyli wychodzi na to że to router sąsiada (nadający) decyduje.

68

Oczywiście, że hotspot decyduje. Aby uzyskać takie połączenie jak na zrzucie wyżej ustawiłam w routerze-hotspocie 40 MHz, kanał 1+5. Bo ustawienia WiFi mają wpływ na pracę UPC Wi-Free.

Ktoś inny przypisze dla 2.4 GHz  tylko 20 MHz (chyba domyślne ustawienie) i będziesz łączył się już inaczej.

69

Czy można usługę nlbwmon załączyć na autostarcie tak aby po resecie /wyłączeniu prądu dalej działała? U mnie wraca do ustawienia wyłączone pomimo ustawienia opcji Włączone w System => Autostart i dane z BM są resetowane.

70

Czyli nie ustawiłeś nic w /etc/config/nlbwmon? Bo tam trzeba zmienić miejsce zapisu bazy jeżeli chcesz ją przechowywać.

71

Nic. Tylko na Włączone w Luci ale ustawienie wraca.

72 (edytowany przez aa83 2020-09-24 23:21:11)

Po miesiącu użytkowania podzielę się paroma spostrzeżeniami.
Warto jeśli to możliwe komputer czy inne urządzenie podłączyć kablem do routera. Wtedy mniej obciąża się radio i lepiej, tj. stabilniej pracuje niż na bezprzewodowym dostępie. Ja mam tak podłączony smart tv i YT, Netflix, HBO działają znakomicie smile .
Wybór sieci UPC o najmocniejszym sygnale w cale nie gwarantuje najlepszego transferu czy stabilności. Ja znalazłem po czasie dostęp emitowany przez inny router w innej części lokalu gdzie po zeskanowaniu BSSID dawał pozornie gorsze parametry, a uzyskałem lepsze transfery i dość stabilne połączenie niż silniejszy. Sygnał mam na poziomie -68/-74/-80 dBm w zależności od pory dnia. W rezultacie umożliwia to rozsądne korzystanie z dwóch urządzeń - np. tv i smartfon lub pc. Transfer 10 w porywach do 11 Mbit/s smile Gorzej z wysyłką bo zazwyczaj 1, maksymalnie 3 Mbit/s.
Raz na jakiś czas router wymaga restartu. Czasami rozłączy klienta. Czasami dłużej zajmuje negocjacja połączenia z UPC. Przy streamie, przeglądaniu sieci czy pobieraniu z możliwością przerwania jest to do zaakceptowania.
Niestety nie zapamiętują się statystyki transferu po resecie. Nie doszedłem co tam trzeba zmienić lub jak to zapisać.
Nie poradziłem sobie także z obsługą drukarki podpiętą kablem usb do routera poprzez Serwer druku pomimo jego aktywacji i doinstalowania biblioteki kmod-usb-printer. Drukarkę podepnę więc przez RJ45. Domyślam się że DLNA/dysk sieciowy też jest możliwy do uruchomienia jeśli ktoś ma taką potrzebę?

73

Użycie
Obecnie nie jest wymagana biblioteka libopenssl oraz pełna wersja wpad, wystarczy lżejsza wersja oparta na libwolfssl, instalacja wygląda następująco:
Kod:
opkg update
opkg remove wpad*
opkg install wpad-basic-wolfssl libwolfssl ca-bundle

/etc/config/wireless
Kod:
config wifi-iface 'wifinet0'
option device 'radio0'
option mode 'sta'
option network 'upcwifree'
option ssid 'UPC Wi-Free #SprawdzUPCMobile!'
option encryption 'wpa2'
option eap_type 'ttls'
option auth 'MSCHAPV2'
option ca_cert '/etc/ssl/certs/LGI_Root_CA.cer'
option identity 'twoj login'
option password 'twoje haslo'
option disabled '0'

/etc/config/network
Kod:
config interface 'upcwifree'
option proto 'dhcp'
option ipv6 '0'
option auto '1'

Przypisać sieć upcwifree do sekcji WAN:
Kod:
uci set firewall.@zone[1].network='wan wan6 upcwifree'
uci commit firewall
/etc/init.d/firewall restart

Pobrać certyfikat (plik LGI_Root_CA.cer) i skopiować programem winscp albo z Linuksa poleceniem:
scp LGI_Root_CA.cer root@192.168.1.1:/etc/ssl/certs/

Po restarcie routera nastąpi automatyczne połączenie z siecią UPC Wi-Free.

to nie działa ....

Uzyłem routera tplink WR1043ND v 1.5 ....
Wywala wireless is not associated

zrzut błędów

Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.notice wpa_supplicant[1435]: Successfully initialized wpa_supplicant
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.err wpa_supplicant[1435]: Line 7: unknown network field 'ca_cert'.
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.err wpa_supplicant[1435]: Line 8: unknown network field 'identity'.
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.err wpa_supplicant[1435]: Line 9: unknown network field 'password'.
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.err wpa_supplicant[1435]: Line 10: unknown network field 'phase2'.
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.err wpa_supplicant[1435]: Line 11: unknown network field 'eap'.
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.err wpa_supplicant[1435]: Line 14: failed to parse network block.
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.err wpa_supplicant[1435]: Failed to read or parse configuration '/var/run/wpa_supplicant-wlan0.conf'.
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.notice netifd: radio0 (1181): cat: can't open '/var/run/wpa_supplicant-wlan0.pid': No such file or directory
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.notice netifd: radio0 (1181): WARNING (wireless_add_process): executable path /usr/sbin/wpad does not match process path (/proc/exe)
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.notice netifd: radio0 (1181): Command failed: Invalid argument
Sat Nov 7 18:31:05 2020 daemon.notice netifd: radio0 (1181): Interface 0 setup failed: WPA_SUPPLICANT_FAILED

74

Jesteś pewien że podmieniłeś wpad? Bo błędy wskazują że posiadasz wersję która nie ma wkompilowanego eapa.

75 (edytowany przez Zuzia 2021-05-04 15:59:10)

Aktualizacja i konfiguracji dla OpenWrt 19.07.

opkg update
opkg remove wpad*
opkg install wpad-wolfssl libwolfssl ca-bundle

Pobrać certyfikat (plik LGI_Root_CA.cer): https://www.unitymedia.de/content/dam/d … oot_CA.cer i skopiować programem winscp albo z Linuksa poleceniem:

scp LGI_Root_CA.cer root@192.168.1.1:/etc/ssl/certs/

I można już wyklikać konfigurację.

https://i.postimg.cc/G9t6r8SP/Skanowanie-i-do-aczenie-sieci.jpg

https://i.postimg.cc/Y4tyPhWW/1-Ustawienia-og-lne.jpg

https://i.postimg.cc/Y48yBM6y/2-Ustawienia-zaawansowane.jpg

https://i.postimg.cc/1nt792MR/3-Zabezpieczenia-sieci-bezprzewodowych.jpg

Tekstowo jako wzór dla konsolowców.

/etc/config/wireless

config wifi-iface 'wifinet0'
    option device 'radio0'
    option mode 'sta'
    option network 'upcwifree'
    option ssid 'UPC Wi-Free #SprawdzUPCMobile!'
    option encryption 'wpa2'
    option eap_type 'ttls'
    option auth 'MSCHAPV2'
    option ca_cert '/etc/ssl/certs/LGI_Root_CA.cer'
    option identity 'LOGIN'
    option password 'HASŁO'
    option disabled '0'

*Sekcja config wifi-iface 'wifinet0' może mieć inną nazwę nazwę: config wifi-iface.

/etc/config/network

config interface 'upcwifree'
    option proto 'dhcp'
    option ipv6 '0'
    option auto '1'

/etc/config/firewall

config zone
        option name 'wan'
        option input 'REJECT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'
        option conntrack '1'