226

Odp: Witam - kilka pytań początkującego

Cezary napisał/a:

Podstawy się kłaniają. x (execute) musi być na katalogu, inaczej do niego się nie dostaniesz...

No mój błąd bije się w pierś, za szybko chciałem coś zrobić

227

Witam

1. Widzę że pojawiły się nowe wersie OpenWrt, czy warto instalować ? bo jakby nie patrzeć bo wielu trudach i bojach teraz wszystko chodzi poprawnie a nie wiadomo jak będzie jakbym zainstalował nowsze wydanie.
2. Czy da się zwiększyć zasięg WiFi przez konfigurację bo wydaje mi się że jak miałem standartowe oprogramowanie to zasięg był troszkę lepszy ale nie jesem pewien, jeśli tak to jakimi parametrami ?

228

1. pierwsza zasada MacGyvera - nie zepsute nie naprawiam. Nie, chyba że coś nie działa
2. nie ma co tam zmieniać już. Co najwyżej zmień kanał żeby się coś nie szumiało..

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

229

Witam
Dawno mnie tu nie było bo ie było żadnych problemów, ale dziś zauważyłem problem z funkcją WOL przestała działać. Nie wiem jak sprawdzić czy to wina oprogramowania czy coś ze sprzętem się stało. Nic  w konfiguracji nie zmieniałem i żaden sprzęt nie został zmieniony, nie wiem kiedy ostatni raz korzystałem z funkcji WOL ale jakieś może ok 1-2 tyg.  temu i do tej pory nie korzystałem do dziś i się zdziwiłem że nie działa proszę o pomoc w jaki sposób mogę sprawdzić gdzie leży wina.

230

Wepnij się w sieć innym komputerem i wyślij z niego magicpakiet - sprawdzisz czy urządzenie się obudzi.

231

Cezary napisał/a:

Wepnij się w sieć innym komputerem i wyślij z niego magicpakiet - sprawdzisz czy urządzenie się obudzi.

Dziwna sprawa nie miałem czasu w weekend ale router był włączony jak wróciłem dziś to podłączyłem się laptopem poprzez wifi i poprzez stronę www.wakeonlan.me bez problemu udało mi się wzbudzić kompa dziwne.

232

Witam
Wiem  że można sobie jakąś stronę internetową zrobić i umieścić tyle że problem polega na tym że składniki strony muszę umieścić na routerze, czy istnieje konfiguracja która by się odwoływała do stworzonej strony ale żebym mógł ją umieścić na dysku twardym podłączonym do USB, jeśli tak to gdzie i czy strona może być napisana w zwykłym html'u ?

233

Kompletnie nie rozumiem co napisałeś smile. Serwer www możesz postawić na routerze, stronę w html też. Składniki strony moga być na innej witrynie, jak zawsze. O to Ci chodzi?

234

Cezary napisał/a:

Kompletnie nie rozumiem co napisałeś smile. Serwer www możesz postawić na routerze, stronę w html też. Składniki strony moga być na innej witrynie, jak zawsze. O to Ci chodzi?

Chodzi mi o to że mam np. stronę www napisaną w html i chciałbym żeby była widoczna w necie, no i np. mam plik index.html jakiś tam folder np. "zdjęcia" i w nim zdjęcia, gdzie ten plik i folder mam wrzucić żeby była strona widoczna po wpisani adresu bo w routerze nie mam za dużo miejsca a na dysku wystarczy, tylko co trzeba skonfigurować żeby pobierało dane z dysku a nie z routera, i ile się nie mylę służy do tego "uhttpd" i mam taki config ale coś nie bardzo dział. Jak wrzucę pliki do routera do katalogu www to jest ok ale na dysk to już nie.

config 'uhttpd' 'main'
    list 'listen_http' '0.0.0.0:80'
    list 'listen_https' '0.0.0.0:443'
    option 'home' '/www'
    option 'rfc1918_filter' '0'
    option 'cert' '/etc/uhttpd.crt'
    option 'key' '/etc/uhttpd.key'
    option 'cgi_prefix' '/cgi-bin'
    option 'script_timeout' '60'
    option 'network_timeout' '30'
    option 'tcp_keepalive' '1'

config 'cert' 'px5g'
    option 'days' '730'
    option 'bits' '1024'
    option 'country' 'DE'
    option 'state' 'Berlin'
    option 'location' 'Berlin'
    option 'commonname' 'OpenWrt'

config 'uhttpd'
    option 'listen_http' '0.0.0.0:81'
    option 'home' '/mnt/usbdrive/www'

235

option home właśnie. Dokładnie tak jak masz ostatnią sekcję zrobioną (po za tym że list a nie option powinno być, ale to szczegół techniczny)

236

Cezary napisał/a:

option home właśnie. Dokładnie tak jak masz ostatnią sekcję zrobioną (po za tym że list a nie option powinno być, ale to szczegół techniczny)

No właśnie ale czy teraz pliki strony mam wgrać na dysk twardy do stworzonego katalogu usbdrive/www bo tak nie działa cały czas wczytuje mi się strona z danych z routera

237

A jak się odwołujesz? Bo masz do 192.168.1.1:81 oczywiście.

238

Cezary napisał/a:

A jak się odwołujesz? Bo masz do 192.168.1.1:81 oczywiście.

Ok już chyba działa bo miałem w przeglądarce adres routera wpisane 192.168.1.1:80 i dlatego cały czas szło mi na router teraz jak podam z :81 to idzie na dysk twardy, muszę przetestować i zobaczę bo teraz w pracy jestem i teraz działa.

239

Nie chcąc zakładać oddzielnego tematu, przy uruchamianiu apache wyskakuje taki błąd.

httpd: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 192.168.0.1 for ServerName

Apache włącza się ale błędy wiadomo zawsze denerwuja człowieka

240

A to wynika z tego że nie zrobiłeś poprawnej konfiguracji apache. Manual się kłania.

I to nie jest błąd, drze się po prostu o to że jawnie nie podałeś jak się serwer nazywa i musi się tego domyślać.

241

Witam
Chciałbym, spróbować uruchomić sobie kamerę, jaki muszę zainstalować sterownik do kamery Creativa VF0260 VID_041E&PID_4052, zobaczę czy się uda bo nie wiem czy mi miejsca wystarczy.

242

041E:4052 linux w google i wiesz że to jest ov51xx. Więc któreś z tą nazwą powinny ją zobaczyć.

243

Cezary napisał/a:

041E:4052 linux w google i wiesz że to jest ov51xx. Więc któreś z tą nazwą powinny ją zobaczyć.

Więc muszę podać polecenie     # opkg install kmod-video-gspca-core kmod-video-gspca-ovc51xx czy jakieś inne ?

244

Dokładnie takie. O ile obsłuży tą kamerę, ale to dowiesz się po instalacji.

245

Cezary napisał/a:

Dokładnie takie. O ile obsłuży tą kamerę, ale to dowiesz się po instalacji.

Po podaniu polecenia
opkg install kmod-video-gspca-core kmod-video-gspca-ovc51xx
wywala mi błąd związany z ovc51xx co jest grane może coś źle robię

Multiple packages (kmod-video-gspca-core and kmod-video-gspca-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Package kmod-video-gspca-core (2.6.32.27-1cj) installed in root is up to date.
Unknown package 'kmod-video-gspca-ovc51xx'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-video-gspca-ovc51xx.

246

kmod-video-gspca-ov519
kmod-video-gspca-ov534

247

Kamerę podłączyłem do USB poprzez HUB'a i jej nie wykrył może dlatego że jeszcze dysk twardy był podłączony, jak podłączyłem kamerę pod USB do routera to wykrył  tylko teraz mam problem z pamięcią overlay bo jak chcę zainstalować "motion" to wywala coś takiego

Installing motion (3.2.11.1-1) to root...
Collected errors:
* verify_pkg_installable: Only have 116kb available on filesystem /overlay, pkg motion needs 201
* opkg_install_cmd: Cannot install package motion.

Czy można temu jakiś zaradzić czy tylko poprzez stworzenie extroota ?

248

Tylko extroot. Za mało pamięci masz.

PS. A nie wszystkie kamery chcą działać przez huby USB.

249 (edytowany przez fido 2011-07-08 21:25:32)

Cezary napisał/a:

Tylko extroot. Za mało pamięci masz.

PS. A nie wszystkie kamery chcą działać przez huby USB.

Ok no to na razie muszę stworzyć w wolnej chwili extroot i zobaczę później no i pod huba podepnę zasilanie i zobaczę czy wstanie kamera

Zasilanie podpięte pod huba i kamera nie daje rady się znaleźć więc chyba sobie odpuszczę dopóki nie znajdę jakiego innego huba po wydani polecenia dmesg wyświetla takie coś

gspca: probing 041e:4052
ov519: I2C synced in 0 attempt(s)
ov519: starting OV7xx0 configuration
ov519: Unknown image sensor version: 2
ov519: Failed to configure OV7xx0
ov519: OV519 Config failed
ov519: probe of 1-1.1:1.0 failed with error -16
usb 1-1.1: USB disconnect, address 4
usb 1-1.3: new full speed USB device using ar71xx-ehci and address 5
usb 1-1.3: configuration #1 chosen from 1 choice
gspca: probing 041e:4052
ov519: I2C synced in 0 attempt(s)
ov519: starting OV7xx0 configuration
ov519: Sensor is an OV7610
ov519: probe of 1-1.3:1.0 failed with error -5

250

to ja sie podepne jako poczatkujacy smile

mam nowy obraz dalem opkg update a potem install luci i polecialo... pociaglo niby

wyskakiwalo cos dot. nowych wersji i teraz http nie dziala nadal, cos znow pozmienialo sie? wink

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)