Odp: Witam - kilka pytań początkującego
ale to bym musiał się z routerem (gargoyle) łączyć zdalnie a jakoś nie mogę.
A masz w gui "zdalny dostęp" włączony (to nie to samo co ftp). Dostawca pozwala na dostęp z zewnątrz?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ale to bym musiał się z routerem (gargoyle) łączyć zdalnie a jakoś nie mogę.
A masz w gui "zdalny dostęp" włączony (to nie to samo co ftp). Dostawca pozwala na dostęp z zewnątrz?
fido napisał/a:ale to bym musiał się z routerem (gargoyle) łączyć zdalnie a jakoś nie mogę.
Tak mam włączone, no i jeszcze jedno miałem właczone w GUI funcję DMZ wyłączyłem ją i jest ok loguje sie już do serwera ftp i mogę sie połączyć z routerm i wysłać z niego WOL, chyba temat ogarnięty.
Czy do exroot i jako dysk zewnętrzny mogę wykorzystać dysk ten co mam pdłaczony, czyli instalować na nim exroot i jednocześnie wykorzystywać jako serwer ftp. i do otoczenia sieciowego czy muszę korzystać z pendriva ?
system plików dla extroota mu być linuksowy, nie ntfs czy fat.
system plików dla extroota mu być linuksowy, nie ntfs czy fat.
No tak ale jak mam caly dysk w formacie ext3, i tak sobie mysłałem że po co pendrive jak bym mógł załużmy wydzielić na dyski ok 1GB i tam zainstalować extroota a resztę mieć jako serwer ftp i do otoczenia sieciowego oczywiście tez by to było w formacie ext3
Czy można teraz jak mi już wszystko działa (chyba) zrobić jakis full backup żeby jak coś się stanie można by przywrócić to co dorywałem
W gui masz przecież backup konfiguracji...
Dyski możesz przeznaczyć jak chcesz może być i na pendrive
W gui masz przecież backup konfiguracji...
Wiem że tam jest przyciś ale czy to wystraczy do zrobienia całego backup nawet do tych funcji co doinstalowwałem np torrenty i dlna ?
Dyski możesz przeznaczyć jak chcesz może być i na pendrive
No właśnie mam na pendrive a może bym sobie zrobił na dysku wszystko żeby za duż nie podłaczać np podłączyć dysk do usb w routerze i tam mieć extroota i dysk udostępnany a nie tak jak mam teraz pendrive a na nim extroota, dysk 2.5" podłączone do routera poprzez aktywnego huba usb
Tego Ci nie zrobi. Musiałbyś cały flash zgrać.
Tego Ci nie zrobi. Musiałbyś cały flash zgrać.
Ok to pozostanę przy pendrive i dysku twardym
Mam jeszcze pytanie co do DLNA, czy uruchamia się automatycznie czy trzeba jakoś uruchomić bo po powrocie z pracy na TV nie ma dostępu do dlna a miałem.
No i nie mogę wejść poprzez web na torrenty
Nie wiem może to wina usypianie dysku ?
/etc/init.d/minidlna enable
A transmission masz na porcie 9091, o ile transmission-web i włączyłeś uruchamianie transmission w konfigu...
/etc/init.d/minidlna enable
Po tym poleceniu dostaję coś takiego -ash: /etc/init.d/minidlna: Input/output error
A transmission masz na porcie 9091, o ile transmission-web i włączyłeś uruchamianie transmission w konfigu...
Tak wiem i działałem wg poradnika i wydaje mi się że ma wszystko ustawione, coś jest nie tak bo w windowsowym GUI też nie mogę się połączyć
No i otoczenie sieciowe też nie działa podejrzewam że jak zrobię reboot to będzie ok czy nie da się coś z tym zrobić
Witam
Ręce mi opadają znowu problemy nie wiem jak mam to rozwiązać, wszystko działało ok wyłączyłem kompa i wyszedłem z domu na jakieś 2h po powrocie mam problemy
1. Nie działa otoczenie sieciowe
2. Nie działają torrenty nie mogę się połączyć prze web i prze program w windowsie
3. Nie działa dlna po próbie wpisania polecenia /etc/init.d/minidlna enable otrzymuję komunikat -ash: /etc/init.d/minidlna: Input/output error
4. Nie działo w pełni gargoyle chodzi mi o zakładkę WOL pokazuje się coś takiego ja na zdjęciu 
5. Po zalogowaniu się na router jest coś takiego jak na zdjęciu
lub tylko linie zaczynające się od Busy..., Enter....i pod spodem root@Gargoyle:~$
Jak wydam polecenie reboot to wszystko wraca do normy
Proszę o pomoc
Jak dla mnie to sypie się ten system plików ktory na extroocie zrobiłeś.
Jak dla mnie to sypie się ten system plików ktory na extroocie zrobiłeś.
Korzystałem z tego poradnika http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062 od punktu 2 do 8
z tym że mam pendriva 2GB i dysk twardu 40GB, podłączone do huba aktywnego.
Czy mogę tą procedurę powtórzyć, samo zakładanie extroota zabawa tylko z pendrivem nie ruszać dysku ?
Czy może kolega ma inny pomysł ?
A może ten pendrive jest nie taki jak powinien być ?
odłącz dysk, zainstaluj we flsah e2fsprogs, włącz w fstab fsck w sekcji gdzie masz extroota. Podłącz dysk, reboot. Sam sprawdzi przy następnym uruchomieniu.
odłącz dysk, zainstaluj we flsah e2fsprogs, włącz w fstab fsck w sekcji gdzie masz extroota. Podłącz dysk, reboot. Sam sprawdzi przy następnym uruchomieniu.
Może tak bardziej łopatalogicznie bo nie nadążam ;-)
Uruchom bez dysku. Poprzednio instalowałeś block-extroota, zmodyfikowałeś /etc/config/fstab. Bez dysku zainstaluj we flashu pakiet e2fsprogs. Zmień plik /etc/config/fstab, włącz fsck w sekcji gdzie masz rootfs. Podłącz wszystko i tyle.
Uruchom bez dysku. Poprzednio instalowałeś block-extroota, zmodyfikowałeś /etc/config/fstab. Bez dysku zainstaluj we flashu pakiet e2fsprogs. Zmień plik /etc/config/fstab, włącz fsck w sekcji gdzie masz rootfs. Podłącz wszystko i tyle.
Odłączyłem dysk twardy, wydałem komendę opkg install e2fsprogs i otrzymałem coś takiego Package e2fsprogs (1.41.11-1) installed in root is up to date.
Czy teraz mam edytować fstab i przy funkcji dać 1 przy fsck przy rootfs bo czegoś takiego nie mam
oto mój fstab
config global automount
option from_fstab 1
option anon_mount 1
config global autoswap
option from_fstab 1
option anon_swap 0
config mount
option target /home
option device /dev/sda1
option fstype ext3
option options rw,sync
option enabled 0
option enabled_fsck 0
config swap
#option device /dev/sda2
option uuid b581dc4b-ef57-43f7-b016-2bbc0ec33453
option enabled 1
config mount
option target /mnt/hdd1
#option device /dev/sdb1 ## Dysk w kieszeni USB
option uuid d375ccc5-913b-4b18-b8ff-84af21719500
option fstype ext3
option options rw,sync
option enabled 1
option enabled_fsck 1
option enabled_fsck 1
masz już zaznaczone. reboot i przy starcie będie system plików sprawdzał. Ale wcześniej wywal ten "sync" a zamiast niego wpisz "noatime"
option enabled_fsck 1
masz już zaznaczone. reboot i przy starcie będie system plików sprawdzał. Ale wcześniej wywal ten "sync" a zamiast niego wpisz "noatime"
Coś mi się tu nie zgadza
1. Nie zgadzają się mi wartości UUID chyba muszę je poprawić
2. fsck mam 1 tylko w ostatniej linii czy tak powinno być bo to jest od hdd1 a to jest dysk twardy
3. I nie widzę rootfs
aa, no własnie, nie spojrzałem. To jest config w z uruchomionym dyskiem, nie? Uruchom bez dysku, bez tego extroota. Co co jest we flash cię interesuje.
aa, no własnie, nie spojrzałem. To jest config w z uruchomionym dyskiem, nie? Uruchom bez dysku, bez tego extroota. Co co jest we flash cię interesuje.
Tak wygląda fstab jak mam wyciągnięty pendriv i dysk twardy jest tylko router
config global automount
option from_fstab 1
option anon_mount 1
config global autoswap
option from_fstab 1
option anon_swap 0
config mount
#option target
#option device /dev/sda1
option uuid efb034cc-7592-4ee3-95ab-b8d680027bc7
option fstype ext3
option options rw,noatime
option enabled 1
option enabled_fsck 0
option is_rootfs 1
config swap
option device /dev/sda2
option enabled 0
Może byśmy prze gg pogadali będzie szybciej moj nr 5409119 ale nie teraz muszę wyjść może kolega podrzuci swój nr jak wrócę się odezwę
A ja nie mam GG. Nie wiem co wy wszyscy z tym gg.
option enabled_fsck 0
to masz włączyć. Ale musisz mieć e2fsprogs we flash zainstalowane.
A ja nie mam GG. Nie wiem co wy wszyscy z tym gg.
option enabled_fsck 0
to masz włączyć. Ale musisz mieć e2fsprogs we flash zainstalowane.
tzn. tak jak teraz mam uruchomiony rauter bez pendriva i bez dyska daje opkg install e2fsprogs i jak się zainstaluje to edytuję fstab i zmieniam tylko fsck a co z linią option uuid efb034cc-7592-4ee3-95ab-b8d680027bc7 bo t się odwołuję do jakiegoś dysku ale ja nie mam takiego znacznika
Chyba właśnie taki miałeś skoro extroot Ci działał ![]()
Ok zainstalowałem e2fsprogs (taką komendę otrzymałem Package e2fsprogs (1.41.11-1) installed in root is up to date.)
Teraz po edycji fstab mam takie
config global automount
option from_fstab 1
option anon_mount 1
config global autoswap
option from_fstab 1
option anon_swap 0
config mount
#option target
#option device /dev/sda1
option uuid efb034cc-7592-4ee3-95ab-b8d680027bc7
option fstype ext3