Odp: OpenWrt 18.06
Poza txpower są takie same.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt 18.06
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Poza txpower są takie same.
W starym konfigu widzę jeszcze
config wifi-iface 'default_radio1'a w nowym jest po prostu
config wifi-ifacePo nowemu w menu konfiugracyjnym LuCI nie mogę wybrać "txpower" większego od 20.
To tylko nazwa sekcji konfiguracyjnej i nic więcej. Masz country pl ustawione więc więcej niż 20 nie ustawisz.
Cześć,
Jaki kernel jest budowany dla wndr3700v2? W commitach widziałem, że obsługa dla wndr3x00 została włączona do ath79,
Jarek.
W 18.06 nie ma ath79. W wersji rozwojowej jest.
Cześć,
Jaki kernel jest budowany dla wndr3700v2? W commitach widziałem, że obsługa dla wndr3x00 została włączona do ath79,Jarek.
ja mam 4.14.63 ![]()
W 18.06 nie ma ath79. W wersji rozwojowej jest.
Dzięki, czyli jeszcze poczekam z upgradem. Ciśnienia jakiegoś nie mam specjalnego
Jarek.
U mnie na R7800 aktualizacja do najnowszego obrazu Cezarego z zachowaniem konfiguracji przebiegła bezproblemowo, oba radio włączyły się bez problemu, ledy działają.
Nie działa u mnie natomiast nlbwmon od około dwóch obrazów (wcześniej było dobrze), tzn. wyszczególnia wszystkie urządzenia znajdujące się w sieci, jednak zlicza jakieś szczątkowe dane, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Jest jakaś rada na to? Przy okazji zauważyłem, że konfiguracja nlbwmon nie jest zapamiętywana podczas aktualizacji z zachowaniem konfiguracji.
Edycja: shevchenko1987, działa na twoim urządzeniu szerokość kanału 160 MHz (VHT160) sieci 5GHz? Na R7800 cały czas wywala się radio z tak ustawioną szerokością kanału.
nlbwmon nie zmienił się od bardzo dawna, ale został zmieniony kernel i inne podsystemy, więc może coś nie trybi. Zgłoś uwagę na https://bugs.openwrt.org/
nlbwmon nie zmienił się od bardzo dawna, ale został zmieniony kernel i inne podsystemy, więc może coś nie trybi. Zgłoś uwagę na https://bugs.openwrt.org/
Tak właśnie podejrzewam, że coś zmieniło się w jądrze około dwa obrazy temu co nie podpasowało nlbwmon. Ogólnie nlbwmon chyba bardzo mało popularne jest sądząc po odzewie, a szkoda bo jak działało, to było bardzo fajnym narzędziem.
Potwierdzam nlbwmon zbiera jakieś dziwne wartości z "kosmosu" . Ale na plus ze widzi klijentów na moście ( po najechaniu myszka z rozwijanego MAC pokazane sa wszystkie adresy IP - kto co i ile pobrał i wysłał - ale dane niestety sa nieprawdziwe
@Cezary jest jakaś szansa że mimo wszystki w obecnym wydaniu będzie jakieś rozwiązanie ala fastpath jak w 17. (na ar71xx)? Szkoda trochę że nie ma tej funkcjonalności bo wygląda na to że ominie mnie ta wersja...
Nie masz tak źle, na te nowsze ar71xx to jest szansa, że będą testowe buildy z 4.14, ale coś czuję że na moim starym TL-WR1043ND v1.x Atheros AR9132 do końca życia zostanę na najnowszym buildzie Lede 17.01 2018-08-15 od Cezarego, ponieważ jako jedyny wspiera fastpath, a nie wiem czy są jakiekolwiek szanse na kernel 4.14 do tego klasyka, dodatkowo to pewnie będzie też ostatnia wersja 17.01 z eko.one.pl
)
A może czas zmienić router? TL-WR1043ND v1.x to konstrukcja sprzed dekady, a wymagacie od niego cudów.
jdtdi napisał/a:@Cezary jest jakaś szansa że mimo wszystki w obecnym wydaniu będzie jakieś rozwiązanie ala fastpath jak w 17. (na ar71xx)? Szkoda trochę że nie ma tej funkcjonalności bo wygląda na to że ominie mnie ta wersja...
Nie masz tak źle, na te nowsze ar71xx to jest szansa, że będą testowe buildy z 4.14, ale coś czuję że na moim starym TL-WR1043ND v1.x Atheros AR9132 do końca życia zostanę na najnowszym buildzie Lede 17.01 2018-08-15 od Cezarego, ponieważ jako jedyny wspiera fastpath, a nie wiem czy są jakiekolwiek szanse na kernel 4.14 do tego klasyka, dodatkowo to pewnie będzie też ostatnia wersja 17.01 z eko.one.pl
)
Głowa do góry ![]()
Można zbudować sobie builda na ath79 sla tego tplinka - wtedy ma takie osiągi:
TP-Link WR1043ND V1 | iperf -c 192.168.0.254 -i 10 -t 50 -m
OpenWrt SNAPSHOT, r7401+462-9009efa18b (Build 2018/08/15 or 2018/08/19 :blush:)
DHCP / Static, flow offload
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 678 MBytes 569 Mbits/sec
[ 3] 10.0-20.0 sec 678 MBytes 568 Mbits/sec
[ 3] 20.0-30.0 sec 674 MBytes 566 Mbits/sec
[ 3] 30.0-40.0 sec 677 MBytes 568 Mbits/sec
[ 3] 40.0-50.0 sec 676 MBytes 567 Mbits/sec
[ 3] 0.0-50.0 sec 3.30 GBytes 568 Mbits/sec
[ 3] MSS size 1448 bytes (MTU 1500 bytes, ethernet)
PPPoE, flow offload
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 298 MBytes 250 Mbits/sec
[ 3] 10.0-20.0 sec 296 MBytes 248 Mbits/sec
[ 3] 20.0-30.0 sec 296 MBytes 248 Mbits/sec
[ 3] 30.0-40.0 sec 296 MBytes 248 Mbits/sec
[ 3] 40.0-50.0 sec 296 MBytes 248 Mbits/sec
[ 3] 0.0-50.0 sec 1.45 GBytes 248 Mbits/sec
[ 3] MSS size 1440 bytes (MTU 1500 bytes, ethernet)
Tu masz linka do obrazów:
https://openwrt.it-neuhauser.de/4.14.63 … 9/generic/
i do tematu:
https://forum.openwrt.org/t/ath79-build … /15897/172
A może czas zmienić router? TL-WR1043ND v1.x to konstrukcja sprzed dekady, a wymagacie od niego cudów.
Co z tego że sprzed dekady. To bardzo dobry i stabilny sprzęt, wczoraj wgrywałem mu najnowsze lede od Cezarego i z bólem musiałem stracić 162 dni uptime. Zresztą statystyki mówią że jest to trzeci najpopularniejszy router wg danych eko.one.pl. Ten na pierwszym miejscu czyli TP-Link TL-WR740N/ND v4 też mam i działa z 18.06 doskonale to dlaczego mielibyśmy nagle je uśmiercać?
Oczywiście, że to dobry i stabilny sprzęt ale skoro nie wyrabia przy dzisiejszych łączach to najwyższy czas na zmianę. Świat idzie do przodu i dzisiaj nawet kieszonkowy NEXX ma większą wydajność niż stary flagowy router. Za chwilę będziemy mieć urządzenia z wifi ax, a ten nawet nie ma 5GHz nie wspominając o ac.
Oczywiście, że to dobry i stabilny sprzęt ale skoro nie wyrabia przy dzisiejszych łączach to najwyższy czas na zmianę. Świat idzie do przodu i dzisiaj nawet kieszonkowy NEXX ma większą wydajność niż stary flagowy router. Za chwilę będziemy mieć urządzenia z wifi ax, a ten nawet nie ma 5GHz nie wspominając o ac.
Słaby przykład sobie wybrałeś, bo raz że NEXX to tylko Fast Ethernet a dwa - CPU praktycznie takie samo (MIPS24 K*), trochę wyżej taktowane.
PS. Urządzenia 802.11ax są już od miesięcy na rynku, na razie głównie Japońskim.
Pisząc o wydajności pisałem ogólnie, a nie tylko o NAT. Wiem, że urządzenia 802.11ax już są ale nie u nas i nie na naszą kieszeń ![]()
Pisząc o wydajności pisałem ogólnie, a nie tylko o NAT.
No to kiepski przykład sobie wybrałeś do porównania ![]()
Czy tam nie powinno być 15.05? https://eko.one.pl/?p=openwrt-luci#chaoscalmer1701
Czy tam nie powinno być 15.05? https://eko.one.pl/?p=openwrt-luci#chaoscalmer1701
Powinno.
To jak posiada ktoś bramkę VoIP i działa na OpenWRT ? Ktoś coś doradzi ??
Ostatni build Cezarego od niedzieli śmiga bezproblemowo. WiFi nadal nieco słabsze w porównaniu do LEDE ale nie jest źle. Do przejścia zmusiła mnie sytuacja z ostatnimi buildami LEDE. Nie wiem czy to wina LEDE, routera czy może jakiś problem z serwerem ale zanikała mi komunikacja. Zarówno Debian jak i iLO4 traciły przypisane adresy IP ( zamiast przypisanego adresu na interfejsie pojawiał się 172.19.xxx.xxx ) . Po restarcie routera wracała komunikacja po ipv6 ( adresy przypisane na sztywno ). Problem było ciężko zdiagnozować, bo zrobiłem jednocześnie za dużo zmian ( nowy router, nowe LEDE, HPE service pack, aktualizacja kernela ). Na razie od niedzieli wszystko działa i mam nadzieję, że już tak zostanie.
Odnośnie samego OpenWRT mam jedno pytanie. Czy nie za dużo mam tych temperatur po zalogowaniu?
Trochę dużo ich masz ![]()
Pokaż
ls /sys/class/thermal/thermal_zone*/temp
ls /etc/sysinfo.d/*
root@zyxel:~# ls /sys/class/thermal/thermal_zone*/temp
/sys/class/thermal/thermal_zone0/temp /sys/class/thermal/thermal_zone3/temp /sys/class/thermal/thermal_zone7/temp
/sys/class/thermal/thermal_zone1/temp /sys/class/thermal/thermal_zone4/temp /sys/class/thermal/thermal_zone8/temp
/sys/class/thermal/thermal_zone10/temp /sys/class/thermal/thermal_zone5/temp /sys/class/thermal/thermal_zone9/temp
/sys/class/thermal/thermal_zone2/temp /sys/class/thermal/thermal_zone6/temp
root@zyxel:~# ls /etc/sysinfo.d/*
/etc/sysinfo.d/10_cpu_cur_freq /etc/sysinfo.d/20_thermal_zone
root@zyxel:~#Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt 18.06
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc