101

Odp: Witam - kilka pytań początkującego

Utwórz cokolwiek przez sambę, późnej zaloguj się przez ssh i zrob ls -al na tym co zrobiłeś. A potem zobacz z jakimi uprawnieniami logujesz się przez ftp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

102

Cezary napisał/a:

Utwórz cokolwiek przez sambę, późnej zaloguj się przez ssh i zrob ls -al na tym co zrobiłeś..

Stworzyłem katalog x a w nim plik z.txt jak teraz do niego dojść poprzez ssh.

Cezary napisał/a:

A potem zobacz z jakimi uprawnieniami logujesz się przez ftp.

Jak to zrobić bo jak dawałem uprawnienia do ftp. z poziomu gargoyle to dałem odczyt i zapis

103

ls -al /tmp/usb_mount/id_pendrive/x

Dla użytkownika czy dla anonimowego? Tak czy czy siak ten użytkownik ma mieć prawo odczytu (r) i przeglądania (x) tego co uwtorzyłeś przez sambę.

Użytkowników masz w /etc/passwd, anonymous to ftp, reszta ftp_user to ci których założyłeś.

104

na razie muszę zaprzestać pracy z dyskiem twardym  itp. gdyż znowu się wysypało i będę musiał się postarać i innego huba bo ten chyba jest szajs, bo jak extroot był podłączony do routera to było ok. sad

105

No i lipa ręce  mi już opadają po wczorajszym wysypaniu się systemu podłączyłem pendriva z extrootem do routera i chodził cała noc i połowę dnia jak wróciłem z pracy to już nie mogłem się zalogować nawet do gargoyle, już nie wiem co mam zrobić może jak instaluję jakiś dodatek np transmission lub dlna to się coś wykrzacza na razie chyba zrobię extroota na innym penie i zrobię ftp. otoczenie i dlna i zobaczę co będzie.

106

Za dużo rzeczy robisz na raz i nie wiesz co jest powodem. Zrób extroota i zobacz czy będzie dzialał.

107

Cezary napisał/a:

Za dużo rzeczy robisz na raz i nie wiesz co jest powodem. Zrób extroota i zobacz czy będzie dzialał.

Zrobiłem extroota podłączyłem przez huba i dołożyłem dysk twardy gdzie zrobiłem ftp. i kupa po jakiejś godzinie lub więcej już nie mogę uruchomić do końca nawet gargoyle. Już sam nie wiem może coś źle robię.

108

Witam
Odłączyłem wszystko. Extroot zrobiony na pendrivie, który został podłączony do routera dwa dni było wszystko ok jeszcze dziś mogłem bez problemu połączyć się z pracy do domu do routera. Ok godziny 13:00 wyłączyli prąd ok godziny 15:30 prąd wrócił i już jak włączyłem wszystko to już nie mogę się zalogować nawet do gargoyle ale internet działa bez zarzutów a po zalogowaniu przez putty jest jak na zdjęciu, może jakieś sugestie bo myślałem że już wszystko będzie ok.
http://images37.fotosik.pl/786/97484fa14a50152am.jpg

109

Wyłącz, odłącz pendrve i zrób fsck na nim, zobacz czy są błędy.

110

Cezary napisał/a:

Wyłącz, odłącz pendrve i zrób fsck na nim, zobacz czy są błędy.

Jak mam to zrobić wyłączyć router wyciągnąć pendriva uruchomić router z systemu z routera podłączyć pendriva i z putty wydać polecenie fsck ale z jakimi parametrami ?

111

e2fsck /dev/sda1

Jak będą błędy to powie o nich i spyta się czy naprawiać.

112

Cezary napisał/a:

e2fsck /dev/sda1

Jak będą błędy to powie o nich i spyta się czy naprawiać.

Wyłączyłem router, wyciągłem pena, załączyłem router podłączyłem pena dałem polecenie e2fsck /dev/sda1 i wyszło coś takiego
e2fsck /dev/sda1
e2fsck 1.41.11 (14-Mar-2010)
/dev/sda1: clean, 129/96192 files, 14929/384392 blocks
root@Gargoyle:~$

później dałem polecenie e2fsck /dev/sda2 i wyszło coś takiego
e2fsck /dev/sda2
e2fsck 1.41.11 (14-Mar-2010)
e2fsck: Superblock invalid, trying backup blocks...
e2fsck: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sda2

The superblock could not be read or does not describe a correct ext2
filesystem.  If the device is valid and it really contains an ext2
filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock
is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
    e2fsck -b 8193 <device>

113

sda1 to system plików, jest czysty. sda2 to zapewne swap, tam nie ma systemu plików

114

Cezary napisał/a:

sda1 to system plików, jest czysty. sda2 to zapewne swap, tam nie ma systemu plików

Tak mam ale co to znaczy że jest wszystko ok czy nie ? bo z pena się da teraz uruchomić więc coś jest nie tak czy nie ?

115

Wszystko jest ok, przynajmniej wg systemu plików.

116

Cezary napisał/a:

Wszystko jest ok, przynajmniej wg systemu plików.

Jak jest wszystko ok to co nie jest ok że nie zadziałało ? ma może kolega jakieś pomysły ?

117

A czasami po prostu nie wywala Ci się system z powodu braku pamięci?

118

Cezary napisał/a:

A czasami po prostu nie wywala Ci się system z powodu braku pamięci?

Jakiej pamięci bo pena mam 2GB i przez dwa dni było wporzo a jak z routera chodzi to nie ma żadnego problemu chodziło przez całe święta i był ok, a z pena wysypało się jak prąd wyłączyli i później system nie powstał ale jak zrobię reboot to chodzi.

119

ram.

120

Cezary napisał/a:

ram.

W komputerze ? Ile powinno być ?

121

w routerze smile, o tym przecież rozmawiamy.

122

Cezary napisał/a:

w routerze smile, o tym przecież rozmawiamy.

A no ja lekko zmęczony jestem po nocy nie przespanej smile ale czy da to się jakoś sprawdzić czy jest za mało bo dokładać i tak raczej nie będę bo to się wiąże z rozbiórką routera a szkoda gwarancji, jakie są wymagania żeby działało ? chociaż wydaję mi się że jakby to był ram to by to działo się cały czas a przecież wielokrotnie wyłączałem router i było ok a to się zachowuje tak jakby żyło własnym życiem wink szkoda bo chciałem mieć serwer ftp i dlna no i transsimison ale może się jakoś pogodzę z faktem ale szkoda bo kasa wydana za router a mogłem kupić coś innego.

123

Musiał byś monitorować jak to działa. Jeżeli nie używasz to możesz wyłączyć np. ftp czy sambę, zaoszczędzi to pamięci.

124

Cezary napisał/a:

Musiał byś monitorować jak to działa. Jeżeli nie używasz to możesz wyłączyć np. ftp czy sambę, zaoszczędzi to pamięci.

Sprawdzać mogę bo przecież przez dwa dni chodziło ok i nie było problemu oczywiście tylko sam extroot bez żadnych innych dysków podłączony bezpośrednio do routera. Na ftp. i na otoczeniu sieciowym właśni mi zależy tak samo jak na dlna i na torrentach po właśnie był kupowany taki router żeby można to na nim zrobić trochę się zawiodłem.

125

No to teraz wywal gargoyle, zainstaluj zwykłe backfire i zobacz.