201 (edytowany przez Andrzej B 2020-08-28 12:14:40)

Odp: Test wydajności routera TP-LINK TL-WR1043NDv1 z GRO i SFE/fastpath

Mam takiego TPLinka 1043NDv1 i właśnie podłączyli mi internet 300MB, a po routerze mam góra 80-90. Do tej pory był firmware fabryczny. Chcę wgrać alternatywny z tej strony: http://dl.eko.one.pl/firmware/?vendor=T … able=false

Nie będę ukrywał, że jestem prawie laikiem w tych tematach, więc podpowiedzcie życzliwie:

1. Czy Fast Path jest już tam dołożony?
2. OpenWRT 18.06 czy 19.07 mam wziąć?
3. Jeśli 19.07 , to są 2 obrazy z LuCi do pobrania. Który wgrać?

Generalnie mój internet jest wykorzystywany do bardzo typowych zastosowań - www, maile, czasami jakiś download, bez żadnych cudów. Interesuje mnie po prostu wyciągnięcie jak najwięcej z tych 300MB, bo na papierze jest, a na kompie słabiutko. Dodam, że po modemie z kablówki jest ponad 250MB.

202

1. Nie, w żadnym nie ma. W 19.07 jest flow offload, inne rozwiązanie
2. j/w 19.07
3. Przeczytaj faq na górze tej strony, dowiesz się który obraz jest do czego.

Jak włączyć flow offload: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload albo z luci, ale nie używaj luci na tym routerze bo on ma tylko 32MB ramu i słabo sobie to radzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

203 (edytowany przez Andrzej B 2020-08-30 18:57:07)

Dzięki Cezary, walczę zatem.

======================

Dla celów kronikarskich podaję wyniki (połączenie kablowe, prędkości mierzone na stronie speedtest.net, po 10 pomiarów, wynik uśredniony):

- soft fabryczny: 110,58MB, max:118,42MB
- po upgradzie do OpenWRT 19.07 z LuCi: 146,50MB, max:148,24MB
- po włączeniu Flow Ofload: 182,65MB, max:188,44MB

Poprawa jest o ok. 70%, uważam, że jest na prawdę OK. Nie będę próbował z fastpath -> nie znam linuksa, nie chcę wyłożyć routerka. Poza tym sądzę, że tak, jak napisał Cezary w pierwszym poście moje stare druty sprzed 10-12 lat nie przyczyniają się do poprawy sytuacji, a i komputery w domu też nie pierwszej młodości.

204

Panowie, mam taki problem z moim staruszkiem TL-WR1043ND v1.8 - dzisiaj wskoczyłem na troszkę wyższą prędkość internetu i staruszek chyba dostał "zadyszki". Będąc podłączonym bezpośrednio do urządzenia operatora uzyskuje prędkość pobierania ~153 Mb/s (oczywiście drogą przewodową), a po podpięciu routera ~133 Mb/s (również drogą przewodową).

Sprawdziłem oba przewody (Cat5e) przy bezpośrednim podłączeniu do modemu operatora i dają zawsze ten sam wynik ~153 Mb/s. Prędkość wysyłania zawsze jest bez zmian, czyli ~16 Mb/s - zarówno bezpośrednio jak również z udziałem routera.

Na TL-WR1043ND mam wgrane OpenWrt 15.05 (Chaos Calmer) z LuCi - nie aktualizowałem do nowszej wersji bo przez tyle lat router nie sprawiał żadnych problemów przy obsłudze łącza 40 Mb/s, działa bardzo stabilnie i w zasadzie jedyny restart jaki widywał to ten przy zaniku zasilania. Nowsze wersje mają znów chyba zbyt duże zapotrzebowanie na pamięć RAM, więc sytuacja dosyć "patowa".

Czy jest jeszcze jakiś sposób na przedłużenie życia tego "dziadka" czy lepiej zacząć rozglądać się za jego następcą?

205

Nie. Kup nowy sprzęt lub wgraj nowe oprogramowanie.

206 (edytowany przez danielsak 2021-02-16 20:01:10)

Ok, a jeśli chodzi o nowe oprogramowanie to koniecznie ostatnią najnowszą wersję? Może jednak spróbować wersję o "jedno oczko niżej" np. 18.06? Czy jest szansa, że będzie miała mniejsze zapotrzebowanie na pamięć RAM w porównaniu do najnowszej wersji 19.07?

Nigdy nie uruchamiałem nic więcej na routerze poza tym co jest dostępne od razu po zainstalowaniu OpenWrt, a zależy mi jednak na LuCi bo raczej nie poradzę sobie z konfiguracją sprzętu bez tego interfejsu.

Może zwrócić się jeszcze w stronę Gargoyle? Chociaż tam sytuacja pewnie wygląda podobnie...

207

Dla tego modeli dopiero 19.07 miało flow offloading. Poprzednie nie. Bez luci to będzie jeszcze jako tako działać.

208

to czas na nowszy sprzęt, on już od kilku lat był przeżytkiem...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

209

Pomyliłeś wątki smile W 21.02 nie ma SFE ( o którym jest ten wątek)  tylko jest flow offloading i bardziej właściwy wątek to https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 26#p232126