1

Temat: Dostęp do bridge za routerem

Witam!

Dostęp do internetu przez bridge w podsieci 192.168.1.1 oraz router łączący się z nim przez PPPoE w podsieci 192.168.2.1. Straciłem dostęp do WebUI bridge. Urządzenie nadal działa pod adresem 192.168.1.1 (pozwala się pingować) ale nie pozwala się z nim połączyć przez panel przeglądarki ani SSH bo odrzuca połączenie (ERR_CONNECTION_REFUSED). Próbowałem dorobić static route:

192.168.1.1     255.255.0.0     192.168.2.1     1     LAN

ale nadal nie reaguje. Znajduje informacje, że urządzenia powinny być w różnych sieciach prywatnych, a nie tylko podsieciach ale w innych tematach rozwiązania temu zaprzeczają. Jakieś pomysły?

2

Odp: Dostęp do bridge za routerem

Świetny post, opisuje problem z którym się borykasz, ale nie napisałeś kompletnie nic na temat konfiguracji: jakie masz urządzenia, co masz na nich zainstalowane, jak skonfigurowane. Nawet nie jestem w stanie dać linku do poradnika bo kompletnie nie wiem do której wersji i co faktycznie zrobiłeś.
"Straciłes" to znaczy że poprzednio było?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ISP === (UPLINK EPON ONU 112R w trybie bridge 192.168.1.1) === (Xiaomi MI-R3G jako klient PPPoE 192.168.2.1 na Padavanie) === LAN.

Dostęp do UPLINK był kiedy ten działał jako router, a R3G działał jako klient DHCP. Po przestawieniu UPLINKa w tryb bridge by zlikwidować podwójne NATowanie i restarcie urządzeń dostępu do UPLINKa już nie ma.

4

Sorry, ale złe forum wybrałeś sobie na to pytanie. Padavan to nie jest openwrt więc zapraszam na portal openrouter.info.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Liczyłem raczej na rozwiązanie czysto sieciowe, uniwersalne. Ok, spróbuję tam.