526 (edytowany przez marcin19883 2019-07-05 00:34:25)

Odp: OpenWrt 18.06

Kompiluje sobie od jakiegoś czasu firmware na swój router. Po kompilacji wyczyściłem folder bin poleceniem: make clean. Z ciekawości skompilowałem ponownie ten sam firmware, bez żadnych zmian. Porównałem sumy kontrolne sha256 i za każdym razem wychodzi inny wynik, pomimo nie ruszania configów i nie aktualizowania niczego. Czy sumy się zmieniają pomimo kompilacji tego samego softu? czy tak ma być? 3 razy kompiluje to samo i zawsze inna suma.

527

Tak będzie. Nigdy nie wyjdzie identyczny kompilat bo rzeczy mają np. włączone flagi do optymalizacji kodu które za każdym razem potrafi coś innego dać lub do birnarek jest wkładana np. data kompilacji, więc coś się zmienia.
Choć developerzy walczą z tym i starają się likwidować takie miejsca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

528

Jak nic się nowego nie urodzi to w weekend będą następne obrazy 18.06 mające już nowy kernel w zabezpieczeniem przeciwko SACK
Dodałem w nich także tą nieoficjalną poprawkę dla netgeara R6220 rozwiązującą problem z flash (i mam nadzieję że dzięki temu nie popsują się inne urządzenia).
Ponownie - jeżeli nic złego nie wyjdzie to prawdopodobnie będzie to jest już ostatnie wydanie z tej gałęzi; przyszłe prace będą już na 19.07.

529

"Dodałem w nich także tą nieoficjalną poprawkę dla netgeara R6220 rozwiązującą problem z flash"
Ale będzie można wgrywać z zachowaniem konfigu poprzedniej wersji czy lepiej na czysto?

Ostatnio wgrałem Gargoyle na r6220 zachęcony dobrymi opiniami i poszło bez większych problemów.
Napewno r6220 ma lepsze radio (zasięg) na paśmie 5GHz w porównaniu do wndr4300 który pracował u mnie poprzednio.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

530

W kodzie nie zmieniło się wiele, więc konfig pewnie  będzie można zachować.

531

To mnie uspokoiłeś z tymi sumami sha256. A swoją drogą jak wybiorę polecenie: git checkout master, to będę mieć coś jakby 19.07 z paczkami z 18.06? Czyli najnowsze zmiany z najnowszymi paczkami?

532

Jak pobierzesz mastera to będziesz miał mastera, wersję rozwojową.
Jak przełączysz się na branch openwrt-18.06 to będziesz miał najnowsze z gałęzi 18.06
Jak przełączysz się na branch openwrt-19.07 to będziesz miał najnowsze z gałęzi 19.07

Więc zależy co masz teraz i gdzie właściwie jesteś.

533 (edytowany przez marcin19883 2019-07-05 12:33:23)

A jak świeżo ściągne żródła z githuba i nie wydam polecenia checkout, to również wersja rozwojowa(master)?

534

Jak ściągniesz źródła mastera to masz mastera. Jak powiesz który branch mas ściągnąć to masz ten branch.

535

Nie wiem, czy to dobre miejsce... Widzę, że są pakiety dla mt7621, czy dużym problemem byłoby skompilowanie jeszcze obrazów dla mikrotika RB750gr3? Jakoś przyzwyczaiłem się do obrazów od ciebie, od lat moje tp-linki na nich pracują, dziękuję! smile

536

Kiedyś miałem, ale wywaliłem. To co jest w wydaniu opewnrt 18.06 dla 750 wymaga zmiany bootloadera, z tego też powodu specjalnie wywaliłem te obrazy. W 19.07 będzie dopiero "normalnie" bez potrzeby zmiany bootloadera.

537

Wiki mówi o snapshotach, ale patrząc na daty to liczyłem, że w 18.06.4 będzie wsparcie... No nic. To będę szukał jak dodać własną konfigurację, żeby na razie przez TFTP ładować skonfigurowane, gotowe obrazy.

538

750 jest wspierana w wydaniu stabilnym. Tyle że wymaga obecnie zmiany bootloadera przez wylutowanie kości. A pewnie nie chcesz tego w taki sposób robić.

539

Miałem na myśli wsparcie takie jak innych Mikrotików, czyli z ich bootloaderem:) Znalazłem patch, którego nie ma w v18.06.4. No nic, skompiluję i zobaczę, co z tego będzie.

540

Tylko po co - zaraz 19.07 będzie.

541

Jak to "po co"? Z ciekawości? Idzie weekend? Bo czemu nie? Bo nic się nie zepsuło na moim Gentoo i chcę spróbować czegoś nowego?
Przez kilka dni korzystałem z routerOS, ale jakoś przyzwyczaiłem się do paru bonusów, które daje OpenWRT. Więc mam tp-linka skonfigurowanego jak chcę, który nie daje rady wykorzystać całego łącza i mikrotika, któremu paru rzeczy brakuje...
Dobra, nie zaśmiecam tematu. Jeszcze pomyślę, co z tym zrobić. Dzięki!

542

Jeszcze raz - po co masz to robić na "starym" 18.06 jak zaraz 19.07 będzie. Ciekawość nie ma tu nic do rzeczy. Chcesz się pchać w stary soft z jakiegoś powodu. Nie piszę o tym żebyś nie instalował openwrt tylko pytanie było czemu akurat tak bardzo chcesz 18.06?

543

Bo to jest najnowsza nie-rozwojowa gałąź. I nie wiem, co znaczy "zaraz". Jutro? W tym tygodniu? W tym miesiącu? Przecież mogę mieć 18.06 teraz, a zaktualizować do 19.07 jak będzie dostępne. Skompilowanie obrazu i kilku potrzebnych pakietów to nie był problem. Niestety brakło czasu na sprawdzenie, czy obrazy działają.

544 (edytowany przez marcin19883 2019-07-09 15:02:54)

Chciałem tylko powiedzieć, że na stronce https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja w sekcji     # apt-get install build-essential binutils bzip2 gawk gettext git libncurses5-dev patch unzip zlib1g-dev subversion flex, brakuje pakietu python. Mozna by było o ten pakiet uzupełnić wpis smile

545

Nie, nie brakuje. Raz ze podstawa systemu nie wymaga pythona do kompilacji, dwa - jak byś przeczytał uważnie:

W zależności od tego co kompilujemy mogą być potrzebne też inne pakiety - jeżeli tak będzie to podczas procesu zostanie wyświetlona odpowiednia informacja.

546 (edytowany przez marcin19883 2019-07-09 17:36:26)

Cezary napisał/a:

Nie, nie brakuje. Raz ze podstawa systemu nie wymaga pythona do kompilacji, dwa - jak byś przeczytał uważnie:

W zależności od tego co kompilujemy mogą być potrzebne też inne pakiety - jeżeli tak będzie to podczas procesu zostanie wyświetlona odpowiednia informacja.

Mi na samym początku, podczas komendy feeds update, sprawdza brakujące pakiety. A to przed opcją menuconfig, czyli wyborze urządzenia i paczek. Nawet na githubie piszę, co zainstalować. OK niech jest jak jest smile

547 (edytowany przez gutgut 2020-06-08 09:59:37)

Mam router lte huawei e5186 ktorego mozna zrestartowac nastepujacymi komendami w batchu
adb connect 192.168.8.1:5555
adb shell reboot
Do tego routera jest podpiety router xiaomi 3G. Czy mozna zrobic tester, ktory np. bedzie pingowac google.pl co minute i jesli np. przez 5 minut nie dostanie odpowiedzi to, zeby wyslal powyzsze komendy na restart routera e5186?

548

Tak można zrobić: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automa … rtpoczenia tylko zamiast (ifup wan) & podstaw sobie to co chcesz.

549

W openwrt jest juz zainstalowany adb? Nie trzeba tego dogrywac?

#!/bin/sh
    if ! ping -q -c 1 -W 10 google.com > /dev/null; then
        (ifup wan) &
    fi

Nie bardzo wiem jak to przerobic, cos takiego?

#!/bin/sh
    if ! ping -q -c 1 -W 10 google.com > /dev/null; then
        (adb connect 192.168.8.1:5555) &
        (adb shell reboot) &
    fi

550

Nie ma. Dlaczego miał by być?

Po prostu to co napisałeś wcześniej

adb connect 192.168.8.1:5555
adb shell reboot

jeżeli tak ma być, a nie

(adb connect 192.168.8.1:5555) &
(adb shell reboot) &