51

Odp: D-Link DWR 118

Jest do A1 tylko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Odp: D-Link DWR 118

Repo z całymi zmianami jak by ktoś się chciał bawić: https://github.com/obsy/openwrt/commits/dwr118a2

Stan na dziś: nie działa gigabit, nie działa LED 5GHz. Reszta jest ok.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

Odp: D-Link DWR 118

Na led 5GHz mam pomysł. ale dam znać jak się upewnię. Gorsza sprawa z gigabitem. Próbowałeś ustawić w dts "fixed link" i na siłę wymusić ruch?

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

54

Odp: D-Link DWR 118

To rozwiąże problem leda 5GHz:

diff --git a/target/linux/ramips/dts/DWR-118-A2.dts b/target/linux/ramips/dts/DWR-118-A2.dts
index 767fb63..03eebb0 100644
--- a/target/linux/ramips/dts/DWR-118-A2.dts
+++ b/target/linux/ramips/dts/DWR-118-A2.dts
@@ -139,6 +139,10 @@
                        ieee80211-freq-limit = <5000000 6000000>;
                        mtd-mac-address = <&config 0xe4a8>;
                        mtd-mac-address-increment = <(2)>;
+                       led {
+                               led-sources = <2>;
+                               led-active-low;
+                       };
                };
        };
 };
Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

55

Odp: D-Link DWR 118

No brawo! Led od 5G działa.

Co do ethernetu - sprawdziłem przed chwilą na fixed-link i... jest dziwnie. Przechodzi na nim co 8-10 ping, reszta ginie w nicości.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

56

Odp: D-Link DWR 118

Gigabit ethernet tak czasami miał na oryginalnym sofcie, jakby coś się przywieszało, pingi częściowo ginęły i dopiero restart pomagał.

57

Odp: D-Link DWR 118

Cezary napisał/a:

No brawo! Led od 5G działa.

Co do ethernetu - sprawdziłem przed chwilą na fixed-link i... jest dziwnie. Przechodzi na nim co 8-10 ping, reszta ginie w nicości.

A na którym porcie wtedy w swconfig rosną ilości pakietów? na 4?

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

58

Odp: D-Link DWR 118

Tak, 4:

root@OpenWrt:/# swconfig dev switch0 port 4 show
Port 4:
    mib: Port 4 MIB counters
TxGPC      : 126
TxBOC      : 0
TxGOC      : 14889
TxEPC      : 0
RxGPC      : 108
RxBOC      : 0
RxGOC      : 11104
RxEPC1     : 0
RxEPC2     : 0

A tak pingi wyglądają:

PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=2080 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=1075 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=74.4 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=13 ttl=64 time=0.251 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=24 ttl=64 time=0.312 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=32 ttl=64 time=0.296 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=50 ttl=64 time=0.286 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=54 ttl=64 time=0.290 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=63 ttl=64 time=0.331 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=72 ttl=64 time=0.289 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=79 ttl=64 time=0.306 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=82 ttl=64 time=0.310 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=92 ttl=64 time=0.299 ms
Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

59 (edytowany przez Królik 2018-04-21 13:40:37)

Odp: D-Link DWR 118

Znalazłem PHY... Ma adres 0... Jedyny sposób by go znaleźć to wyłączyć wewnętrzny switch. I wtedy będzie go widać.

Trzeba przerobić driver by można było ustawić offset wewnętrznego phy oraz pozmieniać wtedy adresy portów.

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

60

Odp: D-Link DWR 118

Cezary, rozumiem, że sprawa utknęła w martwym punkcie?

61

Odp: D-Link DWR 118

Na chwilę obecną tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

62

Odp: D-Link DWR 118

A może Królik byłby zainteresowany dalszym "hakowaniem"? Szkoda trochę, żeby to zmarnowało się, bo tyle trudu już włożyłeś.

63

Odp: D-Link DWR 118

Jak chce mogę mu go wysłać. Może wpadnie na jakiś pomysł.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

64 (edytowany przez Zuzia 2018-05-11 14:24:59)

Odp: D-Link DWR 118

Dobrze, poczekajmy na odpowiedź Królika.

Cezary, masz jakąś działająca kompilację? Bez gigabitu w sumie mogłoby to działać.

65

Odp: D-Link DWR 118

Jest udostępniona od pewnego czasu: https://dl.eko.one.pl/firmware/?vendor= … able=false

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

66

Odp: D-Link DWR 118

Super. Dziękuję Ci za poświęcony czas na walkę z tym routerem.

67

Odp: D-Link DWR 118

W międzyczasie załatwiłem sobie własną sztukę do zabawy. Niestety ostatnio nie mam na tyle dużo czasu by pchnąć temat dalej.

Sprawa rozbija się o to, że trzeba najprawdopodobniej przerobić cały driver ethernetowy od 7620 tak, by obsługiwał przesunięcie adresu wbudowanych portów. D-link wpadł na to, by gigabitowy PHY zgłaszał się pod adresem zero. Widać to dopiero jak się wyłączy wewnętrzny switch.

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

68

Odp: D-Link DWR 118

Czyli to samo jak w dwr-960 .

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

69

Odp: D-Link DWR 118

manguscik napisał/a:

Czyli to samo jak w dwr-960 .

Gorzej. W DWR-960 adres PHY gigabitowego nie pokrywa się ze standardowymi adresami wbudowanych PHY.

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

70

Odp: D-Link DWR 118

@Cezary, Królik
Możecie efekty swojej pracy (źródełka) wrzucić na jakiegoś githuba?

71 (edytowany przez Rixer 2018-05-14 16:11:21)

Odp: D-Link DWR 118

Cezary już udostępnia kod w swoim repozytorium: https://github.com/obsy/openwrt/tree/dwr118a2

72

Odp: D-Link DWR 118

A do 960 jest tu: https://github.com/CHKDSK88/openwrt-1/c … ink-dwr960

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

73

Odp: D-Link DWR 118

Udało mi się przesunąć adresację wbudowanego PHY tak, by adres 0x0 był wolny. Gigabitowe Phy podczas startu przedstawia się w systemie. Sukces jest niestety połowiczny.  Efektem tego jest fakt, że adresacja portów nie jest zgodna z adresacją phy i trzeba przerobić driver. Póki co nie mam pomysłu jak.

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

74

Odp: D-Link DWR 118

Doszedłem takiego samego stanu jak w DWR-960. Gigabit prawie działa, tj. da się sprawdzić link, ale nie mogę wypchnąć ani wciągnąć danych. Wydaje mi się, że switch nie wie, że tam jest PHY i dlatego jest głuchy. Ale nie wiem jak to poprawić.

Źródło:
https://github.com/CHKDSK88/openwrt-1/tree/dwr118a2

Rozwiązanie problemu najprawdopodobniej naprawi gigabit w obu routerach.

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

75

Odp: D-Link DWR 118

Rób rób, ja oddałem ten co miałem, więc w Tobie cała nadzieja.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.